Ερώτηση στην Ευρωβουλή για το μεταλλείο των Σκουριών


Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη μεταλλείου στις Σκουριές κατέθεσε  ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2009. Προφανώς ο Ευρωβουλευτής δεν γνώριζε ότι την ίδια ακριβώς μέρα, την τελευταία εργάσιμη μέρα πριν από τις εθνικές εκλογές, υπεγράφη η θετική γνωμοδότηση επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον απερχόμενο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Η τελευταία πολιτική πράξη του κ. Σουφλιά ήταν η καταστροφή της Β. Χαλκιδικής!

Θεμα:” Αναπτυξη νεου μεταλλειου στη θεση Σκουριες του δημου Παναγιας Χαλκιδικης”

Στο πλαίσιο της επέκτασης από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» των Μεταλλείων Κασσάνδρας, έχει κατατεθεί προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας». Η προμελέτη χωρίζεται σε τρία έργα: το υποέργο Ολυμπιάδας που προβλέπει δημιουργία νέας στοάς προσπέλασης και δημιουργία καινούργιου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκου, το υποέργο Μαύρων Πετρών που αφορά την ανάπτυξη του υφιστάμενου μεταλλείου και τέλος το υποέργο στις Σκουριές που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέου μεταλλείου και στοάς εμπλουτισμού.

Στο πλαίσιο της πρώτης γνωμοδότηση της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σχετικά με την έγκριση της Προμελέτης, η υπηρεσία ήταν αρνητική με την ανάπτυξη νέου μεταλλείου για την εκμετάλλευση χρυσοφόρου-χαλκούχου πορφύρη στη θέση Σκουριές του δήμου Παναγίας. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, στη θέση Σκουριές έχει εντοπιστεί αρχαιολογικός χώρος, ενώ «η μηδενική σχεδόν σημερινή αλλοίωση της περιοχής σε συνδυασμό με τις εκτεταμένες αλλοιώσεις που προβλέπονται στη προμελέτη του προτεινόμενου υποέργου, καθιστούν μη αναστρέψιμες τις καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων που έχουν εντοπιστεί αλλά και εκείνων που ενδεχομένως θα εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η μέθοδος απόληψης χρυσού με εκχύλιση κυανιούχων διαλυμάτων σε τέτοιες περιοχές όπως της Χαλκιδικής, «οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδροφορέων και των επιφανειακών υδάτων και συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών». Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ερωτάται:

(α) Είναι ενήμερη σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επέκταση των μεταλλείων και την πιθανή υποβάθμιση που συνεπάγεται στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Εκτιμά ότι τηρείται η κοινοτική νομοθεσία;

(β) Η οδηγία 2006/21 σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας θα έπρεπε να είχε πλήρως ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη έως την 1η Μαΐου 2008. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παρακολούθηση της ενσωμάτωσης από την Επιτροπή;


3 απαντήσεις στο “Ερώτηση στην Ευρωβουλή για το μεταλλείο των Σκουριών”

 1. ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  Πολυτεχνείου 29
  63100 ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ Πολύγυρος 2-10-2009
  Τηλ. 23710-24812, 21920, 21922
  Fax 23710-22114
  E-mail : [email protected]
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Την Τρίτη 29.9.2009 κλιμάκιο της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής αποτελούμενο από τους Κ. Κατσαβαβάκη, Γ.Λαμπράκη και Άγγ.Πράτσα, συνοδεύοντας τους υποψήφιους βουλευτές του κινήματος Ν.Βασιλάκη, Γ.Δριβελέγκα, Σ.Ευτάτογλου και Αν.Κατσαρού, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της “Ελληνικός Χρυσός” στο Στρατώνι και στο Μ.Λάκκο. Το κλιμάκιο συζητώντας με τους εργαζόμενους και αναλύοντας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε:
  α) ΝΑΙ στη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ευρύτερη περιοχή του Μ.Λάκκου
  β) ΝΑΙ στην εκμετάλλευση των τελμάτων της λίμνης αποβλήτων στην Ολυμπιάδα, εκμετάλλευση που είναι συγχρόνως και έργο απορρύπανσης
  γ) όταν θα έρθουν οι ολοκληρωμένες μελέτες εκμετάλλευσης της ευρύτερης περιοχής, αφού μελετηθούν αναλυτικά, θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση
  δ) για όλα αυτά απαραίτητη και κυρίαρχη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος

  Από το Γραφείο Τύπου

 2. Φίλε Στεφανή την περιβαλλοντική μελέτη του συγκεκριμένου έργου υπέγραψε ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σουφλιάς και μάλιστα ήταν η τελευταία του πράξη πρίν την αποχώρηση του.

  Το έργο είναι αποδεχτό και από τα δυο μεγάλα κόμματα οπώτε μην γίνεται ανούσια εκμετάλλευση και λαϊκισμός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.