Η ανεξελεγκτη διαχρονικα διαχειριση των μεταλλειων καταστρεφει το περιβαλλον και απειλει σοβαρα την υγεια των κατοικων
Του Νίκου Βαφειάδη / Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης, από το περιοδικό “Κ” της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ 18/4/2010
Τα νερά των ρευμάτων κιτρινικόκκινα, τρομακτικά
Ήταν η τρίτη φορά που επισκεπτόμουν την πανέμορφη αυτή περιοχή, με τα πυκνά δάση από οξιές, δρυς, καστανιές και πλατάνια. Τις προηγούμενες, το 1999 και το 2007, είχα γράψει για τις μεγάλες βλάβες που είχαν ήδη προκληθεί στο περιβάλλον από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, με τη δηλητηρίαση του εδάφους, του βυθού και του υδροφόρου ορίζοντα από βαρέα μέταλλα, την ανασφάλεια των κατοίκων της Στρατονίκης λόγω των εξορύξεων που πραγματοποιούνται κάτω από τον οικισμό -τη στιγμή μάλιστα που το χωριό βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα της Χαλκιδικής- αλλά και την ασύμφορη για το ελληνικό Δημόσιο σύμβαση παραχώρησης.
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε βάλει φρένο στην εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα, σταθμίζοντας πως παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσφατα όμως είχε κρίνει νόμιμη τη συνέχιση της εξόρυξης κάτω από το χωριό, θέτοντας πάντως την προϋπόθεση η εκσκαφή να γίνεται με μηχανικό τρόπο (μετροπόντικα).
Βουλιαξε στα τοξικα το Στρατωνι
Το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Στρατώνι
Φτάσαμε στο παραλιακό Στρατώνι, όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», δύο εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που είχαν προκαλέσει οι νεροποντές του Φεβρουαρίου. «Στρατώνι ώρα μηδέν» ο τίτλος στην τοπική εφημερίδα. Τα εκσκαπτικά μηχανήματα καθάριζαν ακόμα. Το χωριό βούλιαξε στην κυριολεξία μέσα στη λάσπη. Κινδύνεψαν ζωές. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν, γέφυρες και δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ο εξοπλισμός των παραλιακών καταστημάτων παρασύρθηκε στη θάλασσα· ψυγεία, καταψύκτες, κουζίνες. Φορτηγά πηγαινοέρχονται διαρκώς, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα μπάζα. Συνεργεία της Πρόνοιας και της Περιφέρειας ολοκληρώνουν την καταγραφή των ζημιών. Τα νερά των ρεμάτων που χύνονται στον κόλπο της Ιερισσού κιτρινοκόκκινα, τρομακτικά.
Η καταστροφή ήρθε από τα γύρω ρέματα. Εδώ και χρόνια είχαν μπαζωθεί με τοξικά στείρα, κατάλοιπα δηλαδή της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή, και είχαν κατασκευαστεί πρόχειρα φράγματα με σιδερόβεργες, προκειμένου να μην παρασυρθούν προς το χωριό. Τα φράγματα κατέρρευσαν και τεράστιες ποσότητες λάσπης, πετρών και βράχων κατέληξαν στο χωριό.
Τον κίνδυνο είχε επισημάνει ήδη από το Μάιο του 2008 η Επιτροπή Τήρησης Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΙΤΗΡΩ) της Περιφέρειας, που έχει, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, την ευθύνη παρακολούθησης των μεταλλείων. Σε σχετική της έκθεση ανέφερε πως αρκετά μεταλλοφόρα μπάζα προγενέστερων εξορυκτικών δραστηριοτήτων εντοπίζονται ανεξέλεγκτα στοκαρισμένα και εκτεθειμένα στα γύρω ρέματα, τονίζοντας πως «οι σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου, θείου, θειικών και οι καθοδικές τάσεις του ΡH συνιστούν ένα δυναμικό μεταλλικό φορτίο που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει αδρανή στείρα». Πρότεινε δε να γίνει άμεσα διαχειριστική μελέτη των αποβλήτων και να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής.
Σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει και η μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστήμιο Πατρών της κ. Καταφιώτη – Μαλαμάτη στο τμήμα «Γεωεπιστήμες και Περιβάλλον» υπό την επίβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Θαλάσσιας Γεωχημείας Σ.Βαρνάβα, που πρότεινε να συγκεντρωθούν οι κάθε μορφής αποθέσεις σε έναν ενιαίο νέο χώρο, κατάλληλα προστατευμένο, με παράλληλη εξυγίανση και αποκατάσταση της περιοχής που τώρα καταλαμβάνουν.
Όμως, κανείς δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις, ούτε το κράτος ούτε η εταιρεία, που ως υπεύθυνη για την περιβαλλοντική διαχείριση όφειλε να πάρει άμεσα μέτρα. Οι αναλύσεις από τα δείγματα των νερών που πήραν, τις αμέσως επόμενες μέρες, ενεργοί πολίτες της περιοχής δείχνουν ότι επρόκειτο για όξινο δηλητήριο, με απίστευτες υπερβάσεις σε περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κώστας Γεωργατζής αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημά μου, θεωρώντας, λόγω των προηγούμενων δημοσιευμάτων, πως δεν είμαι αντικειμενικός, αν και του υπενθύμισα πως είχα παραθέσει τότε τις απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, τον οποίο είχα συναντήσει στα γραφεία της στο Χαλάνδρι.
Αλλά και ο δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος, ενώ με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία αμέσως μετά τις καταστροφές άφηνε αιχμές κατά των υπευθύνων για τη διαχείριση των μεταλλείων, προσπάθησε να υποβαθμίσει την υψηλή συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στα νερά των ρεμάτων και το κιτρινοκόκκινο χώμα τους, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται τόσο η μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο η σύσταση αυτή καθαυτή του εδάφους στην περιοχή.
Δημoσια εργα με αρσενικo
Στείρα στο γήπεδο μπάσκετ της Στρατονίκης
Τα τελευταία τρία χρόνια, τα υλικά που υπολείπονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τις εξορύξεις των μεταλλείων, τα αποκαλούμενα «στείρα», χρησιμοποιούνται ως αδρανή για υπόστρωμα στην οδοποιία, σε γήπεδα μπάσκετ, ακόμη και σε περιβάλλοντες χώρους παιδικών χαρών, για την επίστρωση δασικών δρόμων αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα (κατασκευή πρανών) στην κοίτη του ποταμού Χαβρία, που προγραμματίζεται να υδροδοτήσει το νότιο και τουριστικό μέρος του νομού, ενώ εμφανίζονται και σε επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών και παραγωγής σκυροδέματος.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων ο Δήμος Σταγείρων – Ακάνθου πήρε κάποια δείγματα (4) και τα έστειλε στο ΙΓΜΕ, το οποίο διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας.
Η καθηγήτρια Ρύπανσης, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Οικοτοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιωάννα Ηλιοπούλου, εξήγησε, μετά από ερώτημα του «Κ», ότι δεν αρκούν κάποια περιορισμένα δείγματα. «Η συγκέντρωση δεν είναι παντού η ίδια, υπάρχει διακύμανση από σημείο σε σημείο. Άρα χρειάζεται συστηματική δουλειά. Το αρσενικό, που μέχρι πρόσφατα ήταν δυνητικά καρκινογόνο, έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνο».
Στη σχετική ερώτηση μάλιστα της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, που επεσήμανε ότι στα στείρα «εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου, θείου και θειικών», ο υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, τον Απρίλιο του 2009 απάντησε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» έχει εγκαταστήσει από το 2007 ένα φορητό σύστημα θραύσης – ταξινόμησης των στείρων εξόρυξης, με στόχο την αξιοποίησή τους «στο πλαίσιο της βιώσιμης αξιοποίησης των φυσικών πόρων», υποστηρίζοντας πως διενεργούνται αυτοψίες από την Επιτροπή Τήρησης Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΙΤΗΡΩ) και ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάποια παράβαση.
Όμως, ο πρόεδρος της ΕΠΙΤΗΡΩ, Παναγιώτης Στογιώργης, με διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή ουδέποτε έχει ελέγξει τα στείρα που βγαίνουν από το λατομείο της εταιρείας με τη μορφή χαλικιού Α3. Και επειδή πάλι κάποιοι από τους κατοίκους ήταν επιφυλακτικοί, πήραν οι ίδιοι δείγματα από τα στείρα που είχαν εναποτεθεί στο γήπεδο μπάσκετ της Στρατονίκης και τα έστειλαν για ανάλυση.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: τα δείγματα περιείχαν έως και 110 mg αρσενικό ανά κιλό ξηράς ουσίας. «Ορια για τα στερεά απόβλητα δεν υπάρχουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ως δεδομένα αυτά της Ιταλίας, που για το αρσενικό το ανώτατο όριο είναι 20 mg/Kg σε οικιστικές περιοχές», μου λέει ο διευθυντής του ΙΓΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Χατζηκύρκου. Η εκπλυσιμότητα των δειγμάτων σε αρσενικό βρέθηκε 2,1 mg/Kg ξηράς ουσίας. Ενώ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης το ανώτατο όριο εκπλυσιμότητας αρσενικού, προκειμένου μάλιστα το υλικό να γίνει αποδεκτό σε ΧΥΤΑ, είναι 0,5%.
Με τον νομάρχη Χαλκιδικής, Αστέριο Ζωγράφο, συναντηθήκαμε στον Πολύγυρο. «Κατ’ αρχάς, μία φορά χρησιμοποιήσαμε στείρα για δημόσια έργα. Τα πήραμε δωρεάν από την εταιρεία και χρησιμοποιήθηκαν σε οδικά δίκτυα, σε υποδομές, στα πρανή του ποταμού Χαβρία. Μετά τις καταγγελίες που έγιναν, στείλαμε δείγματα για ανάλυση και όλα βγήκαν κανονικότατα. Πάντως, από τότε, για να εκλείψουν οι διαμαρτυρίες, δεν ξαναπήραμε, δημοπρατούμε πλέον κανονικά από διάφορα λατομεία επ’ αμοιβή. Τώρα η εταιρεία έχει βάλει εργολάβο, ο οποίος δουλεύει με τα μηχανήματα εκεί μέσα και βγάζει χαλίκι, αλλά δεν ξέρω πού τα διοχετεύουν και με ποιες διαδικασίες».
Ο δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου, Μιχάλης Βλαχόπουλος, διαψεύδει πως έχουν χρησιμοποιηθεί στείρα σε δημοτικά έργα. Ομως, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Στρατονίκης, Χρήστος Μπρίκος, το παραδέχεται: «Τα παίρνουμε δωρεάν από την εταιρεία, στρώνουμε δρόμους, είναι πολύ καλό υλικό, κολλάει στη γη και γίνεται σαν τσιμέντο. Τώρα μόλις έφερα δύο αυτοκίνητα. Ο αρσενοπυρίτης είναι εγκατεστημένος εδώ, τον έχει η γη, δεν είναι αυτό το πρόβλημα». Του λέω για τα κιτρινοκόκκινα νερά που στάζουν αρσενικό. «Θα με πιστέψεις;» μου απαντάει. «Στο δρόμο για την Ολυμπιάδα σε μια στοά εξόρυξης βγαίνει μια σωλήνα και τρέχει νερό καφέ. Ολοι οι ξένοι που περνούσαν με τα τροχόσπιτα σταματούσαν και έπιναν νερό από εκεί, γέμιζαν και τα παγούρια»…
Να σημειωθεί ότι αναλύσεις για βαρέα μέταλλα στις πηγές άρδευσης και ύδρευσης της περιοχής γίνονται κάθε 3 – 4 μήνες, ενώ θα έπρεπε να γίνονται συστηματικά σε εβδομαδιαία βάση.
Δεν τηρουνται οι οροι αδειοδοτησης
Στις 8 Φεβρουαρίου 2010 δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης για την εξόρυξη στη θέση Μαύρες Πέτρες κάτω από τον οικισμό, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι εκρήξεις με τα φουρνέλα και η εξόρυξη θα πραγματοποιείται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% με μηχανικό τρόπο, όπως προβλεπόταν άλλωστε ήδη από ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) του 2005.
Όμως, στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της εξόρυξης το μηχάνημα σημειακής κοπής «Road Header», που θα παρείχε ασφάλεια στους κατοίκους, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε και κατά συνέπεια ουδέποτε τηρήθηκε ο βασικότερος όρος της αδειοδότησης, όπως βεβαιώνει και η αρμόδια Επιτροπή Τήρησης Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΙΤΗΡΩ). Η παραβίαση αυτή του θεμελιώδους περιβαλλοντικού όρου, που αφορά την ίδια τη μέθοδο εξόρυξης, δεν οδήγησε σε διακοπή της δραστηριότητας.
Έθεσα το θέμα στον νομάρχη, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στο ΥΠΕΧΩΔΕ: «Εφεραν ένα μετροπόντικα, ο οποίος, δυστυχώς -μπορεί να είναι και σφάλμα των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ-, δεν μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί. Μόλις άρχισε να δουλεύει, έδωσε μεγαλύτερη πυκνότητα αναθυμιάσεων και αιωρούμενων σωματιδίων και δημιουργούσε μεγαλύτερους κινδύνους για τους εργαζομένους. Και γι’ αυτό απεσύρθη. Προφανώς είχαν επιλέξει λάθος μέθοδο. Επρεπε στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που είχε γίνει να έχουν ελεγχθεί κάποια πράγματα».
Έτσι κι αλλιώς, όμως, η σχετική Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την εξόρυξη έχει λήξει από τις 31/12/2009. «Ανανεώνεται αυτόματα εφόσον υποβάλει αίτηση ανανέωσης η εταιρεία και η λειτουργία ελέγχεται από την ΕΠΙΤΗΡΩ», διευκρινίζει ο νομάρχης. Όμως, όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρός της, Παναγιώτης Στογιώργης, «από τις 31/12/2009 που έληξε η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, δεν υφίσταται ΕΠΙΤΗΡΩ».
Στο σπίτι του Δημήτρη Λουζικιώτη, ενεργού πολίτη της περιοχής και προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης», που έχει καταθέσει προ πενταετίας μια πρόταση εναλλακτικής ανάπτυξης για την περιοχή, οι ρωγμές έχουν πληθύνει. «Βιώνουμε έναν διαρκή βιασμό. Γεννηθήκαμε και ζούμε σε μια σπάνιας ομορφιάς περιοχή, την οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις κατάντησαν έρμαιο των μεταλλευτικών εταιρειών. Η υπερεντατική εκμετάλλευση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία δημιουργεί σωρεία περιβαλλοντικών προβλημάτων, έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε πειραματόζωα. Μολύνεται η υδροφορία, οι καλλιέργειες, οι βοσκότοποι, ο ίδιος ο πληθυσμός. Ο Ακάνθιος κόλπος δέχεται για μία ακόμη φορά τεράστιο φορτίο τοξικής ρύπανσης. Υπάρχει όμως διέξοδος, μια εναλλακτική ανάπτυξη με αξιοποίηση του μακραίωνου πολιτισμού μας, των πλούσιων δασών, των απέραντων παραλιών, της γειτνίασης με το Αγιον Ορος και τα Αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη», μου λέει, τονίζοντας πως τα προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής μπορούν να απορροφήσουν τους εναπομείναντες μεταλλεργάτες.
ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΡΥΠΟΙ
«Τα βαρέα μέταλλα και οι ενώσεις τους θεωρούνται από τους πιο επικίνδυνους ρύπους του περιβάλλοντος και αυτό επειδή, σε αντίθεση με τις οργανικές τοξικές ουσίες, δεν αποικοδομούνται, εισέρχονται απλώς σε κάποιο μικρό ή μεγάλο βιογεωχημικό κύκλο, παραμένοντας στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, και συσσωρεύονται σε ζώντες οργανισμούς, προκαλώντας διαταραχές στις βιολογικές δράσεις, χρόνιες βλάβες ή ακόμη και θάνατο.» (από τη μεταπτυχιακή εργασία της κ. Καταφιώτη – Μαλαμάτη)
Ε.Ε.: επιζημια για το Δημοσιο η συμβαση παραχωρησης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από επώνυμη καταγγελία και προκαταρκτική έρευνα που έχει στο μεταξύ διεξαγάγει, διαπιστώνοντας ότι δεν έγινε δημόσιος διαγωνισμός και το τίμημα της πώλησης ήταν πάρα πολύ χαμηλότερο της πραγματικής αξίας των μεταλλείων (35 φορές φθηνότερο), ενώ είχαν δοθεί και φοροαπαλλαγές στην εταιρεία, κινεί τις διαδικασίες δίωξης εις βάρος της χώρας μας, για παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού, βαθαίνοντας την έρευνα και ζητώντας μέσα σε ένα μήνα πειστικές απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά, που απαντά εκπρόθεσμα και αποσπασματικά, τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία παρεμβαίνουν στην Ε.Ε. υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», υποστηρίζοντας μάλιστα πως εκπροσωπούν 2.400 οικογένειες: «Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» είμαστε οι μόνοι που μπορούν να πιστοποιήσουν την πραγματικότητα. Γι’ αυτό και επειδή η έκβαση της υπόθεσης μας αφορά άμεσα, δεδομένου ότι τη θεωρούμε ζωτικής σημασίας για εμάς και τις 2.400 οικογένειες των άμεσα και έμμεσα απασχολούμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι οι αιτιάσεις είναι αβάσιμες».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η εταιρεία απασχολεί 300-350 εργαζομένους, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ίδιο το έγγραφο της Ε.Ε.: «Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι μια μεγάλη εταιρεία με περίπου 300 εργαζομένους».
Στις απαντήσεις τους οι ελληνικές Αρχές υποστηρίζουν ότι το αντίτιμο που κατέβαλε η «Ελληνικός Χρυσός» ήταν τόσο χαμηλό, προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της πτώχευσης της TVX-GOLD, αφού η εταιρεία δεσμεύτηκε να φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της απασχόλησης. Η Ε.Ε. όμως δεν διαπίστωσε, μελετώντας τη σύμβαση παραχώρησης, την ύπαρξη όρων περί ελάχιστου επιπέδου απασχόλησης, παρά μόνο μια αόριστη αναφορά σε προσλήψεις προσωπικού αναλόγως των αναγκών της εταιρείας.
Σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας για τη φροντίδα του περιβάλλοντος, ίσως να διεξάγεται ήδη μια νέα προκαταρκτική έρευνα εις βάρος της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές στο Στρατώνι.
Πρόσφατα οι ελληνικές Αρχές, εκπρόθεσμα πάντα, έστειλαν στην Ε.Ε. και τα τελευταία στοιχεία που τους είχαν ζητηθεί και οι εξελίξεις αναμένονται.
15 απαντήσεις στο “O χρυσός «δηλητηριάζει» τα Μαντεμοχώρια”
“Το άρθρο αυτό δεν είναι ανήθικο, αλλά κάτι χειρότερο. Είναι κακογραμμένο.”
(παραφράζοντας τον Oscar Wilde)
Stringer,Αληθεια κλπ -Και αυτός δλδ. ο δημοσιογράφος «βαλτός»…. θα είναι … τον έχει “εξαγοράσει “προφανώς το …παρατηρητήριο ….
Πρόσ stinger.
. Τα σχόλια σου δεν είναι απλά ανήθικα αλλά κατι χειρότερο. Είναι δικά σου (και αυτό τα λέει όλα)
η λεκανη του Στρατωνιου και του Κοκκινόλακα παυ βλεπουμε στην φωτογραφία και χωρις την παρέμβαση ανθρώπινης δραστηριότητας έχει απο μονη της όξινη απορροή και προέχεται απο νερα τα οποία ξεπλυναν οξειδωμένο μεταλευμμα κυρίως Fes2 (σιδηροπυρήτη), και που προέρχεται κυρίως απο το ρήγμα του Στρατωνίου.
Η περισια σε σιδηρο δινει αυτο το κοκκινο χρώμα στον ποταμό και του δίνει και το ονομα Κοκκινόλακας.
Το κιτρινοκοκινο και το τρομακτικο μαλλον ως ανοησια για να μην πω τιποτα αλλο θα το χαρακτηρησω…
Προς hefd
Δεν σε ξερω και δεν ειμαι σιγουρος για τις προθεσεις σου. Αλλά αν σου φαίνονται αυτά ανοησίες, τότε θα πρέπει να έχεις την ίδια γνώμη και για όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον της άσκοπης και επιβλαβους μεταλλειας χρυσου.
Καλύτερα να το σκεφτείς λίγο πιο βαθειά, γιατί ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητες κα μι8κροσυμφέροντα. Ελπίζω να αλλάξεις γνώμη με καλύτερη ενημέρωση.
Γιάννης Μπακόπουλος
[email protected]
http://cag.dat.demokritos.gr
οχι δεν έχω την ίδια γνωμη για όλους όσους αγωνίζονται εναντιον της άσκοπης και επιβλαβους μεταλλειας χρυσού και δεν απαντησα απερισκεπτα, άλλωστε το εν λόγω άρθρο δεν αναφερεται καν στην μεταλλεια χρυσού, αλλά σε παλιές δραστηριότητες διαφόρων εταιριων που στο μακρινο αλλα και προσφατο παρελθόν ”εργαστηκαν” στην περιοχή.
Επειδη όμως είμαι κάτοικος της περιοχής και το άρθρο βρύθει απο ανακρυβιες, και αποτελεί δυσφημηση για όλους μας, θα ήθελα να υπάρχει περισσότερο σεβασμός.
Οφείλουμε κυριε Μπακόπουλε να στοχεύμε στα πραγματικά προβληματα και όχι στα πλαίσια μιας στείρας αντιπαράθεσης να θεωρούμε τα φυσικά προβλήματα και τις θεομηνίες προιον κακοδιαχείρησης του περιβάλοντος.
Οσο για ενημέρωση ειμαι Γεωλόγος και έχω εργαστεί και σαν φοιτητής στην περιοχη ( Δ. Διατριβη πάνω στο ρήγμα του Στρατωνίου) αλλα και σαν Γεωλόγος μεταλλείων και στο τμημα περιβάλλοντος της παλιάς εταιρίας.
μετα τιμής
Φίλε μου εγώ δεν ξέρω πολλά γράμματα. Καταλαβαίνω μόνο τις ξεκάθαρες εξηγήσεις. Στα επιχειρήματα του Παρατηρητηρίου χρυσού και τον αγώνα του εναντίον της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” πού συμφωνείς και πού διαφωνείς. Έτσι κοφτά.
Γιάννης Μπακόπουλος
[email protected]
http://cag.dat.demokritos.gr
hefd- δηλαδή η τελευταία νεροποντή που έπληξε το χωριό θέλεις να μας πεις ότι ήταν …θέλημα θεού …και όχι και δική σου «επιστημονικής» συμμετοχής …άξιος άξιος
Ήθελα να δώσω μια απάντηση στον κ. Μπακόπουλο σχετικά με την θέση μου αν είμαι υπέρ η όχι σε μια ενδεχόμενη λειτουργία μονάδας ανάκτησης του χρυσού στην περιοχή μας.
Θα επαναλάβω ότι το κείμενο αναφέρεται ( όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαφειάδης) κυρίως σε παλιές και αμαρτωλές παραλήψεις από όλες τις Εταιρείες οι οποίες εκμεταλλευτήκαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, και ελάχιστα στο θέμα της Μεταλλουργίας Χρυσού επομένως δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε σ’ αυτό το ζήτημα.
Κύριε Στεφανή παρ’ όλο που η ειρωνική σας συμπεριφορά με προδιέθετε να μην σας απαντήσω, θα αντιπαρέλθω την αμετροέπεια σας.
Στο τρίτο έτος των σπουδών μου στο μάθημα της Υδρογεωλογίας μάθαμε ότι υπάρχουν καταιγίδες που είναι χαρακτηριστικές μιας δεκαετίας άλλες που γίνονται μια φόρα στα εκατό και τέλος κατακλυσμικές που γίνονται μια φορά στα χίλια χρόνια
Η μητέρα μου ξεπέρασε τα εβδομήντα αλλά και με άλλους γεροντότερους που συζήτησα δεν θυμούνται τέτοιο κοπετό. Τώρα που εντάσσεται αυτή η καταιγίδα?? είναι θέμα των ειδικών, οι οποίοι πάντως αποφάνθηκαν ότι η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν τεράστια και πρωτόγνωρη. Αυτά για να αντιληφθούμε ότι δεν ΄΄ πήρε απλώς μια ψιχάλα ΄΄ και κινδύνεψαν άνθρωποι να χαθούν.
Τμήμα του δρόμου Στρατονίκης- Στρατωνίου, που υπάρχει για περισσότερα από 60 χρόνια, καταστράφηκε. Ο δρόμος Στρατωνίου – Ολυμπιάδας σε πολλά σημεία παραμένει ακόμη κλειστός, σε πολλά σημεία κατέρρευσε και τα προϊόντα που παραχθείσαν οδηγηθήκαν στους παρακείμενους χείμαρρους. Ο λάκκος του Αγ. Νικολάου στο σημείο που συναντά τον συγκεκριμένο δρόμο έφραξε και δημιουργήθηκε κάτι σαν φράγμα. Χιλιάδες κυβικά νερού εγκλωβίστηκαν και αρκετό χρονικό διάστημα η διέλευση του δρόμου είχε απαγορευτεί.
Από τον λάκκο του ΑΓ. Νικολάου και του Κοτένη προήλθαν όλα τα μπάζα. Δεν ξέρω αν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος περνούσε από τους δυο αυτούς λάκκους και να είδε μπαζομεταλεία.
Το πρόβλημα στην περιοχή μας άρχισε από τότε που άρχισε η διάνοιξη του δρόμου Στρατωνίου – Ολυμπιάδας. Η Μ.Ο.Μ.Α που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου δεν θεωρούσε σκόπιμο όπου υπήρχαν ρέματα να κάνει γεφύρια αλλά να τα μπαζώνει για να περάσει ο δρόμος. Οι κακοτεχνίες της Μ.Ο.Μ.Α φανήκαν από την πρώτη στιγμή. Τόνοι από φερτά υλικά στην πρώτη καταιγίδα μπάζωσαν τα ρέματα. Και με ισχυρότερες καταιγίδες γινόταν ζημιές που στο παρελθόν δεν συνέβαιναν.
Στα 1976 ιδιοκτήτης ήταν τότε ο Μποδοσάκης και μαζί με την τότε κοινότητα, επειδή πολλά από τα φερτά υλικά κατέληγαν μπροστά στα γραφεία της ΑΕΕΧΕΠ θεώρησαν σκόπιμο να τοποθετήσουν σιδερένιες μπάρες μέσα στα ρέματα για να συγκρατήσουν του ογκόλιθους. Ποιος ο λόγος να ρίξουν μπαζομεταλλεία στους λάκκους, την στιγμή που όλα αυτά θα κατέβαιναν στα γραφεία τους?
Όσο για το αρσενικό που βάφει κιτρινοκόκκινο τα νερά των χειμάρρων, θα ήταν τόση η ποσότητα του αρσενικού για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα, ώστε να είχαμε τόνους από νεκρά ψάρια και πολλά ψόφια ζώα πράγμα που δεν είδαμε.
Αυτό πάλι για την δική μου «επιστημονική συμμετοχή» τι το θέλατε?? Να σας γνωρίσω ότι έχω συγγενείς και φίλους στο Στρατώνι, και μάλιστα ένας θείος της γυναίκας μου κινδύνεψε μαζί με την γυναίκα του και το εγγονάκι του. Αυτή την στιγμή δεν εργάζομαι στην εταιρεία και τι νομίζετε??? ότι αν υπήρχε οποιαδήποτε υπαιτιότητα δεν θα στεκόμασταν αντιμέτωποι με τον Ελληνικό Χρυσό? Δεν με γνωρίζεται και δεν μπορείτε να σπιλώνετε κάποιον με τον οποίο έχετε αντίθετη άποψη.
Στο άρθρο του κ Βαφειάδη μέσα από ένα συνονθύλευμα που εμπλέκει μπαζομεταλλεία που έφραξαν χείμαρρους, αρσενικό το οποίο χρωματίζει με κίτρινο-κόκκινο χρώμα τα νερά των χειμάρρων , το ρήγμα που περνά κάτω από την Στρατονίκη, τους τόνους των τοξικών αποβλήτων , μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το Τσερνομπίλ είναι παράδεισος μπροστά στο μέρος που ζούμε.
Όχι ότι δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Έχουμε να κάνουμε με κεφαλαιοκράτες που σαν μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος, αλλά δεν είναι δα και τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζουν κάποιοι.
Το θέμα το θεωρώ λήξαν και δεν πρόκειτε να επανέλθω!!!
Mr. hefd, (xoufd πήγα να πω, αλλά είμαι ευγενής), ευχαριστώ για τις επιστημονικές σας πληροφορίες (τις έχω φάει στη μάπα ‘αλλες 10 φορές με ποικιλία ακατανόητων ονομάτων και πάντα ανώνυμα). Δεν χρειάζεται να μου απαντάτε άλλο γιατί δεν θα είμαι εδώ για σας. Θα επιθυμούσα όμως να ειδοποιήσω απαξάπασες τις κομμένες κεφαλές της λερναίας ύδρας ότι οι σκοτεινοί και απεχθείς antigold και ο διαβόητος οικοσυμμορίτης Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ(ΤΣΙΟΥΚΑ) συνομώτησαν με το Σ. τ, Ε. και (προσέξτε: ΚΑΙ) την Γερμανική Βουλή εναντίον της μαμα-εταιρείας!!! Ανατριχιαστικές αποδείξεις της βδελυρής συνομωσίας υπάρχουν στην νέα καταχώρηση με τον ανθελληνικό και ανατρεπτικό τίτλο:
“Απόφαση της Γερμανικής Βουλής κατά της κυάνωσης στη μεταλλουργία χρυσού (2002)”
Εμένα πλέον δεν μου μένει παρά να ευχηθώ στον stinky περαστικά και καλή χώνεψη….
Γιάννης Μπακόπουλος
[email protected]
http://cag.dat.demokritos.gr
Προς hefd:
1. Συμφωνούμε ότι υπάρχει στην περιοχή φυσική όξινη απορροή λόγω του χημισμού των πετρωμάτων. Αυτή όμως είναι περιορισμένης έκτασης γιατί μόνον οι επιφάνειες των θειούχων ορυκτών που είναι εκτεθειμένες στο νερό και τον αέρα μπορούν να οξειδωθούν.
Το φυσικό φαινόμενο επιδεινώνεται με την εξόρυξη, η οποία αυξάνει τρομακτικά τις διαθέσιμες επιφάνειες για οξείδωση. Πηγές όξινης απορροής στην περιοχή μας είναι, εκτός από τις στοές, όλα τα απόβλητα, στείρα και τα διάσπαρτα μεταλλευτικά μπάζα, όπως επιβεβαιώνει και η ΕΠΙΤΗΡΩ.
Τα νερά της όξινης απορροής, εκτός από τα οξείδια του σιδήρου που της δίνουν το κόκκινο/πορτοκαλί χρώμα, έχουν επίσης χαμηλό (όξινο) pH και υψηλές περιεκτικότες σε βαρέα μέταλλα. Τα κόκκινα νερά των στοών θεωρούνται “υγρά απόβλητα” και χρειάζονται ειδική επεξεργασία πριν απορριφθούν στη θάλασσα γιατί είναι τοξικά για την υδρόβια ζωή.
Όταν λοιπόν ο Κοκκινόλακκας και όλη η θάλασσα του Στρατωνίου είναι κατακόκκινα (δεν χρειάζεται να σου πω ότι έχουμε φοβερές φωτογραφίες) τότε ναι, το θέαμα είναι τρομακτικό!
2. Κανείς δεν απέδωσε την φυσική καταστροφή, δηλαδή τη βροχή, στο μεταλλείο!!! Όμως τα ρέματα ήταν μπαζωμένα με υλικά του μεταλλείου από την εποχή της ΑΕΕΧΠΛ, στο ύψος του παλιού δρόμου Στρατωνίου-Ολυμπιάδας. Το λέει σαφώς η ΕΠΙΤΗΡΩ και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες μετά την καταστροφή που το αποδεικνύουν. Αυτά που κατέβηκαν στο Στρατώνι και μπήκαν μέσα στα σπίτια δεν ήταν μόνο πετρούλες από τα ρέματα, ήταν και απόβλητα του μεταλλείου!
Υπαιτιότητα της σημερινής εταιρείας υπάρχει, όχι επειδή πέταξε εκεί τα μπάζα, αλλά επειδή είχε υποχρέωση να τα καθαρίσει από τα ρέματα και δεν το έκανε. Στο ιντερνετ βέβαια διαφημίζει ότι το έκανε. Και τα ρέματα λέει καθάρισε και την παραλία έφτιαξε (!!!) και απάλλαξε το Στρατώνι από τις αποθέσεις μεταλλείου γύρω από το χωριό. Το απάλλαξε; Όλοι είδατε τι κατέβασε η Καρβουνόσκαλα!
Μια και ο hefd είναι γνώστης της ιστορίας της περιοχής, μας ενημέρωσε περί των πραγματικών γεγονότων και τον ευχαριστούμε. Η αλήθεια του φαίνεται αφού μόνο οι ντόπιοι λένε το μετάλλευμα μεταλλείο. Εδώ μόνο έχω να παρατηρήσω ότι ο παλιός τρόπος εκμετάλλευσης των μεταλλείων, που εγκατέλειπε υπόγεια κενά, μεγιστοποιούσε το κατά τα άλλα φυσικότατο βιολογικό φαινόμενο της όξινης απορροής.
Όσο για τους επώνυμους φωτεινούς παντογνώστες που κολλάνε σαν τις μύγες στο μυγόχαρτο της πολιτικής, θα τους συνιστούσα πριν τη δημόσια έκφραση γνώμης να μελετήσουν πιο προσεκτικά τα δεδομένα της μεταλλουργίας χρυσού ή να ρωτήσουν κάποιον ειδικό γιατί δεν υπάρχει σήμερα καμία πρόταση κυάνωσης στη Χαλκιδική. Δεν υπάρχει επίσης αξια λόγου πιθανότητα επένδυσης στη Χαλκιδική. Τα μεταλλεία είναι στα χέρια μιας junior εταιρίας υψηλού ρίσκου που πουλάει τα έτοιμα στοκ και κάνει τούμπες για να αντλήσει κεφάλαια ή περιμένει αφελείς να αγοράσουν ένα υπερτιμημένο παραμύθι/project (βλέπε Καλλιράχη του ιδίου ευφάνταστου συγγραφέα). Επίσης στη Γερμανία δεν υπάρχει κοίτασμα χρυσού. Το χαρτί του ΣτΕ που ανεμίζουν έκρινε άλλη υπόθεση και άλλη επένδυση και έστειλε κάποιους σοβαρούς καναδούς επενδυτές στο σπίτι τους στο Τορόντο (ή στο Ρίο αν μιλάμε για τον 8ο πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου Eike Batista – η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα έφαγε τα μούτρα του και μόνο αφού έφυγε από εδώ πήρε πάνω του). Σήμερα το ΣτΕ έχει κρίνει για τη Στρατονίκη, να μιλήσουμε γι αυτό ή δεν σας βολεύει?
Δηλαδή από τον έναν απατεώνα στον άλλον!!! Να χαρώ την ανάπτυξη του τόπου μας!!!
Μια που το’φερε η κουβέντα, ο Eike Batista δεν έφαγε μόνον εδώ τα μούτρα του.
Τα έφαγε και στην Τσεχία από όπου τον πετάξαν με τις κλωτσιές (την TVX δηλαδή) και έτσι αποκτήσαμε την πρώτη στην Ευρώπη νομοθετική απαγόρευση της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς!
εμένα με δηλητηριάζει σπείρα γειτόνων με κυβερνητικές εντολές για λόγους διαπλοκής στο δημόσιο που εργάζομαι. Με εγκαταστάσεις διαχέουν στο διαμέρισμά μου χημικό νέφος που είναι ορατό κ με κάμερα, έχουν ρύθμιση ώστε να το εξαφανίζουν όποτε θέλουν. Δεν βγαίνει με εξαερισμό του σπιτιού. Διαχέουν επίσης οσμές βόθρου(όπως αυτή τη στιγμή που σας γράφω), καυσίμου, βενζίνης, ναρκωτικών κάνναβης κα. Διαχέουν στο διαμέρισμά μου ισχυρές ακτινοβολίες κ μέσω της ΔΕΗ με εγκαταστάσεις που αυξάνουν την τάση του ρεύματος και άλλα πολλά απερίγραπτα βασανιστήρια κ όμως αληθινά. Ακόμα δεν μπορώ να αγοράσω αναψυκτικά αφού νοθεύονται κατ εντολή κ τα οποία όταν πίνω κάποια από αυτά προκαλούν κάψιμο στον στοματοεισοφάγο. Το νερό επίσης μέσω ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με υπόνοιες κ στοιχεία. Για όλα αυτά γνωρίζει πολύς κόσμος αλλά η αμοιβή είναι ικανοποιητική για τον καθένα ξεχωριστά προς εξασφάλιση της σιωπής. Εάν δεν σωπαίνουν υπάρχουν κ άλλοι τρόποι σιωπής. Μου ρίχνουν στο δρόμο όταν οδηγώ ακτινοβολίες βλ. https://www.youtube.com/watch?v=6OVRiBrpQ8g όταν θα ανοίξετε αυτή την οργανωμένη ηχητική δουλειά μου στο προφίλ μπορείτε να δείτε κ άλλα βίντεο εάν πατήσετε πάνω του.
να συμπληρώσω ότι τα αδέλφια έχουν πλουτίσει από τα βασανιστήρια της αδελφής τους κ της μάνας τους επειδή έτσι θέλει η εξουσία. Κ έχουν πλουτίσει κ πολλοί άλλοι με αυτή τη δουλειά που έχουν αναλάβει ενώ κάποιοι άλλοι που δεν γνωρίζουν πως βγαίνουν τα λεφτά, παλεύουν με το μεροκάματο καθημερινώς.
συμπληρώνω ότι η αντίδραση η δική μου είναι να γράφω ενημερώνοντάς σας, αφού η αστυνομία έχει συμμετοχή στο έργο που περιγράφω. Στοιχεία για αστυνομικούς με κάμερα κ εικόνα στο σπίτι μου, που έχω καταγγείλει, αλλά απόλυτη σιωπή.