Τελικό πόρισμα του ΑΠΘ για το ρήγμα της Μαυροπηγής: υπεύθυνη είναι η εξορυκτική δραστηριότητα!


Aυτή είναι η τελική έκθεση του Τμήματος Γεωλογιας του Α.Π.Θ. (pdf) για τα αίτια των επιφανειακών διαρρήξεων στην περιοχή Μαυροπηγής Πτολεμαΐδας. Αντιγράφουμε παρακάτω τα “Συμπεράσματα” της έκθεσης τα οποία επιβεβαιώνουν πλήρως αυτά που είχαμε γράψει τον περασμένο Ιούλιο που εμφανίστηκε το ρήγμα στη Μαυροπηγή: δεν φταίνε οι βροχές, δεν φταίνε οι σεισμοί, φταίνε οι εξορύξεις της ΔΕΗ!

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 • Με τα έως τώρα αποτελέσματα της γεωλογικής μελέτης, φαίνεται ότι οι επιφανειακές ρωγμώσεις δεν ακολουθούν ακριβώς το προϋπάρχον γεωλογικό ρήγμα παράταξης ΒΒ∆-ΝΝΑ, αλλά έχουν γενικά μία παράταξη η οποία είναι από Β∆-ΝΑ έως ∆Β∆-ΑΝΑ.
 • Η ερμηνεία των διανυσμάτων κίνησης δείχνει ότι ο όγκος του γεωλογικού υποβάθρου και των ιζημάτων κινείται προς τη διεύθυνση των ορυχείων της Μαυροπηγής, επομένως θεωρείται ότι η δημιουργία των επιφανειακών ρωγμώσεων οφείλεται στην εκεί εξορυκτική δραστηριότητα.
 • Η Σεισμικότητα της περιοχής είναι χαμηλή.
 • Η επιφανειακές διάρρηξης που παρατηρηθήκαν δεν οφείλονται σε εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας.
 • Τα μεγέθη των σεισμών που παρατηρηθήκαν στην ευρύτερη περιοχή είναι στην πλειοψηφιά τους μικρά, συμβαίνουν σε ένα μέσω βάθος 9 km και εμφανίζονται σε κάποια απόσταση από τη Μαυροπηγή.
 • Από όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο γενικό συμπέρασμα ότι η περιοχή δεν δικαιολογεί την ύπαρξη εδαφικών διαρρήξεων από σεισμολογική σκοπιά και επομένως η ύπαρξη αυτών των διαρρήξεων πρέπει να αναζητηθεί σε άλλα αίτια.
 • Η κίνηση του υπόγειου νερού είναι προς την εκσκαφή του ορυχείου.
 • Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει μια πτώση της στάθμης του υπόγειου νερού στη ΜΑ12 (Καραστογιάννη) που βρίσκεται σε απόσταση 900 m από το μέτωπο της εκσκαφής και είναι της τάξεως 8,23 m από το 2008-2010.
 • Οι τομογραφίες μεγάλου μήκους επιβεβαίωσαν την γενικότερη τεκτονική εικόνα που προέκυψε από την τεκτονική χαρτογράφηση και είναι απόλυτη συμβατή με την έως τώρα γνώση της περιοχής.Τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας εδωσαν μια ικανοποιητική εξήγηση στο γιατί εμφανίστηκαν οι επιφανειακές ρωγμώσεις στα συγκεκριμένα σημεία.
 • Τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση μετά τις εκσκαφές.
 • Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την στενή περιοχή της εκσκαφής (δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600m όπου απαντάται και ο οικισμός της Μαυροπηγής.
 • Οι μετατοπίσεις αυτές αυξάνονται σημαντικά μετά τις ζώνες ρηγμάτων που υπάρχουν στην περιοχή με μετατοπίσεις που μπορούν να φτάνουν τα 10-15cm στις ζώνες αυτές. Οι μετατοπίσεις αυτές είναι μεγαλύτερες προς τα όρια της εκσκαφής.
 • Οι επιφανειακές ρωγματώσεις προκύπτουν από σημαντικές συμπιέσεις κοντά στη περιοχή των εκσκαφών και εφελκυσμούς αρκετά πιο πίσω. Οι εφελκυσμοί αυτοί εκδηλώνονται σε προτιμητέες επιφάνειες υφιστάμενης διάρρηξης, δηλαδή σε επιφάνειες ρηγμάτων.
 • Οι επιφάνειες των ρηγματώσεων βοηθούν αυτή την εξέλιξη των μετατοπίσεων χωρίς όμως να τις προκαλούν οι ίδιες.

3 απαντήσεις στο “Τελικό πόρισμα του ΑΠΘ για το ρήγμα της Μαυροπηγής: υπεύθυνη είναι η εξορυκτική δραστηριότητα!”

 1. Στις μετατοπίσεις των εδαφών που οφείλονται στις εκσκαφές της ΔΕΗ στο ορυχείο της Μαυροπηγής αποδίδουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) το ρήγμα που σημειώθηκε πέρσι το καλοκαίρι στην περιοχή.
  Με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ομάδας των επιστημόνων, ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος, εξηγεί χαρακτηριστικά: «αν γεμίσουμε ένα κουτί με άμμο και αρχίσουμε να παίρνουμε άμμο μόνο από τη μία πλευρά του κουτιού, είναι λογικό ότι προς αυτή την πλευρά θα μετατοπιστεί η άμμος που βρισκόταν νωρίτερα στην άλλη πλευρά του κουτιού». Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δεν υπήρχε το ορυχείο και δεν μετακινούνταν μεγάλες μάζες εδαφών λόγω της εξορυκτικής δραστηριότητας, δεν θα υπήρχε ρήγμα.
  Ειδικότερα ο κ. Τσάπανος επισημαίνει ότι έγιναν στην περιοχή σεισμολογικές έρευνες γενικής φύσεως που έδειξαν ότι δεν κινδυνεύει από σεισμούς ενώ εξετάστηκε και η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα και διαπιστώθηκε μικρή πτώση της. «Στο παρελθόν σε έρευνα που κάναμε στους Αγίους Ανάργυρους, που βρίσκονται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Μαυροπηγή, είχαμε μετρήσει μεγάλη πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, γεγονός που αποδόθηκε τότε στην άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για τις ανάγκες της ΔΕΗ. Ωστόσο για την περίπτωση της Μαυροπηγής δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα», τονίζει.
  Εξάλλου η γεωφυσική μελέτη αποκάλυψε ότι το ρήγμα της Μαυροπηγής φτάνει σε βάθος 250 μέτρων και η γεωτεκτονική μελέτη έδειξε πως οι μετακινήσεις των εδαφών φτάνουν σε απόσταση 600 μέτρων από τα ορυχεία και «αγγίζουν» τα πρώτα σπίτια του χωριού.
  Το επόμενο χρονικό διάστημα οι καθηγητές του ΑΠΘ θα εξετάσουν τα δεδομένα δικτύου φορητών ψηφιακών σεισμογράφων που έχουν εγκαταστήσει ενώ θα προβούν και σε εκτίμηση των ζημιών στα σπίτια του χωριού.
  Παράλληλα, ο κ. Τσάπανος επισημαίνει τους κινδύνους από τα σχέδια της ΔΕΗ να προχωρήσει στην εκσκαφή του υπεδάφους κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Ο δρόμος αυτός έκλεισε και δεσμεύτηκε από τη ΔΕΗ καθώς ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα λιγνίτη στο υπέδαφος ενώ κατασκευάστηκε νέα παρακαμπτήριος ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να πηγαίνουν στο χωριό. «Αν αρχίσουν οι εκσκαφές θα κινδυνέψουν τα πρώτα σπίτια» σημειώνει ο καθηγητής.
  Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, Εμμανουήλ Αναστάσιος τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεσμεύτηκε πρόσφατα για φιλικούς διακανονισμούς προκειμένου να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές. «Ωστόσο η μοναδική οριστική λύση είναι η μετεγκατάσταση του οικισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση όμως διαπιστώνεται ολιγωρία και πολλές καθυστερήσεις που ανησυχούν τον τοπικό πληθυσμό για την τελική έκβαση των πραγμάτων» προσθέτει.
  Υπέρ μιας συνολικής συνεννόησης όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων τάσσεται, άλλωστε, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ, Νίκος Νικολάου.
  Υπενθυμίζεται ότι το ρήγμα είχε αρχικά αποδοθεί από το ΙΓΜΕ στις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ και απευθύνθηκαν στη συνέχεια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  Πηγή: http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 2. αξίζει στο διάλογο που διεξάγουμε χρονιά ,στο παραπάνω τεχνικό πρόβλημα να προστεθεί η ραγδαία και επίσημα καταγεγραμμένη πτώση παραγόμενης Η/Ε από λιγνίτη στο διάστημα 2004-2010 -5000 MWh (http://www.desmie.gr/up/files/ENERGY_200412.pdf, http://www.desmie.gr/up/files/ENERGY_200412.pdf) που αντιστοιχεί σε εξορύξει ….10,4 εκ.τον. λιγνίτη!!!!! .
  Μήπως πρέπει να μιλήσουμε επιτελούς οτι διανύουμε περίοδος Ενεργειακής Πείνας ………δίχως φως στο τούνελ !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.