Τουρκία: μεταλλευτικά σχέδια στην περιοχή του Αιγαίου προκαλούν φόβους για το περιβάλλον


Από την Hurriyet, 22 Oκτωβρίου 2010:

Opponents say the mine project in the Gediz River Basin will lead to the felling of tens of thousands of trees. Photo: Senih GÜRMENTα σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου μεταλλείου νικελίου κοντά σε ένα σημαντικό φυσικό χώρο στην περιοχή του Αιγαίου της Τουρκίας δημιουργούν φόβους στους ντόπιους και τους εμπειρογνώμονες για το περιβάλλον για εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και ρύπανση του εδάφους.

“Tο μεταλλείο θα έχει αρνητικές συνέπειες. Στις πόλεις αγοράζεις το νερό, αλλά εδώ το πίνουμε από τη βρύση. Εάν κατασκευαστεί το μεταλλείο, δεν θα μπορούμε καν να βρούμε καθαρό νερό “, δήλωσε ο Necip Koken, ένας επιχειρηματίας στην Turgutlu, μια πόλη κοντά στο σημείο όπου η Sardes Nikel Madencilik A.Ş. ελπίζει να δημιουργήσει μια εγκατάσταση που θα εξορύσσει νικέλιο χρησιμοποιώντας θειϊκό οξύ για να διαχωρίσει το μέταλλο από τα πετρώματα της περιοχής.

“Ποιος θα μας δώσει την εγγύηση ότι κάτι παρόμοιο με αυτό της Ουγγαρίας δεν θα συμβεί εδώ;”, ρώτησε ο Koken.

Η καταστροφική τοξική διαρροή από ένα εργοστάσιο αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία δυνάμωσε τους φόβους που είχανε από καιρό στο Turgutlu, μια πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη προς το εσωτερικό της χώρας, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται ενάντια στο προτεινόμενο μεταλλείο του Çaldağ εδώ και τέσσερα χρόνια. Η δήλωση της εταιρείας ότι χρησιμοποιεί την υψηλότερη διαθέσιμη τεχνολογία και έχει λάβει έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες για την επίδραση της εγκατάστασης στον γύρω υδροκρίτη, τη λεκάνη απορροής του ποταμού Gediz.

“Το να εγκαθιστάς το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο θειϊκού οξέος στην έβδομη μεγαλύτερη λεκάνη παραγωγής αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, και την πιο παραγωγική εδώ στην Τουρκία, είναι σαν να αποθηκεύεις εκατό τόνους δυναμίτη στο σπίτι σου”, είπε ο μεταλλειολόγος μηχανικός Ιsmail Duman, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και αντίπαλος του ορυχείου στην επαρχία Manisa.

«Η φύση θα μετατραπεί σε ένα εργαστήριο χημείας,” είπε ο Duman, υποστηρίζοντας ότι 15 εκατομμύρια έως 18 εκατομμύρια τόνοι θειϊκού οξέος θα χρησιμοποιηθούν σε ανοιχτό χώρο, για πάνω από 15 χρόνια. “Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να εξάγεις το νικέλιο”, πρόσθεσε. “Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν σε κλειστό χώρο.”

Οι αντιρρήσεις των περιβαλλοντιστών προκάλεσαν την ακύρωση της δεκαπενταετούς άδειας εξόρυξης που είχε χορηγηθεί στην Sardes Nikel Madencilik, αλλά οι αλλαγές στο μεταλλευτικό νόμο εξόρυξης θα επιτρέψουν στην εταιρεία να ξαναρχίσει τις εργασίες μόλις διαθέτει επαρκή κεφάλαια.

Οι πολέμιοι λένε ότι το σχέδιο θα οδηγήσει στην κοπή δεκάδων χιλιάδων δέντρων και μόλυνση του εδάφους με εκατομμύρια τόνους θειϊκού οξέος, καταστρέφοντας τη γεωργία της περιοχής και τα υδατικά αποθέματα και αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν. Στο τέλος του δεκαπενταετούς συμβολαίου, λένε, η λεκάνη θα είναι εντελώς κατεστραμμένη.

Η περιοχή είναι κορυφαία για την καλλιέργεια σταφυλιών σουλτανίνα και ξανθής σταφίδας που πωλούνται σε όλο τον κόσμο, είπε ο Duman, σημειώνοντας ότι το 85%  των σταφυλιών στεγνώνουν στον αέρα.

“Σκεφτείτε αυτή την εικόνα: Ο άνεμος φυσάει το οξύ πάνω στα σταφύλια. Αν προσπαθήσετε να τα εξάγετε, ποια χώρα θα τα δεχτεί; “ρώτησε. “Πριν ακόμη φτάσουμε στο τέλος των 15 ετών, θα γίνουμε μάρτυρες μετανάστευσης. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εδώ θα επηρεαστούν”.

“Δεν θα είμαστε σε θέση να πουλήσουμε τα περισσότερα από τα πράγματα που βλέπετε στην αγορά”, δήλωσε ο Necati Gülkıyrak, ο επικεφαλής του Επιμελητηρίου των Οπωροπωλών της Turgutlu.

Η ανάκτηση του νικελίου μέσω της διαδικασίας της εκχύλισης σε σωρούς απαιτεί επίσης τη δημιουργία χώρων για την αποθήκευση και τελική διάθεση των τελμάτων, των συχνά τοξικών υπολειμμάτων της ανάκτησης του μετάλλου . Η διαρροή της λυματολάσπης στην Ουγγαρία συνέβη όταν μια δεξαμενή αποθήκευσης βιομηχανικών αποβλήτων έσπασε, και οι ντόπιοι και οι ειδικοί ανησυχούν ότι κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί στη Manisa.

Το σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων της μεταλλευτικής εταιρείας θα κατασκευαστεί σε μια επικίνδυνα απότομη πλαγιά, είπε ο Duman. “Λένε ότι θα φτιάξουν μια λίμνη, αλλά τα τέσσερα έκτα αυτού που θα κατασκευάσουν θα είναι ένα ψηλό φράγμα, σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Επιτροπής για τα Υψηλά Φράγματα”, πρόσθεσε.

Στον δικτυακό της τόπο, η εταιρεία Sardes Nikel Madencilik δηλώνει ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στο έργο είναι σύγχρονη και συμβατή με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία είπε ότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών, την κρατική Αρχή Διαχείρισης Υδάτων και μια δικαστική απόφαση με βάση την έκθεση πραγματογνωμοσύνης τριών καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul.

“Υπήρξε παραπληροφόρηση για τις λίμνες. Είμαι βέβαιος ότι εάν η Αγκυρα γνώριζε ότι ήταν στην πραγματικότητα μεγάλα φράγματα, δεν θα είχαν χορηγησει ποτέ άδεια”, δήλωσε ο Ayla Yönet, εκπρόσωπος της τουρκικής περιβαλλοντικής οργάνωσης TEMA.

“Υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις φέτος και κάποιος από ένα χωριό κοντά στο Turgutlu με κάλεσε στις 2 Φεβρουαρίου και είπε: “Υπάρχει μια μικρή πλημμύρα εδώ. Το χωριό είναι βουτηγμένο στο νερό,” είπε ο Yönet, προσθέτοντας ότι ένα παρόμοιο περιστατικό θα μπορούσε να να είναι καταστροφικό εάν προκαλούσε την υπερχείλιση μιας λίμνης με τοξικά υλικά και την ανάμιξη τους με με τα πλημμυρικά νερά.

“Όταν υπερχείλισαν τα νερά από την πιλοτική λίμνη που κατασκευάζουν, οι κότες και οι χήνες μας πέθαναν”, δήλωσε η Mine Yönet, νοικοκυρά στην περιοχή. “Η εταιρεία αγόρασε ακίνητα που άξιζαν 1.000 τουρκικές λίρες για 40.000 λίρες, αλλά τώρα χωρικοί μετάνιωσαν που πούλησαν τη τους. Δεν τους είπαν την αλήθεια”.

Παρόμοια μεταλλευτικά έργα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε άλλα μέρη, δήλωσε ο Ediz Tuncel, ένα μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής στη βόρεια Κύπρο.

“Η Cyprus Mining Co. που βρίσκεται στην επαρχία της Λεύκας (Lefke), το 1913 χρησιμοποίησε θειικό οξύ σε ανοικτό χώρο για τον διαχωρισμό του χαλκού. Τότε προκλήθηκε σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση”, είπε ο Tuncel. “Μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταστράφηκε από τη δραστηριότητα που γινόταν σε 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν είχαν χρησιμοποιήσει μια πυρηνική βόμβα, δεν θα έχει προκαλέσει τέτοια καταστροφή. ”

Μεταλλωρύχοι που εργάζονταν στην περιοχή συχνά πέθαιναν από καρκίνο, πρόσθεσε ο Tuncel. Μεταξύ αυτών ήταν και ο παππούς του, που έπασχε από λευχαιμία. “Ο αδελφός της μητέρας μου επίσης εργαζόταν στο ίδιο μεταλλείο” Tuncel είπε. “Πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος και του εντέρου. Το ίδιο και οι γείτονές μας. “


2 απαντήσεις στο “Τουρκία: μεταλλευτικά σχέδια στην περιοχή του Αιγαίου προκαλούν φόβους για το περιβάλλον”

 1. “Ποιος θα μας δώσει την εγγύηση ότι κάτι παρόμοιο με αυτό της Ουγγαρίας δεν θα συμβεί εδώ;”, αυτή είναι η ουσιαστική ερώτηση!
  Και η απάντηση είναι απλή:
  “Η γνώση του τι θα συμβεί και τι δεν θα συμβεί εδώ πραγματικά!”
  Αυτά θα συμβούν:
  Εξόρυξη
  Εκχύλιση με οξύ που θα παράγεται επί τόπου
  Παραγωγή εμπορεύσιμου ιζήματος νικελίου κοβαλτίου
  Αυτά δεν θα συμβούν:
  Εκχύλιση με ανάδευση σε δοχεία υπό πίεση
  Φράγματα για τη συγκράτηση των πολφών τελμάτων.
  Γιατί πολύ απλά είναι μια άλλη μέθοδος που δεν απαιτεί αναμίξεις και διαχωρισμούς στερεών υγρών παρά μόνο για το μικρού όγκου προϊόν, έχει μηδενικά υγρά και αέρια απόβλητα και απορρίπτει μόνο αδρανή στερεά αφού το περιεχόμενό τους σε μέταλλα έχει αφαιρεθεί κατά την εκχύλιση. Και με μηδενική παραγωγή CO2…
  Αν δεν μας αρέσει αυτό για την παραγωγή νικελίου, που είναι το state of the art, τότε ας πάμε μερικά ποστ πιο πίσω, στην περιγραφή των επιπτώσεων της μεταλλουργίας νικελίου της χώρας μας. Αφού όμως δεν μας αρέσει κι αυτή, τότε ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ανοξείδωτο χάλυβα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.