Αποθέσεις εξορυκτικών υλικών ευθύνονται για τις πλημμύρες στο Στρατώνι


Ερωτηση στο Ευρωκοινοβουλιο του Μ. Τρεμοπουλου και αιτημα για αποζημιωσεις

8.3.2010

H καταστροφική πλημμύρα με τα νερά και τα μπάζα που κατέβασε παρακείμενος χείμαρρος στο Στρατώνι Χαλκιδικής στις 10 Φεβρουαρίου 2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής, έγινε αντικείμενο συζητήσεων για το αν ήταν ένα καθαρά φυσικό φαινόμενο ή είχε ανθρωπογενή αίτια, που έχουν σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτού του περιστατικού διαπίστωσε και προσωπικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή το Σάββατο 13-2-2010. Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη, ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες. Μαρτυρίες κατοίκων, που κατέγραψε σε βίντεο μάλιστα ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού, που συγκρατούσε αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες.

Κάτι ανάλογο κατήγγειλε με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου: «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από μεταλλευτική δραστηριότητα, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού».

Ο Μ. Τρεμόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία αυτά, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων, ερωτά αν θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν ανθρωπογενή αίτια από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Υπάρχουν αποθέσεις εξορυκτικών δραστηριοτήτων εδώ και 35 χρόνια, καθώς και στοιχεία για το ότι αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες, ώσπου με μια μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το προέβλεψαν. Παρόλα αυτά δεν έγινε κάτι και συνέβη το κακό. Τώρα χρειάζεται μια άρτια, αξιόπιστη και ανεξάρτητη διερεύνηση και τεκμηρίωση για τα αίτια και τη σύνθεση των φερτών υλών. Οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται τη συμπαράσταση της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεράσουν τις πληγές τους και για να αποκατασταθούν παρεμβάσεις δεκαετιών. Μετά από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που για πολύ καιρό κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μ. Τρεμόπουλος, 6982-689868

Γ. Μπλιώνης, 6944-869772

Ακολουθεί η ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου:

Θέμα: Πλημμύρες στο Στρατώνι Χαλκιδικής και πιθανές επιπτώσεις σε συνδυασμό με τη μεταλλευτική δραστηριότητα

Στις 10.2.2010, κατά τη διάρκεια νεροποντής και υπερχείλισης  χειμάρρου, συνέβη  κατολίσθηση βράχων και εισροή φερτών υλών στον οικισμό Στρατωνίου Χαλκιδικής. Τα καταστροφικά αποτελέσματα(1) διαπίστωσα και ο ίδιος προσωπικά, σε επίσκεψή μου στην περιοχή το Σάββατο 13-2-2010. Βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού αναφέρουν ότι επρόκειτο για κατάρρευση πρόχειρου φράγματος μεταλλευτικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού που συγκρατούσαν αποθέσεις υλικών άγνωστης ταυτότητας και σύνθεσης, από εξορυκτικές δραστηριότητες. Με επιστολή του από 17-2-2010 προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Δήμαρχος Σταγείρων – Ακάνθου κατήγγειλε ότι «στην περιοχή υπάρχουν γνωστές και άγνωστες, μικρές και μεγάλες αποθέσεις υλικών από  μεταλλευτική δραστηριότητα οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο στο Στρατώνι όσο και ευρύτερα στον κόλπο της Ιερισσού»(2). Με άλλη επιστολή του (3) την ίδια μέρα προς το ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, ο Δήμαρχος ζήτησε τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και σύνταξη έκθεσης για τα αίτια της κατολίσθησης, την προέλευση των πετρωμάτων και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Έχει ενημέρωση από την Ελλάδα για το σοβαρό αυτό περιστατικό και τους πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενδέχεται να συνεπάγεται;

2. Προτίθεται να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει άρτια έρευνα για τα αίτια της κατολίσθησης και τη χημική σύνθεση των φερτών υλικών;

3. Σε περίπτωση φυσικών αιτίων θα μπορούσε να συνδράμει για την παροχή αποζημιώσεων προς τους κατοίκους, πιθανότατα από το Ταμείο Αλληλεγγύης;

4. Σε περίπτωση ανθρωπογενών αιτίων από άστοχες παρεμβάσεις της μεταλλευτικής εταιρείας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να εξασφαλίσει τόσο την αποζημίωση των κατοίκων όσο και την τήρηση στο μέλλον  επαρκών μέτρων ασφαλείας και περιβαλλοντικής προστασίας;

(1) Σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν, δεκάδες αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τη λάσπη ενώ κινδύνεψαν οι ζωές κατοίκων που εγκλωβίστηκαν στις οικίες τους. Πολλά ΙΧ παρασύρθηκαν από το νερό και έπεσαν με ορμή πάνω στις αυλές σπιτιών ακόμη και πάνω στις στέγες.

(2) http://kinisipoliton.files.wordpress.com/2010/02/epistoli-yp-periv-17-02-10.pdf

(3) http://kinisipoliton.files.wordpress.com/2010/02/epistoli-tee-17-02-10.pdf


18 απαντήσεις στο “Αποθέσεις εξορυκτικών υλικών ευθύνονται για τις πλημμύρες στο Στρατώνι”

 1. Σωπάτε ρε παιδιά εδώ μας διαβεβαίωναν,οτι τους είχαμε υποχρέωση γιατί είχαν λέει δαπανήσει εκατομύρια για τον καθαρισμό των ρεμάτων.
  Τα κόκκινα νερά είνα ιαπο την σκόνη της αφρικής.
  Αντε που κακολογάτε την εταιρεία.
  Μόνο που την σκέφτηκα μια συγκίνηση την αισθάνθηκα.
  Εσείς;.

 2. Η διεθνοποίηση του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος που συνοδεύεται από κοινωνική καταστροφή όλης της Χαλκιδικής βάζει θεμέλια για ανάταση ….

 3. “Η πλάστιγξ κλίνει εκεί που προτιμάμε
  Κατά την ερμηνεία που της δίνουμε
  Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε στα ζάρια”.
  (Ανδρέας Εμπειρίκος, “Στέαρ”)

  ——————————————–

  Αφού η ΕΠΙΤΗΡΩ απαρτίζεται από άσχετους, φυσικά ο κ. Τρεμόπουλος είναι ο πλέον ειδικός πραγματογνώμων για θεομηνίες και φυσικές καταστροφές. Μάλιστα. Ιδού άλλη μια ευκαιρία για αυτοκατανάλωση σε αναλύσεις, λόγια του αέρα και φτηνή προπαγάνδα κατά των μεταλλείων, που φυσικά ευθύνονται a priori για κάθε κακό και στραβό, κκ. antigoldgreece.

  Το Στρατώνι δεν χρειάζεται απλώς “…τη συμπαράσταση της Πολιτείας και της Ευρωπαικής Ενωσης για να ξεπεράσει τις πληγές (του)…” Από συμπαράσταση και συμπόνια άλλο τίποτα. Αλήθεια, πόσοι έπιασαν το φτυάρι και κατέβηκαν εδώ κάτω στο Στρατώνι για να ξεμπαζώσουν; Αυτό είναι συμπαράσταση κι όχι η χαιρέκακη ηδονή της “εκδίκησης” των μικρόψυχων που διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

  Η “…ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής…”, μπορεί και πρέπει να γίνει ανά πάσα στιγμή κι όχι κατ΄ανάγκην μετά ή με αφορμή τη θεομηνία. Επρεπε να είχε γίνει ήδη δηλαδή από χθες. Προφανώς, σε ένα μοντέλο μη-μονομερούς ανάπτυξης που θα διαδεχθεί την υποτιθέμενη μονομερή ανάπτυξη του σήμερα, εξ ορισμού η μεταλλεία θα παραμείνει μια από τις βασικές συνιστώσες. Αν αυτή είναι η “βρώμικη”, το ερώτημα είναι ποιά είναι η “πράσινη” ανάπτυξη που λέει ο κ. Τρεμόπουλος. Ο μαζικός τσιμεντο-τουρισμός ;;

  • Φαίνεται ότι έχουμε απογοητεύσει κόσμο αυτό το διάστημα…

   Ο ένας στεναχωρέθηκε που δεν του κάναμε τη χάρη να το ρίξουμε στην πλάκα ώστε να δείξει ότι “δεν είμαστε σοβαροί”. Ο stinky-stinger από την άλλη θα ήθελε να δει “χαιρέκακη ηδονή” και “εκδίκηση των μικρόψυχων”, ίσως επειδή τέτοιος είναι ο ίδιος. Ονειρεύεται ότι διαβάζει “αναλύσεις, λόγια του αέρα και φτηνή προπαγάνδα κατά των μεταλλείων” …μόνο που δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο… Και είναι τόσο ανόητοι και οι δυο που επιμένουν να προσπαθούν να προκαλέσουν!

   Βέβαια αν ο κ. Stinger είχε κάποια σχέση με την περιοχή μας, κάτι θα είχε ακούσει γι’αυτό το θέμα, θα είχε δει λίγο τοπική τηλεόραση, θα είχε πετύχει κανένα δημοτικό συμβούλιο. Θα είχε πάρει το αυτί του ότι το ένα από τα μέλη της ΕΠΙΤΗΡΩ δηλώνει δημόσια ότι διαφώνησε με το δελτίο τύπου (που με τόση χαρά μας έστειλε ο καλός μας stinky) και αρνήθηκε να το υπογράψει! Θα γνώριζε ότι πάρα πολλοί πλέον μιλάνε ανοιχτά για τη μεγάλη καταστροφή στο Στρατώνι και κατά περίεργο τρόπο όλοι λένε το ίδιο ακριβώς πράγμα: ότι ενώ η αιτία του κακού ήταν εξαιρετικά κοινή, μια μεγάλη βροχή κι ένα μπαζωμένο ρέμα, τα αποτελέσματα μόνο “κοινά” δεν ήταν. Γιατί τα μπάζα δεν ήτανε κοινά μπάζα, αλλά μεταλλευτικά απόβλητα.

   Σήμερα, ένα μήνα μετά, είναι πλέον κοινός τόπος τι προέλευσης ήταν η λάσπη και οι πέτρες που κατέβηκαν στο χωριό και μπήκαν μέσα στα σπίτια. Σήμερα είναι ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια και τα αποτελέσματα της καταστροφής, να βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών και το πιο βασικό, να διασφαλίσουμε ότι τίποτα παρόμοιο δεν θα ξανασυμβεί.

   Και ενώ αυτή είναι η προσπάθεια όλων στην περιοχή, και του Δημάρχου και του Δ.Σ. και η δική μας και των Ενεργών Πολιτών, και αυτών που είναι υπέρ του μεταλλείου και αυτών που είναι κατά, έρχονται κάτι τύποι σαν τον stinky που απ’όπου και να τον πιάσεις βρωμάει και προσπαθούν να σπείρουν μίσος.

   E, αει σιχτίρ!

   • Μάλλον εννοείτε το ίδιο μέλος της ΕΠΙΤΗΡΩ, που σε άλλο σχόλιο είχατε αποκαλέσει κάπως απαξιωτικά «απόφοιτο λυκείου». Τότε ο σκοπός ήταν η αμφισβήτηση των ικανοτήτων της ΕΠΙΤΗΡΩ να κρίνει τη σταθερότητα ενός φράγματος…
    Σήμερα η «στάση» του εν λόγω μέλους βολεύει, οπότε δεν αμφισβητούνται οι όποιες ικανότητές του; Ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί.
    Με τιμή
    ballbreaker

    Υ.Γ. εκλαμβάνουμε την τελευταία σας πρόταση του σχολείου σας προς τον stinger ως προτροποή για τη διενέργεια μίας θεάρεστης πράξης, οπότε και μεις με τη σειρά μας ευχόμαστε το ίδιο σε όλους μας. Ποιος ξέρει, αν όντως το κάνουμε όλοι, ίσως ο κόσμος γίνει λίγο καλύτερος…

    • Ναι, εννοούμε το ίδιο μέλος της ΕΠΙΤΗΡΩ, για το οποίο έχουμε σκοπό να διορθώσουμε το “απόφοιτος λυκείου” που γράψαμε και δεν είναι σωστό. Του το έχουμε πει κιόλας ότι θα το διορθώσουμε. Δεν θα το κάνουμε όμως εδώ, σε μια ανάρτηση που είναι ήδη παλιά, αλλά στο επόμενο κείμενο που θα γράψουμε σχετικά με το Στρατώνι. Έτσι η “επανόρθωση” θα διαβαστεί από περισσότερους ανθρώπους.

     Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούμε αν έχουμε κάνει κάπου λάθος αγαπητέ ballbreaker. Με το γνωστό μέλος της ΕΠΙΤΗΡΩ έχουμε πολύ καλές σχέσεις αλλά το ίδιο θα κάναμε κι αν δεν είχαμε, γιατί θέλουμε να είμαστε τίμιοι.

     Εμμένουμε στη θέση μας ότι η ΕΠΙΤΗΡΩ δεν έχει την ικανότητα να κρίνει τη σταθερότητα του φράγματος γιατί δεν έχει καμμία σχετική επιστημονική ειδικότητα.

 4. Συμφωνώ με τον Τρεμόπουλο ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια ευρύτατη και γενναία συζήτηση για το μέλλον της περιοχής, που σημειώνω ότι από καιρό προσπαθώ να ανοίξω χωρίς επίτυχία εδώ, αλλά θα έπρεπε να δει λίγο τα οικονομικά και τα ποιοτικά στοιχεία πριν μιλήσει ότι ο τόπος “κρατήθηκε όμηρος μιας μονομερούς και καθόλου πράσινης ανάπτυξης”, γιατί η δραστηριότητα ούτε πρώτη θέση έχει στην περιοχή ούτε είναι μη πράσινη ανάπτυξη.

  • Πω, πω… τι αποκάλυψη ήταν αυτή;;;
   Η ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!! Μάλιστα! Η μεταλλεία συμβάλλει στην προστασία του δάσους, στην βελτιώση την ποιότητας των εδαφών και νερών, ενώ τα μεταλλεία αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή και βοηθούν έτσι στη διάσωσή της βιοποικιλότητας.

   Υπάρχει μάλιστα η πρόταση η “ημέρα περιβάλλοντος” να μετονομαστεί σε “ημέρα περιβάλλοντος και μεταλλείας” για να τονιστεί η εξαιρετική συνεισφορά αυτής της βιομηχανίας στη βελτίωση του περιβάλλοντος!!!

   Όπως βλέπετε, η προπαγάνδα της μεταλλευτικής βιομηχανίας εξελίσσεται. Είχε προκαλέσει πολλά γέλια το οξύμωρον “βιώσιμη μεταλλεία” όταν πρωτοεμφανίστηκε. Λέγε, λέγε, MΜSD, Ρίο+10, καθιερώθηκε.

   Σήμερα που η εποχή τα θέλει όλα πράσινα, κολλήσαμε τη λέξη “πράσινο” μπροστά και ΤΑ-ΝΤΑΑΑ!! Να’σου η “πράσινη μεταλλεία”!!!
   Και με την απλή προσθήκη μιας λέξης, οι επιπτώσεις μαγικά εξαφανίστηκαν και η μεταλλευτική ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί των φιλικών προς το περιβάλλον βιομηχανιών! ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ!!! Εύκολο.

   Η μόνη σχέση που έχετε με το πράσινο είναι τα δάση που καταστρέφετε. Όλα τα άλλα είναι αισχρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

   Γιάννη, σου ζητώ συγγνώμη που σε λογόκρινα. Ότι και να πεις γι’αυτoύς εδώ δίκιο έχεις. Και λίγο είναι.

 5. Εσένα (κ.)stinger στα ….κιλά και …μα@@@@# σε ανταγωνίζεται επάξια μόνο …..ο αντιπρόεδρος του ΓΑΠ……. κ. Πάγκαλος

 6. ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ????????

  Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010
  Μεγάλη κατολίσθηση στα Τζουμέρκα!

  Μεγάλη κατολίσθηση προκλήθηκε σήμερα στην περιοχή “Μαυρολάγκαδο” του Δήμου Τζουμέρκων στο Νομό Ιωαννίνων. Στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα από τα δημοτικά διαμερίσματα Προσηλίου και Παλαιοχωρίου Συρράκου,στην κυριολεξία “κατέβηκε” το βουνό στον επαρχιακό δρόμο!Ευτυχώς κατά την ώρα της φοβερής κατολίσθησης δεν διερχόταν… από το σημείο κάποιο αυτοκίνητο, γιατί θα θρηνούσαμε θύματα.Στον τόπο της κατολίσθησης έσπευσε ο δήμαρχος Τζουμέρκων κ. Σταύρος Γκορτζής.Να σημειωθείς πως η κυκλοφορία πως Προσήλιο και Καλαρρύτες έχει διακοπεί.Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου,η κατολίσθηση είναι σοβαρή και υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης πολλών τόνων βράχων, αν συνεχιστούν οι διαβρώσεις από τις βροχές,ενώ ο δρόμος δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι το Πάσχα!

 7. Επειδή σας άρεσε σας αποκαλύπτω την πράσινη μεταλλεία, η οποία βασίζεται σε 4 πυλώνες:
  •ελαχιστοποίηση περιβαλλοντικού αποτυπώματος
  • καινοτομία στη διαχείριση απορριμμάτων
  • διαχείριση κινδύνου για το οικοσύστημα
  • αποκατάσταση περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο μεταλλείου
  Οσο και να θέλετε να πάτε κατευθείαν στον τέταρτο, πρώτα θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος .
  Stay tuned – more to come!

  • Ωραίο το Δημόσιο ε; Γραφειάκι, καφεδάκι και σχολιάκια στα μπλογκς…

   Πριν συνεχίσεις, μπορείς να μας πεις ποιον ορισμό της πρασινάδας χρησιμοποιείς;

 8. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛ.ΧΡΥΣΟΣ.
  ΕΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ.
  ΚΙΝΔΙΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΑΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΣ.

  Ζημιές από την κακοκαιρία
  Κατολισθήσεις στα Ιωάννινα, πλημμύρες από τον φουσκωμένο Πηνειό

  Eurokinissi
  (φωτ. αρχείου)
  Ιωάννινα

  Κατολισθήσεις σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Παλαιοχώρι Ιωαννίνων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

  Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο προς το Σιράκο και τους Καλαρίτες και σύμφωνα με πληροφορίες ο δρόμος υποχώρησε 100 μέτρα στο ποτάμι.

  Ζημιές έχουν καταγραφεί σε κατοικίες σε ολόκληρο το νομό.

  Εξ άλλου, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπερχείλισε ο ποταμός Πηνειός. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο δήμαρχος Φαρκαδώνας Χρ.Τώλιος έκανε λόγο για πλημμύρες που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

 9. Nα υποθέσουμε ότι κα στα Τζουμέρκα οι κατολισθήεις κατέβασαν μπάζα και κόκκινο “χώμα”?.
  Να υποθέσουμε ότι είχαν και μιά περίεργη μυρωδιά.
  Πιτσιρίκο μαζέψου.

 10. Αντιγκόλντ, όταν μας πεις κι εσύ αν είναι χρήσιμες οι ορυκτές πρώτες ύλες.
  Ησίοδε, ωραία η οπτική και οσφρητική ανάλυση. Ακουστική μήπως? Γευστική δεν συνιστώ.

 11. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτεία (θα μου ποια ) θέσπισε την εφαρμογή του Ειδικού Βιβλιαρίου Υγείας για τους εργαζομένους στα Ορυχεία .Αλλά ο stringer το έσκισε ..Ντροπή και αίσχος .Να αναρωτηθώ ο ο αντιεισαγγελέας Γιαλατσακος δεν γνωρίζει τίποτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.