Παρέμβαση Μιχ. Τρεμόπουλου στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Συνυπογράφει σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί το Μάιο.
http://www.ecogreens-gr.org/cms/
Την ελληνική διάσταση στο θέμα της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία, τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η απειλούμενη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δημιουργεί φόβους για πιέσεις που θα αφορούν και τη χαλάρωση της εθνικής νομοθεσίας σε θέματα περιβάλλοντος και ασφαλείας. Η συζήτηση αφορούσε προφορική ερώτηση Ούγγρων ευρωβουλευτών που ζητούν πανευρωπαϊκή απαγόρευση της συγκεκριμένης εξαιρετικά τοξικής ουσίας.
Το κυάνιο έχει σήμερα ευρύτατη χρήση στην εξόρυξη και κατεργασία χρυσού, ως φθηνότερη διαθέσιμη μέθοδος. Χρησιμοποιείται για την έκπλυση του μεταλλεύματος σε τεχνητές λίμνες, που δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο μεγάλων οικολογικών καταστροφών αν υποχωρήσουν τα φράγματα που τις συγκρατούν όπως έγινε στη Ρουμανία το 2000, όταν δηλητηριάστηκαν τα νερά του Δούναβη και των παραποτάμων του σε 4 χώρες.
Στην Ελλάδα έχουν προωθηθεί τρία τέτοια επενδυτικά σχέδια, σε Ροδόπη, Έβρο και Βόρεια Χαλκιδική, που προς το παρόν έχουν σταματήσει λόγω των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες και των απορριπτικών αποφάσεων του συμβουλίου της Επικρατείας. Κίνδυνοι για τη χώρα μας υπάρχουν επίσης από ανάλογες μονάδες στη Βουλγαρία, για τη λεκάνη του Έβρου, αλλά και στην Τουρκία, για τα παράλια του Αιγαίου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναδείξει ήδη το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο, με ερωτήσεις του Μιχάλη Τρεμόπουλου για απαγόρευση της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργία, και για τις μονάδες κατεργασίας χρυσού με κυάνιο στη λεκάνη απορροής του Έβρου, στη Βουλγαρία.
Επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση σχετικού ψηφίσματος την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, στις αρχές Μαΐου. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συνυπογράφει από την πλευρά των Πράσινων το ψήφισμα, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη των περισσότερων πολιτικών ομάδων.
«Είναι σημαντικό το θέμα του κυανίου που συζητάμε, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ομιλία του. «Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με πλήρη απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλουργία και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διχτυού ασφαλείας για χώρες ευάλωτες οικονομικά, όπως η Ελλάδα. Ακριβώς γιατί η ΕΕ έχει σήμερα αδύναμη νομοθεσία και διαφορετικά επίπεδα επιτρεπόμενων ρύπων ανά Κράτος Μέλος».
(ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Τρεμόπουλου)
«Είναι σημαντικό το θέμα του κυανίου που συζητάμε, ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο υλικό. Και δεν αποδεχόμαστε την άποψη που εξέφρασε η Επίτροπος ότι δεν υπάρχουν μη επικίνδυνες τεχνικές στη μεταλλουργία χρυσού.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία επενδυτικά σχέδια μεταλλουργίας χρυσού με κυάνιο. Στον Έβρο, στη Ροδόπη και στη Β. Χαλκιδική έχει υπάρξει σθεναρή αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες και έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Η απειλούμενη εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μου δημιουργεί φόβους και για πιθανές πιέσεις για χαλάρωση της νομοθεσίας, πολιτική που έχει δώσει στο παρελθόν τραγικά αποτελέσματα σε πλήθος χώρες.
Για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι προέρχονται επίσης από τρία προγράμματα εκμετάλλευσης χρυσού με κυάνιο, που βρίσκονται στη γειτονική Βουλγαρία, μέσα στη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου. Μεταλλεία χρυσού που βασίζονται στο κυάνιο λειτουργούν ήδη στα παράλια της Τουρκίας και εγκυμονούν κινδύνους ρύπανσης του Αιγαίου.
Παρόμοια επενδυτικά σχέδια υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Η Ουγγαρία, όμως, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε την απαγόρευση όλων των μεταλλουργικών διεργασιών που βασίζονται στο κυάνιο.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με πλήρη απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλουργία και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διχτυού ασφαλείας για χώρες ευάλωτες οικονομικά, όπως η Ελλάδα σήμερα. Ακριβώς γιατί η ΕΕ έχει αδύναμη νομοθεσία και διαφορετικά επίπεδα επιτρεπόμενων ρύπων ανά Κράτος Μέλος».
Δείτε το βίντεο με την παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου στην χθεσινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: