Ημέρα της Γυναίκας σήμερα. “Eγώ, η γυναίκα του χωριού, λέω ΟΧΙ στα επιφανειακά μεταλλεία”, γράφει το πλακάτ της γυναίκας και η φωτογραφία είναι από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις που έγιναν στις 24 Φεβρουαρίου σε αρκετές πόλεις της Κολομβίας. Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος να μην δώσει στην Καναδική εταιρεία Greystar Resources άδεια να ξεκινήσει ερευνητικές εργασίες για το μεταλλείο χρυσού “Angostura”. Μόνο στην πόλη Bucaramanga που είναι η πλησιέστερη στο έργο, οι διαδηλωτές ήταν μεταξύ 30 και 40.000! (http://www.catapa.be/en/news/1184).
“Το νερό είναι το πραγματικό dorado (χρυσό) και το νερό έρχεται από το πάραμο, όχι από τη βρύση”! To Αngostura βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται “páramo Santurbán“. Τα paramos είναι μοναδικά “νεοτροπικά” νεφοσκεπή οικοσυστήματα, με υψηλή βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό ενδημικών ειδών, που απαντώνται μόνο στις Άνδεις σε υψόμετρα από 3000 έως 5000 μέτρα. Αποτελούνται από κοιλάδες και λίμνες σχηματισμένες από παγετώνες, χαμηλή βλάστηση, θάμνους και τύρφη που λειτουργούν σαν σφουγγάρια και αποδίδουν νερό σε πολλές περιοχές της Κολομβίας. Περίπου το 60% των πάραμος βρίσκονται στην Κολομβία. Η εταιρεία φυσικά λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα πολύτιμα πάραμος.
Η Κολομβία, μια χώρα που για πολλά χρόνια θεωρούνταν επικίνδυνη λόγω του πολύχρονου αντάρτικου και των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών, γνωρίζει ραγδαία αύξηση στις μεταλλευτικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της αστυνόμευσης και της συμφωνίας “ελεύθερου εμπορίου” μεταξύ Κολομβίας και Καναδά. Εκτός από το Angostura, τουλάχιστον άλλα έξι μεταλλευτικά projects από Καναδικές εταιρείες περιμένουν στη σειρά… (http://www.trust.org/alertnet/news/greystar-project-spotlights-colombia-mining-hurdles/)