Aπάντηση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Σταύρου Δήμα (13/11/2009) στην από 2 Οκτωβρίου 2009 ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη.
Τι μαθαίνουμε από την απάντηση; Τίποτα. Ο κ. Δήμας έχει μαύρα μεσάνυχτα και όχι μόνον για την υπόθεση των μεταλλείων της Χαλκιδικής… Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον Επίτροπος δεν γνωρίζει καν ότι η Οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας έχει ενσωματωθεί στο εθνικό μας δίκαιο με την Υπουργική Απόφαση 39624/2209/Ε103 η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2076/Β`/25.9.2009! Αλλά από ωραία λόγια στις ημερίδες άλλο τίποτα! Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης:
Η Επιτροπή δεν γνωρίζει τα στοιχεία που παραθέτει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στην ερώτησή του. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση των εν λόγω εγκαταστάσεων και για την εφαρμογή των σχετικών κανονισμών. Μέχρι στιγμής, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί κατά πόσον έχει τηρηθεί ή όχι η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η οδηγία 2006/21/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας έπρεπε να έχει ενσωματωθεί μέχρι την 1η Μαΐου 2008 και φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να εξασφαλίσουν την εν λόγω ενσωμάτωση. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις σχετικές εξελίξεις, και οι συνήθεις διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει η ταχεία και κατάλληλη μεταφορά της οδηγίας στην έννομη τάξη της Ελλάδας. Η Επιτροπή έχει προσφύγει πρόσφατα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το ζήτημα αυτό.
Οδηγία 2006/21/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2006, για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας και για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/35/ΕΚ – Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ΕΕ L 102 της 11.4.2006.
7 απαντήσεις στο “Απάντηση Δήμα σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το “Επενδυτικό Σχέδιο” της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”
ωραία τα λόγια στις ημερίδες αλλά δυστυχώς μένουν εκεί μετά το τέλος , μένουν σε μια αίθουσα ξενοδοχείου και το μόνο που έμεινε σε εμάς είναι η απογοήτευση και το καλό γεύμα που μας πρόσφεραν για να μας πείσουν για τις καλές τους προθέσεις .
σε λίγο καιρό τα ίδια θα λένε με τον ΔΗΜΑ αυτοί που διοργάνωσαν την ημερίδα .
σε λίγο καιρό τα ίδια θα λέμε και για αυτούς .
αυτοί που σε συγκίνησαν , που σου χάιδεψαν τα` αφτιά , αυτοί οι ίδιοι θα σε πουλήσουν στο παζάρι του φονιά , και θα το κάνουν με την δικιά σου συναίνεση , με την δικιά σου συνένοχη για να μη νιώσουν τύψεις
μια απόφαση χρειάζεσαι και μη πολύ παραμυθιαζεσαι όλα στο κόσμο ψεύτικα ……
τόσα χρόνια δεν καταλάβατε πως παίζεται το παιχνίδι …….
Τόσα χρόνια δεν καταλάβατε πως ο φτωχός δημόσιος υπάλληλος γίνεται περίπου πλούσιος , σας το είπε ο φίλος από την ΔΡΑΜΑ
Πιστεύετε ότι κάποιος που αποσκοπεί στην εξουσία το κάνει γιατί αγαπάει την χώρα , αγαπάει την Χαλκιδική , η την Μεσσαπία , πραγματικά το πιστεύετε ???
Αν κόψεις την μύτη του γουρουνιού πάλι τον ίδιο ήχο θα βγάζει .
Μαύρος σκύλος , άσπρος σκύλος , το ίδιο είδος και τα δυο έχουν πρόγονους τον λύκο
Ξέρω θα το διαβάσετε πρώτα και αν σας αρέσει θα το δημοσιεύσετε …..
http://kontodespoti.blogspot.com
μαύρα μεσάνυχτα ο Δήμας?
ναι!
και κάτι χειρότερο…
http://environmentfood.blogspot.com/2009/11/dimas-and-crisis-management.html
Λάζαρε, πώς σου πέρασε από το μυαλό ότι “αν μας αρέσει θα το δημοσιεύσουμε”;;; Κόβουμε μόνον τα υβριστικά σχόλια, όχι αυτά που απλώς διαφωνούν μαζί μας! Άσε που δεν διαφωνούμε καν!
Η λογική, η δική μας όπως και η δική σου, λέει ότι έτσι που τα λές είναι τα πράγματα. Σε λίγο καιρό θα λέμε γι’αυτούς ότι λέγαμε και για τους προηγούμενους. Ε, ας είναι σε λίγο καιρό… Πειράζει που δεν θέλουμε να γκρινιάζουμε από τώρα;
Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές που θα μετατρέψουν ξαφνικά την άναρχη Ελλάδα σε Γερμανία. Όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω και να μην σημειώσω ότι έχουμε ένα θετικό ξεκίνημα. Μπορεί να παραμυθιάζομαι λίγο, και μπορεί να φταίει και η κάκιστη προϊστορία… Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ένας Υπουργός Περιβάλλοντος να είναι χειρότερος από το Σουφλιά. Δεν μπορεί, δεν πάει, κάπου εκεί πρέπει να είναι ο πάτος.
Δεν περιμένω δραματικές αλλαγές, σίγουρα όμως προσδοκώ μικρές αλλαγές προς το καλύτερο που εμείς, οι πολίτες, θα χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Πάντα με πολύ δουλειά και πολύ προσωπικό αγώνα, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί, αυτό είναι δεδομένο, ούτε καν αυτές οι ελάχιστες αλλαγές δεν θα συμβούν αν εμείς δεν είμαστε συνέχεια σε εγρήγορση και δεν πιέζουμε συνεχώς. Αν εμείς επαναπαυθούμε στις υποσχέσεις, το έχουμε χάσει το παιχνίδι.
Δεν περιμένω να φυσήξει διαφορετικός άνεμος. Όμως, όποιος έχει ανεβεί σε βάρκα με πανί ξέρει ότι πολύ μικρές μεταβολές του ανέμου μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά!
Τα δικά μας συμπεράσματα ήταν πολύ θετικά από τη χθεσινή ημερίδα. Θα τα γράψουμε αύριο-μεθάυριο.
Πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Προς: 1. Όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας καιι Κλιματικής Αλλαγής (YΠΕΚΑ)
2.Εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα
3. Δ/νσεις ΠΕΧΩ όλων των Περιφερειών
4. Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (υπηρεσίες περιβάλλοντος)
Κοινοποίηση: 1.Γραφ.κ. Υφυπουργών ΥΠΕΚΑ
2. Γραφ. κ. Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΚΑ.
3.Γραφ.Ειδικών Γραμματέων ΥΠΕΚΑ
4. Γραφεία κ. Γενικών Διευθυντών ΥΠΕΚΑ
Σας υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες σχετικές με το περιβάλλον, που αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της συμμετοχής τους στην πολιτική και διοικητική διαδικασία, ρυθμίζεται από το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο και η εφαρμογή του αποτελεί υποχρέωση της χώρας. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η Σύμβαση Aarhus «για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή… του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά
θέματα», η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2001 και ο ένας της πυλώνας αφορά τις διατάξεις που σχετίζονται με την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφορία,.
Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επικύρωσε συνολικά τη Σύμβαση στις 17 Φεβρουαρίου 2005 (απόφαση 2005/370/ΕΚ)και η Ελλάδα την κύρωσε τον Δεκέμβριο 2005 με το Ν. 3422/2005, που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή των Ελλήνων. (ΦΕΚ Α΄303/2005). Σύμφωνα με τη Σύμβαση, η πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην κατάσταση του περιβάλλοντος, καθώς και σε δραστηριότητες ή μέτρα που έχουν επωφελείς ή δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον, αποτελεί δικαίωμα για τον κάθε πολίτη της χώρας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και χωρίς την υποχρέωση
επίκλησης έννομου συμφέροντος.
Η Σύμβαση δεν αποτελεί μόνο μια περιβαλλοντική συνθήκη· αποτελεί, κυρίως, μια συνθήκη που αφορά στην υπευθυνότητα, τη διαφάνεια και την ευαισθητοποίηση της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος.
Η Ε.Ε. στα πλαίσια της εφαρμογής από τα Κράτη Μέλη των διατάξεων του πρώτου πυλώνα της Σύμβασης Aarhus εξέδωσε την Οδηγία 2003/4 που αφορά την πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση την οποία η Ελλάδα ενσωμάτωσε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ ’αριθμ. Η.Π. 11764/653/2006 (ΦΕΚ 327Β/06) .
Βάσει της Κ.Υ.Α αυτής ,κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα ύστερα από γραπτή αίτηση του στις δημόσιες αρχές να λαμβάνει γνώση ή/και να ζητά τη χορήγηση πληροφοριών σχετικά με το περιβάλλον χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη εννόμου συμφέροντος.
Οι δημόσιες αρχές με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στην εν λόγω ΚΥΑ εξαιρέσεων(άρθρο 4) και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν προθεσμίες που θέτει ο αιτών υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως στις αιτήσεις και να παρέχουν τις αιτούμενες πληροφορίες που κατέχονται από τις ίδιες ή για λογαριασμό τους μέσα στις καθοριζόμενες από την ως άνω ΚΥΑ προθεσμίες (άρθρο 3)
Επί πλέον προβλέπεται το δικαίωμα ένδικης προστασίας του αιτούντος (άρθρο 6)με δυνατότητα προσφυγής του σε διοικητική ή δικαστική διαδικασία σε περίπτωση που θεωρεί ότι η δημόσια αρχή αγνόησε την αίτησή του λόγω παρέλευσης των προθεσμιών ή απέρριψε την αίτησή του αδικαιολόγητα ή απάντησε πλημμελώς κ.λ.π.
Στην ίδια ΚΥΑ (άρθρο 7) προβλέπεται επίσης η διάδοση των περιβαλλοντικών πληροφοριών. Οι δημόσιες αρχές οργανώνουν τις περιβαλλοντικές πληροφορίες της αρμοδιότητάς τους που κατέχουν με σκοπό την συστηματική διάδοσή τους. Οι περιβαλλοντικές πληροφορίες γίνονται σταδιακά διαθέσιμες σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που είναι εύκολα προσιτές στο κοινό μέσω δημόσιων δικτύων τηλεπικοινωνιών.
Μετά τα παραπάνω παρακαλούνται όλες οι υπηρεσίες στις οποίες απευθύνεται το παρόν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την διευκόλυνση των πολιτών κατά την αναζήτηση των περιβαλλοντικών πληροφοριών και για την ευχερή πρόσβασή τους σ’ αυτές ,φροντίζοντας για την συνεπή τήρηση των παραπάνω διατάξεων.
H YΠΟΥΡΓΟΣ
Τίνα Μπιρμπίλη
Από oinoxori.gr
Εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, το νομοσχέδιο για τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων κάθε αρχής και φορέα του κράτους στο διαδίκτυο.
http://www.tvxs.gr/v27566
Δεύτερο δείγμα ανεπίτρεπτης άγνοιας από τον κ. Επίτροπο “περιβάλλοντος” της Ε.Ε!
Σε ερώτηση ευρωβουλευτή (Τρεμόπουλου) σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, απάντησε τα εξής (http://www.servitoros.gr/news/view.php/26111/):
1. “Δεν μπορεί να εκτιμηθεί κατά πόσον η μονάδα της ΛΑΡΚΟ εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας IPPC”.
Όμως το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι της Οδηγίας (http://www.minenv.gr/4/ypexode4/newpage8.htm) αναφέρει σαφώς ότι η Οδηγία αφορά και τις “Εγκαταστάσεις φρύξης μεταλλεύματος (2.1)”, όπως είναι το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Τι σημαίνει “δεν μπορεί να εκτιμηθεί”???
2. “Οι δραστηριότητες της εξορυκτικής αυτής επιχείρησης εμπίπτουν και στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2006/21/EΚ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας”, για την οποία ΞΑΝΑΛΕΕΙ (στις 2 Δεκεμβρίου) ότι δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα στο Εθνικό Δίκαιο και η Επιτροπή παρακολουθεί το θέμα!!!
Μήπως κάποιος πρέπει να τον κατεβάσει στον πλανήτη Γη?
Αγαπητέ antigold εσύ στο http://antigoldgr.org/blog/2007/06/30/dei/ αλλά και πολλοι το έγραψαν ο μόνος που δεν έλαβε γνώση , θέση και ενημερώθηκε ήταν ο «κύριος» Επίτροπος …