Μια σημαντική αναφορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από έναν ιερωμένο


Παραθέτουμε παρακάτω αυτούσια την αναφορά που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής  ο Πνευματικός και εφημέριος του Ησυχαστηρίου «Παναγία η Φοβερά Προστασία» , π. Χριστόδουλος Αγγελόγλου, εν’όψει της συζήτησης της ΜΠΕ για τις γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου. Η αναφορά κατατέθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης και απεστάλη σε όλους τους αρμόδιους πολιτικούς και πολιτειακούς φορείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΘΕΜΑ: «Στοιχεία   που  προέκυψαν  περί   της   συμβάσεως  μεταβίβασης μεταλλείων  Κασσάνδρας  μεταξύ ελληνικού δημοσίου  και της εταιρείας   «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», και η κατάθεσή τους εν όψει της  γνωμοδότησης του Ν.Σ. της Ν.Α. Χαλκιδικής στις 27 Οκτωβρίου 2009  για το θέμα ΜΠΕ:  «Ερευνητικές γεωτρήσεις  στην περιοχή Μεταλλείων Κασσάνδρας του Ν. Χαλκιδικής»

Αξιότιμε Νομάρχα του Ν. Χαλκιδικής, κ. Ζωγράφο,
Αξιότιμε Πρόεδρε του Ν.Σ., κ. Μήτσιου,
Αξιότιμοι κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι,

Η Μ.Π.Ε. που κατέθεσε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. αφορά την μεταλλευτική περιοχή  των 317.000 στρεμμάτων ολοκλήρου σχεδόν της Β. Χαλκιδικής, η οποία περιήλθε στην κατοχή της με την σύμβαση που έγινε με το ελληνικό δημόσιο τον Δεκέμβριο του 2003 και κυρώθηκε από την Βουλή επεισοδιακά τον Ιανουάριο του 2004.

Κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα και οι επίμαχες –περί ων ο λόγος-γεωτρήσεις γίνονται βάσει αυτής της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία ενέχεται εξ υπαιτιότητος του Ελληνικού Δημοσίου και με συναίνεση της εταιρείας, στην μεγαλύτερη λήστευση του δημοσίου χρήματος και το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας χρυσοφόρου γης και περιουσίας. Τα σκάνδαλα «ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ», «SIEMENS», «ΟΜΟΛΟΓΑ», «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ», «ΚΟΣΚΟΤΑΣ» κυριολεκτικά ωχριούν μπροστά σε αυτό. Σαφώς γνωρίζετε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πλέον αξιόπιστο και υπερεθνικό όργανο, κατήγγειλε αυτή την σύμβαση και έστειλε το ελληνικό δημόσιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Καταθέτω την εν λόγω από 10.12.2008/7853 τελική 10σέλιδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ως ΣΧΕΤΙΚΟ 1) για τα Πρακτικά. Επίσης καταθέτω ως ΣΧΕΤΙΚΟ 2, δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας «ΒΗΜΑ», το από 15 Μαρτίου 2009, που δημοσιεύει στοιχεία της παράτυπης και παράνομης μεταβίβασης και της λήστευσης του δημοσίου χρήματος, που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εν όψει της σημερινής Συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έκανα εχθές ένα «σέρφινγκ» στο διαδίκτυο, στο οποίο υπάρχει πληθώρα αναφορών και καταγγελιών για την απάτη μεγέθους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ  (με αναφορά στην εν λόγω σύμβαση μεταβίβασης) και όπως δημοσιεύουν, τα στοιχεία είναι απολύτως τεκμηριωμένα από ανακοινώσεις της σημερινής ιδιοκτήτριας των μεταλλείων European Goldfields.  Το καταθέτω για τα Πρακτικά της παρούσας Συνεδρίασης, ως  ΣΧΕΤΙΚΟ 3.

Κύριε Νομάρχα, όλοι σας –μηδέ εξαιρουμένων των κομματικών παρατάξεων- επιδείξατε «ευγενή» άμιλλα στην ανάδειξη του «σκανδάλου» της Μονής Βατοπαιδίου για κάποια λίγα στρέμματα στην Ουρανούπολη, επειδή ζημιώθηκε το Δημόσιο συμφέρον.

Η υποτιθέμενη ζημία του δημοσίου από την μεταβίβαση στο Βατοπαίδι κάποιων στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, είναι κυριολεκτικά αστεία μπροστά στο σκανδαλώδες ξεπούλημα όλης σχεδόν της Β. Χαλκιδικής (317.000 στρέμματα). Η δημόσια ζημία είναι φοβερά δυσανάλογη· και εκεί είδαμε να αγωνίζονται όλοι οι φορείς με κάθε μέσο, θέλοντας μάλιστα ο καθένας να επιφέρει στον εαυτό του την επιτυχία της ανάδειξης του μικρού αυτού υποτιθέμενου σκανδάλου (ως προς τα λιγοστά στρέμματα που αφορούν την Ουρανούπολη). Στην καταλήστευση όμως εδώ του Δημοσίου χρήματος και της Δημόσιας περιουσίας, παρ’ ότι έχει αποφανθεί  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνον δεν βλέπουμε να ενδιαφέρεσθε, αλλά αντιθέτως βλέπουμε μια προθυμία «εξυπηρέτησης» των οικονομικών αυτών συμφερόντων που πλούτισαν άμεσα εις βάρος του ελληνικού Λαού. Επειδή πιστεύω στο καθετί που κάνετε ότι οφείλετε να έχετε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον βάσει και του άρθρ. 106 παρ.2 του Συντάγματος (που ορίζει ότι «η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της εθνικής οικονομίας»), θέλω απλώς να σας υπομνήσω τα κάτωθι:

Είσθε πιστεύουμε γνώστες ότι καταληστεύθηκε το ελληνικό Δημόσιο με την σύμβαση μεταβίβασης, είσθε γνώστες επίσης ότι τα  ιδιοκτησιακά δικαιώματα μεταβιβάσθηκαν σε καναδέζικη εταιρεία (off-shore;) ώστε να πληρώνει με ευνοϊκούς όρους τους φόρους στον Καναδά και όχι στην Ελλάδα.

Είσθε γνώστες ότι με την σύμβαση μεταβίβασης Ν.3220/2004 ΦΕΚ 15Α΄/ 28.1.2004, το ελληνικό δημόσιο δεν κατοχύρωσε δικαιώματα επί του εξορυσσομένου μεταλλεύματος, ούτε επί του εξαγωμένου συμπυκνώματος που γίνεται εξαγωγή του σε χώρες που διαθέτουν μεταλλουργία. Αντιθέτως η χώρα μας εισάγει στην συνέχεια μέταλλα πληρώνοντάς  τα πανάκριβα.

Είσθε γνώστες ότι με τον Ν.3220/2004, το ελληνικό δημόσιο απάλλαξε την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» ακόμα και από τους οποιουσδήποτε φόρους μεταβίβασης και λοιπούς φόρους (συμπεριλαμβανομένου και του φόρου εισοδήματος λόγω υπεραξίας, τέλη, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά  δικαιώματα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου).

Είσθε γνώστες όλων των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών, καταστροφή υδροφορέων στις Σκουριές, Ολυμπιάδα, μόλυνση θάλασσας του Στρατωνίου κ.λ.π. και ότι με τον Ν. 3220/04 το ελληνικό δημόσιο όρισε ότι: «Για βλάβες του περιβάλλοντος ή ζημιές τρίτων, οι οποίες επήλθαν ή τα γενεσιουργά αίτια ανάγονται σε χρόνο πριν από την δημοσίευση που κυρώνει την παρούσα σύμβαση, η αγοράστρια δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη»  (και συνεπώς υποχρέωση για αποκατάσταση – η «προίκα» των καταστροφών μένει σε εμάς).

Είσθε γνώστες ότι το δημόσιο δεν απαίτησε με την σύμβαση μεταβίβασης να προσληφθούν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ οι 472 εργαζόμενοι μεταλλωρύχοι της πρώην TVX και ανέλαβε το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και τους ενέταξε το 2005 σε πρόγραμμα επανακατάρτισης πληρώνοντας 28.000.000 ευρώ, σε δε 50 εξ αυτών δεν έδωσε καν ασφαλιστική κάλυψη (δείχνοντας ότι το δημόσιο δεν προέβαινε στην μεταβίβαση από ενδιαφέρον για τους τετρακόσιους και πλέον εργαζομένους).

Γνωρίζετε ότι η επιχειρούμενη επένδυση θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην προ του Άθω περιοχή (προστατευόμενη από την Ουνέσκο), με μοναδικό όφελος την εξασφάλιση λιγοστών προσωρινών θέσεων ανθυγιεινής εργασίας που θα δίνουν στους λιγοστούς ηρωϊκούς μεταλλωρύχους τον αφ’ ενός μεν αναγκαστικά και άχαρο ρόλο των «νεκροθαφτών» και καταστροφέων της περιοχής τους, αφ’ ετέρου δε εργασία άκρως επιβλαβή για την υγεία και την ζωή τους. Πριν λίγες ημέρες θρηνήσαμε ακόμα έναν νεκρό, υπήρξε ένας ακρωτηριασμός άλλου μεταλλωρύχου και  όπως γνωρίζετε, η Β. Χαλκιδική είναι η περιοχή με τις περισσότερες χήρες, ορφανά και θανάτους εργαζομένων από πνευμονοκονίαση, καρκίνο, χαλίκωση κ.λ.π.  (βλ. επισυναπτόμενο στην παρούσα ΣΧΕΤΙΚΟ 4).

Γνωρίζει ο κ. Νομάρχης ότι ζήτησε προσωπικά ο ίδιος δημοσίως από τον υπουργό Κοινωνικής Ασφαλίσεως κ. Τσιτουρίδη την δημιουργία Σχολής εκπαίδευσης μεταλλωρύχων μέσω ΟΑΕΔ στο Στρατώνι, για να εκπαιδεύει το εργατικό προσωπικό της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» (και γνωρίζει τι συνέβη και δεν υλοποιήθηκε το αίτημά του, δια του οποίου το δημόσιο θα πλήρωνε και την εκπαίδευση ακόμα των εργατών της εταιρείας!)

Το  Δημόσιο συμφέρον σας καλεί σήμερα επίσημα όχι να γνωμοδοτήσετε θετικά ή αρνητικά για την κατατεθείσα Μ.Π.Ε. της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., αλλά να αναλάβετε την ευθύνη της ανάδειξης του μεγαλύτερου ίσως μεταπολεμικού οικονομικού σκανδάλου, που αφορά την μεταβίβαση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., δια της οποίας αντί «πινακίου φακής» ξεπουλήθηκαν 317.000 στρέμματα και οι αγοραστές πλούτισαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πριν ακόμα κυριολεκτικά «ανοίξουν το “μαγαζί”, για να πουλήσουν ακόμα και αυτά που περιείχε (το «μαγαζί»), όπως π.χ. τους 300-400 χιλιάδες τόννους αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδος, που ήταν έτοιμο στοκ με περιεκτικότητα 25 γραμ. χρυσού στον τόννο, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όπως επίσης και από την συνολική μεταβίβαση των μετοχών».

Επειδή είμαι κάτοικος του Δήμου Παναγίας και αυτή η Μ.Π.Ε. αφορά κυρίως τον Δήμο μας, καθότι η εταιρεία θέλει να προβεί σε 46 ερευνητικές γεωτρήσεις «περιχαράκωσης νέων κοιτασμάτων» στην περιοχή Σκουριές, Κερασιά, Τσικάρα και Αρβανίτη (όπου η τελευταία θέση είναι σε απόσταση ακτίνας σχεδόν 1 χιλιομέτρου από το Ησυχαστήριο «Παναγία η Φοβερά Προστασία»), θα ήθελα να εκθέσω και τα κάτωθι:

Στην σύμβαση μεταβίβασης Ν.3220/2004, ΦΕΚ 15Α΄/ 28.1.2004, στο άρθρο 3, με τίτλο: «ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» και στις σελ. 350-351, σαφώς ορίζεται ότι η μεταλλευτική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. «δικαιούται να ενεργεί χωρίς νέες άδειες γεωτεχνικές και μεταλλευτικές έρευνες εντός των ορίων των μεταβιβαζομένων παραχωρήσεων και μισθώσεων μεταλλείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μεταλλευτικού Κώδικα και Κώδικα Μεταλλευτικών Λατομικών Έργων (ΚΜΛΕ)».

Γιατί ενώ έχει εκ του νόμου το δικαίωμα να ενεργεί γεωτεχνικές και μεταλλευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις χωρίς άδειες, ζητά σήμερα την άδειά σας και την συναίνεσή σας; Αυτή η κίνηση της εταιρείας σε τι αποσκοπεί; Είναι γεγονός ότι η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» κάνοντας χρήση του Ν.3220/2004 και του άρθρ. 3, πριν καταθέσει ενώπιόν σας την Μ.Π.Ε. σήμερα (27 Οκτωβρίου 2009), τον Ιούλιο του 2009 μετέφερε γεωτρύπανα και άρχισε τις γεωτρήσεις στην περιοχή των Σκουριών (βλ. επισυναπτόμενα στην παρούσα ΣΧΕΤΙΚΑ 5 και 6). Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία και να απαιτήσει αφ’ ενός μεν να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, αφ’ ετέρου δε να πάρουν τα γεωτρύπανά τους αμέσως από την περιοχή.

Η εταιρεία κατ’ αρχήν δεν υπάκουσε, επικαλούμενη το άρθρ. 3 του Ν.3220/2004. Συγκλήθηκε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παναγίας στις 7/7/2009 και εξέδωσε την υπ’ αριθ. 86/7.7.2009 απόφασή του (βλ. ΣΧΕΤΙΚΟ 7) κατά και προς την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., δια της οποίας απαιτούν να σταματήσει άμεσα η ανόρυξη των γεωτεχνικών γεωτρήσεων και  εκφράζουν την αγανάκτησή τους, διότι η εταιρεία καταφρονεί την υπ’αριθ. 15/2007 απόφαση του Δ.Σ. (δια της οποίας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο Επενδυτικό Σχέδιο εξόρυξης για τις Σκουριές). Ενημέρωναν δε ότι εάν μέχρι τις 9/7/2009 δεν σταματούσε η ανόρυξη των γεωτρήσεων, θα ανέβαινε στις Σκουριές το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συγκαλείτο Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου.

Επειδή η εταιρεία δεν σταμάτησε, οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέβηκαν στις Σκουριές και απαίτησαν να σταματήσουν οι γεωτρήσεις. Δεν εισακούσθηκαν κι έτσι στις 10/7/2009 συγκλήθηκε Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου, όπου η Λαϊκή Συνέλευση του Δήμου εξέφρασε την καθολική της αντίθεση στο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την εξόρυξη στις Σκουριές (βλ. επισυναπτόμενο στην παρούσα  ΣΧΕΤΙΚΟ 8). Αμέσως πολλοί κάτοικοι μετέβησαν στις Σκουριές, όπου εγκαταστάθηκαν σε σκηνές και διέμεναν εκεί νυχθημερόν, απαιτώντας από την εταιρεία να σεβασθεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας, κι έτσι η εταιρεία αναγκάσθηκε να αποχωρήσει, αφού της είχε πλέον αποκλεισθεί η πρόσβασή της στις Σκουριές.

Στην συνέχεια, Επιτροπή από το Δημοτικό Συμβούλιο και φορείς επισκέφθηκαν τα γραφεία της εταιρείας στο Στρατώνι και επέδωσαν την από 14/7/2009 με Α.Π. 5121 απόφαση της Διευρυμένης Επιτροπής Αγώνος του Δήμου Παναγίας (βλ. επισυναπτόμενο στην παρούσα ως ΣΧΕΤΙΚΟ 9), δια της οποίας αιτούντο από την εταιρεία να «σεβαστεί την θέληση της τοπικής κοινωνίας, αποσύροντας τα γεωτρύπανα από τις Σκουριές και αφαιρώντας  από το Επενδυτικό Σχέδιο ανάπτυξης των μεταλλείων Κασσάνδρας όλο το σχέδιο που αφορά την συγκεκριμένη επένδυση στην θέση «Σκουριές». Η μη συμμόρφωσή σας με την θέληση της τοπικής κοινωνίας θα σημαίνει προκλητική καταφρόνησή της και θα ευθύνεσθε στο ακέραιο για ό,τι θα επακολουθήσει». Η προφορική απάντηση της εταιρείας στην Επιτροπή ήταν: «τα γεωτρύπανα θα τα πάρουμε, αλλά στην περιοχή σας δεν θα γίνει ό,τι θέλει η εταιρεία, ούτε ό,τι θέλει η τοπική κοινωνία, αλλά ό,τι θέλει και αποφασίσει το κράτος».  Η συνέχεια ήταν ο υπουργός κ. Σουφλιάς, στις 2 0κτωβρίου 2009, 2 ημέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, και ενώ οριστικά «πήγαινε στο σπίτι του» και χαιρετούσε για πάντα την πολιτική, έσπευσε να υπογράψει την προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση-Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ, την ουσιαστική αδειοδότηση) του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.

Σήμερα ενώπιόν σας ο Δήμος Παναγίας  κατέθεσε την υπ’αριθ. 144/2009 απόφαση του Δ.Σ. που ελήφθη ομόφωνα στις 25 Οκτωβρίου 2009 (βλ. ΣΧΕΤΙΚΟ 10), όπου γνωμοδοτεί αρνητικά ως προς την παρούσα Μ.Π.Ε. και γνωστοποιεί ότι εκφράζοντας την καθολική θέληση της τοπικής κοινωνίας, διατρανώνει ότι δεν επιθυμεί καμία απολύτως μεταλλευτική δραστηριότητα στον Δήμο Παναγίας.

Η εταιρεία είναι γεγονός ότι έχει εισπράξει την άρνηση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Παναγίας, η οποία έχει ποικιλοτρόπως εκφρασθεί και επισήμως δια του αρμοδίου αποφασιστικού οργάνου του Δήμου Παναγίας (του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου), και δια των αποφάσεων των φορέων του τόπου, και δια της Λαϊκής Συνελεύσεως του Δήμου Παναγίας. Έτσι, η εταιρεία προσπαθεί σήμερα να «εκμαιεύσει» από το Νομαρχιακό Συμβούλιο μία θετική γνωμοδότηση, ώστε να διατείνεται στην συνέχεια ότι έχει την κοινωνική συναίνεση, που για την περιοχή μας γνωρίζει ότι δεν την έχει. Εσείς γνωρίζοντας σήμερα ξεκάθαρα την θέληση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, θα γνωμοδοτήσετε θετικά;  Είναι ηθικό αυτό; Είναι αυτή η αλήθεια; Θα εκφράζετε έτσι εσείς την τοπική κοινωνία και τον Δήμο μας;  Εμείς που με την ψήφο μας σας θέσαμε σε αυτή την θέση ώστε να μας εκπροσωπείτε, σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε να γνωμοδοτήσετε αντίθετα με την θέλησή μας, η οποία νομίμως εκφράσθηκε από το μόνο αρμόδιο αποφασιστικό  όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο και από την Λαϊκή Συνέλευση που έλαβε χώρα στις 10/7/2009.

Μετά τιμής,

Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Αγγελόγλου

Πνευματικός και εφημέριος του Ι. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία»


23 απαντήσεις στο “Μια σημαντική αναφορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από έναν ιερωμένο”

 1. Παιδιά, γερά ο καθένας από τις επάλξεις του! Να δώσουμε τον αγώνα μας! Και ο αγώνας αυτός πρέπει να δικαιωθεί, γιατί αλλιώς …θα τελειώσουμε κι εμείς μέσα σε λίγα χρόνια, μαζί με τα κοιτάσματα χρυσού, που θόλωσαν τόσο τα μάτια των αρπακτικών…………………………………..

  “Ποιος θε να’ ρθει ρωτώ
  στο πανηγύρι αυτό, και δε θα γυρέψει ν’ αρπάξει τα πανέρια μου και τα χέρια μου
  το χαρταετό να μου σπάσει….
  Εδώ αφέντηδες μασάτε ό,τι αγγίζετε πιο τρυφερό, κι εσείς δούλοι προσκυνάτε
  και βολεύεστε θαρρώ”.

  Νικόλας Άσιμος

 2. Τερατολογίες και ανακρίβειες περί project χρυσού για να ελαχιστοποιήσουμε το σκάνδαλο Βατοπεδίου. Τακτική αντιπερισπασμού για να κρύψουμε έτσι τις βρωμιές μας.

  Η Εκκλησία ΑΕ και οι κοσμικοί της επιχειρηματικοί εταίροι, σε όλο τους το μεγαλείο ! Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα τους πάρει χαμπάρι ο κόσμος. Και τους μεν και τους δε. Τους μεν πρώτους, που τώρα ανακάλυψαν τις “ανάγκες” των πελατών τους, δηλ. του ποιμνίου και κυρίως τους δεύτερους που το παίζουν και “οικολόγοι”. Ημαρτον.

  • Σας ανταποδίδω το “τακτική αντιπερισπασμού για να κρύψουμε έτσι τις βρωμιές μας”. Όταν αδυνατούμε να αντικρούσουμε τα πολύ συγκεκριμένα πράγματα που γράφει μια αναφορά, η εύκολη λύση είναι να πετάξουμε λάσπη σε αυτόν που τη γράφει. Γνωστά πράγματα, τα’χουμε δει και ξαναδεί.
   Ο συγκεκριμένος άνθρωπος τυχαίνει να είναι και εύκολος στόχος επειδή είναι παπάς και μπορούμε άνετα να τον κατηγορήσουμε για όλες τις βρωμιές της εκκλησίες από καταβολής χριστιανισμού!
   Έπιχειρήματα για να αντικρούσετε τα πολύ σοβαρά πράγματα που γράφει ο παπάς, έχετε; Αν έχετε, ευχαρίστως να τα ακούσουμε.
   Αν δεν έχετε, πηγαίνετε παραπέρα να παίξετε με τις λάσπες σας.

   • Τί συγκεκριμμένο λέει δηλαδή ο παπάς που χρειάζεται αντίκρουση και με επιχειρήματα;
    Εξιστόρηση γεγονότων κάνει απο τη δική του σκοπιά.
    Αλλα για πια λίγα στρέμματα στην Ουρανούπολη μιλαει οταν αναφέρετε στο Βατοπαίδι; Εδω έχουν αγοραστει και πουληθεί λίμνες, ακίνητα, ολυμπιακά εργά απο τον κλήρο και αυτός μας μιλαέι για λίγα στρεμματάκια στην Ουρανούπολη;
    Αν θέλετε κύριοι να κάνετε εναν αγώνα για κάτι που πιστεύετε οτι είναι λάθος κάντε τον και σταματήστε το εκεί. Μη πρωχωράτε σε συγκρίσεις που προσβάλουν την νουμοσύνη μας.
    Ακου εκεί μερικά στρεμματακία… Αν είναι για λίγα στρεμματάκια που χρειάζεστε εκεί στα μοναστήρια να σας τα αγοράσω εγώ κιόλας, μήπως πούν και για μένα “καλός άνθρωπος πρέπει να ναι…”

 3. Όχι Στεφανή δεν θα νιώθουμε ντροπή τώρα και για αυτούς που δεν έχουν συνείδηση, για τα υποκείμενα της εταιρείας που το μόνο που ξέρουν καλά να κάνουν είναι να λασπολογούν. Τρέμουν επειδή αυτούς πήρε χαμπάρι ο κόσμος. Ήταν ο stinger στο Ν.Σ. να δει αν αυτοί που φώναζαν ήταν “άπλυτοι, οικολογούντες με τα γρουπούσκουλά τους;”
  To antigoldgreece έκανε μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Μπορεί να αντικρούσει με επιχειρήματα τα όσα αναφέρονται; Ανυπομονούμε να τα διαβάσουμε!
  Και τα περί βατοπεδίου και λοιπών σκανδάλων δεν είναι επί του παρόντος. Να πάει στα ανάλογα blog αν θέλει να κουβεντιάσει για αυτά.

 4. Φαίνεται πρέπει να επανέλθω για το Νομαρχιακό. Ο συγκεκριμένος ιερωμένος έδωσε την επιστολή προσπαθώντας να προκαταλάβει το Νομαρχιακό και τη διαδικασία. Η επιστολή ξεκινά με πρωταρχικό και κύριο μέλημα να απενοχοποιήσει τους διαπλεκόμενους στο σκάνδαλο Βατοπεδίου. Το οποίο ο ιερωμένος θεωρεί…αμελητέο, σε σχέση με εκείνο του χρυσού που υπάρχει στο μυαλό του. Φτάνει μάλιστα να αμφισβητεί τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο με εκείνη την “ευφυή” ανταλλαγή μαιμού εκτάσεων με το Βατοπέδι. Εξαιρετικό. Τα δύο θέματα βέβαια ουδεμία σχέση έχουν. Όμως η σμίκρυνση-υποβάθμιση του ενός και η εφεύρεση-διόγκωση του άλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί “αθώα”. Λυπηρόν όντως. Και κατακριτέο, δεδομένου ότι η ιδιότητα κάποιου δεν τον τοποθετεί στο απυρόβλητο. Ακόμη κι αν είναι παπάς. Αν είναι δηλαδή, πράγμα που δεν το γνωρίζω, αλλά ούτε και με ενδιαφέρει.

  Επί της ουσίας των επιχειρημάτων έχει γίνει παλιότερα συζήτηση κατά καιρούς και έχω τοποθετηθεί. Σε όσα αξίζουν τοποθέτησης και σε όσα είμαι σε θέση να το πράξω. Δεν σκοπεύω να ξαναλέω εδώ τα ίδια και όπως έχω κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει δεν είμαι συνήγορος κανενός. Η επιστολή πάντως επαναλαμβάνει και συνοψίζει λέξη προς λέξη τα δικά σας επιχειρήματα. Ας πούμε ότι πρόκειται για σύμπτωση.

  Οσον αφορά την εμφάνισή σας στο Νομαρχιακό, το μοτίβο είχε ομοιότητες με εκείνο στο Grand Hotel. Από ό,τι φαίνεται δεν διδάσκεσθε από την ιστορία. Και στο Νομαρχιακό είχατε τσαμπουκαλίδικη παρουσία, επιχειρήσατε να επιβάλετε τη δική σας άποψη και να καπελώσετε, αλλά δεν σας βγήκε.
  Σημειωτέον ότι πέρα από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους εμφανίσθηκαν πάλι και οι άγνωστοι, δηλ. οι μη Χαλκιδικιώτες, που θα αρχίσουν να γίνονται κι αυτοί γνωστοί. Ποιοί ήταν και τι ζητούσαν σε ένα Νομαρχιακό της Χαλκιδικής; “Κάτοικοι” δεν ήταν. Μήπως ήταν “αγανακτισμένοι πολίτες” από μέρη μακρινά; Εχετε συνειδητοποιήσει κι εσείς και το τσούρμο τι εικόνα παρουσιάζετε; Μάλλον όχι.

  • Άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε και επί της ουσίας τίποτα…

   Ο “Stinger” που μας γράφει εδώ και προσπαθεί να μας πει ποιος είναι κάτοικος Χαλκιδικής και ποιος δεν είναι, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη Χαλκιδική. Ακόμα κι αν ήταν μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που φυσικά δεν ήταν, δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει κανέναν. Και έχει το θράσος να λέει ότι πήγαμε να “καπελώσουμε” το δικό ΜΑΣ Νομαρχιακό Συμβούλιο!

   Αγαπητέ κ.Stinger, το Νομαρχιακό Συμβούλιο γίνεται για τους κατοίκους της Χαλκιδικής οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να ΑΠΑΙΤΟΥΝ να ακουστούν οι απόψεις τους και να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό σας φαίνεται “τσαμπουκαλίδικο” τότε μάλλον δεν έχετε συνηθίσει στην ιδέα ότι οι πολίτες πλέον εξασκούν τα δικαιώματά τους και συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

   Θα σας πρότεινα να ασχοληθείτε με τα δικά σας προβλήματα που δεν είναι και λίγα. Και τώρα έχετε ένα πολυ μεγάλο πρόβλημα και το ξέρετε.

   Λέγεται “ΛΑΡΝΑΚΙ”.

 5. ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ.
  ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ Ν.Σ. ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΤΟ ANTIGOLD ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΕ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΙ.
  ΤΕΛΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΑΛΛΑ ΝΟΙΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΑΖΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ.
  ΠΟΙΑΝΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ??

 6. Ενας PERIERGOS λύκος που ντύθηκε Κοκκινοσκουφίτσα και βγήκε να ψάξει για αφελείς…
  Μαλάκα λύκε, βγάλε το κόκκινο φορεματάκι γιατί γίνεσαι γελοίος. Φαίνεται η ουρά σου, φαίνονται τ’αυτιά σου, τρέχουν τα σάλια σου όταν ακούς “χρυσός”. Δεν ξεγελάς κανέναν.
  Και καλά θα κάνεις να προσέχεις γιατί έχει κυνηγούς στο δάσος, εκεί πάνω στον Κάκαβο και δεν θα σε λυπηθούν.

 7. Θα περίμενε ο Χ.. αναγνώστης ΔΙΑΛΟΓΟ για μια εμπεριστατωμένη αναφορά , αντίκρουση των επιχειρημάτων . …Κρίμα που δεν τολμάει ένα επιτελείο ολόκληρο να το πράξει τόσες μέρες .

 8. ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.
  ΕΙΠΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΨΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ.
  Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΙΝΟΚΙΟ.
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ….

  • “ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟ Ν.Σ. ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΤΟ ANTIGOLD ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΕ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕΙ”.

   Αν μου πεις συγκεκριμένα πότε το έγραψα εγώ αυτό, θα παραδεχθώ το λάθος μου και θα σου ζητήσω συγγνώμη που σε παραπλάνησα! Επειδή όμως ξέρω τι έχω γράψει (“…μια πιθανή θετική απόφαση…”), αναρωτιέμαι γιατί πήγες στο Ν.Σ. κι αναρωτιέμαι ακόμα περισσότερο τι νόημα είχε το προηγούμενο σχόλιό σου…

   • ΟΤΑΝ ΕΙΠΑ ΠΙΣΤΕΨΑ ΤΟ ANTIGOLD ΕΝΝΟΟΥΣΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο Τ.Π. ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ.
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ.
    ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΑΛΛΟΙΩΣ….

   • Τι λες ρε και συ ότι θα του ζητήσεις και συγνώμη;;;;;;;;;;;;
    Μια χαρά τα είπε ο Τόλης στο Δ.Σ. της Παναγίας. Ο Νομάρχης κάνει τεμενάδες στην εταιρεία, όπως και ο Λαφαζάνης. φυσικά και θα την ψήφιζαν τη μελέτη αν δεν υπήρχε εκεί πέρα κόσμος!!
    Αν εσύ Γιώργο από τη Θεσ/νίκη πήγες στο Ν.Σ. όπως κι εμείς, για να κάνεις κάτι ώστε να μην ψηφιστεί η μελέτη, τότε πήγες για το σωστό λόγο. Και μη ζητάς τα ρέστα από κανέναν.
    Εγώ πάντως στο λέω ότι δε μου φαίνεσαι καθαρός στις προθέσεις σου. Το πρώτο σου σχόλιο βρωμούσε από χιλιόμετρα ότι προσπαθούσε να σπείρει διχόνοια ανάμεσά μας. Ήρθες μαζι μας λες για πρωτη φορά. Αν τώρα αποφάσισες να μπεις στον αγώνα, διάλεξες πολύ λάθος τρόπο να το κάνεις.

 9. Πάρα την «προσπάθεια» κάποιων να αποπροσανατολίσουν τον διάλογο εδώ κάτι γίνεται και δεν τους έχει βγει . είναι παρήγορο για όλους αλλά και εμάς στο πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο.

 10. ΜΑΥΡΕ και periergia.

  Εχετε φοβερη πλάκα που τρώγεστε για το νοημα του αγώνα σας ( προσοχή μην σκίσετε κανά καλτσόν ) και με αρέσει που υποπτεύεστε σπιουνους ανάμεσά σας.

  Τελικά διαφψνώ με την αλήθεια δεν είστε ούτε καν γκρουπουσκουλο.

  Bye!!!

  • Η Μαργαρίτα Καραβασίλη επιλέχθηκε ως Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας (http://asopossos.wordpress.com/)
   Η Mαργαρίτα Καραβασίλη είναι ένας άνθρωπος αδιαμφισβήτητου ήθους κι έχει αγωνιστεί πολύ για την υπόθεση του Ασωπού ποταμού. Αυτός ο αγώνας ήταν που της στοιχισε τη θέση της ως Προϊσταμένης της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
   Της ευχόμαστε καλή δύναμη κι ελπίζουμε η ηγεσία του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της…

 11. ΓΙΝΟΝΤΕ ΠΟΛΛΑ .ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ,ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ….
  ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΚΙ εσεις ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ,ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΤΑ “ΑΡΜΑΤΑ¨,ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΒΟΛΕΜΜΕΝΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΤΟ…..μετα θα ταξιδεψετε με δικη σας ευθυνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.