Ο χρυσός μας απειλεί και διασυνοριακά


Από ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, 5/11/2009

kardzhali2 kardzhali
Η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας κοιτάσματος χρυσού με κυάνιο και δεξαμενής λυμάτων 200 μέτρα από την κοίτη του ποταμού Άρδα (παραπόταμου του Έβρου) στον αδελφοποιημένο με το Δήμο Κομοτηνής Δήμο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας, ήταν το θέμα που συζητήθηκε χθές το μεσημέρι στην έκτακτη σύσκεψη τοπικών θεσμικών φορέων που συγκλήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Κομοτηνής.

Στο κάλεσμα του κ. Κοτσάκη ανταποκρίθηκαν άμεσα, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου κ. Γιώργος Μηνόπουλος, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης και ο κ. Χρήστος Τοκαμάνης πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Έβρου και Δήμαρχος Διδυμοτείχου, ενώ ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θα ενημερωθεί, άμεσα, σχετικά με το τι συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη.

Το ζήτημα που προέκυψε στο γειτονικό Δήμο καθώς και τις ανησυχίες των πολιτών του Κίρτζαλι για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει σε Βουλγαρία και Ελλάδα η λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου γνωστοποίησε αρχικά στο Δήμαρχο Κομοτηνής ο Δήμαρχος Κίρτζαλι κ. Χασάν Αζίζ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του κ. Κοτσάκη στον γειτονικό Δήμο ενώ λίγο αργότερα έστειλε και σχετική επίσημη επιστολή.

Να σημειωθεί επίσης πως στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας “Gorubso Kardzhali”, και ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης κοντά στον ποταμό Άρδα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης οι παρεβρισκόμενοι δήλωσαν τα εξής:

Δημήτρης Κοτσάκης, Δήμαρχος Κομοτηνής:
«Το πρόβλημα του χρυσού το έχουμε αντιμετωπίσει σαν τοπικές κοινωνίες και είμαστε σύσσωμοι ενάντια σε αυτή τη μορφή επεξεργασίας. Έρχεται όμως μια παρόμοια επένδυση στον ποταμό Άρδα, παραπόταμο του Έβρου, με ότι αυτό σημαίνει και για τη δική μας περιοχή.
Αυτό που σήμερα αποφασίσαμε σαν θεσμικοί φορείς είναι να ξεκινήσουμε μια ευρεία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της κεντρικής διοίκησης μέσω των ΤΕΔΚ, μέσω των Νομαρχιακών συμβουλίων και των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων με στόχο την ευρύτερη κινητοποίηση όλων είτε με επισκέψεις στην Αθήνα και συναντήσεις με τους αρμόδιου υπουργούς είτε με ενημερωτικές επιστολής. Βεβαίως θα ενημερωθεί σχετικά και ο συντοπίτης μας υπουργός παρά τω πρωθυπουργό κ. Γιώργος Πεταλωτή.
Αυτό λοιπόν που θα ακολουθήσει είναι μία επίσκεψη στην Αθήνα των τοπικών θεσμικών φορέων για να γίνει πιο γνωστό το πρόβλημα και στην κεντρική κυβέρνηση καθώς και μία επιτόπου επίσκεψη των τοπικών θεσμικών φορέων στο Δήμο Κίρτζαλι για να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στον γειτονικό Δήμο.
Σήμερα είναι το πρώτο βήμα και από δω και πέρα θα υπάρξουν κλιμακώσεις των ενεργειών μας. Πιστεύουμε δε πως όλη η κοινωνία θα αντιδράσει σύσσωμη γιατί αυτή η επένδυση πραγματικά προσβάλλει τη χώρα μας μέσω των ποταμών του Άρδα.”

Άρης Γιαννακίδης, Νομάρχης Ροδόπης:
«Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ευαισθησία του Δημάρχου του Κίρτζαλι κ. Χασάν Αζίζ καθώς με αυτή την πρωτοβουλία του διαφαίνεται πως πέρα από την κοινή παρουσία και την υλοποίηση κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η διασυνοριακή συνεργασία των αυτοδιοικήσεων μπορεί να παράξει και πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Την Παρασκευή ο Δήμος Κομοτηνής θα συγκαλέσει μια κοινή σύσκεψη όλων των θεσμικών φορέων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), θα ζητήσουμε τη δυνατή νομική συνδρομή και αν δε τελεσφορήσει η παρέμβαση σε επίπεδο πολιτικό θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Γιώργος Μηνόπουλος, πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου:
«Από τη συνεργασία των Δήμων Κομοτηνής και Κίρτζαλι προέκυψε σήμερα μια σημαντική είδηση. Σημαντική αλλά καθόλου ευχάριστη. Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασία χρυσού με κυάνιο και κατασκευή δεξαμενής λυμάτων η οποία θα είναι στα 200 μέτρα από την κοίτη του ποταμού Άρδα.
Η κατασκευές αυτές γίνονται στη δικιά μας γειτονιά, έχουμε άμεσο λόγο να ανησυχούμε διότι επηρεάζει και το δικό μας περιβάλλον η οποιαδήποτε καταστροφή που είναι πολύ πιθανό να γίνει. Σύσσωμοι οι φορείς, οι σύλλογοι, τα άτομα και η τοπική κοινωνία επειδή έχουμε ίδια εμπειρία πρέπει να αντιδράσουμε στην κατασκευή αυτή. Συγχαίρω και εγώ τον Δήμαρχο του Κίρτζαλι, ο οποίος ζήτησε την βοήθεια μας και εμείς θα συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια του. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο που είναι η απόσυρση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου.”

Χρίστος Τοκαμάνης, πρόεδρος ΤΕΔΚ Ν. Έβρου και Δήμαρχος Διδυμοτείχου:
«Θα πρέπει να στείλουμε σήμερα ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες του Κίρτζαλι, ότι δε θα είναι μόνοι τους, ότι θα έχουν σύσσωμη στο πλευρό τους τη θεσμική εκπροσώπηση της Θράκης αλλά και του λαού της Θράκης που κατάφεραν να αποτρέψουν με αγώνες την εγκατάσταση χρυσορυχείων στη Ροδόπη και τον Έβρο.
Έτσι θα πρέπει να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τη λειτουργία του επικείμενου εργοστασίου στο Κίρτζαλι».
Ηπροσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κεντρικής διοίκησης ξεκίνησε με επιστολή του Δημάρχου Κομοτηνής που είχε παραλήπτες την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πράσινης Ανάπτυξης κ. Τίνα Μπιρμπίλη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή και τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη και γράφει τα εξής:

Θέμα: Δράσεις υποστήριξης για την πρόληψη ρύπανσης, προερχόμενης από τη Βουλγαρία, επικίνδυνης για την υγεία του πληθυσμού της Θράκης.

«Επικοινωνώ μαζί σας με σκοπό την ενημέρωσή σας για μία μείζονα απειλή περιβαλλοντικής ρύπανσης και υποβάθμισης της Θράκης. Συγκεκριμένα μέσω της διασυνοριακής συνεργασίας των Δήμων Κομοτηνής & Kardzhali – Βουλγαρίας, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών οικονομικής και αναπτυξιακής συνεργασίας, σε πρόσφατη επίσκεψή μου τον Οκτώβριο πληροφορήθηκα εκτενώςαπό τον Hasan Azis, Δήμαρχο του Kardzhali, για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα που κατά την άποψή μου απαιτεί άμεση ενεργοποίηση τόσο των δημοσίων αρχών όσο και των τοπικών κοινωνιών της Θράκης.

Συγκεκριμένα στον Δήμο Kardzhali εγκρίθηκε η υλοποίηση της κατασκευή εγκατάστασης με σκοπό την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση. Αυτού του είδους η τεχνολογία υψηλού κινδύνου είναι απαγορευμένη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία και την Τσεχία, όμως η τεχνολογία αυτή υποστηρίζεται σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Στις 19 Οκτωβρίου 2009, ο Βούλγαρος Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, εξέδωσε θετική απόφαση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την επενδυτική πρόταση της εταιρείας “Gorubso Kardzhali”, και στην πραγματικότητα ενέκρινε την εγκατάσταση για την εξόρυξη χρυσού με κυάνωση στο κέντρο της πόλης κοντά στον ποταμό Άρδα. Απόφαση αυτή δεν συμβαδίζει με τις Οδηγίες της Ε.Ε., 2006/21/EU – 15.03.2006, για τη διαχείριση εξορυκτικών αποβλήτων.

Ο κίνδυνος για ρύπανση του παραπόταμου Άρδα του ποταμού Έβρου αφορά άμεσα και καταλυτικά τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες της Θράκης.

Αναμένοντας τις πρωτοβουλίες σας από την πλευρά μου ως Δήμαρχος Κομοτηνής και Πρόεδρος ΤΕΔΚ Ροδόπης αλλά και με την ιδιότητά μου του Προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε.Ε. – φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – τις επόμενες ημέρες θα συγκαλέσω σύσκεψη εργασίας με τους συναδέλφους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου & Ροδόπης για να τους ενημερώσω ως οφείλω.
Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και αναμένω τις πρωτοβουλίες σας, τις απόψεις σας και τη συνέργειά σας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.