Το ρήγμα στη Μαυροπηγή Κοζάνης και …οι βροχές της ΔΕΗ


ΙMG_3218
IMG_3225 IMG_3222
IMG_3231 IMG_3224

Την είδηση για το μεγάλο ρήγμα στη Μαυροπηγή την αναδημοσιεύσαμε από το http://pontokomi.com. Την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του “Παρατηρητηρίου” πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανικός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, έκαναν αυτοψία στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, μαζί με κατοίκους του χωριού που πρώτοι το εντόπισαν στα χωράφια τους.

Το ορατό στην επιφάνεια ρήγμα έχει μήκος – όσο ήταν δυνατό να υπολογισθεί οπτικά – περί τα 1.000 μ., πλάτος κατά περιοχές μέχρι 100 εκ. και βάθος μετρήσιμο μέχρι 200 εκ. Συνεχίζεται στο παρακείμενο δάσος όπου ο προσδιορισμός του είναι δυσχερής λόγω της πυκνής φυτοκάλυψης. Είναι σε παράλληλη διάταξη με το μέτωπο εξόρυξης, μήκους 1.500 μ. και ύψους 80 μ., σε απόσταση 800 μ. από αυτό. Το έδαφος έχει κατωφερική προς το μέτωπο εξόρυξης κλίση περίπου 15%.

Είναι χαρακτηριστικό ρήγμα διάτμησης από μετατόπιση (ολίσθηση) μεγάλου εδαφικού όγκου. Διαπιστώθηκαν ρωγμές τριχοειδείς σε πολλά σπίτια της Μαυροπηγής, τα πλησιέστερα προς το μέτωπο εξόρυξης. Μερικές ρωγματώσεις έχουν υπερβεί κατά πολύ τις τριχοειδείς εμφανίσεις.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τμήματα του ρήγματος και τους “μάρτυρες” που τοποθέτησε η ΔΕΗ για την παρακολούθηση του φαινομένου. Η φωτογραφία του ενός μάρτυρα δείχνει τις καθημερινές εγγραφές που αποδεικνύουν την προοδευτική επαύξηση της ρωγμάτωσης. Η ΔΕΗ ακόμα περιμένει τους ειδικούς εδαφοτεχνικούς από την Αθήνα για να αποφανθούν για το φαινόμενο – διότι συμβαίνει και το παράδοξο οι εδαφοτεχνικοί να μην είναι εγκατεστημένοι εκεί όπου γίνεται η εξόρυξη αλλά …στα γραφεία στην Αθήνα! Εν τω μεταξύ βεβαίως δεν παρέλειψε να αποδώσει τη δημιουργία της ρωγμής στις βροχές…

Στην επόμενη φωτογραφία είναι το ορυχείο της Μαυροπηγής:

IMG_3235

Και ένα σχετικό βίντεο από το youtubeq

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SlSBh6M3z4c&feature=player_embedded]


23 απαντήσεις στο “Το ρήγμα στη Μαυροπηγή Κοζάνης και …οι βροχές της ΔΕΗ”

 1. Ειμαστε σίγουροι ότι οι κάτοικοι του χωριού ένιωσαν μεγάλη ανακούφιση μόλις είδαν τους κκ. Παπαγεωργίου και Στεφανή. Αλλωστε πρόκειτε για δύο τόσο διακεκριμένους ρηγματολόγους.

  Αυτό που δεν μας είπατε, είναι το ποιος τους κάλεσε, ποιος τους ανέθεσε την διεξαγωγή αυτοψίας και ποιος θα ασχοληθεί στα σοβαρά με τα συμπεράσματά τους; Επίσης, θα ‘ταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησής τους;

 2. η μόνη που δεν αναστατώθηκε και δεν ανησύχησε .. μέχρι στιγμής… είναι η μαμά ΔΕΗ και η Μπιρμπιλιο …. διαβάστε το ιστότοπο της …. αφασία σκέτη χιχχιι

 3. και να σοβαρευτούν σε αυτόν τον τόπο κάποιοι …σας υπενθυμίζω
  Οι ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις υφιστάμενες δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής, με συνέπεια διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η ΔΕΣΜΗΕ, καθώς και η ΔΕΗ, από τον ιδρυτικό της νόμο του 1966, υποχρεούνται για τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό των καταναλωτών.
  Προτίθεται η Ε.Ε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση εμφάνισης δύσκολων τεχνικά προβλημάτων στην τροφοδοσία, αλλά και επάρκειας ηλεκτρικής ενεργείας;11 Ιουνίου 2008
  E-2452/2008
  Απάντηση του κ. Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής
  Η οδηγία 2005/89/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, περί μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό και περί επενδύσεων υποδομής(1), ορίζει διατάξεις διασφάλισης της παροχής ηλεκτρισμού.
  Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την επάρκεια παραγωγής και δικτύου, η δε οδηγία δεν προβλέπει μηχανισμό ενισχύσεων σε κοινοτικό επίπεδο.
  Ο ορισμός και το πεδίο εφαρμογής της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια διατυπώνονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 και στο άρθρο 2 στοιχείο β) της οδηγίας 2005/89/EΚ. Στην πράξη, ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει επάρκεια παραγωγής και δικτύου, δηλαδή ικανότητα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρισμού ώστε να ικανοποιείται η ζήτηση. Ο κυριότερος παράγων που δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια είναι το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων τόσο σε ικανότητα ηλεκτροπαραγωγής όσο και σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού (τόσο στο εσωτερικό των μεμονωμένων κρατών μελών όσο και σε διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών κρατών μελών). Η συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρισμού (διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς) είναι επίσης ζωτικής σημασίας επειδή βοηθά στην πρόληψη πιθανών γενικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος.
  Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 της οδηγίας αναγράφεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς είναι υπεύθυνες για τους κανόνες ασφάλειας του ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και για την επί καθημερινής βάσεως διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος και για τον έλεγχο πιθανών περικοπών/ελλείψεων.
  Οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται επίσης σε εκούσια βάση και συνάπτουν μεταξύ τους συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού με σκοπό τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων ασφάλειας του εφοδιασμού.

 4. και να τελειώσω τον μονόλογο μου .. με έχετε προφανώς σκυλοβαρέθει …σας ενημερώνω ότι… αυτό το αποδεδειγμένο έγκλημα …εις βάρος του ελληνικού λαού… συγκρίνεται μόνο με το Τσερνομπίλ .. καληνύχτα σας και… συγνώμη ..

 5. ΕΙΣΗΓΗΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ – ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  http://www.youtube.com/watch?v=TLC9qYDKL5E

 6. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΙΓΜΕ ΣΤΟ ΡΗΓΜΑ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ

  «Δεν υπάρχει άμεση επικινδυνότητα, συστήνεται όμως μια διαχρονική παρακολούθηση του φαινομένου», δήλωσε ο Διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου που κατέφθασε από την Αθήνα και επισκέφθηκε το ρήγμα Μαυροπηγής συνοδε…υόμενος από την αναπληρώτρια επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ελπίδα Γρηγοριάδου. Την ίδια ώρα ο δήμος Πτολεμαΐδας και το τοπικό συμβούλιο Μαυροπηγής ξεκινούν τις επόμενες ημέρες την καταγραφή των ρωγμών και ζημιών στα σπίτια του οικισμού ζητώντας από τους κατοίκους να μην επισκευάζουν τις βλάβες πριν τις δηλώσουν στους μηχανικούς που θα επισκεφτούν τη Μαυροπηγή.

  http://www.youtube.com/watch?v=dP6BVCiaI9M

 7. ποιος κυβέρνα σε αυτόν το τόπο

  Σπάρτακος: Να μη γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας το Νομαρχιακό Συμβούλιο
  Ανάρτηση: Δημήτρης Μαυροματίδης την 15 Ιουλ 2010
  Κύριε Πρόεδρε,
  Εξαιτίας της απουσίας του Προεδρείου του Σωματείου Σπάρτακος, με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ Δ.Ε.Η. στην Αθήνα, σχετικά με την Οδηγία 72/09 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιβάλλει τον διαχωρισμό της Επιχείρησης, αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε δια της παρούσας, προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, το οποίο σήμερα πρόκειται να γνωμοδοτήσει για την έγκριση της Μ.Π.Ε. του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας.

  Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος και τη σημασία του για τον Νομό μας, καθώς αυτό θα αποτελέσει το κύριο κριτήριο που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας στην μεταλιγνιτική περίοδο, έχουμε την άποψη ότι η εν λόγω μελέτη θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρύτερης διαβούλευσης, μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης άποψης.

  Κάθε άλλη ενέργεια που θα έχει το χαρακτήρα της αποσπασματικής προσέγγισης, ενόψει μάλιστα και των διοικητικών μεταβολών που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, ενδέχεται να απαξιώσει παντελώς τη γνωμοδότηση του Οργάνου σας. Εκτιμούμε ότι εφόσον δεν επείγει να παρθεί Απόφαση που να δεσμεύει με προθεσμίες την περιοχή, από ένα Όργανο του οποίου η θητεία έχει ουσιαστικά λήξει εξαιτίας της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου, κάθε Απόφασή σας κινδυνεύει να παρερμηνευθεί ως προεκλογικό πυροτέχνημα.

  Για τους λόγους αυτούς, θέση του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι το Ν.Σ. Κοζάνης να μην γνωμοδοτήσει στην παρούσα συγκυρία για το εν λόγω θέμα και να αναβάλλει την λήψη Απόφασης για το εγγύς μέλλον, από το Όργανο που θα το διαδεχθεί αναλαμβάνοντας τις παραπάνω αρμοδιότητες.

 8. Η θέση του ΤΕΕ/ΤΔΜ για τη ΜΠΕ για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας
  Ημερομηνία Καταχώρησης : 2010-07-16 15:18:20 | button button

  Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης την τελική πρόταση με τις παρατηρήσεις της ομάδας εργασίας επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας που βρίσκονται στην περιοχή Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης.

  Πέρα από τις αναλυτικές παρατηρήσεις το ΤΕΕ/ΤΔΜ έθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης την αναγκαιότητα να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

  1. Η τήρηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού και της Υπουργού ΠΕΚΑ για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, πέραν της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής. Σημειώνεται ότι η Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό την πρόβλεψη για μετεγκατάσταση της Ακρινής στην παρούσα μελέτη, κατά την επίσκεψη της στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την 19.6.2010.

  2. Η παρούσα ΜΠΕ αφορά την πρόβλεψη εκμετάλλευσης για το σύνολο των ορυχείων του Ν. Κοζάνης. Αφορά περίπου 147.900 στρέμματα και συμπεριλαμβάνει τις παλαιότερες αλλά και τις αναμενόμενες εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ μέχρι και το 2050 με ενδιάμεσα στάδια 2015, 2020 και 2050 και τελικό στάδιο διαμόρφωσης το 2053. Δηλαδή αφορά το μέλλον της περιοχής διότι η παρούσα μελέτη πρακτικά αποτυπώνει το αναπτυξιακό «ανάγλυφο» της περιοχής στο μέλλον. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα κατά την άποψη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας. Διότι, αφενός μεν, υπάρχει έλλειψη ενός συνολικού σχεδίου με μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή και αφετέρου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αποκατεστημένων και εξαντλημένων από λιγνίτη εδαφών ανήκει στη ΔΕΗ και όχι στην τοπική κοινωνία (σημειώνεται ότι θέση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας είναι να αποδοθούν κατά κυριότητα στην τοπική κοινωνία). Το παραπάνω επιτείνεται και από την μη ύπαρξη ενός συνολικού δημοσιοποιήσιμου και αποφασισμένου σχεδίου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων λιγνίτη κατά το παρελθόν από τη ΔΕΗ.

  Ζητούμε λοιπόν τη λήψη πολιτικής απόφασης για την παροχή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος για διεξοδικότερη μελέτη της παρούσας ΜΠΕ, υπό το πρίσμα των αναμενόμενων και σχεδιαζόμενων περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών δράσεων από την τοπική κοινωνία. Προτείνουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, πέραν της κατάθεσης γνωμοδότησης που οφείλει, να ζητήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να καταθέσουμε ως τοπική κοινωνία τις απόψεις μας για τη πρόβλεψη περιβαλλοντικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών και τις προβλεπόμενες χρήσεις γης, λαμβάνοντας υπόψη και τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές. Άποψη μας είναι ότι η παρούσα ΜΠΕ πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού επιχειρησιακού σχεδίου για την περιοχή και για το οποίο ως ΤΕΕ/ΤΔΜ θα συνδράμουμε και ως τεχνικός σύμβουλος.

  Το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης, μέλη της Διοικούσας καθώς επίσης και μέλη της ομάδας εργασίας.

  Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΔΜ, στις 13 Ιουλίου 2010, η ομάδα εργασίας παρουσίασε αναλυτικά στα μέλη της Διοικούσας τις παρατηρήσεις, (βλέπε ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΔΜ), τις οποίες ομόφωνα αποδέχθηκε η Διοικούσα Επιτροπή και τις οποίες κατέθεσε στο ανώτατο όργανο του Νομού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της ΜΠΕ.

 9. Το επικίνδυνο ρήγμα στα ορυχεία προσθέτει νέα «ρήγματα» στην Περιβαλλοντική Μελέτη της ΔΕΗ…

  Το νέο μεγάλο ρήγμα μήκους 300 μέτρων, που προέκυψε ξαφνικά στο ορυχείο Μαυροπηγής και αναστάτωσε τους κατοίκους του ομώνυμου χωριού, ήταν ένα ακόμη καμπανάκι που –ως συνήθως- ήχησε σε ώτα μη ακουόντων.
  Οι ορατές παρενέργειες του ρήγματος, το οποίο ήδη δημιούργησε προβλήματα στον οικισμό, έχουν ήδη αναφερθεί στον τοπικό τύπο μαζί με τις δηλώσεις υπηρεσιών και φορέων:
  · Αιτία του ρήγματος είναι οι εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες της Ν.Α Κοζάνης πρόκειται για «κατολισθητικό φαινόμενο πεταλοειδούς σχήματος που μου μπορεί να είναι επικίνδυνο και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση με κλισιόμετρα»
  · Και για το χωριό ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Ήδη τα κοντινότερα προς το ρήγμα σπίτια εμφάνισαν ρωγμές. Ο ίδιος ο νομάρχης, (υποστηρικτής των νέων ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ), δήλωσε ότι «πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας , καθώς και ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας, και ενδεχομένως να επηρεάσει την ηλεκτροδότηση της χώρας», εφόσον βέβαια το φαινόμενο εξελιχτεί σε επικίνδυνη κατολίσθηση. Τίθεται λοιπόν επί τάπητος και πάλι το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού, που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά. Σε περίπτωση βέβαια που το ρήγμα καταστεί απειλητικότερο δεν αποκλείεται και εκκένωση του χωριού. Ο Τάσος Εμμανουήλ, πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής, και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας απαίτησαν πλήρη ενημέρωση για να αποφευχθούν κινήσεις πανικού.
  · Έχουν σταματήσει επίσης οι εργασίες κατασκευής του ηχοφράγματος, που γίνεται σε μικρή απόσταση από την επίμαχη περιοχή.

  Διάχυτη είναι τέλος και η αγανάκτηση για τη ΔΕΗ, διότι α) δεν τηρεί πλήρως τους όρους ασφαλούς διάνοιξης του Ορυχείου και ειδικά των κλίσεων, γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους και β) μετακαλεί κάθε φορά εδαφοτεχνικούς μηχανικούς από τα γραφεία των Αθηνών, ενώ θα έπρεπε να τους έχει εδώ όπου βρίσκεται το κέντρο της εξορυκτικής της δραστηριότητας

  Πέραν όμως αυτών των επιπτώσεων υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που συνήθως επιμένουμε να αγνοούμε: Είναι αυτό καθαυτό το μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης που ακολουθούμε με κεντρικό πρωταγωνιστή το λιγνίτη. Βασιζόμαστε σε ένα ρυπογόνο, προβληματικό και –εν τέλει – ακριβό ορυκτό καύσιμο, η εξόρυξη του οποίου δημιουργεί σοβαρότατες παρενέργειες σε δύο βασικούς φυσικούς πόρους, τα εδάφη και τα νερά, καθώς και στους οικισμούς που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Όσο και αν διαφημίζονται ως πανάκεια οι νέες αντιρρυπαντικές λιγνιτικές τεχνολογίες, αυτές δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των ορυχείων, αφού αφορούν κυρίως τις εκπομπές των ατμοηλεκτρικών σταθμών. Στα ορυχεία εξακολουθούν να εφαρμόζονται «βαριές» και κάθε άλλο παρά αειφόρες τεχνικές που προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα υπόγεια νερά στα εδάφη και το ανάγλυφο, εγκυμονούν κινδύνους που συχνά δεν μπορούν να προβλεφτούν, όπως εκείνη η τεράστια κατολίσθηση των 50.000.000 κυβικών μέτρων ή το πρόσφατο ρήγμα, και αναγκάζουν τις τοπικές κοινωνίες να είναι μόνιμα με «το όπλο παρά πόδα».
  Φυσικά η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επέκτασης των ορυχείων, που κατάθεσε η ΔΕΗ, δεν μιλάει καθόλου – και δεν της συμφέρει να μιλά- για απρόβλεπτα ρήγματα ή για πιθανές επικίνδυνες κατολισθήσεις. Αυτή η παράλειψη αναδεικνύει τα μεγάλα «ρήγματα» που υπάρχουν στο περιεχόμενο της ΜΠΕ και αποτελεί μια πρόσθετη απόδειξη ότι η μελέτη «μπάζει από παντού».
  Και το θέμα βέβαια δεν είναι απλά να «διορθωθεί» η «ΜΠΕ», αλλά να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε να οδηγούμε τον τόπο μας σε ένα δρόμο που θα βομβαρδίζεται συνέχεια από νέες μονάδες και ορυχεία. Ακόμη και μια ιδανική ΜΠΕ έχει συγκεκριμένα όρια προβλεψιμότητας και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την έγκαιρη πρόληψη και παράκαμψη όλων των κινδύνων και των ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. Η ευθύνη συνεπώς για οτιδήποτε συμβεί δεν βαραίνει μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και όσους τοπικούς φορείς εξακολουθούν να θεοποιούν και να «τζιράρουν» πολιτικά στο λιγνίτη, λησμονώντας ότι τα παθήματα πρέπει κάποτε να γίνουν μαθήματα.

  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

 10. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ 4 ΚΟΖΑΝΗ
  ΤΗΛ-ΦΑΞ: 24610 30668 http://www.seenerga.wordpress.com e-mail [email protected]

  Κοζάνη 21/7/2010
  Αριθ.πρωτ.:135
  Πληροφορίες: Πράσσος Στέφανος.
  Τηλ. 6974059284

  Προς : 1. Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας
  2. Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

  Θέμα: Αίτημα για άμεσο έλεγχο σοβαρού ρήγματος στο χωριό Μαυροπηγή της Κοζάνης

  Κύριοι επιθεωρητές.
  Σας πληροφορούμε ότι στο χωριό Μαυροπηγή το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ, έχει παρατηρηθεί από τους κατοίκους (κατ’ αρχήν) μεγάλο και επι-κίνδυνο ρήγμα που προφανώς οφείλεται στις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ
  Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του “Παρατηρητηρίου” πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανι-κός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, μαζί με κατοίκους του χωριού που πρώτοι το εντόπισαν στα χω-ράφια τους.
  Το ορατό στην επιφάνεια ρήγμα έχει μήκος – όσο ήταν δυνατό να υπολογισθεί οπτικά – περί τα 1.000 μ., πλάτος κατά περιοχές μέχρι 100 εκ. και βάθος μετρήσιμο μέχρι 200 εκ. Συνεχίζεται στο παρακείμενο δάσος όπου ο προσδιορισμός του είναι δυσχερής λόγω της πυκνής φυτοκάλυψης. Είναι σε παράλληλη διάταξη με το μέτωπο εξόρυξης, μήκους 1.500 μ. και ύψους 80 μ., σε απόσταση 800 μ. από αυτό. Το έδαφος έχει κατηφορική προς το μέτωπο εξόρυξης κλίση περίπου 15%.
  Διαπιστώθηκαν ρωγμές τριχοειδείς σε πολλά σπίτια της Μαυροπηγής, τα πλησιέστερα προς το μέτωπο εξόρυξης. Μερικές ρωγματώσεις έχουν υπερβεί κατά πολύ τις τριχοειδείς εμφανίσεις. Η ΔΕΗ ακόμα περιμένει τους ειδικούς εδαφοτεχνικούς από την Αθήνα για να αποφανθούν για το φαινόμενο – διότι συμβαίνει και το παράδοξο οι εδαφοτεχνικοί να μην είναι εγκατεστημένοι εκεί όπου γίνεται η εξόρυξη αλλά …στα γραφεία στην Αθήνα! Εν τω μεταξύ βεβαίως δεν παρέλειψε να αποδώσει τη δημιουργία της ρωγμής στις βροχές…
  Οι κάτοικοι αλλά και οι εργαζόμενοι του Ορυχείου ανησυχούν δικαιολογημένα και εκφρά-ζουν φόβους για την ατομική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια του οικισμού και των εγκαταστάσεων, γι αυτό σας παρακαλούμε να ελέγξετε επί τόπου το ρήγμα και να ενημε-ρώσετε τους κατοίκους και τους εργαζόμενους για την πορεία του φαινομένου αλλά και τα μέτρα που προτείνεται να παρθούν για την αποφυγή κατολισθήσεων οι οποίες μπορεί να στοιχήσουν περιουσίες, εξοπλισμό, ακόμα και ανθρώπινες ζωές!

  Για το Δ.Σ

  Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

  Πράσσος Στέφανος Δύντσικος Λάζαρος

  Κοινοποίηση:
  1. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
  2. Πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε
  3. Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης

 11. Οι βροχές και όχι η ΔΕΗ και η εξόρυξη λιγνίτη ευθύνονται για το ρήγμα της Μαυροπηγής!!!

  Οι βροχές και όχι η ΔΕΗ και η εξόρυξη λιγνίτη ευθύνονται για το ρήγμα της Μαυροπηγής που παρουσιάστηκε τον τελευταίο καιρό λίγο έξω από τον οικισμό. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το πόρισμα του Ινστιτούτου γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κάνοντας λόγο για τήρηση των όσων προβλέπονται από πλευράς Ορυχείων. Παράλληλα και ενώ υπογραμμίζει το ακίνδυνο του ρήγματος για τον οικισμό το οποίο και ονομάζει επιφανειακή ρωγμάτωση, την αναγκαιότητα παρακολούθησης του όλου φαινομένου καθώς ενδέχεται να έχει γεωλογική εξέλιξη. Ήδη στην περιοχή έκαναν κιόλας την εμφάνιση τους οι πρώτοι μετρητές που καταγράφουν τις αποκλίσεις του ρήγματος.

  Ακολουθεί το πόρισμα του ΙΓΜΕ

  Πηγή: Τα Νέα της Πτολεμαΐδας

 12. και τωρα …ετοιμάζουν την επιβολή αυξήσεων ρευματος ..στον οικιακό καταναλωτή 40% ..και στον αγροτικό 60% …τώρα να δούμε …ελληνικο χρυσο…

 13. μια διευκρίνιση ..η φωτ. απεικονίζει τις ρωγματωσεις ..που εκφράζουν τα εσωτερικά ρήγματα δλδ. στο έδαφος τα ρήγματα ..που βρίσκονται παράλληλα στο υπέδαφος

 14. ξυπνησαν ..και οι κυβερνητικοι “συνδιαχειριστες”

  Επιστολή Σπάρτακου προς Επιθεωρητή Μεταλλείων Β. Ελλάδος
  Ανάρτηση: venergyd την 19 Αυγ 2010

  Θέμα: Μεταλλευτικές παραβάσεις στο Ορυχείο Μαυροπηγής

  Κύριε Επιθεωρητά
  Λόγω άρσης της απαλλοτρίωσης συγκεκριμένης κτηματικής έκτασης στο Δ. Διαμέρισμα Μαυροπηγής, η εξορυκτική δραστηριότητα στο ομώνυμο Ορυχείο από τον μήνα Μάιο του 2010, γίνεται από τη ΔΕΗ με ανορθόδοξο τρόπο, προκειμένου να ¨κερδηθεί¨ χρόνος έως ότου κηρυχθεί η νέα απαλλοτρίωση.
  Σήμερα, 4 μήνες μετά, η εκμετάλλευση του Ορυχείου εκτελείται στα όρια του Μεταλλευτικού Κανονισμού, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κινείται εκτός ορίων, αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα όρια ασφαλείας μεταξύ των τομών – βαθμίδων εξόρυξης.
  Κύριε Επιθεωρητά
  Για τους λόγους αυτούς το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλεί την Ε.Μ.Β.Ε. για έλεγχο –
  αυτοψία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

  Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
  ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
  Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

  Γιώργος Αδαμίδης Κων/νος Βασιλειάδης

 15. το φαινόμενο της επικείμενης και αναμενόμενης χρόνια τώρα κατολίσθησης των ρηγμάτων είναι γνωστό στην επιστήμη και έχει να κάνει με την μετακίνηση τεράστιων μαζών λόγο μετατροπής ενεργειακής και αναλύετε εγκυκλοπαιδικά στη φράση τριβολογία ….που είναι η επιστήμη και τη μηχανική της αλληλεπίδρασης επιφάνειων μαζών που βρίσκονται σε σχετική κίνηση. Περιλαμβάνει τη μελέτη και εφαρμογή των αρχών της τριβής, λίπανσης και φθοράς… συνιστώ στου εδώ μεταλλειολόγους να παραδειγματιστούν από την εγκληματική αμέλεια… τον συναδελφων τους στη ΔΕΗ .. άλλωστε όπως μου δήλωσαν δια ζώσης …. είναι της ίδιας σχολής του ΕΜΠ και παρακολουθοντας τους διαπιστώνω τα ίδια σ”φάλματα” να πραγματοποιούν …πχ. απομαστευση , διαρροές , αρπαχτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.