των Daniel Popov, Μαρίας Καδόγλου και Stephanie Roth (1), Απρίλιος 2010
(εδώ σε pdf και εδώ στα αγγλικά)
Γενικά:
Το κυάνιο είναι μια ένωση του άνθρακα και του αζώτου. Είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες τόσο ως αέριο (υδροκυάνιο) όσο και ως άλας (κυανιούχο νάτριο). Η υψηλή τοξικότητα του κυανίου ακόμα και σε χαμηλές δόσεις οφείλεται στην ευκολία με την οποία αντιδρά με άλλα στοιχεία και έτσι παρεμβαίνει στις φυσιολογικές βιολογικές λειτουργίες. Το ελεύθερο κυάνιο όπως χρησιμοποιείται στην μεταλλουργία πολυτίμων μετάλλων είναι η πλέον τοξική μορφή, με άμεσες και οξείες επιπτώσεις, ενώ δεν αφήνει ίχνη της δράσης του (2). Το αέριο κυάνιο είναι βιολογικό όπλο γνωστό για τη χρήση του στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μεταλλευτική βιομηχανία αρέσκεται να τονίζει ότι το κυάνιο απαντάται στη φύση σε χαμηλές δόσεις, π.χ. στα πικραμύγδαλα, όμως αυτή η παρατήρηση δεν έχει καμία σχέση με την χρήση του κυανίου σε μεγάλη κλίμακα στη μεταλλουργία.
Η βιομηχανία πολυτίμων μετάλλων χρησιμοποιεί κυανιούχο νάτριο για να διαχωρίσει τον χρυσό και τον άργυρο. Η συγκεκριμένη βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής κυανιούχου νατρίου στον κόσμο, χρησιμοποιώντας 180.000 τόνους ετησίως ή 75% της παγκόσμιας παραγωής. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί κυανιούχου νατρίου παγκοσμίως είναι η DuPont, η CyPlus, η Cyanco, η Australian Gold Reagents και η Orica. Ακολουθούν παραγωγοί στη Δημοκρατία της Κορέας και την Κίνα.
- Ως αποτέλεσμα της ανόδου στην τιμή του χρυσού η αγορά κυανιούχου νατρίου έχει υποστεί αλλαγές. Η εταιρείες εξόρυξης πολυτίμων μετάλλων επενδύουν σε νέα προγράμματα μεταλλευτικής έρευνας, ενώ παράλληλα παρατείνουν τη δραστηριότητα σε μεταλλεία που βρισκόταν σε φθίνουσα πορεία. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση κυανιούχου νατρίου.
- Στην Ευρώπη, μεταλλουργία πολύτιμων μετάλλων με κυάνιο γίνεται σήμερα σε δυο μεταλλεία: στη Σουηδία από την Boliden (4) και στη Φινλανδία από την Agnico-Eagle στο Kittila (5). Τα μεταλλεία χρυσού της Rio Narcea στην Ισπανία που ανήκουν τώρα στην Lundin Mining Corporation έκλεισαν το 2006.
- Αρκετές, κυρίως Καναδικές, μεταλλευτικές εταιρείες προτείνουν ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας επιφανειακά μεταλλεία που θα βασίζονται στο κυάνιο σε κατοικημένες περιοχές σε όλη την οροσειρά των Καρπαθίων και τις απολήξεις της (Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα).
Η κληρονομιά της χρήσης του κυανιούχου νατρίου στην μεταλλευτική/μεταλλουργία:
Στην μεταλλουργία, το κυανιούχο νάτριο χρησιμοποιείται για να διαχωρίσει τον χρυσό και τον άργυρο από το λειοτριβημένο μετάλλευμα. Προβλήματα προκύπτουν κατά τη μεταφορά του κυανίου, όταν συμβαίνουν ατυχήματα στα φορτηγά σε κακούς δρόμους με πολλές στροφές ή όταν συμβεί αστοχία στο φράγμα της λίμνης τελμάτων τέτοια ώστε το κυάνιο να εισέλθει στους υδροφορείς. Ατυχήματα σε μεταλλεία που περιλαμβάνουν διαρροές κυανίου έχουν καταστροφικές οικολογικές επιπτώσεις. Κατά κανόνα, το κυάνιο σκοτώνει κάθε ζωή στα ρέματα όπου εισέρχεται και σε σημαντική απόσταση.
Για παράδειγμα, ένα ατύχημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στη Baia Mare της Ρουμανίας το 2000 είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη διαρροή κυανίου. Ισχυρή χιονόπτωση που ακολουθήθηκε από βροχή προκάλεσε τη διάρρηξη ένος φράγματος τελμάτων με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα υδαρών μεταλλευτικών αποβλήτων και κυανίου να εισέλθει στο ποτάμιο σύστημα. Η ρύπανση συνεχίστηκε στο Δούναβη, ένα μεγάλο ποταμό της Ανατολικής Ευρώπης που διαρρέει πολλές χώρες και εκβάλει στη Μαύρη Θάλασσα. Αναφέρθηκαν εκτεταμένοι θάνατοι ψαριών από το κυάνιο, όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά και στις άλλες χώρες κατάντι της διαρροής. Τέσσερις εβδομάδες μετά το ατύχημα, το κυανιούχο “κύμα” ήταν ακόμα μετρήσιμο στο Δέλτα του Δούναβη, περίπου 2.000 χλμ από την πηγή της διαρροής.
Αν και μια ομάδα επείγουσας δράσης εργαζόταν διαρκώς για να επιδιορθώσει το φράγμα, αρκετό κυάνιο απελευθερώθηκε ώστε να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή κατά μήκος των ποταμών Τίσα και Δούναβη. Η διαρροή σκότωσε πάνω από 1.200 τόννους ψαριών και έθεσε σε κίνδυνο τα πουλιά ενός εθνικού πάρκου που τρέφονταν με τα ψάρια (6). Στην Ουγγαρία αναφέρθηκε ότι η διαρροή είχε σαν αποτέλεσμα ένα “χαλί” από νεκρά ψάρια μήκους ενός χιλιομέτρου και άφησε το ένα τέταρτο του πληθυσμού χωρίς πόσιμο νερό. Υπήρχαν επίσης αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες, την οικονομία τους και τον τουρισμό, λόγω της απώλειας της αλιευτικής βιομηχανίας (7).
Αν και οι ζημίες από το ατύχημα στον πληθυσμό και το περιβάλλον της Ρουμανίας δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ από τη Ρουμανική κυβέρνηση, διαρροές μεταλλευτικών αποβλήτων από την ίδια πηγή συμβαίνουν από τότε σε σχεδόν ετήσια βάση (8).
Από την καταστροφή της Baia Mare και μετά, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 25 ατυχήματα που περιλαμβάνουν διαρροή κυανίου σε μεταλλεία σε όλο τον κόσμο (9). Δύο από αυτά τα ατυχήματα συνέβησαν σε μεταλλεία που λειτουργούν εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει τον διεθνή Κώδικα Διαχείρισης Κυανίου, μια εθελοντική πρωτοβουλία της βιομηχανίας εξόρυξης χρυσού που αποσκοπεί στην μείωση των ατυχημάτων όπως οι διαρροές κυανίου.
Η ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών:
Η οροσειρά των Καρπαθίων και οι απολήξεις της είναι πλούσιες σε ορυκτούς πόρους. Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, μεταλλευτικές εταιρείες κυρίως Καναδικής ιδιοκτησίας, αναπτύσσουν προτάσεις για μεγάλης κλίμακας μεταλλεία χρυσού/αργύρου που θα βασίζονται στη χρήση κυανίου στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Κανένα από αυτά τα μεταλλεία δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε λειτουργία και μέχρι που γράφτηκε αυτό το κείμενο κανένα δεν είχε λάβε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η άδεια της χρήσης κυανίου δίνεται μαζί με την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Ολες οι προτάσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:
- Μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, με επιφανειακή (open-pit) εξόρυξη και τη χρήση κυανίου.
- Τοποθετημένες σε περιοχές όπου υπήρχε μεταλλεία και στο παρελθόν. Ορισμένες παρουσιάζονται ως πρωτοβουλίες “επαναλειτουργίας”. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες λαμβάνουν άδεια εκμετάλλευσης με την προϋπόθεση οτι θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τα παλιά κρατικά μεταλλεία, απαλλάσσοντας έτσι το κράτος από αυτήν την ευθύνη.
- Τοποθετημένες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή/και κοντά σε μεγάλες πόλεις.
- Ορισμένες περιλαμβάνουν αναγκαστική επανεγκατάσταση του πληθυσμού.
- Τοποθετημένες κοντά σε σημαντικούς δια-συνοριακούς υδατικούς πόρους.
- Υπάρχει αλληλεπικάλυψη του αποτυπώματος των έργων με πολιτιστικά και φυσικά μνημεία.
- Υπάρχει αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων και/ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Νομοθεσία Ε.Ε.:
Ως ανταπόκριση στο ατύχημα της Baia Mare, η Ε.Ε. υιοθέτησε την “Οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας” (“Οδηγία”)) τον Οκτώβριο του 2005. Πρόκειται για ένα αδύνατο νομοθετικό εργαλείο (10), αποτέλεσμα εντατικής προώθησης των συμφερόντων (lobbying) της βιομηχανίας πολυτίμων μετάλλων (11), καθώς επίσης και των προβληματισμών που εκφράστηκαν από τις πλούσιες σε ορυκτούς πόρους χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η εφαρμογή της έχει επίσης αδυναμίες. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα, η ενσωμάτωση της Οδηγίας στο νομικό πλαίσιο της χώρας, απλώς αναβλήθηκε για το 2018. Τα επιτρεπτά επίπεδα κυανίου στη Βουλγαρία είναι σήμερα 25 ppm, ενώ η Οδηγία θέτει ως ανώτατο όριο τα 10 ppm. Aυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι μια Καναδική μεταλλευτική εταιρεία, η Dundee, προτείνει τώρα δυο μεγάλα μεταλλευτικά έργα χρυσού/αργύρου με βάση το κυάνιο στη Βουλγαρία (στο Krumovgrad και το Chelopech). Και οι δυο περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, ενώ το Krumovgrad βρίσκεται κοντά στον ποταμό Έβρο (Maritza στα Βουλγαρικά) ο οποίος περνά τα σύνορα και εισέρχεται στην Ελλάδα.
Για να γίνει αντιληπτή η επιτρεπτή συγκέντρωση των 10 ppm, μια διαρροή κυανίου μόλις 1 ppm στον ποταμό Τρεντ στην Αγγλία τον Οκτώβριο του 2009, οδήγησε σε θάνατο των ψαριών και επηρρέασε 20 μίλια του ποταμού. Το κυάνιο σκότωσε τα βακτήρια που χρησιμοποιούνταν σε έναν κοντινό σταθμό βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και ο συνδυασμός του κυανίου με την αμμωνία σκότωσε χιλιάδες ψάρια (12). Σύμφωνα με την Οδηγία, τα επιτρεπτά επίπεδα κυανίου είναι δέκα φορές υψηλότερα.
Άλλη μια σημαντική ανεπάρκεια της Οδηγίας είναι ότι δεν αντιμετωπίζει τις εκπομπές κυανίου στον αέρα από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Gabriel Resources προτείνει ένα μεταλλείο των 13 εκατομμυρίων τόνων ετησίως στη Rosia Montana της Ρουμανίας, το οποίο θα χρησιμοποιεί 13-15 εκατομμύρια κιλά κυανίου το χρόνο, ενώ πάνω από 130 κιλά κυανίου θα εκπέμπονται στον αέρα καθημερινά στα 16 χρόνια λειτουργίας του μεταλλείου (13). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομοθεσία της Ε.Ε. που να ρυθμίζει τέτοιες εκπομπές κυανίου στον αέρα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι σε όλες οι χώρες της Ε.Ε. όπου υπάρχουν προτάσεις για μεταλλεία που θα χρησιμοποιούν κυάνιο, υπάρχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που αντιτίθενται σε τέτοια έργα. Στην Σλοβακία, η αντίδραση (14) στην πρόταση της Καναδικής εταιρείας Tournigan (15) Kremnica οδήγησε στο πέρασμα ενός νόμου βάσει του οποίου μια πρόταση για μεταλλείο θα μπορεί να προχωρήσει μόνον αν έχει τη στήριξη της τοπικής κυβέρνησης. Στην Ουγγαρία, η αντίδραση στην πρόταση της Carpathian Gold (16) οδήγησε σε έναν πρωτοποριακό νόμο που απαγορεύει τη μεταλλουργία με τη χρήση κυανίου. Σύμφωνα με επαγγελματική δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο 2009, το 75% των Ούγγρων που ρωτήθηκαν υποστήριζαν την απαγόρευση (17). Η αντίδραση στην ανάπτυξη της Rosia Montana από την Gabriel’s Resources (18) οδήγησε σε πολλαπλές δικαστικές αγωγές και σε μια μεγάλη εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει την πρόταση νόμου που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο για απαγόρευση της μεταλλουργίας με τη χρήση κυανίου (19). Σύμφωνα με επαγγελματική δημοσκόπηση που έγινε το 2008, το 67% των Ρουμάνων υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο (20). Αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές και εκστρατείες από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στη Βουλγαρία (21), η Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Dundee (22) ανακοίνωσε την άνοιξη 2010 ότι θα εξέταζε από την αρχή την ανάπτυξη της πρότασης για το Krumovgrad, αυτή τη φορά χωρίς τη χρήση κυανίου. Στην Ελλάδα, καμία από τις μεγάλης κλίμακας προτάσεις για εκμετάλλευση πολύτιμων μετάλλων (23) δεν αναπτύχθηκε, λόγω των προσφυγών και της σθεναρής αντίδρασης των άμεσα επηρεαζόμενων κοινοτήτων.
Εναλλακτικές τεχνολογίες της κυάνωσης και λίγα λόγια για την ανακύκλωση του χρυσού:
Εφαρμόσιμες τεχνολογίες εναλλακτικές της εκχύλισης χρυσού/αργύρου με κυάνιο υπάρχουν (25), αλλά δεν προτιμούνται από τη μεταλλευτική βιομηχανία γιατί το κυάνιο είναι η “φτηνότερη” επιλογή, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες μπορούν να φορτώσουν τους κινδύνους στο περιβάλλον και το κοινό.
Την ίδια στιγμή, η ανακύκλωση χρυσού αυξάνεται εντός της Ε.Ε. Η Σουηδική μεταλλευτική εταιρεία Boliden παράγει περίπου 15 τόνους χρυσού ετησίως, με τα δύο τρίτα περίπου να προέρχονται από ανακύκλωση του μετάλλου και το υπόλοιπο από μεταλλεία που χρησιμοποιούν κυάνιο (26). Η Βελγική εταιρεία Umicore (27) εγκατέλειψε την εξόρυξη και τώρα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάκτηση και ανακύκλωση μετάλλων. Απασχολεί 13.720 ανθρώπους και το 2009 είχε κύκλο εργασιών $6,9 δις. Ανακτά μέταλλα, όπως χρυσό, από τοξικά ηλεκτρονικά σκουπίδια (e-waste): από τα βουνά των ανεπιθύμητων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ε.Ε. Η εταιρεία περιγράφει τη δραστηριότητά της ως “υπέργεια εξόρυξη” (aboveground mining). Η Umicore παράγει 30 τόνους ανακυκλωμένου χρυσού το χρόνο, από ένα μικρό μόνο μέρος των κινητών τηλεφώνων που απορρίπονται (28). Μόνο αυτή η μία Βελγική εταιρεία παράγει σχεδόν το διπλάσιο χρυσό κάθε χρόνο από αυτόν που σχεδιάζει να παράγει η Gabriel Resources ανατινάζοντας τα βουνά της Τρανσυλβανίας στη Rosia Montana.
Η επιλογή για την Ευρώπη είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε να ηγηθούμε του κόσμου για τις τεχνολογίες ανακύκλωσης του 21ου αιώνα, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις πράσινων θέσεων εργασίας, ή διαφορετικά να επιτρέψουμε στις Καναδικές και άλλες εταιρείες να δυναμιτίζουν τα τοπία μας, απειλώντας υπόγεια νερά, ποτάμια, αλλά και την άγρια ζωή και την ανθρώπινη υγεία σε πολλά κράτη-μέλη. Η ΕΕ πρέπει να δράσει τώρα, προτού αυτά τα προγράμματα ξεκινήσουν. Γι’αυτό καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΥΑΝΙΟΥ.
1 D. Popov: [email protected], Maria Kadoglou: [email protected] και Stephanie Roth: [email protected]
2 http://www.greenpeace.org/raw/content/seasia/en/press/reports/cyanide‐gold‐mining‐s‐devasta.pdf
3 Sodium Cyanide, Bala Suresh with Takashi Kumamoto, published by SRI Consulting, January 2010. Δείτε http://www.sriconsulting.com/CEH/Public/Reports/770.9000/
4 http://www.boliden.com
5 http://www.agnico-eagle.com/Our-Business/Operating-Mines/Kittila/default.aspx
6 UNEP/OCHA 2000a, b.
7 UNEP/OCHA 2000a, b.
8 http://www.bancyanide.ro
9 http://www.wise‐uranium.org/mdaf.html, http://www.greenpeace.org/raw/content/seasia/en/press/reports/cyanide-gold-mining-s-devasta.pdf και http://www.rainforestinfo.org.au/gold/spills.htm
10 http://www.eeb.org/activities/waste/mining_waste/MWD‐conciliation‐briefing‐WWF‐EEB‐101005.pdf
11 http://www.cabinetstewart.com/services/contact‐builder.html
12 http://www.guardian.co.uk/uk/2009/oct/07/pollution‐river‐trent‐investigation και http://www.thisisstaffordshire.co.uk/news/Search-begins-life-River-Trent/article-1420759-detail/article.html
13 Annex to the EIA, Gabriel Resources, page 68 of volume 62 (English version) at http://www.mmediu.ro
14 http://spectator.sme.sk/articles/view/21925/3/
15 http://www.tournigan.com/s/home.asp
16 http://www.carpathiangold.com
17 http://cianmentes.org/
18 http://www.gabrielresources.com
19 http://www.rosiamontana.org
20 http://www.bancyanide.ro/index.shtml?x=2854&cmd[97]=c
21 http://bankwatch.ecn.cz/project.shtml?apc=147581‐1904290‐‐‐1&x=2207300&d=r
22 http://www.dundeeprecious.com
23 http://www.mmpindia.org/greece.PDF
24 https://antigoldgr.org/blog/
25 http://www.serconline.org/mining/faq.html
26 http://investors.boliden.com/files/press/boliden/Boliden_Annual_report_2009_en.pdf
27 http://www.umicore.com/en/
28 http://www.nytimes.com/2008/01/13/magazine/13Cellphone‐t.html
12 απαντήσεις στο “Γιατί θα πρέπει να απαγορευθεί η μεταλλουργία πολύτιμων μετάλλων με κυάνιο στην Ευρώπη”
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΕ “ΚΥΑΝΙΟ” ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μεταφέρω χωρίς σχόλια (η έμφαση δική μου) αποσπάσματα από την παρέμβαση της κας Cecilia Malmström (μέλος της Επιτροπής, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για την Ανάπτυξη Andris Piebalgs που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί) στη συνεδρίαση της 21 Μαρτίου στο Στρασβούργο. Για να ξέρουμε δηλ. πώς έχουν τα πράγματα και τι ισχύει.
Εξηγώντας λοιπόν ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ σχετικά με τη χρήση κυανιδίων στη μεταλλουργία χρυσού, η κα Malmström αναφέρει:
“…Η ΕΕ έκανε μια προσεκτική και αναλυτική μελέτη για το ατύχημα στο Baia Mare της Ρουμανίας και τις αιτίες του…Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης ελήφθησαν υπόψη όταν η ΕΕ υιοθέτησε το 2006 την ειδική Οδηγία για τη διαχείριση μεταλλευτικών αποβλήτων….(η οποία εξακολουθεί) να θεωρείται σαν μια επίκαιρη, ισορροπημένη και κατάλληλη προσέγγιση για την επικινδυνότητα της χρήσης κυανιδίων.
Η Οδηγία περιλαμβάνει διάφορες απαιτήσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων μεταλλευτικών αποβλήτων και οριοθετούν την περιβαλλοντική τους επίπτωση. Τίθενται δε πολύ ειδικές και ακριβείς απαιτήσεις για την κατασκευή και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων αποβλήτων που πρέπει να λειτουργούν υπό το πρίσμα των “Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών” (BATs)…Η Οδηγία περιλαμβάνει αυστηρά ανώτατα όρια για συγκεντρώσεις κυανίου πριν την απόθεση σε τέλματα για εναπομείναντα υπολείμματα που θα διασπασθούν με οξείδωση, ηλιακή ακτινοβολία ή βακτήρια. Στην πράξη, για να συμμορφωθεί κανείς με τα αυστηρά όρια, θα πρέπει να εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για να εξουδετερώσει το περισσότερο κυάνιο πριν την απόθεσή του σε τέλματα.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δυστυχώς δεν υπάρχουν στην αγορά επαρκείς εναλλακτικές για το κυάνιο. Στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κοιτάσματα, ο χρυσός είναι ενωμένος με άλλα μέταλλα κι αυτό σημαίνει πως απαιτείται διαχωρισμός. ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΑΝΙΟΥ ΘΑ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΧΡΥΣΟΥ, ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤΣ.
Η Επιτροπή παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα και αν προκύψουν εναλλακτικές τεχνικές στα επόμενα χρόνια, η συζήτηση μπορεί να ανοίξει εκ νέου. Στο μεταξύ, η καλή εφαρμογή αυτής της Οδηγίας είναι ζωτικής σημασίας για να εγγυηθεί κανείς την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων…Να επισημάνω επίσης ότι τα Κράτη Μέλη είναι υπεύθυνα να αποφασίσουν για το αν θα ξεκινήσουν μεταλλεία χρυσού στην επικράτειά τους…Συμπερασματικά, θα ήθελα να επιμείνω στη σπουδαιότητα της διασφάλισης υψηλού βαθμού ανακύκλωσης αποβλήτων και στη βελτίωση της απόδοσης πόρων στην εξορυκτική βιομηχανία…”
“Everything should be as simple as it is, but not simpler.”
Albert Einstein
—————————————————
Ακολουθούν άλλες δύο παρεμβάσεις στο Στρασβούργο από πιο υποψιασμένους Ευρωβουλευτές του PPE, που δεν υιοθετούν τη λογική “πόνεσε κάποτε το δόντι-τώρα κόβει κεφάλι”. Κάποιοι άλλοι ελάχιστοι συναδέλφοί τους επιμένουν να συζητούν στο Ερωκοινοβούλιο και να προβληματίζονται για τη χρήση του…1 % (;) του 14 % της παγκόσμιας ποσότητας “κυανίου”, από την ευρωπαική μεταλλουργία χρυσού (δηλ. του…ιλλιγγιώδους ποσοστού 0,14 % παγκοσμίως !!)
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η παρέμβαση της Φινλανδής κας Essayah. Όπως έχουμε πει, στη Φινλανδία υπολογίζουν σοβαρά στη μεταλλεία τους σαν βασική συνιστώσα βιώσιμης ανάπτυξης..Καυστικός ο Ρουμάνος, δεν μασάει τα λόγια του.
– κα Sari Essayah (PPE):
“Συμφωνώ ότι φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων σαν κι αυτό που προκάλεσε το ατύχημα στο Baia Mare της Ρουμανίας δεν πρέπει να δημιουργούνται. Η Φινλανδία είναι μεγάλος παραγωγός χρυσού με βάση ευρωπαϊκά στάνταρντς. Το νέο μεταλλείο στο Kittila είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή 5.000 κιλά χρυσού. Πρέπει να θυμόμαστε ένα βασικό επιστημονικό γεγονός: ο χρυσός δεν διαλύεται σε άλλα υγρά εκτός από κυανίδια. Επομένως, η μεταλλουργία στο Kittila επίσης χρησιμοποιεί κυανίδια, αλλά σε κλειστά κυκλώματα. Το κυανίδιο που χρησιμοποιείται στη επεξεργασία του εμπλουτισμένου πολφού επαναχρησιμοποιείται και τα υπολείμματα κυανιδίων εξουδετερώνονται μετά τη διεργασία. Ακόμη και τα υπολείμματα κυανιδίων στο νερό ανακύκλωσης από τα φράγματα απομακρύνονται. Η χρήση τεχνικής βακτηριδίων θα ήταν πιο φιλική στη φύση, αλλά δεν είναι σε χρήση ακόμη για το χρυσό.
Το πρώτο ορυχείο στον κόσμο που πρόκειται να χρησιμοποιήσει μικροβιακή μέθοδο εξαγωγής από σωρούς μεταλλευμάτων νικελίου είναι στο Talvivaara, επίσης στη Φινλανδία. Η μέθοδος μικροβιακού καθαρισμού από υπολείμματα κυανιδίων εξελίσσεται και συνιστώ ένθερμα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπώς ΔΕΝ υποστηρίζω μια κίνηση ολικής απαγόρευσης της χρήσης κυανιδίων, αλλά σίγουρα θα ενθάρρυνα αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους με τις βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία και κλειστά κυκλώματα”.
– κος Traian Ungureanu (PPE):
” Μπορώ να πώ ότι η συζήτηση αυτή οδηγείται σε λάθος δρόμο. Το θέμα της είναι πολύ περίεργο. Επαναφέρει ένα ατύχημα που συνέβη πριν 10 χρόνια. Γιατί; Γιατί υπήρξε αυτή η μακρά σιωπή; Και γιατί τώρα; Γιατί τώρα η συζήτηση; Αν ακολουθήσουμε αυτό το μοτίβο, θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τα πάντα και ο,τιδήποτε συνδέεται με κάθε παλαιότερο ατύχημα.
Βρίσκω το όλο θέμα μη αιτιολογημένο. Νομίζω πως χρησιμοποιεί το περιβάλλον σαν προπέτασμα και στηρίζεται στους φόβους της μάζας που είναι και τόσο της μόδας στις μέρες μας. Κατά τη γνώμη μου, και νομίζω πως αυτή είναι η αλήθεια, είναι απλά μια ευτελής πολιτική σκευωρία.”
Θεε μου, τι ψέματα λένε αυτοί οι υπανάπτυκτοι?
-Τα υπολείμματα κυανίου θα διασπασθούν με οξείδωση, ηλιακή ακτινοβολία ή βακτήρια (Malmström)
-Η χρήση τεχνικής βακτηριδίων θα ήταν πιο φιλική στη φύση (Essayah)
Εγώ πιστεύω μόνο τον Μπακόπουλο. Είναι ο μόνος αρμόδιος να μας ενημερώσει επιστημονικά!
– Καλά ΘΑ ΗΤΑΝ τα βακτηρίδια ΑΝ χρησιμοποιούνταν, μόνο που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται!
– Η λιακάδα και διάφορα άλλα πράγματα διασπούν το κυάνιο σε λιγότερο τοξικές ενώσεις που όμως εξακολούθουν να είναι τοξικές για την υδρόβια ζωή και παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο διάστημα. Αλλά σιγά να μη σ’ενδιαφέρουν εσένα τέτοια ψιλοπράγματα!
καλά, δεν το βλέπω να έχει και πολλές ελπίδες να περάσει… είναι πολλά τα λεφτά και να μην ξεχνάμε ότι κάμποσες χώρες δεν νοιάζονται καθόλου…
Οπότε γιατί να μην πούνε ναι στους λομπίστες της βιομηχανίας που θα τους περιτριγυρίζουν; Τζάμπα είναι. Άσε που θα μπορούν μετά να ζητήσουν από τη Φινλανδία πχ να ψηφίσει για ένα θέμα που ενδιαφέρει τη δική τους χώρα.
Η ΕΕ δεν είναι σύνοδος αγίων. Η ψήφος είναι διαπραγματευτικό χαρτί, δουναι και λαβειν.
Πάντως καλό είναι που τέθηκε το θέμα γιατί αρκετοί στην Ελλάδα άκουσαν για πρώτη φορά για το κυάνιο.
Και τέσσερις Έλληνες μιλησαν υπέρ της κατάργησης, ακόμα και ο ΝΔκράτης!!! Tι λες τώρα! Λέτε και οι άλλοι της ΝΔ να ψηφίσουν κατάργηση; Θα’ρθει ανάποδα ο ντουνιάς!
Άσχετα αν περάσει, εγώ βλέπω κι άλλο ένα καλό: τώρα που τέθηκε θέμα απαγόρευσης, όλοι σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΥΑΝΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Μα όλοι!!! Όλοι οι Ευρωβουλευτές που μίλησαν, η ίδια η Επίτροπος Περιβάλλοντος αλλά και διάφοροι σχολιαστές μας εδώ.
Ας το θυμόμαστε σε λίγο καιρό που θα έρθει η ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Δεν αργεί!
Η θέση του εκπροσώπου της ΝΔ ήταν θετική έκπληξη, σίγουρα, αλλά θα δούμε…
Δίνω δημοσιά τον λόγο μου ότι… από σήμερα δεν θα ασχοληθώ με παράσιτα!!!! τύπου Stringer !!!
Μπράβο μωρέ Νίκο! Άριστος!!
Γιάννης Μπακόπουλος
[email protected]
http://cag.dat.demokritos.gr
Οι λαθεμένες αντιλήψεις ορισμένων παραγόντων της δημόσιας διοίκησης και των τοπικών κοινωνιών δημιουργούν ανασχετικό κλίμα και οδηγούν κάποιες από τις δραστηριότητές μας σε αναπόφευκτη στασιμότητα ή και συρρίκνωση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του κλάδου του μαρμάρου. Συγχρόνως, εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και αποθαρρύνουν τόσο ελληνικές όσο και, κυρίως, ξένες επενδύσεις, παράγοντες που υποθηκεύουν την ανάπτυξη στο μέλλον. Περιπτώσεις όπως αυτές της ματαίωσης των επενδύσεων στον ελληνικό χρυσό ή των σχεδίων έρευνας για χαλκό, και μάλιστα πριν καν ξεκινήσουν, έχουν πολύ αρνητικό για τη χώρα μας αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο.
Δε συνειδητοποιούμε επαρκώς τη σοβαρότητα της ακύρωσης επενδύσεων από επενδυτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και έχουν προωθήσει την ιδέα της Ελλάδας ως επενδυτικής ευκαιρίας τόσο γενικότερα όσο και, ειδικότερα, στον εξορυκτικό κλάδο. Η απογοήτευση των προσδοκιών τους είτε λόγω της πολυδαίδαλης και γραφειοκρατικής διαδικασίας αδειοδότησης είτε, ακόμη χειρότερα, λόγω της δαμόκλειας σπάθης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η παρέμβαση του οποίου μπορεί να προκληθεί και από μεμονωμένα άτομα, δε βάλλει μόνο τον εξορυκτικό κλάδο αλλά και τη γενικότερη δυνατότητα της χώρας μας να συγκεντρώσει πολυπόθητες διεθνείς ιδιωτικές επενδύσεις.
Παρά το ότι υπάρχει εκφρασμένη πολιτική βούληση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα της ισχύουσας νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ουσιαστική πρόοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Η αδειοδότηση από το Κράτος βέβαια δεν αρκεί. Από την πλευρά τους, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις οφείλουν να επιδιώκουν και να πετυχαίνουν την κοινωνική αποδοχή, κυρίως των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιούνται, σεβόμενοι τους προβληματισμούς τους για την προστασία του περιβάλλοντος και αναπτύσσοντας μαζί τους σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο και συλλογικό όφελος.
Το περιβάλλον είναι μια έννοια που απασχολεί και πρέπει να απασχολεί όλους μας. Το δίλημμα όμως «περιβάλλον ή ανάπτυξη» είναι ψευδές, αφού η ισόρροπη ανάπτυξη με ανταγωνιστικούς όρους και η λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά εξυπηρετώντας τις ανάγκες της κοινωνίας σε βάθος χρόνου.
To ΣτΕ ελέγχει αν είναι νομιμες οι κυβερνητικές αποφάσεις και αλίμονο αν δεν υπήρχε. Για να προβεί στον έλεγχο δεν χρειάζεται συλλογή υπογραφών, αρκεί να προσφύγει ένας μόνο πολίτης.
Αν η απόφαση είναι παράνομη δεν έχει σημασία πόσοι είναι οι προσφεύγοντες. Αν είναι νόμιμη, η προσφυγή θα απορριφθεί ακόμα κι αν την έχουν υπογράψει 500 άτομα.
Για ποιο λόγο ανησυχείτε και για ποιο λόγο επιτίθεστε στο ΣτΕ;
H χρήση της βιοτεχνολογίας στην υδρομεταλλουργία ειναι αρκετά πονεμένη αλλά και αρκετά ελπιδοφόρα.
Bιοτεχνολογία, Μεταλλουργία και Προστασία του Περιβάλλοντος: ψιλά γράμματα…
Πέσατε στην περίπτωση που με ενδιαφέρουν τα ψιλά γράμματα.
1) Οι μικροοργανισμοί χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία για αποδόμηση του κυανίου τα τελευταία 56 χρόνια!
Pettet, A. E., and E. V. Mills. 1954. Biological treatment of cyanides with and without sewage. J. Appl. Chem. 4:434–444.
Howe, R. H. L. 1965. Biodegradation of cyanide wastes—advantages and disadvantages. Int. J. Air Water Pollut. 9:463–478.
H ανάγκη για τη διεργασία προέκυψε γιατί κυάνιο καλώς ή κακώς δεν περιέχουν μόνο τα μεταλλευτικά απόβλητα αλλά και τα απόβλητα από ένα σωρό άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες: επιμεταλλώσεις, ηλεκτρόλυση, αεριοποίηση άνθρακα, παραγωγή οπτάνθρακα (κοκ), φαρμάκων, συνθετικών ινών και πλαστικών. Μέχρι και το αλάτι για τον εκχιονισμό των δρόμων περιέχει πρόσθετο κυάνιο (anticaking).
2) Και κάτι άλλο. Οταν λέτε “το κυάνιο διασπάται σε λιγότερο τοξικές ενώσεις που παραμένουν” αν μιλάμε για τη διεθνώς εφαρμοσμένη μέθοδο INCO, εννοείτε το κυανικό (CNO-) και το θειοκυανικό (SCN-) τα οποία είναι πολλές τάξεις μεγέθους λιγότερο τοξικά (ο Moran τα λέει ελάχιστα τοξικά) και τα οποία τελικά οξειδώνονται σε διοξείδιο του άνθρακα και άζωτο που δεν είναι καθόλου τοξικά. Γι αυτό και δεν υπάρχουν όρια για την απόρριψή τους, οι δε συγκεντρώσεις τους (που προκύπτουν κατά την απόρριψη) είναι πολύ χαμηλές (0.2 g/l).