Συσκέψεις επί συσκέψεων και επισκέψεις ειδικών έχει προκαλέσει η επέκταση του ρήγματος στη Μαυροπηγή Κοζάνης. Στις 2 Σεπτεμβρίου έγινε επείγουσα σύσκεψη στη Νομαρχία Κοζάνης διότι το “φαινόμενο” έχει εξελιχθεί επικίνδυνα και το ρήγμα έχει φτάσει στο χωριό. Σύμφωνα με το ιστολόγιο pontokomi.com, “πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση της αρχικής επιφανειακής ρωγμάτωσης η οποία διασχίζει σχεδόν όλο το αγρόκτημα Μαυροπηγής φτάνοντας μέχρι και τα τελευταία σπίτια του χωριού”. Στις 31 Αυγούστου επισκέφθηκε την περιοχή κλιμάκιο του ΓΕΩΤΕΕ και στις 2 Σεπτεμβρίου καθηγητές από του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται και η επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος.
Σπασμωδικά και μάλλον ύποπτα αντιδρά η ΔΕΗ που χθες, 4 Σεπτεμβρίου, άνοιξε με σκαπτικό μηχάνημα πέντε μεγάλες λακκούβες πάνω στο ρήγμα, ενώ σε άλλο σημείο το γέμισε με χώμα.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kwweEM43SU4&feature=player_embedded]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mWag9ZZbr4g&feature=player_embedded]
Την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του “Παρατηρητηρίου” πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανικός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, έκαναν αυτοψία στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, κοντά στον οικισμό Μαυροπηγής. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν εδώ. Κύρια διαπίστωση ήταν ότι το φαινόμενο είναι “χαρακτηριστικό ρήγμα διάτμησης από μετατόπιση (ολίσθηση) μεγάλου εδαφικού όγκου” και ότι είναι σε εξέλιξη και επικίνδυνο για τον οικισμό.
Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα του διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης, Κώστα Γρίβα, ο οποίος μετά την επίσκεψή του μαζί με το νομάρχη στο ρήγμα στις 11 Ιουλίου δήλωσε: «το ρήγμα ξεκινά από την δυτική πλευρά του ορυχείου, έχει σχήμα πετάλου, δηλαδή πρόκειται για κλασσική περίπτωση ρήγματος που μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση, η οποία ενδεχομένως να είναι μεγάλη».
Η ΔΕΗ και το ΙΓΜΕ από την άλλη, απεφάνθησαν ότι το ρήγμα έχει μήκος μόλις 300 μ., ότι είναι σύνηθες φαινόμενο οφειλόμενο στις …βροχές και ακίνδυνο για τον οικισμό. Το πόρισμα του ΙΓΜΕ – στην ουσία πρόκειται απλώς μια μια αρχική εκτίμηση και όχι για επίσημο πόρισμα – αμφισβητήθηκε έντονα από τους κατοίκους, τους φορείς της περιοχής και τη Νομαρχία Κοζάνης που αναζητούν και αλλού τεκμηρίωση. Στη σύσκεψη της 2ας Αυγούστου, ο Νομάρχης Κοζάνης ζήτησε “τη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων ώστε να προληφθεί κάθε κίνδυνος και δυσάρεστη συνέπεια για τον οικισμό Μαυροπηγής”. Ανακοίνωσε δε ότι η Νομαρχία θα χρηματοδοτήσει μια γεώτρηση, ώστε να έχει δικά της στοιχεία για την επικινδυνότητα του ρήγματος και όχι προερχόμενα από τη ΔΕΗ. Ο Δήμος Πτολεμαΐδας ζήτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ να εκπονήσει επειγόντως μελέτη που θα διαλευκάνει τα αίτια του φαινομένου και τις επιπτώσεις της εξέλιξής του.
To όλως παράδοξο είναι ότι η Μαυροπηγή είναι ένας απο τους οικισμούς που εχει ήδη αποφασιθεί η ολοκληρωτική του εγκατάλειψη και μεταφορά σε μια από τις επιλεγείσες θέσεις στην περιοχή Πτολεμαϊδας ή Κοζάνης, μέχρι το τέλος του 2013, λόγω της εξόρυξης του λιγνιτικού πεδίου “Μαυροπηγή”! Και το ερώτημα που ξεπηδάει αυτόματα σε κάθε λογικό άτομο είναι: αφού σε δυο χρόνια το χωριό έτσι κι αλλιώς θα γίνει λιγνιτωρυχείο, προς τι οι συσκέψεις;
Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η Μαυροπηγή είναι ένας μεγάλος και όμορφος οικισμός στις πλαγιές υψώματος πάνω από τον κάμπο της Πτολεμαϊδας, με σχετικά νεόκτιστα σπίτια, με εκκλησίες, σχολείο, ασφάλτινο οδικό δίκυτο, περιποιημένες πλατείες και κοινόχρηστους χώρους και με το πιο πλούσιο σε μεγαλοπρεπείς οικογενειακούς τάφους κοιμητήριο που έχουμε δει σε χωριά αυτού του μεγέθους. Γενικά είναι ένας οικισμός που μόνο σαν τραγική φάρσα ακούγεται η απόφαση της εγκατάλειψής του το 2013.
Η επισήμανσή μας ότι το φαινόμενο του ρήγματος είναι σε εξέλιξη σήμαινε πολύ απλά ότι, με δεδομένο ότι το μέτωπο της εξόρυξης του λιγνιτκού πεδίου προωθείται γοργά προς τον οικισμό και ότι το ύψος του προοδευτικά αυξάνεται λόγω της κλίσης του εδάφους, ο κίνδυνος πλαγιολίσθησης μεγάλου εδαφικού τμήματος παρά ή μέσα στον οικισμό είναι πιθανός και χρονικά απροσδιόριστος. Πεποίθησή μας επίσης είναι ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταφοράς του οικισμού και η “εν της πράγμασι” συντέλεση της μεταφοράς του, θα επεκταθεί χρονικά πολύ πέραν του 2013, ενώ η προώθηση του μετώπου της εξόρυξης θα συνεχίζεται σταθερά. Και κανένα τεχνικά και οικονομικά εφικτό μέτρο προστασίας του οικισμού δεν μπορεί να ληφθεί με παράλληλη επέλαση του εξορυκτικού μετώπου.
Η αρχή της προφύλαξης όταν πρόκειται για έναν ολόκληρο οικισμό με τους κατοίκους του, δεν μπορεί να αποτελεί θέμα συζήτησης σε συσκέψεις “αρμοδίων υπηρεσιών” και “ειδικών Επιτροπών”. Πρέπει να εφαρμόζεται ακαριαία. Και αυτό στην περίπτωση του “φαινομένου” στην Μαυροπηγή οδηγεί σε ένα μόνο ερώτημα: Είναι ΠΙΘΑΝΟ αίτιο του φαινομένου το μέτωπο της εξόρυξης;
Εμείς λέμε ΝΑΙ. Αν κάποιος μπορεί με απόλυτη τεκμηρίωση να το αποκλείσει, η ΔΕΗ, το ΙΓΜΕ ή οι Τεχνικές Υπηρεσίες, ας το πράξουν τώρα. ΑΜΕΣΩΣ. Αν υπάρχει έστω και υποψία ότι η επέκταση του ορυχείου ευθύνεται για τα φαινόμενα που παρατηρούνται, οφείλουν να διακόψουν την εξόρυξη στο πεδίο της Μαυροπηγής για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και επεμβάσεις.
Αύριο θα είναι απλά υπεύθυνοι για τη Μαυροπηγή και τους κατοίκους της.
3 απαντήσεις στο “Αν και δεν έβρεξε, το ρήγμα στη Μαυροπηγή επεκτείνεται…”
http://www.youtube.com/watch?v=5RlehJSTI3g&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=gQwa_i1-1oY&feature=player_embedded
Σαφώς και κάποιοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ορυχείο… και φυσικά δεν είναι οι κάτοικοι του χωριού…
Ποιος χρεώνεται τη ζημιά των εκατομμυρίων που υφίσταται σήμερα η ΔΕΗ ΑΕ και οι μέτοχοί της;… Ποιος χρεώνεται τις ζημιές και την ταλαιπωρία των κατοίκων;…
Η ιστορία του Ορυχείου Μαυροπηγής δεν είναι τωρινή… έρχεται από πολύ παλαιά… στο παρελθόν υπήρξαν φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά αγνοήθηκαν… είτε γιατί δεν ήταν «ισχυρές», είτε γιατί έτσι «βόλευε» κάποιους μεγαλόσχημους….http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/cm/564/564909/564909el.pdf