Αποτελέσματα ψηφοφοριών ΕΝΑΝΤΙΑ στην “επένδυση” της Ελλ. Χρυσός και ένα νέο ιστολόγιο αγώνα!


Από το νέο ιστολόγιο της “Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας κατά του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός” αντιγράφουμε:

Αποτελέσματα ψηφοφοριών ΕΝΑΝΤΙΑ στην ” επένδυση “

Σύλλογος επαγγελματοβιοτεχνών ( 6/2/2011) :

ΨΗΦΙΣΑΝ   56
ΚΑΤΑ            53  ( 95% )
ΥΠΕΡ              3  (  5%)

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού σχολείου ( 9/2/2011):

ΨΗΦΙΣΑΝ   74

ΚΑΤΑ            47   (64%)
ΥΠΕΡ            13   (17%)
ΑΚ-ΛΕΥΚΑ  14   (19%)

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι και οι δυο ψηφοφορίες ήταν ΜΥΣΤΙΚΕΣ και άρα αυτό που αποτυπώθηκε ήταν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ απόψεις απέναντι στη “μεγάλη επένδυση”! Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι το ποσοστό αποδοχής της επένδυσης στη Μεγάλη Παναγία είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο από το 45% που έλαβε στη Δ.Ε. Παναγίας ο υποστηρικτής της Χρήστος Πάχτας!

Ψήφισμα ΕΛΜΕ Χαλκιδικής

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και αντι ευτελούς αντιτίμου δίνουν γη και ύδωρ σε μεταλλευτικές εταιρίες για να εκμεταλλεύονται την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε τα 317.000 στέμματα αντί του ποσού των 11 εκ. €, τη στιγμή που η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμιόταν σε 408 εκατ €. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητά στην περιοχή.
Σήμερα με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, κυβερνητικά στελέχη και σύγχρονοι χρυσοθήρες προσπαθούν να πείσουν ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής θα σώσει την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ξέρουν ότι ο χρυσός και τα κέρδη θα πάνε στα χέρια λίγων. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση αλλά θεωρούμε ότι η καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή βαραίνει περισσότερο από τις θέσεις εργασίας αφού το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.
Ενδεικτικά μόνο στην περιοχή Σκουριές , το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει : Δημιουργία κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μέτρα και βάθους πάνω από 200 μέτρα και στη συνέχεια υπόγεια εξόρυξη, κατασκευή χημικών εργοστασίων εμπλουτισμού , μετατροπή ρεμάτων της περιοχής σε χώρους απόθεσης αποβλήτων. Όλα αυτά σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου, παρθένου δάσους , σπάνιας ομορφιάς που υδροδοτεί όλη τη Βόρεια Χαλκιδική και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά της περιοχής.
Οι συνέπειες της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, τοξικά απόβλητα, τόνοι νέφους και σκόνης, καταστροφή της πανίδας και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όπως στη Ρουμανία το 2000, στην Ισπανία το 1998 κλπ- να απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό την περιοχή.
Αντιδρούμε στην καταστροφή που ονομάζουν «ανάπτυξη» !
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ που αντί να ακούσουν τη φωνή των κατοίκων, των επιστημόνων και των μαζικών φορέων της περιοχής στήνουν προσχηματικές «διαβουλεύσεις» που μετά τις αναιρούν και ουσιαστικά προωθούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και «εθνικών» μεγαλοεργολάβων…
Στηρίζουμε με κάθε τρόπο των αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην ίδια πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, δημοκρατικές ελευθερίες, το ίδιο το περιβάλλον που ζούμε.
Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους !

3 απαντήσεις στο “Αποτελέσματα ψηφοφοριών ΕΝΑΝΤΙΑ στην “επένδυση” της Ελλ. Χρυσός και ένα νέο ιστολόγιο αγώνα!”

 1. “Αυγή αυγή θα σηκωθώ γλυκό κρασάκι να ‘βρω.
  Δος μου το χρώμα σου, ω καρπέ του Μάη, κεράσι μαύρο.
  Εσένα, ψεύτρα Λογική, στο πρόσωπό σου φτύνω.
  Κρασί, να βαριοκοιμηθεί το λογικό, το μαύρο”.

  (Ομάρ Καγιάμ)

 2. Ωραίο το ποίημα του Ομάρ Καγιάμ..
  Ποια είναι η λογική και ποιο το κρασί, στο θέμα των μεταλλείων όμως;
  Ένα ένα σημείο, ας πάμε, για να μην ξεστρατίσει το θέμα.
  Τα δεδομένα λένε: 11 εκατομμύρια πήρε το Ελληνικό Δημόσιο από μια εταιρεία που ιδρύθηκε ΔΥΟ (2) μέρες πριν με μετοχικό κεφάλαιο 60 χιλιάδες ευρώ. Με τα 11 εκ. πλήρωσε μια περιουσία της οποίας ποσοστά σε μερικούς μήνες αυτή η ΙΔΙΑ εταιρεία πουλούσε με αξία σχεδόν μισό δις. Απαλλαγμένη από παρελθόντα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ” των οποίων η γενεσιουργός αιτία ανάγεται στο παρελθόν”.
  Υπογραφή, νομίζω του νυν δημάρχου κου Πάχτα.
  Μοιάζει με εγκληματικό ξεπούλημα. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ υποδείξετέ το.
  Έχει σχόλιο ο κύριος Stinger επί αυτού;

 3. …Είναι φανερό ότι ο κος Stinger δεν έχει απάντηση στο ερώτημα που ευγενικά του έθεσα, τόσο εδώ, όσο και σε άλλη παρέμβασή του στο antigoldgreece…
  Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αντιλαμβάνεται και αυτός ότι η όλη υπόθεση είναι εγκληματικό ξεπούλημα… Μένει να αντιληφθεί και τις αρνητικές συνέπειες σε περιβάλλον, υδάτινους πόρους, απασχόληση σε γεωργία, τουρισμό, δασικές εκμεταλλεύσεις… και να τα συγκρίνει με τα όποια θετικά…

  Καλό είναι να βλέπουν όλοι και τις δύο πλευρές, θετικές και αρνητικές. Το συμπέρασμα οιουδήποτε βλέπει στοιχειωδώς καθαρά είναι ότι τα αρνητικά είναι δυστυχώς πολλαπλάσια των όποιων θετικών…
  Η ιστορία αυτή θα αποδειχθεί κατάρα για την ΒΑ Χαλκιδική… Δυστυχώς…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.