Περιοδεία του Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στη μεταλλευτική περιοχή της Β. Χαλκιδικής


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=g3k7ogew_OI]

Kείμενο από http://ecogreensalonika.wordpress.com/

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο 30 Ιανουαρίου η περιοδεία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλου στη Β. Χαλκιδική. Πραγματοποιήθηκαν στάσεις στα χωριά Ολυμπιάδα, Στρατονίκη, Ιερισσός και Μεγάλη Παναγία. Έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία και τα επενδυτικά σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στη Β. Χαλκιδική αναδείχθηκαν από τις συζητήσεις και επαφές που έγιναν με φορείς και κατοίκους της περιοχής.

Στην Ολυμπιάδα ο κ. Τρεμόπουλος συνάντησε μέλη της παλιάς επιτροπής αγώνα κατά της TVX, που είχαν πρωτοστατήσει κατά τη δεκαετία του 1990 στους αγώνες ενάντια στα σχέδια της τότε εταιρείας να λειτουργήσει τα ορυχεία στην περιοχή της Ολυμπιάδας και πέτυχε ιστορική απόφαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας έδειξαν στον κ. Τρεμόπουλο τις λίμνες αποβλήτων που άφησε πίσω της η παλιά εταιρεία και εξήγησαν τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για όλο το Στρυμονικό Κόλπο.

Κατόπιν, το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων επισκέφτηκε το χωριό Στρατονίκη, όπου κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων έδειξαν τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκκλησία και σε σπίτια του χωριού από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στο υπέδαφος του χωριού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση που έγινε με τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και με εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός, οι οποίοι ανέπτυξαν τις ανησυχίες τους για την προοπτική να κλείσει η εταιρεία και να μη βρίσκουν πουθενά δουλειά.

Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στη συνειδητή πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να αποτρέπουν κάθε διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή πέρα από το εξορυκτικό, αφήνοντας ως εκβιαστικό μονόδρομο για την εξεύρεση απασχόλησης των κατοίκων τις στοές των μεταλλείων. Με τη σειρά του ανέπτυξε τον προβληματισμό του για την αναγκαιότητα να προταθεί ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής που θα σέβεται το περιβάλλον και τους ανθρώπους και ενδιαφέρθηκε να μάθει για τις κακές συνθήκες εργασίας στα ορυχεία, και ιδιαίτερα για το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και για την καταστρατήγηση του πενθημέρου.

Στην Ιερισσό άκουσε τις απόψεις του Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, όπως και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής. Τέθηκε και πάλι το ζήτημα μιας διαφορετικής ανάπτυξης και ο κ. Τρεμόπουλος ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του για την περιοχή και για το αν ισχύει και εδώ το σύνθημα της «πράσινης ανάπτυξης» καθώς δεν θεωρεί καθόλου «πράσινη» την ανάπτυξη που διαπίστωσε ότι επιδιώκει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με το πρόσφατα εγκεκριμένο επενδυτικό της σχέδιο.

Η περιοδεία κατέληξε στο ορεινό χωριό Μεγάλη Παναγία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων απέτρεψε τον προηγούμενο Αύγουστο την εγκατάσταση γεωτρύπανων σε κοντινή δασική έκταση από την Ελληνικός Χρυσός και το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση ενάντια στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για επιφανειακή εξόρυξη με διάμετρο τουλάχιστον 1200 μέτρων στην κορυφή Σκουριές. Η συζήτηση εκεί περιστράφηκε στη διεύρυνση του μετώπου αντίθεσης στα σχέδια της εταιρείας καθώς αυτά θεωρούνται καταστροφικά για την περιοχή και αντίθετα με οποιουδήποτε είδους άλλη οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι πολλά από τα επιχειρήματα και τα ερωτήματα των τοπικών φορέων και των κατοίκων μπορούν να μεταφερθούν στο ευρωκοινοβούλιο μέσω ειδικών ερωτήσεων.


4 απαντήσεις στο “Περιοδεία του Ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου στη μεταλλευτική περιοχή της Β. Χαλκιδικής”

 1. Εγώ πάντως δεν ένοιωσα την θέρμη που περίμενα απο έναν ¨πράσινο¨….Ο κ. Τρεμόπουλος μου φαίνεται πολύ μετριοπαθής…Σαν να μην τα πιστεύει αυτά που λέει…Σαν να ¨βγείτε εσείς μπροστά κι εγώ έρχομαι …αν βρω χρόνο…¨ ……. Ζητάμε αποχαρακτηρισμό της περιοχής απο μεταλλευτική και μας ζητάτε την εναλλακτική πρώτα για την περιοχή;Που ακούστηκε αυτό; Σε έναν τόπο που το κεφάλι σου να γυρίσεις θα δεις το προφανές…Ότι επίτηδες τόσα χρόνια μένει πίσω από τους κρατούντες για να έχουν να αλωνίζουν με τις εταιρείες….Τι δεν καταλάβατε καλά κ.Τρεμόπουλε; Ή κουραστήκατε κι εσείς από μας τους αμόρφωτους χωρικούς ή μήπως κάνετε προεκλογική εκστρατεία;;;;Συνεχίστε έτσι και θα φάτε καλά….Αυτά τα πριεπλεγμένα μπορείς να τα ακούσεις απ΄τον καθένα που γυρίζει στα χωριά για να δρέψει ψήφους….Άντε γεια και χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία…..

  • Αγαπητό μου σκουλήκι, ξέρουμε καλύτερα από το να περιμένουμε σωτήρες απ’έξω, έτσι δεν είναι; Θα πίστευες κάποιον που θα σου’ταζε λαγούς με πετραχήλια;
   Κανείς δεν πρόκειται να σώσει αυτόν τον τόπο παρά μόνο εμείς που τον κατοικούμε. Θεωρώ όμως ότι και ο Τρεμόπουλος μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποια πράγματα, όπως μας έχουν βοηθήσει κι άλλοι άνθρωποι “απ’έξω” στην πορεία των ετών, από την εποχή της Ολυμπιάδας.
   Δεν νομίζω ότι τα μασάει τα λόγια του. Αυτά που γράφεις για την σκόπιμη και προγραμματισμένη υπανάπτυξη/εξαθλίωση της περιοχής, τα ξέρει και τα είπε καθαρά – και μάλιστα στη Στρατονίκη σε κοινό εργαζομένων της εταιρείας!
   Θεωρώ επίσης ότι ήταν πολύ καλή η συζήτηση στην Παναγία, γιατί ακούστηκαν σημαντικά πράγματα και έπεσαν ιδέες που θα μας βοηθήσουν αν τις αναπτύξουμε σωστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.