Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη ανάπτυξη”;;;


kisladag4webkisladag8 To μεταλλείο χρυσού Kisladag ανήκει στην Eldorado Gold Corp., την εταιρεία που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί το Πέραμα στον Έβρο. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες και τα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση του κ. Αλέξη Μπένου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ. στην χθεσινή εκδήλωση για τα μεταλλεία χρυσού στον Πολύγυρο. Oι κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς, των Σερρών, ας θαυμάσουν τη “βιώσιμη ανάπτυξη” που προσφέραν οι εταιρείες χρυσού στη γειτονική μας Τουρκία κι ας αποφασίσουν αν επιθυμούν αυτού του είδους την “ανάπτυξη” στον τόπο τους!

Oι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν τα στάδια ανάπτυξης του μεταλλείου. Οι πράσινοι λόφοι του μεσογειακού τοπίου (πρώτη φωτογραφία, 2004) μετατράπηκαν στο σεληνιακό τοπίο της εικόνας από το Google το 2007. Η καταστροφή συνεχίζεται.

Στις 27-30 Ιούνιου του 2006 συνέβη μια μεγάλη νεροποντή, από αυτές που δεν είναι καθόλου σπάνιες στη γεωγραφική μας περιοχή. Τρεις ημέρες αργότερα, 1500 ασθενείς προσήλθαν  στις υπηρεσίες υγείας για αναπνευστικά προβλήματα και υπερβολική κόπωση. Σύμφωνα με την Ιατρική Ομοσπονδία της Τουρκίας:

πρόκειται για δηλητηρίαση από κυάνιο, λόγω διαρροής κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Kisladag (“This is a cyanid entoxication due to the cyanid spill from Kışladağ Gold Mine” July 10, 2006 Turkish Medical Association).

Για το περιστατικό αυτό είχαμε γράψει και εμείς, εδώ και το επιβεβαιώνει το πόρισμα των γιατρών.

Το 2007 και 2008, σύμφωνα πάντα με την Ιατρική Ομοσπονδία, στα χωριά γύρω από το μεταλλείο γεννήθηκαν παραμορφωμένα αρνάκια. Οι φωτογραφίες είναι από το χωριό Inay, κοντά στο Εσμέ.

Το ίδιο διάστημα 550 αρνάκια ψόφησαν.

Kαι αυτή εδώ η ομορφιά είναι το Ovacik, κοντά στην Πέργαμο.

ovacik Turkey

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.


3 απαντήσεις στο “Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη ανάπτυξη”;;;”

  1. […] Οι αναγνώστες θα θυμούνται ίσως τις φωτογραφίες των παραμορφωμένων ζώων που γεννήθηκαν στην περιοχή τουμεταλλείου Kisladag, της γνωστής ELDORADO, την περιοδό 2007-2008(Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη …… […]

  2. […] Οι αναγνώστες θα θυμούνται ίσως τις φωτογραφίες των παραμορφωμένων ζώων που γεννήθηκαν στην περιοχή του μεταλλείου Kisladag, της γνωστής ELDORADO, την περιοδό 2007-2008(Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη …… […]

  3. […] Οι αναγνώστες θα θυμούνται ίσως τις φωτογραφίες των παραμορφωμένων ζώων που γεννήθηκαν στην περιοχή του μεταλλείου Kisladag, της γνωστής ELDORADO, την περιοδό 2007-2008(Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη …… […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.