Τα Τέμπη, η Στρατονίκη και η άγνωστη λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ


Αυτή είναι η σήραγγα των Τεμπών. Και όπως έχουμε εξηγήσει εδώ, οι οδικές και σιδηροδρομικές σήραγγες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τις σήραγγες του μεταλλείου…

Στις “βουλές του Κυρίου” αποδίδει τα αίτια του θανατηφόρου δυστυχήματος στα Τέμπη η κατασκευάστρια κοινοπραξία της Εθνικής Οδού . Όμως γνωστοί επιστήμονες κάνουν σοβαρές καταγγελίες (www.zougla.gr) για ανυπαρξία των στοιχειωδών μέτρων πρόληψης κατά τη διάνοιξη των σηράγγων της Εθνικής Οδού.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ στην Ελλάδα είναι λέξη άγνωστη. Κυρίως επειδή είναι δαπανηρή, χρονοβόρα και σε κάποιες περιπτώσεις – εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις για δυνάμει επικίνδυνες επιπτώσεις – οδηγεί ακόμα και σε μη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Έτσι οι αναφορές σε αυτήν θεωρούνται εκτός πραγματικότητας, αντι-αναπτυξιακές και άρα απορριπτέες στο πυρ το εξώτερον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Τέμπη. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Στρατονίκη της Χαλκιδικής. Στην πραγματικότητα, το ρεπορτάζ της zougla.gr θα μπορούσε να έχει γραφτεί, ακριβώς το ίδιο, για τη Στρατονίκη.

Από κάτω από το χωριό εξορύσσεται με φουρνέλα ένα δίκτυο σηράγγων σε πολλά επίπεδα, από το υψόμετρο +120 ως το υψόμετρο +360. Στο υψόμετρο +420 βρίσκεται η Στρατονίκη. Το σύνολο της εξόρυξης γίνεται στο μεγάλο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας το οποίο οριοθετεί το κοίτασμα που εξορύσσεται και στην περιοχή της Στρατονίκης ανεβαίνει σχεδόν στην επιφάνεια (στα +360 μ). Πλήθος άλλων ρηγμάτων διατρέχει τον οικισμό.

Η εξόρυξη κάτω από τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2000 από την TVX, χωρίς να να έχει προηγηθεί καμία γεωτεχνική-γεωλογική-υδρολογική μελέτη πριν από την έναρξη του έργου. Διακόπηκε τον Ιανουάριο του 2003 και ξαναξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2005 από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η οποία διαβεβαίωνε τους κατοίκους και τα συναρμόδια Υπουργεία ότι “έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες μελέτες που εγγυώνται την ασφάλεια του οικισμού”.

Οι μελέτες αυτές αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά μια από τις απάτες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας. Άλλη μια απάτη ήταν ο περίφημος “μετροπόντικας” που επρόκειτο να αντικαταστήσει στην εξόρυξη τα φουρνέλα, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Άλλη μια απάτη ήταν η πολυδιαφημισμένη “ασφάλιση” των κτισμάτων της Στρατονίκης. Και άλλη μια ήταν η απόκρυψη από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του γεγονότος ότι στην πλατεία του χωριού υπάρχει ένα πολύ σημαντικό αρχαίο μνημείο, ο Ναός του Αγίου Νικολάου, η ύπαρξη του οποίου θα ήταν από μόνη της αρκετή για να μην αδειοδοτηθεί ποτέ η εξόρυξη.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εξαπάτησε τη Διοίκηση και η Διοίκηση έκλεισε τα αυτιά της στις διαμαρτυρίες των κατοίκων και στις εμπεριστατωμένες καταγγελίες μας για παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων.

Όμως οι απάτες άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτονται. Τον Ιανουάριο του 2009, έγγραφο του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ( ΙΤΣΑΚ) επιβεβαιώνει την πλήρη ανυπαρξία γεωτεχνικών και άλλων μελετών και προτείνει στο Δήμο ένα εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ! Στόχος του προγράμματος είναι να διαπιστωθεί αν οι καθιζήσεις και οι ρωγματώσεις των σπιτιών που παρατηρούνται στη Στρατονίκη οφείλονται στην υπόγεια εξόρυξη η οποία ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα!

Τον Ιούνιο του 2009 αποκαλύπτεται επιτέλους ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης είναι αρχαίο μνημείο που προστατεύεται από τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, κατά συνέπεια είναι απαγορευμένη κάθε δραστηριότητα που μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο. Ο Ναός όμως είναι πλέον σε κακά χάλια, με διαμπερείς ρωγματώσεις της λιθοδομής συνέπεια “διαφορικών καθιζήσεων”, όπως και πολλά σπίτια της Στρατονίκης. Λίγο αργότερα, τον Ιούλιο, δίνεται στη δημοσιότητα η 3η Τεχνική Έκθεση της “Επιτροπής Ελέγχου Τήρησης Περιβαλλοντικών Όρων” (ΕΠΙΤΗΡΩ), όπου βεβαιώνεται σαφώς ότι το μηχάνημα σημειακής κοπής (“μετροπόντικας”) δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και ότι η εξόρυξη γίνεται κατά 100% με εκρηκτικά (φουρνέλα).

Στις 31.12.2009 έληξε η ισχύς και των τριών αδειοδοτικών πράξεων της εξόρυξης. Όμως η εξόρυξη με φουρνέλα όλο το 24ωρο συνεχίζεται παράνομα από τον εργολάβο του έργου ΑΚΤΩΡΑ, από την επομένη της Πρωτοχρονιάς. Χωρίς να έχει γίνει ποτέ καμία μελέτη στο υπέδαφος του οικισμού, εντελώς στα τυφλά και αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων που βρίσκονται από πάνω.

Ούτε η μελέτη που προτείνουν ως απολύτως αναγκαία το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ για τη διασφάλιση των κατοίκων της Στρατονίκης και των περιουσιών τους πρόκειται να γίνει, αφού ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει το 1,5 εκατ. ευρώ και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν απάντησε στο αίτημα του Δήμου για διάθεση αυτού του ποσού.

Ούτε φυσικά τα “συναρμόδια” Υπουργεία επιβάλλουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τις κυρώσεις του Νόμου επειδή ψευδώς βεβαίωσε στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εξόρυξης το 2004 ότι “έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα”. Oύτε ο Υφυπουργός κ. Μανιάτης του ΥΠΕΚΑ τολμά να πάει κόντρα στους εθνικούς εργολάβους/νταβατζήδες που συνεχίζουν και με τη νέα Κυβέρνηση να γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα τους Νόμους και τους “αρμόδιους” Υπουργούς.

Αλλά ούτε και η εταιρεία φοβάται μήπως της αποδοθούν ευθύνες για ζημίες στη Στρατονίκη, αφού φρόντισε στο νόμο 3220/2004 που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων να περιληφθεί ειδικός όρος που την απαλλάσσει προκαταβολικά για όλες τις ζημίες που θα συμβούν στο μέλλον αλλά “τα γενεσιουργά τους αίτια ανάγονται στο παρελθόν”.

H κατασκευάστρια κοινοπραξία της σήραγγας των Τεμπών, στην οποία συμμετέχει η ΑΚΤΩΡ κατά 20%, τον βρήκε τον ένοχο… Φταίει η βροχόπτωση, ο Θεός, ο κακός μας ο καιρός. Αν συμβεί κάτι κακό στη Στρατονίκη, εκτός από τον “συνήθη ύποπτο” Θεό, θα φταίει και η TVX, ο Μποδοσάκης και …ο Φίλιππος ο Μακεδόνας! Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ του κ. Κούτρα πάντως δεν θα φταίει.


3 απαντήσεις στο “Τα Τέμπη, η Στρατονίκη και η άγνωστη λέξη ΠΡΟΛΗΨΗ”

 1. Άτυχα παραδείγματα γιατί η μεν Λ δεν έχει διαδικασία παραγωγής εν υγρώ όπως η CODELCO, η δε ΕΧ δεν αντιστοιχεί ούτε σε μικρό ποσοστό της δυναμικότητας του μεταλλείου της Χιλής…

 2. λοιπόν αυτό το θέμα μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον ελέφαντα και το κουνούπι..
  Ο τοτος ειχε διαβάσει μόνο για τον ελέφαντα και του ειχαν πει οτι αυτό θα πέσει στις εξετάσεις. Ηξερε τα πάντα αλλά μόνο για τον ελέφαντα..
  Οταν πήγε στο διαγώνισμα, η δασκάλα, τους έβαλε σαν θέμα το “κουνούπι”.
  Ο τοτός βρήκε πάλι τον τρόπο να τα γράψει ολα και να πάρει άριστα.
  Ξεκίνησε ως εξης: το κουνούπι ειναι ένα ενοχλητικό πράγμα, που μπαίνει μέσα στην προβοσκίδα του ελέφαντα, ο οποίος ελέφαντας εχει 4 πόδια, μια προβοσκίδα κλπ κλπ κλπ..

  Τώρα αν εσεις βλέπετε σχέση ανάμεσα στον ελληνικό χρυσό και τον ελέφαντα και τον τοτό με τους οικοδεσπότες αυτού του χώρου, δικό σας θέμα..

  Εγω μια απλή καθαρίστρια είμαι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.