Συνδυασμένη “επικοινωνιακή επίθεση” το τελευταίο διάστημα από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη και το ΙΓΜΕ για την “ανάγκη” εξόρυξης του Ελληνικού ορυκτού πλούτου και ειδικά του χρυσού της Μακεδονίας και της Θράκης που τάχα θα σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Για 12 νέους χρυσοφόρους κοιτασματολογικούς στόχους μίλησε ο κ. Μανιάτης στη Βουλή στις 10-1-2011 (τα πλήρη πρακτικά εδώ), με περιοχές του Κιλκίς και των Σερρών “στην αιχμή του δόρατος”. 420 βεβαιωμένοι τόνοι χρυσού συνολικά, μαζί με τα γνωστα αποθέματα Χαλκιδικής, Σαπών Ροδόπης και Περάματος Έβρου.
Ας δούμε αρχικά ποιες είναι αυτές οι περιοχές-στόχοι. Oι χάρτες και τα στοιχεία που ακολουθούν είναι από την εισήγηση του Δρ Αρβανιτίδη του ΙΓΜΕ στην ημερίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων “Οι θησαυροί της Β. Ελλάδας”, Θεσσαλονίκη 29-5-2010.
Έχουμε και λέμε:
Πολυμεταλλικός χρυσός: 4,63 Moz – 143 τόνοι
Περιοχές με βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα πολυμεταλλικών μικτών θειούχων Pb –Zn-Au-Ag:
- Στρατώνι/Μεταλλείο Μαύρων Πετρών: 163 Kt Pb, 208 Kt Zn, 13,7 Moz (430 τόνοι) Ag, 0,3 Moz (9 τόνοι) Au.
- Ολυμπιάδα: 3,6 Moz (~115 τόνοι) Au, 52,1 Moz (1667 τόνοι) Ag, 530 Kt Pb, 695 Kt Zn.
Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
- Πιάβιτσα, Μπαξίνα, Ζέπκος, Βίνα (ΒΑ Χαλκιδική)
- Φαρασινό (Δράμα): 12 g/t Au, 260 g/t Ag, 7% Pb, 5% Zn, 1,5% Cu
- Νικήσιανη (Καβάλα): 1,3 t Au
Πορφυρικός χρυσός: 5,03 Moz- 161 τόνοι
Βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα:
- Σκουριές, ΒΑ Χαλκιδική: 3,9 Moz (125 τόνοι) Au, 789 Kt Cu βέβαια, και 5,03 Moz (161τόνοι) Au, 1.043 Kt Cu δυνατά αποθέματα
Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
- Φισώκα, Τσικάρα (ΒΑ Χαλκιδική)
- Ποντοκερασιά, Γερακαριό (Κιλκίς)
Επιθερμικός χρυσός: 2,5 Moz, 78 τόνοι
Βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα:
- Σάππες, Ροδόπη: 0,8 Moz (23,7 τόνοι) Au, 0,4 Moz (13,8 τόνοι) Ag, στα δύο μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ. Δημητρίου που εντόπισε το ΙΓΜΕ (1987-1991)
- Πέραμα, Έβρος: 1,7 Moz (54 τόνοι) Au, 3,0 Moz (96 τόνοι) Ag
Περιοχές με δυναμικό κοιτασματολογικό ενδιαφέρον:
- Πεύκα (8 g / t Au, 3,5 % Cu), Κίρκη, Πετρωτά (Έβρος)
Σύνολο εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού: 12,16 Moz-382 τόνοι
Oι “δυναμικοί κοιτασματολογικοί στόχοι” του ΙΓΜΕ (οι περιοχές που δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα) είναι:
- ο “λειμωνιτικός” χρυσός στον ορεινό όγκο Αγκίστρου – Βροντούς – Μενοικίου, στις Σέρρες και Δράμα, με 17 g /t Au
- τα πορφυρικά συστήματα χαλκού- χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς – Γερακαριού – Βάθης – Μυλοχωρίου – Δροσάτου (Κιλκίς)
- η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μικτής θειούχου μεταλλοφορίας στην ζώνη Φαρασινού – Συκιδίων στην Δράμα
- οι νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές των περιοχών Κίρκης και Πεύκων στον Έβρο
Από εδώ και περά αρχίζει η προπαγάνδα. Ο Δρ Αρβανιτίδης θεωρεί εξ’ορισμού το χρυσό “Βιώσιμο & Αναπτυξιακό”! Η Χαλκιδική, λέει, “αποτελεί πραγματικά μια βιώσιμη και πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων”, έκφραση που την έχει υιοθετήσει και ο κ. Μανιάτης και την επαναλαμβάνει παντού. Οι κύριοι Παπαβασιλείου και Μανιάτης μιλούν για 420 τόνους χρυσού αξίας πάνω από 20 δις ευρώ, σα να πρόκειται τα 20 δις να πάνε κατευθείαν στα ταμεία του κράτους! Ο κ. Παπαβασιλείου ήρθε και στη Χαλκιδική, στην περίφημη “δημόσια διαβούλευση” της 26-11-2010 να μας πει ότι “αυτός ο διάλογος πρέπει να τελειώνει μια ώρα αρχίτερα γιατί η χώρα μας είναι πραγματικά στο χείλος της αβύσσου”!!!
Προπαγάνδα δεν είναι μόνον η εσκεμμένη ψευδολογία, είναι και η “παράλειψη τέτοιου όγκου αληθειών/γεγονότων σχετικών με το θέμα, που το μήνυμα καθίσταται έντονα παροδηγητικό”. Και είναι πολλά αυτά που παραλείπονται στην πρσπάθεια να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η εξόρυξη των πάντων και ειδικά του χρυσού θα βγάλει τη χώρα από την κρίση:
- Με ποια λογική βαπτίζεται “βιώσιμη” (λέξη-μαϊντανός που κολλάει πλέον παντού) μια δραστηριότητα που, με τις σημερινές μεθόδους εξόρυξης, δεν έχει χρονικό ορίζοντα πάνω από μια εικοσαετία;
- Σε ποιον θα ανήκει ο χρυσός αν εξορυχθεί και ποιος θα πάρει τα λεφτά; Μήπως θα τα πάρει το Δημόσιο για να πληρώσει κάποια δόση του δανείου; Όχι βέβαια! Ο χρυσός ανήκει αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται. Ούτε ένα γραμμάριο δεν ανήκει στο Δημόσιο το οποίο επιπλέον δεν εισπράττει ούτε δικαιώματα (royalties) από την εκμετάλλευση.
Ακόμα και τα έσοδα από τη φορολόγηση των εταιρειών είναι αμφίβολα, αν σκεφτεί κανείς ότι η “μεγάλη” ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει πληρώσει φόρο στο κράτος μόνο μια φορά μέσα σε 6 χρόνια, ενώ τις άλλες χρονιές είχε μέχρι και επιστροφή φόρου!
Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά Ελληνικό ή Αφρικανικό. Μέσα από off-shore και περίεργες συμφωνίες transfer pricing, οι διεθνείς εταιρείες εξόρυξης έχουν αναγάγει την αποφυγή πληρωμής φόρων σε επιστήμη. - Τρόπος να αφαιρεθεί μαγικά ο χρυσός από αυτήν την “πλουτοπαραγωγική δεξαμενή” (ωραία έκφραση!) δεν υπάρχει. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών των μαζικών επεμβάσεων, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ειδικά σε αυτές που εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση του περιβάλλοντος;
- Αυτό που όλοι αποφεύγουν να μας πουν είναι τι εκτάσεις Ελληνικής γης θα πρέπει να εξορυχθούν για να πάρουμε αυτόν τον “αναπτυξιακό και βιώσιμο” χρυσό. Στο Πέραμα του Έβρου, η μέση περιεκτικότητα σε χρυσό είναι 3,6 γραμμάρια και η οριακή περιεκτικότητα (cut-off grade) 1,0 γραμμάριο ανά τόνο.
Στις Σκουριές της Χαλκιδικής προγραμματίζεται εξόρυξη 150 εκατομμυρίων τόνων και 250 εκατ. τόνων, ενώ υπάρχουν και άλλα 200 εκατ. περίπου βέβαιων γεωλογικών αποθεμάτων που δεν μας το λένε καθαρά, αλλά θα τα πάρουν. Η μέση περιεκτικότητα του “κοιτάσματος” σε χρυσό είναι 0,83 γρ/τόνο ενώ η οριακή περιεκτικότητα είναι μόλις 0,18 γρ/τόνο!!! Στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την επιφανειακή εξόρυξη μικρότερη απ’ότι θα είναι στην πραγματικότητα, η εταιρεία υπολογίζει τα αποθέματα για τιμή χρυσού $425/ουγγιά (όσο ήταν …στην εποχή της TVX) ενώ σήμερα είναι $1350/ουγγιά! Αυτό σημαίνει αμέσως ότι γίνεται εκμεταλλεύσιμο το συνολικό μεταλλευτικό απόθεμα των 350 εκατ. τόνων.
Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της EUROPEAN GOLDFIELDS οι Σκουριές είναι ένα κοίτασμα που το κάνει κερδοφόρο όχι η υψηλή του περιεκτικότητα σε χρυσό, αλλά ο τεράστιος όγκος του σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της φτηνής επιφανειακής εξόρυξης. Κι ας προσπαθούν τώρα να το παρουσιάσουν ως “κατα βάση υπόγεια εξόρυξη”…
O Δρ Αρβανιτίδης μας λέει τις υψηλές περιεκτικότητες (τα 8 και τα 12 γραμμάρια ανά τόνο θεωρούνται “υψηλές” περιεκτικότητες), αλλά δε μας λέει ποιες είναι οι χαμηλές… Για πόσες περιοχές, για πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους μιλάμε – και για ποια τιμή του χρυσού, όταν ήδη βλέπουμε ότι ακόμα και “κοιτάσματα” περιεκτικότητας κάτω του ενός γραμμαρίου ανά τόνο είναι εκμεταλλεύσιμα;
Μήπως αυτός είναι ο δικός τους διεστραμμένος ορισμός της λέξης “βιωσιμότητα”; Να”ανακαλύπτουν” όλο και περισσότερα τέτοια “κοιτάσματα” μηδαμινής περιεκτικότητας και να ρημάζουν όλο και περισσότερες περιοχές; Από τη στιγμή που θα αποδεχθούμε μια τέτοια άγρια εκμετάλλευση και δεν έχουμε το ισχυρό Κράτος που θα μπορέσει στοιχειωδώς να ελέγξει τα θηρία, το μέλλον της Ελλάδας είναι προδιαγεγραμμένο. Ξαναδιαβάστε παρακαλούμε τον Δρ Αρίκα, τα λέει όλα…
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η οικονομική κρίση έχει δώσει το τέλειο άλλοθι σε αυτούς που επιβουλεύονται το χρυσό της Μακεδονίας και της Θράκης και που εδώ και πάνω από 15 χρόνια οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν τους έχουν αφήσει να αρπάξουν. Όποιος έχει δει την “Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου” μοιραία θα κάνει τη σκέψη ότι τα γεγονότα που περιγράφει ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση της Ελλάδας. Σήμερα οι εταιρείες αυτές εκμεταλλεύονται το φόβο και την αγωνία του κόσμου για το αύριο για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα. Από αυτές που είναι οι φτωχότερες του κόσμου, αλλά παραδόξως οι πιο πλούσιες σε μέταλλα…
5 απαντήσεις στο ““Η εκμετάλλευση του χρυσού θα σώσει την Ελλάδα” – ένας μύθος της εποχής του ΔΝΤ”
“Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν.”
(Λεονάρντο ντα Βίντσι)
——————————————–
Ο,τι και να δείχνεις σε “οικολόγους παραμένουν στην τρίτη κατηγορία.
http://proevla.blogspot.com/2011/01/22012011.html
Το κυνήγι της χαμένης αξιοπρέπειας
Το Σάββατο 22/01/2011 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ένα δισέλιδο αφιέρωμα
απ’ το οποίο καταλαβαίνουμε τελικά τι εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Υπάρχουν θαμμένα στα βουνά μας , στα δάση μας ενδεχομένως κάτω απ’τα σπίτια μας. Υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός λοιπόν και μια σοβαρή υποτίθεται εφημερίδα δημοσιεύει για ένα τόσο σοβαρό θέμα άρθρα κατά παραγγελία. Που μόνο σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Αποδεικνύοντας για μια ακόμα μια φορά ότι τα συμφέροντα αλληλοεξυπηρετιούνται. Για το λόγο αυτό και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αναρτώνται δύο απ΄ τις επιστολές που σταλθήκαν στην εφημερίδα στον απόηχο του δημοσιεύματος
Αγαπητή Ελευθεροτυπία,
Το άρθρο «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ -20 δις. Θαμμένα στη Β. Ελλάδα» της έκδοσης του Σαββάτου, μου γέννησε αμφιβολίες σχετικά με τον τίτλο της εφημερίδας που το έγραψε.
Πέρα από τον απίστευτο λαϊκισμό μιας τέτοιας λεζάντας, στις κρίσιμες περιόδους που διανύουμε, μου θύμισε εκπομπές του Πλεύρη και του Βελόπουλου, καθώς και ένα κίτρινο αφιέρωμα της ζούγκλας του Μάκη· σ’ όλα αυτά υπήρχαν πάνω κάτω οι ίδιες πηχαίες κορώνες: λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα ξεθάψουμε απ’ το χώμα.
Δεδομένου του ότι σε κάποιο παλιό αφιέρωμα του «ιού» υπήρχε η ανάδειξη του προβλήματος της μεταλλευτικής εξόρυξης, δηλαδή η μη αναστρέψιμη ρύπανση και η καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, έκανα κουράγιο και άνοιξα στις σελίδες 38-39 που το άρθρο παρέπεμπε. Πίστευα ότι μια αντικειμενική πληροφόρηση θα επεξηγούσε την κατάσταση και θα έδινε αντικειμενικά στοιχεία για το όλο θέμα. Εκεί με έκπληξη πληροφορήθηκα λοιπόν στα επι μέρους άρθρα, για «κυνήγι θαμμένου θησαυρού»,που «οι αρχαίοι τα ‘παιζαν στα δάχτυλα» καθώς και για «κοιτάσματα στο σκοτάδι», εκφράσεις που κάποιες δεκαετίες πριν θα με γέμιζαν εθνική υπερηφάνεια, διαβάζοντας όμως τα σχετικά άρθρα μου προκάλεσαν ρίγη, και όχι συγκίνησης.
Γιατί βλέπεις αγαπητή Ελευθεροτυπία, είμαι κάτοικος της περιοχής και γνωρίζω.
Γνωρίζω και το επενδυτικό σχέδιο αυτής της εταιρίας, που έχει «κεφάλαια Αγγλοσαξονικά (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς) στα οποία θα συμμετέχουν και ελληνικές εταιρίες όπως ο ‘ΑΚΤΩΡ’», καθώς και τι σημαίνει το συγκεκριμένο έργο για τις ανάγκες για «ορυκτά στη ζωή μας», όπως προπαγάνδιζε ο σχετικός πίνακας του ΕΜΠ, που παρατίθεται στο συγκεκριμένο φύλλο και μας πληροφορεί, ότι η μέση κατανάλωση ορυκτών πρώτων υλών στη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, μεταξύ άλλων είναι «311 εκατ. λίτρα πετρέλαιο», «5,71 εκατ. κυβ. πόδια φυσικό αέριο», «48 κιλά χρυσός» και «633 κιλά χαλκός».
Ειδικά το νούμερο του χρυσού μου φαίνεται απαράδεκτο για έναν άνθρωπο –δεδομένου ότι γνωρίζω πια πως γίνεται η εξόρυξη ντρέπομαι αν είναι αλήθεια– και αν έχω καταλάβει σωστά, αυτός δεν είναι χρυσός που χρησιμοποιείται για οδοντικά σφραγγίσματα.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια έγκριτη εφημερίδα μπορεί να προπαγανδίζει ένα έργο-καταστροφή για το φυσικό περιβάλλον, σαν ξεπεσμένος πολιτικός, που μιλά για την αρχαιολογική αξία της μεταλλουργίας στο σήμερα.
Η πρωτιά μας σε μεταλλευτικές δραστηριότητες που παρατίθεται σ’ αυτό το δισέλιδο-ύμνο της μςταλλευτικής δραστηριότητας, είναι μάλλον απογοητευτική, δεδομένης της ρύπανσης που προκαλούν τα κυανυούχα και άλλα χημικά απόβλητα τέτοιων εξορύξεων. Γιατί δηλαδή στις ΗΠΑ και αλλού έχουν σταματήσει εδώ και δεκαετίες τέτοιες εξορύξεις –αυτοί δεν έχουν τεχνογνωσία για openpit και ανοικτή εξόρυξη;
Δεν είχα το κουράγιο να διαβάσω όλα τα επιμέρους άρθρα γι’ αυτό και άρχισα να ξεφυλλίζω, ως που έπεσα σε ένα άρθρο σχετικό με συλλήψεις στην Κερατέα.
Αναρωτήθηκα πόσος καιρός μας μένει, μέχρι ν’ αρχίσουνε κι εδώ τα επεισόδια. Γιατί αγαπητή Ελευθεροτυπία, αν κάνεις τον κόπο και έρθεις από δω, θα δεις ότι δεν είμαι ο μόνος που αντιδρώ σ’ αυτό το έργο, που θα φέρει τρεις χιλιάδες, τέσσερεις χιλιάδες, ή πέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πλειοψηφούσα κορώνα του κ. Πάχτα, νυν δημάρχου, που βαυκαλίζεται ότι θα σώσει τον τόπο.
Και τότε μου ήρθε μία ιδέα: κάθε χρόνο παράγονται τόνοι σκουπίδια, που πληρώνουμε πρόστιμα στην Ε.Ε. γιατί τα πετάμε στις χωματερές, μολύνονται τα νερά μας, γιατί νομίζουμε ότι είναι ανεξάντλητα, και καταστρέφονται τα ελληνικά δάση, γιατί όλοι νοιάζονται για τη δασοπυρόσβεση και κανένας για τη δασοπροστασία.
Μήπως θα ‘πρεπε στα πλαίσια μιας πράσινης ανάπτυξης να ξεκινήσουμε από κει; Γιατί είμαι σίγουρος, ότι στις ελληνικές χωματερές υπάρχουν πραγματικά θαμμένα πολλά εκατομμύρια ευρώ, που μένουν αναξιοποίητα· δε χρειάζεται να καταντήσουμε χωματερή γεμάτη τοξικά απόβλητα άλλο ένα μεγάλο δάσος της πατρίδας μας.
“Το κυνήγι της χαμένης αξιοπρέπειας”
Στο άρθρο του Σαββατιάτικου φύλλου της Ελευθεροτυπίας (22/01/2011) σχετικά με τα μεταλλευτικά σχέδια εξόρυξης των “αγγλοσαξονικών εταιρειών” στην χώρα μας, θα ήθελα να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα/παρατηρήσεις:
1)”Τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου… μπορούν να προσφέρουν ένα τεράστιο άλμα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης και να συμβάλλουν στην έξοδό μας από την κρίση…”
Οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της θεωρίας και πράξης του ληστρικού καπιταλισμού, αυτουργοί της κρίσης και των δεινών του πλανήτη, μας υπόσχονται την ευημερία!
2)”…Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Β. Ελλάδας στερεί (sic) από την περιοχή επενδύσεις τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε πρώτη φάση, αλλά και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας…”
Κανένας δεν έχει εγγυηθεί “τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας”, κανένας δεν έχει εγγυηθεί αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ της τοπικής κοινωνίας και επίσης κανένας δεν έχει εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος απο τις τεράστιες (και μη αναστρέψιμες) επιβαρύνσεις που θα δεχθεί. Οι “αγγλοασαξωνικές εταιρίες” καθώς και τα ελληνικά παραρτήματα τύπου “ΑΚΤΩΡ” έχουν στην κορυφή του αξιακού τους συστήματος το ΚΕΡΔΟΣ. Με δεδομένο την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα, με το “πράσινο” ΠΑΣΟΚ “της ήπιας ανάπτυξης” να ξεπουλάει με συνοπτικές διαδικασίες τον πλούτο μας αντιλαμβανόμαστε οτι οι πολυεθνικές δεν πρόκειται να σεβαστούν και να τηρήσουν τίποτα το οποίο πρόκειται να μειώσει τα κέρδη τους.Όταν μας ξεζουμίσουν θα πεταξουν την λεμονόκουπα στον σκουπιδοτενεκέ…
3) Το άρθρο σας είναι μονόπλευρο διότι παρουσιάζει τη μια πλευρα του νομίσματος.Καμία αναφορά στον αγώνα των κατοίκων οι οποίοι αντιτίθενται στα σχέδια των πολυεθνικών,καμία αναφορά στις πρωτοβουλίες και κινήσεις τους, καμία αναφορα στις διαδηλώσεις τους στη Χαλκιδική,καμία αναφορά στους αγώνες των κατοίκων της Ολυμπιάδας απο το 1987,καμιά αναφορά στην περσινή βιβλική καταστροφή που υπέστη το χωριό Στρατώνι Χαλκιδικής από τις παράνομες αποθέσεις υλικών από τα μεταλλεία στα ρέματα της περιοχής τα οποία έπνιξαν το χωριό ύστερα από έντονα καιρικά φαινόμενα και τέλος καμία αναφορά στην αιφνιδιαστική ακύρωση της δημόσιας διαβούλευσης με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, η οποία θα πραγματοποιούνταν στις 18/12/2010 στην Ιερισσό Χαλκιδικής και ανεβλήθη όπως ενημέρωσε η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με κατεπείγων έγγραφο “… καθώς ο απόηχος των πρόσφατων «εντάσεων» δεν βοηθά στη διασφάλιση της ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών.” και μας ενημέρωσε επίσης “…ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αποφάσισε τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας με συνέχιση της ενημέρωσης και ανταλλαγής θέσεων και απόψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Αθήνα, σε χώρο και ημερομηνία που θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών…”!
“Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο έχει πεθάνει και ο τελευταίος ποταμός δηλητηριαστεί και το τελευταίο ψάρι πιαστεί θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορούμε να φάμε τα λεφτά.”
Παροιμία Ινδιάνων Κρεέ
Καλά τα λέει ο Ντα Βίντσι. Και νομίζω πως στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι χρυσολάγνοι, που δεν λένε ΠΟΤΕ κάτι επί της ουσίας.
Κύριε Stinger, πόσα λεφτά από την αξία του χρυσού θα πάνε στην Ελλάδα ως μεταλλευτικά δικαιώματα;
Μηδέν; Μήπως 1% ; Γιατί δεν μας λέτε;
Για πληροφόρησή σας, 50% είναι πολύ συχνά τα δικαιώματα για υδρογονάνθρακες.
[…] Πηγή Διέδωσε τοPrintEmailLike this:LikeBe the first to like this post. […]
[…] Πηγή […]