Στις 27 Οκτωβρίου 2009 συνεδριάζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαλκιδικής, για πολλοστή φορά από το 1997, για να γνωμοδοτήσει για την ανάπτυξη του τόπου μας, όπως την σχεδίασε μέχρι το 2003 η TVX-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και από το 2004 η EUROPEAN GOLDFIELDS-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.
Το Ν.Σ. καλείται να εγκρίνει τη διενέργεια ερευνητικού προγράμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με 98 γεωτρήσεις σε δασικές εκτάσεις των τριών Δήμων της Β. Χαλκιδικής. Οι περιοχές αυτές – «Τσικάρα-Μ.Παναγία», «Πιάβιτσα», «Φισώκα», «Βαρβάρα» – βρίσκονται εκτός των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που περιγράφονται στο «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης», το οποίο έλαβε πρόσφατα την Προκαταρκτική Έγκριση από τον απελθόντα Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Το γεωτρητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην περιχαράκωση των κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί στις περιοχές αυτές από τη γεωφυσική έρευνα, ώστε να προχωρήσουν οι μελέτες εκμετάλλευσης τους.
Στον χάρτη των τριών Δήμων, απεικονίζεται η μεταλλευτική ιδιοκτησία των 317.000 στρεμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τα τρία γνωστά μεταλλεία «Ολυμπιάδα», «Σκουριές», «Μαύρες Πέτρες». Σε αυτά έχουν προστεθεί τα νέα κοιτάσματα που προαναφέρθηκαν και δυο ακόμα – «Στανός» και «Μπροστόμιτσα» – που προγραμματίζεται να ερευνηθούν σε επόμενη φάση.
Υπενθυμίζουμε απλά ότι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το σύνολο του διαπιστωμένου μεταλλευτικού πλούτου αξίας 11-22 δις ευρώ στα 317.000 στρέμματα των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, ανήκουν «κατά πλήρες δικαίωμα νομής και κατοχής» στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS. Στο Ελληνικό Δημόσιο δεν ανήκει ούτε 1 τ.μ. από τις χιλιάδες στρέμματα γης και τις χιλιάδες τ.μ. των κτιρίων, ούτε 1 ευρώ από τα δισεκατομμύρια του ορυκτού πλούτου των 317.000 στρεμμάτων. Όλα είναι Καναδικά και όλα τα κέρδη φορολογούνται στον Καναδά.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανάπτυξης» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την περιοχή μας διαγράφεται πλέον καθαρά. Στόχος της έρευνας είναι η εκμετάλλευση, όλων των κοιτασμάτων που έχουν εντοπιστεί μεχρι σήμερα και όσων θα προσδιορισθούν στο μέλλον, δηλαδή η εκμετάλλευση ολόκληρης της Β. Χαλκιδικής.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο πρέπει σήμερα να αποδείξει ότι αποφασίζει για τους Δήμους της Χαλκιδικής και τους κατοίκους τους και όχι για την Καναδική εταιρεία. Μια πιθανή θετική απόφαση θα σημαίνει ότι το Συμβούλιο συναινεί στη μετατροπή της Β. Χαλκιδικής σε απέραντο εξορυκτικό τοπίο. Και θα μας βρει αντίθετους.
8 απαντήσεις στο “Eρευνητικές γεωτρήσεις της ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ: Δούρειος Ίππος για τη μετατροπή της Β. Χαλκιδικής σε απέραντο μεταλλείο”
http://www.zabetakis.net/?p=1734
πες του stinger …
άντε γεια! άντε γεια
έτσι μαμάει η Μεσσαπιά
http://kontodespoti.blogspot.com/2009/10/blog-post_27.html
άκου στη Λάρκο 60.000 πρόστιμοοοοοοο
Επειδή ο διάλογος εδώ γίνεται στο όνομα….. της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
και …….«ανάπτυξης???»
ας μας απαντήσουν αυτοί που «κόβουν φλέβες» για το Ορυχείο Χρυσού
πόσες θέσεις θα δημιουργήσει στη λειτουργία του??? και γιατί αφού νοιάζονται για τους ανέργους της περιοχής γιατί δεν βγάζουν τσιμουδιά για την δημιουργία της 5ης βάρδιας και στα ορυχεία, απλά και μόνο με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας που καταστρατηγείται εδώ και 15 χρόνια με την ενεργό συνενοχή τους; Τελικά αν αποφασίσουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την ανεργία και τις εργασιακές σχέσεις στην περιοχή θα δούμε ότι υπάρχουν πολλές και καλύτερες λύσεις από το να απαιτούμε συνέχεια νέα Ορυχεία Χρυσού με ταυτόχρονη αποστράγγιση όλου του υδροφόρου Ορίζοντα της ούτως η άλλως ελλειμματικής σε νερό Χαλκιδικής .
http://www.zabetakis.net/?p=1747
για να δείτε τι εστί 07-23 Μεσσαπία Λάρκο
Η Τεχνική Έκθεση του ΤΕΕ για τον Ασωπό δημοσιεύτηκε στο http://www.zabetakis.net/?p=1750. Δικά σας τα συμπεράσματα περί τοξικότητας και κουκουλώματος από Κομισιόν κλπ!
Πάντως πετυχημένος ο τίτλος «..ερευνητικές ….γεωτρήσεις….»δηλ. 10 χρόνια και αποστράγγισαν τον Κακαβο και τώρα ήρθαν μέσω Ν.Σ. Να…τον ερευνήσουν ????.Και η γλώσσα μας η μαραμένη….. δεν τους καλύπτει ..
Κ. Ζαμπετάκη,
Βλέπω ότι συνεχίζετε να μεταφέρετε θέματα και διάλογο στο blogg. Θα πρέπει καταρχάς να σας θυμίσω ότι πεποίθησή σας είναι πως στο ΙΓΜΕ είναι όλοι λαμόγια. Συνεπώς δυσκολεύομαι να κατανοήσω τι νόημα έχει η παραπομπή σας σε μια μελέτη του ΙΓΜΕ.
Εν πάσει περιπτώσει, για το υπόγειο υδροφόρο σύστημα 07-23 των Ψαχνών αλλά και για το 07-24 Χαλκίδας-Ερέτρειας, η μελέτη του ΙΓΜΕ απλά επιβεβαιώνει ξεκάθαρα αυτό που έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω και αυτό που ξέρει ή υποψιάζεται όλος ο κόσμος εδώ και χρόνια. Αυτό που περιλαμβάνεται και στην ανακοίνωση μετά την αποτυχημένη προεκλογική σας συγκέντρωση στη Χαλκίδα την 27/9: Οτι δηλ. η κύρια ρύπανση των υπογείων υδάτων (και όχι μόνο) προέρχεται από διάχυτες πηγές, δηλ. από γεωργικές-κτηνοτροφικές και αστικές δραστηριότητες και από ΧΑΔΑ (λιπάσματα, φυροφάρμακα, σκουπίδια, απόβλητα κτηνοτροφίας και αστικά λύματα) με ΣΗΜΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟ μόνο βιομηχανική ρύπανση. Οι συγκεντρώσεις NO3 αυτό δείχνουν. Ως γνωστόν η διάταραξη του κύκλου του αζώτου στη φύση επιφέρει οδυνηρά αποτελέσματα, με πιο πρόσφατα τα ψόφια ψάρια στο Μαλιακό. Επιπλέον εμφανίζονται στον υδροφόρο ορίζοντα των Ψαχνών και φαινόμενα υφαλμύρισης, λόγω εποχικής υπεράντλησης νερού.
Τα ανωτέρω βέβαια δεν είναι καινούργια και ισχύουν πάνω-κάτω για όλη την επικράτεια. Αντ΄αυτών εσείς και η παρέα σας ανακαλύψατε και επιμένετε να μας μιλάτε για το…εξασθενές χρώμιο, που στο κάτω-κάτω, ακόμη και στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας έχει μετρηθεί να είναι χαμηλότερο από το ισχύον όριο. Εννοώ το όριο της Ελληνικής και Ευρωπαικής νομοθεσίας και όχι το δικό σας, που είναι…το απόλυτο μηδέν. Οριο μηδέν δεν υπάρχει. ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΕ. Αν δεν ανιχνεύεται κάτι, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει. Σημαίνει ότι είναι μη ανιχνεύσιμο με τις υπάρχουσες εργαστηριακές μεθόδους. Πιθανόν εξασθενές να ανιχνευχθεί ακόμη και σε εμφιαλωμένα νερά, σε τροφές και ποτά κλπ. Γιατί δεν κάνετε και καμμιά σχετική ανάλυση να μας πείτε τα αποτελέσματα και να μας φύγει η απορία; Το χειρότερο όλων είναι ότι δημιουργείτε σύγχυση και πανικοβάλλετε τον κόσμο, εκμεταλλευόμενος τις άκρες που έχετε σε κάποια ΜΜΕ. Οι φούρνοι στα Ψαχνά κατάντησαν να διαφημίζουν ότι ζυμώνουν ψωμί με εμφιαλωμένο νερό. Από κοντά κι ο anitgoldgreece για τα Ψαχνά, τα ΜΠΕ χαράζουν το δρόμο. Κοντά στο βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα.
Επειδή πάντως θέλω να πιστεύω ότι δεν είσθε άσχετος, κατανοώ ότι δεν τολμάτε να μιλήσετε και πολύ ενάντια στους Μεγάλους Ρυπαντές, δηλ. στους αγρότες (συγγνώμη, στη γεωργία-κτηνοτροφία) και στους Δήμους, πέρα από κάποιο σιγανό μουρμουρητό που ακούω. Οπότε λογικά ο εύκολος στόχος που μένει είναι η ΛΑΡΚΟ (και η λοιπή βιομηχανία, όση δηλ. απέμεινε), που ανάγεται σαν αιτία όλων των περιβαλλοντικών δεινών (και) της Μεσσαπίας.
Βέβαια προσφάτως επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι η άλλη σημαντική τοπική πηγή (χημικής) ρύπανσης είναι τα μεταφερόμενα προς απόρριψη βιομηχανικά απόβλητα. Από άλλες δραστηριότητες και περιοχές όμως και όχι από τη ΛΑΡΚΟ που μας λέγατε…
http://www.tvxs.gr/v24694
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόκειται να παραπέμψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έξι κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, διότι παρέλειψαν να εκδώσουν νέες ή αναπροσαρμοσμένες άδειες για πάνω από 1.500 βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στο έδαφος τους, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Εκτός της Ελλάδας κατηγορούνται η Δανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Οι παραβάσεις αφορούν οδηγία της ΕΕ, στόχος της οποίας είναι η πρόληψη και ο έλεγχος των βιομηχανικών εκπομπών στον ατμοσφαιρικό αέρα, στο νερό και στο έδαφος.
Η οδηγία υποχρέωνε τα κράτη μέλη να εκδώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2007 νέες άδειες ή να επανεξετάσουν, και όπου απαιτείται να αναπροσαρμόσουν τις υφιστάμενες άδειες για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1999.
Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, δήλωσε πως : «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την εκπνοή της προθεσμίας για την αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, που θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των ρυπογόνων εκπομπών, αλλά σε έξι κράτη μέλη, πάνω από 1.500 εγκαταστάσεις συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Αυτό είναι απαράδεκτο και η Επιτροπή θα κινήσει τις διαδικασίες για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας για τις βιομηχανικές εκπομπές».