Χάσαμε το Γιάννη…


Πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Μπακόπουλος έφυγε για το μεγάλο ταξίδι…


Ο Γιάννης ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας και ένας υπέροχος ιδεολόγος. Η μεγάλη του αγάπη για την Ελλάδα δεν του επέτρεψε να συνεχίσει την επιστημονική του καριέρα στο εξωτερικό αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα. Έλληνας με όλη τη σημασία της λέξεως, μέχρι τέλους.

Με ιδιαίτερες επιστημονικές ανησυχίες αλλά και διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ποτέ δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα επιστημονικά του σχέδια καθώς ήταν ασυμβίβαστος, ντόμπρος και καθαρός με αποτέλεσμα οι προτάσεις να μην προχωρούν καθώς δε δεχόταν κανένα είδους διαπλοκής και συναλλαγής για να προωθήσει το έργο του… (Διαβάστε περισσότερα).

Φίλοι του, έλεγαν ότι σε διάλεξη του Νανόπουλου πριν χρόνια, ο Γιάννης με τα ερωτήματα και τις αμφισβητήσεις που έθεσε, υποχρέωσε το Νανόπουλο σε επιστημονική αναδίπλωση όλης του της θεωρίας…

Μαρξιστής, υπερασπιζόταν σκληρά τις απόψεις του, πολλές φορές και προκλητικά.

Ευγενής, αξιοπρεπής και περήφανος έζησε μέχρι τέλους μια ζωή με βάση την ιδεολογία του.

Ακόμη και λίγες ημέρες πριν φύγει με πήρε τηλέφωνο και με παρακάλεσε να παρακολουθήσω το βράδυ τις ανακοινώσεις της NASA, καθώς ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος ότι θα μπορούσε να παρακολουθήσει, γιατί μόλις είχε βγει από την εντατική!!! Επιστήμονας μέχρι το τέλος…

Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς πολίτες και πολιτικούς. Τον μοναδικό ιδεολόγο που γνώρισα και που η ιδεολογία του ήταν τρόπος ζωής ήταν ο Γιάννης. Ιδεολόγος παντελονάτος, υπερήφανος και κύριος. Περιττό να πω ότι πέθανε πάμφτωχος…

Τον τελευταίο καιρό έχοντας πάρει σύνταξη υπέγραφε τα άρθρα του έτσι:
“Πρώην λαμόγιο με δελτίο παροχής υπηρεσιών και σημερινό δοβλέτι μια σύνταξη ΤΕΒΕ €643 (Και κάτι ψιλά! Ούτε καν 700!”.

Καλό ταξίδι Γιάννη.

Παρακάτω υπάρχει ένα μίνι επιστημονικό βιογραφικό του ιδίου, ένα μικρό βιογραφικό από τον Στέλιο Κώτσιο και η τελευταία του πολιτική επιστολή-άρθρο πριν φύγει.

Με το Γιάννη είχαμε οργανώσει μαζί τη διημερίδα για τις δασικές πυρκαγιές (πατήστε εδώ) ενώ αρθρογραφούσε και στο zougla.gr. Πατήστε εδώ και κάντε αναζήτηση στο site, βάζοντας ημερομηνίες από 4/2008 έως σήμερα, στην κατηγορία “απόψεις” για να βρείτε άρθρα του.
ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε στοιχεία από το επιστημονικό του έργο.

Εδώ δείτε την τελευταία επιστολή που έγραψε:

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ

Αποφάσισα να κατέβω στις εκλογές με το Γιάννη Δημαρά και το συνδυασμό «Άρμα Πολιτών» για συγκεκριμένους λόγους. Πιστεύω ότι πρέπει να ενωθούν όλες οι αριστερές δυνάμεις που εναντιώνονται στο μνημόνιο και την καταστροφική υπερχρέωση που πνίγει την Ελλάδα και το λαό μας.

Κατηγορώ τις κυβερνήσεις εκείνες, με επί κεφαλής την Γερμανική, που εκμεταλλεύονται πρώτα απ’ όλα τους δικούς τους λαούς και στην συνέχεια και όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές που μας σπρώχνουν όλους στην πείνα και την εξαθλίωση για να νικήσουν αυτοί τους ανταγωνιστές τους στις αγορές και τα χρηματιστήρια. Αυτές που αδιαφορούν για την ζωή μας προκειμένου να μαζέψουν όλο και περισσότερα ευρώ.

Αυτές που κρύβονται πίσω από την «νεοφιλελεύθερη» ιδεολογία τους-σιγά μην έχουν ιδεολογία οι δούλοι των ευρώ!-για να στηρίξουν και να χρησιμοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και να μας επιβάλουν όλη την αθλιότητα του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου.

Αυτές που έβλεπαν την πορεία της χώρας μας-και όχι μόνο αυτής-και ετοίμαζαν την παγίδα τους κρυμμένοι πίσω από σαρδόνια χαμόγελα. Αυτές που κάλυψαν μέχρι τέλους τα ντόπια λαμόγια μας, που καταβρόχθιζαν τα κονδύλια των προγραμμάτων σύγκλισης, ψίχουλα για αυτούς που τα έδιναν, αλλά απαραίτητο οξυγόνο που χάθηκε για την μικρή Ελλάδα. Και βέβαια, έχουν πληρωθεί στο πολλαπλάσιο, οι «σωτήρες»!

Κατηγορώ πρώτα από όλους τον Γιωργάκη, και τον Κωστάκη αλλά και τον στενό κύκλο συνεργατών τους, γιατί συνειδητά και ψυχρά δολοφόνησαν οικονομικά την Ελλάδα και τον λαό της με το μνημόνιο. Είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας και η σύμβαση για το δάνειο είναι πρότυπο νεοαποικιακής σύμβασης.

Προφανώς δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος γιατί έχουν ήδη πάρει την «αμοιβή» τους για την εκτέλεση του συμβόλαιου. Επίσης κατηγορώ όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς που υποστήριξαν την εκτέλεση της χώρας και του λαού, άλλος από φόβο, άλλος από μικροσυμφέροντα, άλλος από αδιαφορία. Τέτοια πολιτικά πρόσωπα δεν τα χρειάζεται η Ελλάδα.

Τρίτο και πιο σοβαρό, κατηγορώ εμάς τους ίδιους. Αυτοί που νίκησαν τους Γερμανούς με τον ΕΛΑΣ, ανέχονται τώρα την Μέρκελ! Αυτοί που έχτισαν το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη, έχουν χωριστεί σε συντεχνίες και παλεύουν να φάει ο ένας τον άλλον! Πότε θα ενωθούν οι Έλληνες να αντιδράσουν, να διεκδικήσουν, να δείξουν την πραγματική τους δύναμη; Έχουν κάνει τόσα θαύματα, θα κάνουν και τώρα ένα, αυτή την σκοτεινή μέρα της απόγνωσης;

Αυτές οι σκέψεις με οδήγησαν να δεχτώ την τιμητική πρόταση της παράταξης «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» του Γιάννη Δημαρά.

Τελειώνω με μια αγαπημένη μου φράση:

«Αυτό που είναι μισητό…δεν είναι η εξέγερση, αλλά ο δεσποτισμός που σπρώχνει στην εξέγερση. Αυτοί που είναι μισητοί δεν είναι οι εξεγερμένοι, αλλά εκείνοι που ενώ απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας, δεν εκτελούν τα καθήκοντα της εξουσίας. Είναι εκείνοι που έχοντας τη δύναμη να θεραπεύσουν τα δεινά, αρνούνται να ακούσουν τους ικέτες που τους πλησιάζουν. Είναι εκείνοι που όταν τους ζητάνε ένα καρβέλι, δίνουν μια πέτρα».
Speech in the House of Commons, 16 May 1886, in Oskar Douglas Skelton, “ Life and letters of Sir Wilfrid Laurier”.

Γιάννης Μπακόπουλος του Σταύρου

Φυσικός
Ερευνητικός συνεργάτης
Ομάδα Υπολογιστικών Εφαρμογών
Διεύθυνση Τεχνολογικών εφαρμογών
ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
http://cag.dat.demokritos.gr

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών
Με το συνδυασμό ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ-ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εδώ δείτε το βιογραφικό δια χειρός του και το link για το επιστημονικό του έργο

Γιάννης Μπακόπουλος.
Αιτωλίας 20 Αμπελόκηποι ΤΚ 11526
Γεννήθηκα στην Αθήνα 12/11/45

ΣΠΟΥΔΕΣ:
1962-1975 Παρακολούθησα μαθήματα στη Σχολή Πολ, Μηχ. Ε.Μ.Π. 1975-82 Πτυχίο Μαθηματικού, Πανεπιστήμιο Αθήνας.
1983-84 Μεταπτυχιακά μαθήματα στο τμήμα Φυσικής Πανεπ. Maryland, College Park, MD USA.
1985-86 Μεταπτυχιακά μαθήματα Φυσικής στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:
1980-86 ερευνητική δραστηριότητα σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Π, Σταυρινό, Τομέας Άλγεβρας-Γεωμετρίας, Μαθηματικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Αθήνας.
1983-84 Ερευνητικός βοηθός τμήμα Φυσικής Πανεπ. Maryland.
1985-90 Ερευνητικός υπότροφος Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’.
1990-2008 Επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ:
16 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (2ο βραβείο ευρεσιτεχνίας Ο.Β.Υ. 2003). Περισσότερες από 30 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Συμμετοχή σε πολλά ερευνητικά έργα. Ενδεικτικά:FASEM, D-SCRIBE, GREEK CEMENT.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
1961-1967 Συμμετείχα στην Ε.ΔΗ.Ν. (Νεολαία Ένωσης Κέντρου).
1975-1980 Μέλος της Α.Α.Σ.Π.Ε. (Σπουδαστική Παράταξη του Ε.Κ.Κ.Ε.).
1987-88 Συμμετείχα στο Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών του μαθηματικού ‘‘ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ’’
1986-89 Μέλος της Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων.
1989-90 Συμμετείχα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Υποτρόφων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ‘‘ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’.
2010 Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Δημαρά

Εδώ δείτε ένα μικρό βιογραφικό του Γιάννη από τον Στέλιο Κώτσιο:

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Μπακόπουλος σε ηλικία 65 ετών, ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για τις άλλες διαστάσεις, πέρα από το τρισδιάστατο χώρο μας.

Νοσηλευότανε για μέρες στο ΝΙΜΤΣ, όντας στα τελευταία στάδια της καρδιακής
ανεπάρκειας. Ο Γιάννης είχε την ατυχία να πάθει σοβαρά εμφράγματα σε νεαρή
ηλικία και από τότε ακολουθούσε αμυντική και συντηρητική αγωγή.

Πληθωρική προσωπικότητα είχε πάμπολλους φίλους αλλά και πολλές αντιπάθειες.
Δεν χαριζότανε σε κανένα και πάντοτε αγωνιζότανε για αυτό που θεωρούσε ο
ίδιος δίκαιο και σωστό, χωρίς συμβιβασμούς. Ασχολείτο πάντοτε με την
πολιτική. Φανατικός μαρξιστής αλλά χωρίς παρωπίδες ήταν μέλος του
ΕΚΚΕ-ΑΑΣΠΕ , στη δεκαετία του 70, ενώ πρόσφατα, είχε κατέβει στις
περιφερειακές εκλογές με τον Δημαρά. Αρθρογραφούσε σε sites και blogs.

Ήταν φοιτητής του Πολυτεχνείου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), είχε σπουδάσει
Μαθηματικά στο Καποδιστριακό, είχε πάει για μεταπτυχιακά στην Αμερική, και
εργαζότανε στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, αρχικά σαν υπότροφος στο Ινστιτούτο Υλικών και
μετά σαν συνεργάτης στη διεύθυνση Πληροφορικής. Τα τελευταία χρόνια
δραστηριοποιούτανε στον χώρο των ερευνητικών προγραμμάτων.

Μεγάλο του πάθος η θεωρία της Σχετικότητας. Είχε πάμπολλες ιδέες σε πληθώρα θεμάτων από τα πιο θεωρητικά έως τα πιο εφαρμοσμένα, ενώ ήταν εξαιρετικά ικανός στη δημιουργία αντιπαραδειγμάτων. Ήταν ενεργό μέλος των θερινών σχολείων Μη Γραμμικής Δυναμικής και είχε παρουσιάσει διάφορα θέματα. Βοηθούσε πρόθυμα κάθε φοιτητή και μπορούσε να περνά ώρες συζητήσεων εξηγώντας το κάθε τι.

ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΚΕΙ , ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ………….!!!

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/


Μία απάντηση στο “Χάσαμε το Γιάννη…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.