ΑΠΘ: Τα ορυχεία ευθύνονται για το ρήγμα στην Μαυροπηγή


Το ΑΠΘ “αδειάζει” το ΙΓΜΕ που απέδωσε το ρήγμα στις βροχές

Από http://somporo.blogspot.com/

Με τις εξορύξεις της ΔΕΗ στην Μαυροπηγή συσχετίζει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Τσάπανος, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο. Κάνοντας αναφορά στην πρόδρομη έκθεση των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί αναφέρει πως :

“Οι ρωγμώσεις συνδέονται με την εξορυκτική δραστηριότητα στο ορυχείο της Μαυροπηγής. Το βασικότερο όμως είναι ότι τα αποτελέσματα των γεωτεχνικών αναλύσεων παρουσιάζουν σαφώς την τάση του εδάφους για μετακίνηση κατά μήκος του μετώπου εκσκαφής της ΔΕΗ. Οι μετακινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο την περιοχή της εκσκαφής (δηλαδή κάποιες δεκάδες μέτρα) αλλά ξεπερνούν τα 600 μέτρα από το μέτωπο του ορυχείου όπου βρίσκεται και ο οικισμός της Μαυροπηγής. Αυτό το ρήγμα είναι άλλωστε το αποτέλεσμα των μετακινήσεων εδαφών λόγω των εκσκαφών του ορυχείου”.

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ συνεχίζονται ενώ η ολοκληρωμένη έκθεση μαζί με την καταγραφή των ζημιών θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στην ουσία το ΑΠΘ “αδειάζει” το ΙΓΜΕ που βιάστηκε να αποφανθεί ότι για το ρήγμα ευθύνονται οι βροχές – λες και η Κοζάνη είναι …Μπλαγκλαντές. Διαβάστε σχετικά και το Αν και δεν έβρεξε, το ρήγμα στη Μαυροπηγή επεκτείνεται…

Φωτογραφίες του ρήγματος όπως ήταν τον Ιούλιο στο Το ρήγμα στη Μαυροπηγή Κοζάνης και …οι βροχές της ΔΕΗ.


Μία απάντηση στο “ΑΠΘ: Τα ορυχεία ευθύνονται για το ρήγμα στην Μαυροπηγή”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.