“Απειλούμενα τοπία”: Μεταλλευτικές δραστηριότητες στα νησιά του Αιγαίου


Στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στα νησιά είναι αφιερωμένο το 27ο τεύχος της “Ευπλοΐας”, του πολύ καλού ηλεκτρονικού περιοδικού του Δικτύου Αιγαίου. Περιλαμβάνει κι ένα παλαιότερο δικό μας άρθρο. Ενδέχεται κάποια κείμενα να τα δημοσιεύσουμε και αυτούσια.

01.fournoi-petr

«Απειλούμενα τοπία»

Ιδού μία υποθετική κατάσταση: Φανταστείτε πως κάποιοι ζωγράφοι σήμερα ξεκινούν, επάνω στον καμβά των πιο όμορφων πινάκων ζωγραφικής των Ντίρερ, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Ριούσκιν, Σεζάν, Τέρνερ, Βαν Γκογκ που απεικονίζουν τοπία, να ζωγραφίζουν πόλεις με σύγχρονα κτίρια, ημιτελείς οικοδομές, αυτοκινητόδρομους με επιβατικά και φορτηγά αυτοκίνητα, εργοστάσια, υψικαμίνους, λατομεία…

Η απάντηση είναι μία: Η ενέργεια θα χαρακτηριζόταν βανδαλισμός του αισχίστου είδους. Στην πραγματικότητα, σήμερα, δε θυσιάζονται τα εικαστικά αριστουργήματα που απεικονίζουν τη φύση, αλλά τα αριστουργήματα της φύσης καθ’ εαυτά…

«Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου»

Κάθε χώρα αναλαμβάνει: Α) Να αναγνωρίζει νομικά τα τοπία ως ένα απαραίτητο συστατικό στοιχείο του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ως μια έκφραση της ποικιλίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής  κληρονομιάς τους, και ως θεμέλιο της ταυτότητας τους.

Εuropean Landscape Convention, Συμβούλιο της Ευρώπης, 2000

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3827 (ΦΕΚ Α 30/25.2.2010)

http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/heritage/landscape/compendium/LOIGrece.pdf

ΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

02

ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ

03

ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

04-thasos2010

ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ

ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ

ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΑ  ΝΗΣΙΑ

05-thasos1958

ΑΝΔΡΟΣ

ΓΥΑΛΙ

ΕΥΒΟΙΑ

ΘΑΣΟΣ

ΙΚΑΡΙΑ

ΛΕΣΒΟΣ

ΛΗΜΝΟΣ

ΜΗΛΟΣ

ΝΑΞΟΣ

ΠΑΡΟΣ

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

ΣΑΜΟΣ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΘΗΡΑ

ΣΕΡΙΦΟΣ

ΣΙΦΝΟΣ

ΤΗΝΟΣ

ΧΙΟΣ

Πριν από δυο περίπου μήνες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση πάνω στο σχέδιο Τροποποίησης του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών. Μπορείτε στην ηλεκτρ. διεύθυνση που ακολουθεί να δείτε το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ και τα σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση:

http://www.opengov.gr/minenv/?p=1085

06-petromata2

fournelo


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.