Σήμερα και Συγκεκριμένα – Πρόταση για Δημόσιο Ανοιχτό Διάλογο


Από τους Ενεργούς Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας

Προς τους οργανωτές, το συντονιστή και τους εισηγητές της εκδήλωσης «Η αντικειμενική ενημέρωση είναι χρυσός», στο Βελλίδειο Ιδρυμα τη Δευτέρα 21/2/2011, 7 μμ

Αγαπητοί συνανησυχούντες συμπολίτες της  ‘Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη’,

Δεν είναι κακό που οι οργανωτές της εκδήλωσης δανειστήκατε ανάποδα το λογότυπο της πρόσφατης εκδήλωσής μας στις 13 Φεβρουαρίου στην Αρναία ‘η σιωπή δεν είναι χρυσός’, γεγονός και το οποίο προκάλεσε αυτή την παρέμβασή μας.

Δεν είναι κακό που οι οργανωτές πήρατε την πρωτοβουλία. Με ένα όμως καλοπροαίρετο ερώτημα: εθελοντικά; Σαν και μας; Αν ναι τότε είστε ισάξιοι διοργανωτές και ενεργοί πολίτες σαν και μας.

Δεν είναι κακό που γίνεται ενημέρωση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αλλιώς δεν θάταν πλούτος.

Δεν είναι κακό που η κοινωνία αγωνιά, προβληματίζεται και επιζητά ενημέρωση, αλλιώς θάταν κοιμώμενη.

Δεν είναι κακό που η επιστημονική κοινότητα ενσκύπτει στο πρόβλημα, αλλιώς δεν θάταν πρόβλημα.

Όμως,

Δεν είναι καλό να κρύβεται η ειδικότητα πίσω απ’ τη γενικότητα.

Ο ειδικός τίτλος που παραπέμπει άμεσα σε εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού ΤΩΡΑ, ακυρώνεται από τη γενικόλογη θεματολογία σε αόριστους χρόνους και τόπους.

Για να είμαστε καθαροί απ’ την αρχή: το δίλημμα εκμετάλλευση ή όχι του ορυκτού πλούτου, και όχι μόνο, είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη απόλυτα πλαστό. Άλλοτε είναι καλό, άλλοτε κακό. Εξαρτάται από το πώς γίνεται, πού γίνεται και πότε γίνεται.

Σήμερα η εξόρυξη ορυκτών στη Βόρεια Ελλάδα έχει όνομα και συγκεκριμένα λέγεται‘εξόρυξη χρυσού σε ψηγματική χρυσοφορία’.

Σήμερα στη βόρεια Χαλκιδική με τα περίφημα δάση, τα νερά, τις θάλασσες και τον πολιτισμό της,  λέγεται συγκεκριμένα ‘εξόρυξη χρυσού σε ψηγματική χρυσοφορία και σε γεωλογικό υπόβαθρο με θείο, αρσενικό και βαρέα μέταλλα + Διαβαλκανική μεταλλουργία χρυσού’.

Σήμερα στο δήμο Αριστοτέλη υπάρχει μια συγκεκριμένη τραυματική εμπειρία από το περελθόν με συγκεκριμένες πληγές που χαίνουν χωρίς κάποιος να νοιάζεται για να κλείσουν.

Σήμερα υπάρχει και μια συγκεκριμένη εταιρεία με ένα συγκεκριμένο ‘προφίλ’ και η οποία έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μιασυγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σήμερα έχει απεμποληθεί μια πολλάκις υποσχεθείσα από την πολιτεία Δημόσια Διαβούλευση.

Σήμερα η παραπάνω συγκεκριμένη πραγματικότητα θέτει και συγκεκριμέναερωτήματα όπως ενδεικτικά:

 1. Καλύπτει η ΜΠΕ με επαρκή επιστημονική και τεχνική πληροφόρηση όλα τα θέματα που θίγει; Μήπως υπάρχουν ασάφειες και αμφιλεγόμενες προσσεγγίσεις και ποιες;
 2. Ποιές είναι οι πραγματικά ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον και ποιες οι μέγιστες σε περίπτωση αστοχιών και ατυχημάτων;
 3. Ποιές βλάβες στο περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμες και πόσο;
 4. Πόσο και πως θα επηρρεαστούν οι υδατικοί πόροι της περιοχής και της Χαλκιδικής;
 5. Θα γίνει χρήση κυανιούχων, πού και σε τι βαθμό; Ποια η πολιτική διαχείρισής τους;
 6. Πως θα επηρρεάσει η ιπτάμενη σκόνη τις δραστηριότητες στις γύρω περιοχές;
 7. Πόσο και για ποιον λόγο θα επηρρεαστούν τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα και οι θάλασσες από όξινες απορροές και απορροές βαρέων τοξικών μετάλλων;
 8. Είναι δυνατή και σε τι βαθμό αποκατάσταση με λιθογόμωση αλεσμένων υλικών εξόρυξης και μετά από χημική επεξεργασία;
 9. Ποια η πολιτική διαχείρισης των τεραστίων ποσοτήτων απόβλητου αρσενικού;
 10. Ποια η πολιτική διαχείρισης οξειδίων του θείου και αρσενικού στην ατμόσφαιρα από τη μονάδα μεταλλουργίας;
 11. Πως θα γίνει η τελική ανάκτηση του χρυσού στη μονάδα μεταλλουργίας;
 12. Πόσο μπορούν να χωρέσουν στην περιοχή τέσσερις τεράστιες επιφανειακές ή/και υπόγειες εμεταλλεύσεις και μια διαβαλκανική μεταλλουργία; Είναι το καθεστώς μεταλλοκτησίας επωφελές;
 13. Πότε θα λήξουν οι δραστηριότητες και πως διασφαλίζεται η τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών όρων;
 14. Ποια η σχέση οφέλους/ζημιάς της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, της εθνικής οικονομίας και του περιβάλλοντος με προέκταση και στο μέλλον;
 15. Πως θα διαμορφωθεί το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής στο μέλλον και ποιες αναπτυξιακές δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν;

Αν τα συγκεκριμένα ερωτήματα απαντηθούν με συγκεκριμένες απαντήσεις (ασχέτως ποιες) στην παραπάνω εκδήλωσή σας τότε θάχετε βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στηνπολυπόθητη ενημέρωση. Αλλιώς θάναι σαν το «Οι φυτείες καφέ της Β. Ελλάδας και η αξιοιποίησή τους». Ιδωμεν…

Θα τολμήσουμε να κάνουμε και μια πρόταση συνεύρεσης με συνδιοργάνωση τριών ανοιχτών εκδηλώσεων σε Ιερισσό, Μεγάλη Παναγιά και Αρναία με τρεις θεματικές ενότητες όπου ισότιμα οι εισηγητές επιλογής των δυο πλευρών θα εναλλάσονται με εισηγήσεις και ερωτήσεις. Ο δήμος Αριστοτέλη θα μπορούσε, αν επιθυμεί, να είναι πάροχος μέσων για καλύτερη διεξαγωγή των εκδηλώσεων. Εξετάζεται και η δυνατότητα για παρεμβάσεις ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων. Οι τρεις θεματικές ενότητες θα μπορούσαν ενδεικτικά να είναι:

 1. Διαχείρηση αποβλήτων και αποκατάσταση
 2. Υδατικοί πόροι και διαχείρισή τους
 3. Κοινωνία, απασχόληση και οικονομία


Επειδή για μας αυτό είναι πραγματική ενημέρωση ουσίας και όχι μονόλογος, καλούμε και εσάς της ‘Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη’ και όποιο φορέα ή πολίτη του Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής συμφωνεί, να προσυπογράψει και να στηρίξει αυτή την πρόταση ανοιχτού διαλόγου. Εκεί θα φανούν όλα! Αρκεί να φτάσουμε μέχρις εκει!

Με τιμή

Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας
http://www.enpoarneas.blogspot.com
Email: [email protected]

ΥΓ. Δώστε μας, και εσείς της ‘Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη’, κάποιο μέσο επικοινωνίας μαζί σας, αν υπάρχει, για περαιτέρω συνεννόηση.


3 απαντήσεις στο “Σήμερα και Συγκεκριμένα – Πρόταση για Δημόσιο Ανοιχτό Διάλογο”

 1. Με τιμή σε όλους αυτούς πού τους έταξε ή μοίρα να
  φυλάνε Θερμοπύλες.!!!!

  • Εδώ θα ‘μαι, πιο ακίνητος κι από τσολιά, να σ’ αγαπάω πιο πολύ απ’ όσο αγαπάει το αίμα την καρδιά.!!!! ( για την πατρίδα μας.!!!, τον τόπο πού δανειστήκαμε… από τά παιδιά μας.!!!)
  • Στην υγειά ενός καθηγητή που στα δέκα μου μου δίδαξε ότι όσο μεγάλος και να είναι ο αριθμητής, ο παρανομαστής κάνει κουμάντο στο κλάσμα της ζωής .( για τους κατοίκους !!!!…. τους πολλούς , πού αποτελούν την βάση, τον παρονομαστή του δήμου .. Αριστοτέλη .)
  • Γίνεσαι επειδή κάποιος σε έκανε… Απλώς, όσοι περισσότεροι σε κάνουν, τόσο περισσότερο μπορείς να υποστηρίξεις ότι έγινες.
  (….άν έγινες !!! Για τον δήμαρχο μας.)
  • Δεν σκέφτομαι όσα γράφω, αυτό με κάνει να σκέφτομαι πάνω σε αυτά που γράφω. Διότι το γραπτό αν δεν σε κάνει να σκέφτεσαι, καλύτερα να παραμένει άγραφτο.( για όλους …τους ανώνυμους …. Σχολιαστές των γραπτών μου, με αγάπη … !!!! )

  • Πονάει να κάνεις ό, τι θες, όταν το θες, όπως το θες… Κι αυτό γιατί μέχρι να το κατακτήσεις, θα ουρλιάζεις απ’ τον πόνο…

  (Άυτό.!!!! γιά όλους τους αγωνιστές ζωής ,για όσους γνώρισαν φτώχια, πείνα , δυσκολίες , μα δεν δείλιασαν.!!. δεν κώλωσαν. !!…,μα δούλεψαν παντού, σπούδασαν καταξιώθηκαν…!!! και τώρα … λάμπουν στα μάτια !! , και φωτίζουν τά ανοιχτά μυαλά !!!! των παιδιών μας. )
  Αποσπάσματα από κείμενα του Αριστοτέλη – Ιωάννη Πασχαλίδη (aristotelisjohn.blogspost.com) και επεξεργασία τού Γ .Ι. Πασχαλίδη .

 2. Βλέπω να τραβάνε κάποια ζόρια μερικοί «οικολόγοι». Δεν μπορούν δηλαδή σκεπτόμενοι πολίτες να οργανώσουν μια ενημερωτική εκδήλωση με υψηλού επιπέδου επιστήμονες; Φαίνεται πώς οι «ενεργοί»(;) πολίτες διεκδικούν την αποκλειστικότητα τέτοιων εκδηλώσεων, θεωρώντας τους υπόλοιπους ως…ανενεργούς.

  Το πιο ωραίο είναι πώς παραθέτουν και απορίες που…απαιτούν να απαντηθούν στην εκδήλωση. Λες και τις απάντησαν οι ίδιοι στην παρωδία ενημέρωσης της 13 Φλεβάρη. Τώρα μάλιστα θυμήθηκαν να απευθύνουν και πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο. Αλήθεια, γιατί δεν τον ξεκίνησαν με τη δική τους εκδήλωση; Αλλά για ποιο διάλογο μιλάμε, όταν οι απορίες 1-12 δείχνουν ότι δεν έχουν ρίξει ούτε μια ματιά στην ΜΠΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.