Δυναμική αντίδραση των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Promine


promine_map“ΜEGA-PLANS & NANO-MORALS”

“Μεταλλεία χρυσού πουθενά στον κόσμο”

“No more dirty gold”

“Είμαστε η τοπική κοινωνία και σας λέμε να φύγετε”

Με πανώ και πλακάτ με συνθήματα υποδέχθηκαν  πολίτες από τη Μ. Παναγία και άλλες περιοχές – ακόμα και από το Κιλκίς – τους συνέδρους του Ευρωπαϊκού προγράμματος Promine, χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο “Grand Hotel” στη Θεσσαλονίκη. Με σαφή και δυναμικό τρόπο οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας γνωστοποίησαν στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (μεταξύ των οποίων το ΙΓΜΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ) την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και σε κάθε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β. Χαλκιδική.

“Ζυγισμένη” η παρουσίαση του θέματος από το ΑΝΑ-ΜΠΕ. Το άρθρο που  δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες αντιγράφεται παρακάτω (από την “Καθημερινή”).

Μισές αλήθειες από τον εκπρόσωπο του ΙΓΜΕ κ. Αρβανιτίδη, ο οποίος δήλωσε ότι “στο πλαίσιο του ProMine διερευνώνται μεν νέα κοιτάσματα (χάρη στις νέες τεχνολογίες), αλλά κάτω από ήδη υφιστάμενα μεταλλεία -αυτό δεν σημαίνει ότι θα “ανοίξουν” νέα”! Το πρόγραμμα όμως περιλαμβάνει κι άλλα που δεν μας τα λέει ο κ. Αρβανιτίδης, μας τα λέει  όμως το site του Promine και τα ακούσαμε και στη χθεσινή παρουσίαση. Συγκεκριμένα, οι στόχοι του προγράμματος σύμφωνα με το http://promine.gtk.fi/index.html είναι:

 • Η ανάπτυξη της πρώτης παν-ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων GIS που θα περιέχει όλους τους γνωστούς και τους πιθανολογούμενους ορυκτούς πόρους.
 • Ο υπολογισμός των ποσοτήτων των πιθανά στρατηγικών μετάλλων και ορυκτών που δεν εξορύσσονται σήμερα στην Ευρώπη.
 • Η αύξηση του αριθμού των δυνητικά κερδοφόρων στόχων στην Ευρώπη.
 • H ανάπτυξη πέντε νέων νάνο-προϊόντων με βάση τα ορυκτά.

Είναι προφανές ότι η “πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων” δεν θα γίνει για …εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς και ότι οι  “δυνητικά κερδοφόροι στόχοι” δεν είναι στόχοι για βελάκια, αλλά ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/10/2009_301295

Διαμαρτυριες στη β. Χαλκιδικη για το ευρωπαικο εργο «ProMine»

Οι κάτοικοι ζητούν το πάγωμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων εξαιτίας περιβαλλοντικών προβλημάτων

Τον αποχαρακτηρισμό των μεταλλευτικών περιοχών της Β.Χαλκιδικής και το οριστικό “πάγωμα” κάθε μεταλλευτικής δραστηριότητας, ζητούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι -κρατώντας πλακάτ και πανό με συνθήματα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα- πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου “ProMine”, στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι συλλόγων και επιτροπών κατοίκων, διακόπτοντας επανειλημμένως τις εργασίες της εκδήλωσης, εξέφρασαν επίσης σοβαρότατες επιφυλάξεις για τα πρακτικά αποτελέσματα του “ProMine”, το οποίο έχει -μεταξύ άλλων- ως στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων μεταλλευτικής αξίας 100 δισ. ευρώ “κάτω” από ήδη υπάρχοντα μεταλλεία της Ευρώπης και περιλαμβάνει περιοχή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής (συν άλλες τρεις ευρωπαϊκές). Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο ΕΕ, με στόχο την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγίας, Ιωάννη Μητροφάνη, η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, τα οποία δεν αντισταθμίζονται από τα όποια οφέλη σε επίπεδο απασχόλησης. Οπως υποστήριξε, “οι κάτοικοι της περιοχής πεθαίνουν εξαιτίας των μεταλλείων”, ενώ εξαιτίας μιας διερευνητικής στοάς 850 μέτρων, στην τοποθεσία “Σκουριές” στο όρος Κάκκαβος, έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα υδροδότησης, στους δήμους Αρναίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας, καθώς αυτή αποστραγγίζει 200 κυβικά νερού/ώρα.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης, Γραμματική Καραβασιλικού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύλλογοι και φορείς πρόκειται να καταθέσουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά πρόσφατης απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μεταλλεία και κατά σχετικής γνωμοδότησης του υπουργείου Πολιτισμού (από 16/6/2009). Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των συγκεντρωμένων, Γιάννη Δεληγιώβα, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να προχωρήσουν τα σχέδια μεταλλευτικής εταιρίας για το δάσος των Σκουριών.

Από την πλευρά του, πάντως, ο δρ οικονομικός γεωλόγος Νίκος Αρβανιτίδης, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που μετέχει στο έργο, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του ProMine διερευνώνται μεν νέα κοιτάσματα (χάρη στις νέες τεχνολογίες), αλλά κάτω από ήδη υφιστάμενα μεταλλεία -αυτό δεν σημαίνει ότι θα “ανοίξουν” νέα. Υπενθύμισε ότι στόχος του έργου είναι επίσης η παραγωγή πέντε νέων νανο-προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η μετατροπή των απορριμμάτων των μεταλλείων σε εμπορεύσιμα προϊόντα, με απώτερο στόχο τα μηδενικά απόβλητα, προς όφελος του περιβάλλοντος. Το έργο, είπε, στοχεύει επίσης στην ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, σε μια προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Από πλευράς ελληνικών εταιριών, στο ProMine μετέχουν η “Ελληνικός Χρυσός” και (από σήμερα) η “Ελληνικοί Λευκόλιθοι”. Από το σύνολο του προϋπολογισμού των 17 εκατ. ευρώ, που μοιράζονται οι 27 εταίροι από 11 χώρες, η Ελλάδα “έχει λαμβάνειν” περί το 1 εκατ. ευρώ.


70 απαντήσεις στο “Δυναμική αντίδραση των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Promine”

 1. ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΣΤΕ !

  Κάποιοι από εδώ μέσα υπονόησαν το τι συνέβη στο Grand Hotel, στη χθεσινή σας ανάρτηση. Από το ύφος τους και μόνο καταλαβαίνει κανείς τι έγινε.

  Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Tην 8 Οκτωβρίου εμφανίσθηκε ομάδα “ακτιβιστών” “οικολόγων” Παρατηρητηρίου κλπ μαζί με τους προσκεκλημένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β. Χαλκιδικής στη συνεδρίαση για το Promine και διάφορους άλλους άγνωστης προέλευσης. Τα όσα επακολούθησαν μας γυρίζουν πίσω σε (πολύ) σκοτεινές εποχές. Παρούσα φυσικά και η “ηγεσία” του Παρατηρητηρίου.

  – Πρώτα τα θλιβερά:
  Μεταξύ των “οικολόγων”, αρκετοί είχαν έρθει οπλισμένοι με ΡΟΠΑΛΑ, προκειμένου να συνετίσουν τους αντιπάλους. Απέκλεισαν με δημοκρατικές διαδικασίες την είσοδο και σε ρόλο πορτιέρη επιδόθηκαν σε face control, εμποδίζοντας την είσοδο σε όσους δεν τους άρεσε η φάτσα τους. Κατά τη διάρκεια διαφόρων φραστικών διαξιφισμών προπηλάκισαν συνέδρους. Κάποιοι σύνεδροι, όπως η κ. Γαζέα, έδωσαν τόπο στην οργή και αποχώρησαν, αφού προηγουμένως είχαν εξυβρισθεί με το χειρότερο τρόπο από “οικολόγους” και “κοινοτάρχες”. Σοβαρότερα επεισόδια αποφεύχθηκαν χάρη στην επέμβαση ψυχραιμότερων. Κάποιοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είπαν τα δικά τους, λες και το συνέδριο είχε σαν θέμα τη…Χαλκιδική. Τελικώς, μετά το κράξιμο που έφαγε, η “οικολογική” ομάδα αποχώρησε, αφού σκυλόβρισε και απείλησε χυδαία τους πάντες. Κάγκελο οι Ευρωπαίοι σύνεδροι.

  – Το κράξιμο και τα ευτράπελα:
  1) Κυρία “οικολόγος”, λαύρη κατά των μεταλλείων, ρωτήθηκε αν το δαχτυλίδι που φορούσε ήταν χρυσό. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχθηκε ότι ήταν από…ΠΛΑΤΙΝΑ (!!!) Της παρατήρησαν ότι για το δαχτυλίδι που φοράει έχουν εξορυχθεί πάνω από…50 τόννοι μεταλλευμάτων και απάντησε ότι έχει τα λεφτά και το πληρώνει !!! Η νέα παρατήρηση ήταν ότι δεν μπορεί να θεωρείται οικολόγος, αφού με τα λεφτά της τελικά εκμεταλλεύεται μαύρους της Αφρικής για να έχει κοσμήματα κι ότι μόνον αν ερχόταν γυμνή, χωρίς τίποτε μεταλλικό επάνω της, θα δικαιούνταν να ομιλεί. Ακολούθησε πανδαιμόνιο…
  2) Ο κ. Παπαγεωργίου απαιτούσε δημόσια ομολογία από τους συνέδρους ότι η μεταλλεία έχει καταστρέψει το περιβάλλον. Διαφορετικά δεν θα τους άφηνε να συνεχίσουν! Σε αντίδραση παρευρισκομένων, απάντησε απειλώντας ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τη δύσκολη θέση τους (!;) Κάποιοι του είπαν ότι είναι ανώφελο να συζητούν μαζί του, αφού ιδεολογικά είναι στο άλλο άκρο. Συμφώνησε χωρίς να υποψιάζεται την απάντηση που θα εισέπραττε από σύνεδρο, ο οποίος αφού διευκρίνισε δημοσίως ότι είναι αριστερός, προσδιόρισε τον κ. Παπαγεωργίου ως φασίστα !!! Ακολούθησε νέο πανδαιμόνιο…

  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΤΑΝ. Αναζητείται βίντεο ή μαγνητοφώνηση. Αν όχι τώρα, κάποια άλλη φορά σίγουρα θα βρεθεί. Είμαστε περίεργοι να δούμε αν θα δημοσιεύσετε τα ανωτέρω. Αν δεν τα κόψετε, προκαλούμε όποιον θέλει να το διαψεύσει.

  ———————————————–

  ” Οποιαδήποτε πλαστή ελευθερία επιτυγχάνεται με μια ψεύτικη επανάσταση, πιθανόν κενή περιεχομένου, αλλά που έγινε με γεμάτο στομάχι.”
  (από τα ωραία της Σχολής της Φραγκφούρτης)

  • Κ.Stinger, σκέφτομαι ότι κάποιος από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σας μισεί τρομερά και σας τα είπε αυτά τα πράγματα για να μας τα γράψετε και να γίνετε ρεζίλι. Αφού δεν ήσασταν εκεί, γιατί υιοθετείτε την κάθε βλακεία που σας λένε; Φυσικά και θα τα δημοσιεύσω γιατί είναι κυριολεκτικά για γέλια!

   1. Ρόπαλα, πορτιέρηδες, face control κ.λ.π.
   Μήπως ο πληροφοριοδότης σας περασε τα πλακάτ για ρόπαλα; Όλα αυτά είναι παραμύθια και μάλιστα από μεγάλη φαντασία! Οι σύνεδροι ήταν ήδη μέσα και οι κάτοικοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ξενοδοχείο. Όταν είδαν τα πανώ, ο κ. Αρβανιτίδης και η υπεύθυνη επικοινωνίας κα Spiteri ήρθαν έξω να μας μιλήσουν και τελικά μας προσκάλεσαν μέσα για να ακούσουμε τι είναι το Promine. Μέχρι εδώ όλα έγιναν πάρα μα πάρα πολύ ήσυχα. Το Grand Hotel βέβαια διαθέτει σημαντικό προσωπικό ασφαλείας που θα είχε επέμβε αν είχε συμβεί κάτι από αυτά που λέτε. Είναι αστειότητες τα περί face control και αποκλεισμού της εισόδου σε κάποιους. Σε ποιούς αλήθεια; Όλοι οι σύνεδροι ήταν ήδη μέσα, είχαν τσιμπήσει από το μπουφεδάκι και είχαν πάει στην αίθουσα για να χωνέψουν μέχρι ν’αρχίσει η ημερίδα.

   2. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με ομιλίες από τους εκπροσώπους του ΙΓΜΕ στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση. Πολλοί από τους κατοίκους δεν καταλάβαιναν αγγλικά (υποχρεωτικό είναι;) και παρενέβησαν για να πουν αυτά που ήθελαν να πουν, ενώ ταυτόχρονα άνοιξαν πανώ με συνθήματα. Στη συνέχεια έγινε πράγματι πανδαιμόνιο γιατί οι κάτοικοι ήθελαν να δώσουν ένα μύνημα στους συνέδρους, το οποίο όμως δεν γινόταν κατανοητό αφού δεν υπήρχε μετάφραση (όχι ότι αν καταλάβαιναν τη γλώσσα θα καταλάβαιναν και τι λέμε, αλλά τέλος πάντων). Ο κ. Αρβανιτίδης μετέφραζε μόνον όσα ήθελε και όχι ακριβώς όπως λέγονταν. Στο τέλος ένας από τους κατοίκους πήρε το βήμα και μίλησε, στα ελληνικά βέβαια, όμως ελάχιστα από αυτά που ειπώθηκαν μεταφράστηκαν. Σύμφωνοι, δεν τηρήθηκε “η διαδικασία”! Και λοιπόν;

   Δεν σας είπανε βέβαια οτι κάποιοι από εμάς μείναμε μετά την αποχώρηση των άλλων και προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στους ξένους συνέδρους, στα αγγλικά αυτή τη φορά, τι ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν εκεί και γιατί ήταν τόσο θυμωμένοι. Και έχουν πολύ καλούς λόγους να είναι θυμωμένοι!

   3. Οι δυο Δήμαρχοι (Σταγείρων-Ακάνθου και Παναγίας) ήταν εκεί ως προσκεκλημένοι, επειδή το συνέδριο αφορούσε ΚΑΙ τη Χαλκιδική. Και φυσικά μίλησαν για τον τόπο τους. Για τι άλλο θα μπορούσαν να μιλήσουν δηλαδή; Ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου είπε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεταλλείων που πρέπει επιτέλους να βρεθεί κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστούν. Ο Δήμαρχος Παναγίας είπε ότι η κοινωνία του Δήμου του είναι απόλυτα αντίθετη στις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Και καταχειροκροτήθηκε. Αν αυτοί που τους προσκάλεσαν (υποχρεωτικά) ήθελαν έναν απλό χαιρετισμό, λυπάμαι, χάσανε! Ειδικά ο Δήμαρχος Παναγίας πήρε θέση για το μείζον πρόβλημα της περιοχής και είναι προς τιμήν του. Οι Ευρωπαίοι σύνεδροι βέβαια δεν κατάλαβαν γρι γιατί κανείς δεν έκανε τον κόπο να μεταφράσει.

   3. Η κ. Γαζέα δεν εξυβρίσθη! Έγινε μια “μικρή ιστορική αναδρομή” στα περιβαλλοντικά κατορθώματα της TVX και της Α.Ε.Ε.Χ.Π.&Λ. της οποίας η κ. Γαζέα ήταν στέλεχος. Οι λοιποί σύνεδροι δεν γνωρίζουν βέβαια τίποτα από όλα αυτά (και δεν τα έμαθαν, γιατί δεν μεταφράστηκαν), η ίδια η κ. Γαζέα μπορεί να επιθυμεί να τα ξεχάσει, όμως ότι ειπώθηκε ήταν η αλήθεια και μόνο. Η κυρία που είναι σήμερα Διευθύντρια του “Τμήματος Περιβάλλοντος” έχει συγκεκριμένη ιστορία και δεν μπορεί να έρχεται σήμερα και να ισχυρίζεται ότι θα τα κάνει όλα “πράσινα” και “οικολογικά”!

   Το “περιστατικό” με την οικολόγο και το δαχτυλίδι είναι χαριτωμένο, μόνο που είναι απολύτως φανταστικό. Μήπως αυτός που σας το είπε το βράδυ στο κρεβάτι του ονειρευόταν ότι “τα χώνει” σε μια φανταστική “έξαλλη πλην αφελή” οικολόγο;

   Σε αυτό δε με τον κ. Παπαγεωργίου, ο ανώνυμος υποβολέας σας έχει δώσει ρέστα! Θα έπρεπε να το ψυλλιαστείτε ότι σας δουλεύει, γιατί βέβαια δεν αρμόζει σε σοβαρούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το “αριστερός”, “δεξιός” ή “αρειανός”! Μήπως μπορείτε να μας δώσετε το όνομα του συνέδρου με τον οποίον υποτίθεται ότι διεμείφθη αυτός ο ευφάνταστος διάλογος; Ο κ. Παπαγεωργίου ήταν εκεί ως Δημοτικός Σύμβουλος, μαζί με το Δήμαρχο, και όλα αυτά που λέτε ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ!

   Την άλλη φορά να προσέχετε τις πηγές σας κ.Stinger. Γελοιοποιείστε.

 2. Αγαπητέ stinger – αποστραγγίσατε τον Κακαβο , …ξεζουμίσατε τους εργαζομένους του Ελληνικού Χρυσού(4 βάρδιες) με την υπερεκμετάλλευση και υπερφορολόγηση….. .Έλεος ποια σε τούτον τον τόπο .Ντροπη….
  wstyd dla jej historii i swietego miejsca (jesli istnieje) .

 3. xax0a0xa0xa0xa0xa0xa0xaxa0x
  na se kala StRinger egelasame pali kai epitelous blepoume kai pws grafeis kai ti upolhpsh exeis gia tous katoikous kai ths arxes tou EYGE!!
  h maskes epitelous tsoukou tsoukou peftoun!

  Y.G DEN EIMAI OIKOLOGOS EIMAI KATOIKOS TO KATALAVAINEIS H NA STO PW KAI SE ALLES GLWSSES??? GIATI OPWS KATALAVES KATEXOUME ARKETES APO AYTES!!!

 4. Τα γεγονότα είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφει ο Stinger. Το επεισόδιο με την οικολόγο το επιβεβαιώνω αφού το ρποκάλεσα εγώ!
  Η ουσία του επιχειρήματος΄(το οποίο σας προκαλώ να καταρίψετε εδώ) είναι:
  Τα ρούχα που φοράμε χρειάζονται μηχανήματα πολλών τόννων μετάλλων για να δημιουργηθούν. Τα σπίτια στα οποία μένουμε χρειάζονται 1000 τόννους βιομηχανικών και μεταλλικών ορυκτών για να χτιστούν. Τα κοσμήματα που φοράμε απαιτούν εξόρυξη χιλιάδων τόννων μεταλλεύματος. Αρα:
  1. Ή κυκλοφορούμε γυμνοί (άντε να φοράμε και μία προβιά) και να μένουμε σε σπηλιές, οπότε ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να φωνάζουμε ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
  2. Ή είμαστε στυγνοί αποικιοκράτες και φασιστόμουτρα που ενώ δε θέλουμε μεταλλεία στη χώρα μας ανεχόμαστε και πληρώνουμε την εξόρυξη όσων μετάλλων καταναλώνουμε στις χζώρες του Τρίτου Κόσμου. Αποικιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.
  Η εκμετάλλευση μεταλλείων στη χώρα μας είναι απλά μοίρασμα της κοινωνικής ευθύνης που έχουμε για τα όσα καταναλώνουμε.
  Το ότι αρνείστε ότι αυτός ο διαξιφισμός έλαβε χώρα, ότι φάγατε κράξιμο και ότι την κοπανήσατε σαν δαρμένα σκυλιά επιβεβαιώνει τον ρόλο σας. Αποικιοκράτες προοδευτουριά.

  • “Το επεισόδιο με την οικολόγο το επιβεβαιώνΕΙΣ αφού το προκάλεσΕΣ ΕΣΥ”; Και ποιος/ποια εισαι ΕΣΥ που θέλεις να σε πιστέψουμε κιόλας;

   Πότε συνέβη αλήθεια το περίφημο περιστατικό; Ήμουνα στο Grand Hotel από τις 2 μέχρι τις 5 περίπου και δεν είδα τίποτα τέτοιο. Δεν συνέβη πριν την έναρξη των εργασιών, δεν συνέβη όταν ήμασταν μέσα, δεν μπορεί να συνέβη ούτε στο διάλειμμα, γιατί η μεγάλη ομάδα από την Παναγία είχε φύγει πολύ πιο πριν.

   Θέλεις να δεχτώ ότι έγινε (χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς); Δεν έχει και πολύ σημασία και δεν αναιρεί το γεγονός ότι ΟΛΑ τα άλλα που έχετε γράψει εσύ κι ο Stinger (που ήταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά) είναι ΨΕΥΔΗ. Το όνομά σου είναι ΨΕΥΔΟΣ κι όχι ΑΛΗΘΕΙΑ. Ποιος υποτίθεται ότι “μας έκραξε”;;; Οι ξένοι που δεν καταλάβαιναν τίποτα; Οι άνθρωποι της εταιρείας που δεν τόλμησαν να βγάλουν άχνα όσο ήμασταν εκεί; ΠΟΙΟΣ; Οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας είπαν αυτά που ήθελαν να πουν και μετά έκαναν το γύρο της αίθουσας του συνεδρίου, με το πανώ και τα πλακάτ τους και χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς, χαιρέτησαν κι έφυγαν. Τέλος!

   Στην ουσία του “επιχειρήματός” σου δεν θα απαντήσω εδώ, θα απαντήσω με κανονική ανάρτηση. Πόσα από τα υλικά που εξορύσσονται χρειάζονται πραγματικά για τις ανάγκες των πολιτών και (όχι για τα κερδη των εταιρειών); Η βιομηχανία μεταποίησης παράγει τεράστιες ποσότητες πραγμάτων που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανείς και ΜΕΤΑ ψάχνουν να βρουν αγορές για να πουλήσουν. Με τη διαφήμιση και τα ΜΜΕ δημιουργούνε στον κόσμο ψεύτικες “ανάγκες” που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα life style κενό περιεχομένου. Από εκεί μέχρι τις προβιές και τις σπηλιές η απόσταση είναι τεράστια. Το πραγματικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της παραγωγής όλων αυτών των (σε μεγάλο ποσοστό άχρηστων) πραγμάτων δεν αναλαμβάνεται από τη βιομηχανία και αποκρύπτεται από τον κόσμο, ο οποίος καταναλώνει ανέμελά επειδή όλα του έρχονται φτηνά. Μέχρι που έρχεται μια οικονομικη κρίση και τα πάντα καταρρέουν.

   Η ΕΕ μιλάει για βιώσιμη ανάπτυξη και πρασινα άλογα. Η ΕΕ παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανακύκλωση που γίνεται σε πολύ μικρό ποσοστό. Και μετά η ίδια η ΕΕ πριμοδοτεί την εξορυκτική βιομηχανία, εν μέσω κρίσης, και τους κάνει κι ένα δωράκι 17 εκατ. ευρώ. Γιατί; Επειδή υπάρχει ισχυρό βιομηχανικό λόμπι. Γιατί δεν τα δίνουν αυτά τα χρήματα στην έρευνα για τεχνολογίες ανακύλωσης και κατασκευής πραγμάτων με μικρότερη κατανάλωση προϊόντων εξόρυξης;

   Δεν μιλάμε βέβαια για καθόλου μεταλλεία, αυτά είναι αστειότητες, μιλάμε όμως για έναν τομέα πολύ μικρότερου μεγέθους παγκοσμίως. Θέλετε να μιλήσουμε για μεταλλεία στην Ελλάδα; Σύντομα επί της οθόνης!

   Πάντως έχει πλάκα που ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ αποκαλούν ΕΜΑΣ αποικιοκράτες!!!

 5. Στην αρχή λες:
  “Το “περιστατικό” με την οικολόγο και το δαχτυλίδι είναι χαριτωμένο, μόνο που είναι απολύτως φανταστικό”
  Μετά λες:
  “Θέλεις να δεχτώ ότι έγινε (χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς); ”
  Εγώ λέω:
  “Μάλλον τη ρώτησες την κοπελιά με το πλατινένιο δαχτυλίδι και τα άλλα φρικιά που ενεπλέκησαν στο “ανύπαρκτο” συμβάν. Το εντυπωσιακό είναι ότι κατάλαβες ότι έγινε τέτοιος τζερτζελές κάτω από τη μύτη σου χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Εκτός αν είπες ψέμματα ότι το γεγονός δεν έγινε. Διάλεξε: Ή μειωμένης αντίληψης ή ψεύτης…”
  Μετά λες:
  “Στην ουσία του “επιχειρήματός” σου δεν θα απαντήσω εδώ, θα απαντήσω με κανονική ανάρτηση”
  Εγώ λέω:
  “Πέταξες τη μπάλλα όχι έξω από το γήπεδο, αλλά στο διάστημα. Αν και όταν έχεις να πεις κάτι σοβαρό εδώ είμαστε”
  Εσύ λες:
  “Η βιομηχανία μεταποίησης παράγει τεράστιες ποσότητες πραγμάτων που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανείς και ΜΕΤΑ ψάχνουν να βρουν αγορές για να πουλήσουν”
  Εγώ λέω:
  “Είσαι άσχετος. Η βιομηχανία “μεταποίησης” (εδώ μπερδεύεις τα πράγματα λίγο αλλά δεν πειράζει…) παράγει αυτά που ζητάνε οι άνθρωποι. Τρία δισεκατομύρια Ασιατές, Κινέζοι και Ινδοί, θέλουν να μείνουν σε ένα σπίτι, να έχουν ένα αυτοκίνητο αντί να μένουν σε χωμάτινες τρώγλες και να μετακινούνται με ποδήλατα και κάρα σε θερμοκρασίες από -40 έως +50. Θέλουν και αυτοί να έχουν ένα επίπεδο ζωής όπως εσύ και το γρουπούσκουλό σου. Αλλά είπαμε: Αποικιοκράτες του κερατά. Ότι έχετε εσείς οι άλλοι δεν πρέπει να τα έχουν και ας ζούνε σε άθλιες συνθήκες. Η Δύση με τη βιομηχανική της επανάσταση μόλυνε την ατμόσφαιρά με δισεκατομύρια τόνους αποβλήτων και διοξειδίου τουάνθρακα. Όλα καλά. Στη Βουλγαρία (που την ξέρεις καλά) δεν έβλεπες τον ήλιο από την μόλυνση. Όλα καλά. Τώρα όμως οι πλέμπα του πλανήτη δε μπορεί να αναπτυχθεί. Δε μπορεί να παράξει χάλυβα, χρυσό, νικέλιο για τις ανάγκες της. Πρέπει να παράξει χρυσό για σένα και την άλλη αποικιοκρατο-προοδευτουριά που είστε αραγμένοι στα εξοχικά σας στο Χολωμόντα. Η πλέμπα όμως ξύπνησε. Καταναλώνει και φωνάζει: Τέλος η εκμετάλλευση. Τα μεταλλεία μας παράγουν ΓΙΑ ΜΑΣ. Αν εσείς αποικιοκράτες ξεφτίλες έχετε ανάγκες σε μέταλλα, ξεστραβωθείτε και βγάλτε τα μόνοι σας. Τέλος τα κορόιδα. Άρεια φυλή της ξεφτίλας. Φραπεδόμαγκες της καρέκλας. Αυτά λένε καλέ μου φίλε. Από εδώ και μπρος θα τα λέμε συχνά. Θα σου μεταφέρω το τι λένε οι “αράπηδες” και οι “κιτρινιάρηδες” για κάτι ψευδο-πράσινους σαν και εσένα. Και επειδή μάλλον δε θα αντέξεις να μας φιλοξενείς για πολύ, μάλλον θα ανοίξουμε και εμείς ένα μπλογκ που προς τιμή σου θα το αφιερώσουμε στην απανταχού φραπεδο-προοδευτουριά που κυνηγάει τα μεταλλεία από τη χώρα των λευκών και τα σπρώχνει στη χώρα των υπολοίπων. Με πολλά φιλιά η (εφιαλτική) Αλήθεια.”

  • Από πότε τα “φρικιά” κυκλοφορούν με πλατινένια δαχτυλίδια;

   Χαίρομαι πολύ που λες ακριβώς αυτά που ήθελα να πω εγώ. Λίγο πιο χυδαία βέβαια, αλλά αυτό είναι θέμα χαρακτήρα.

   Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι: Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου λεηλατούνται κυριολεκτικά από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της Δύσης (ή του Βορρά, πες το όπως θέλεις, πάντως ΕΜΕΙΣ είμαστε αυτοί) οι οποίες έχουν το απίστευτο θράσος να λένε ότι τους προσφέρουν “ανάπτυξη”! Αυτά λέμε τόσον καιρό (και ο φίλος σου ο Stinger διαφωνεί). Τα θηριώδη μεταλλεία στην Αφρική και την Ινδονησία προκαλούν τεράστιες οικολογικές καταστροφές, απώλεια παραγωγικής γης και σε οικονομικό επίπεδο αύξηση των ανισοτήτων και περισσότερη φτώχια. Αν είχες διαβάσει το blog μας θα έβλεπες ότι τα έχουμε πει πολύ πριν από σένα. Επί δεκαετίες (αιώνες μάλλον) η ανάπτυξη της δικής μας ευημερίας έχει στηριχθεί στο ξεκοίλιασμα των φτωχότερων χωρών που μας έχουν πλέον σιχαθεί. Θέλουνε πλέον τα μεταλλεία τους να παράγουν για τους ίδιους και όχι για τους δυνάστες αποικιοκράτες. Τέλος η εκμετάλλευση. Αν η Δύση θέλει μέταλλα, να τα βρει και να τα βγάλει μόνη της. Συμφωνώ απολύτως!

   Για πες μου τώρα: αν εμείς βγάζαμε μόνοι μας τα μέταλλα που χρειαζόμαστε, θα ζούσαμε μέσα στην ανέμελη σπατάλη που ζούμε σήμερα; Τώρα τό κάνουμε επειδή το πληρώνουν άλλοι. Θα αντέχαμε εμείς εκμετάλλευση του ίδιου μεγέθους με αυτήν που επιβάλλουμε στις άλλες χώρες; Αν είχαμε πραγματικά συναίσθηση του κόστους που έχει αυτή η ιστορία, κόστος όχι οικονομικό, κόστος πραγματικό, σε γη και νερό και δάση, δεν θα προσπαθούσαμε να βάλουμε φρένο για να διαφυλάξουμε αυτά που είναι πολύτιμα; Δεν θα σκεφτόμασταν ότι αυτοί είναι μη ανανεώσιμοι πόροι και άρα πρέπει να τους εξορύξουμε με φειδώ – και όχι να πάρουμε ότι υπάρχει μέσα σε 10-20 χρόνια και μετά τέλος;

   Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ. Ακριβώς το αντίθετο από τη συνεχή αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης που θέλετε εσείς (και το ονομάζετε και “ανάπτυξη”!).Kαι ξέρεις κάτι; Εμείς μπορούμε πολύ εύκολα να το κάνουμε. Όμως εσύ που είσαι μαθημένος στη χλιδή και στα ντιζαϊνάτα γραφεία κι αλλάζεις κάθε δυο χρόνια αυτοκίνητο γιατί έτσι επιτάσσει το life-style, πώς θα το αντέξεις;;;

   Έχουμε δει πολλούς από σας. Άλλος ένας που από το ωραίο του γραφείο θέλει να μας πει πώς να ζήσουμε. Κι έχει μούρη να μιλάει για τα δικαιώματα των “αράπηδων” και των “κιτρινιάρηδων” και να τους χρησιμοποιεί για την προπαγάνδα του.

   Στην πραγματικότητα, τα φρικιά είστε εσείς!

 6. part1.Τα γεγονότα είναι ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφει ο Stinger. Το επεισόδιο με την οικολόγο το επιβεβαιώνω αφού το ρποκάλεσα εγώ!
  part2Η ουσία του επιχειρήματος΄(το οποίο σας προκαλώ να καταρίψετε εδώ) είναι:
  Τα ρούχα που φοράμε χρειάζονται μηχανήματα πολλών τόννων μετάλλων για να δημιουργηθούν. Τα σπίτια στα οποία μένουμε χρειάζονται 1000 τόννους βιομηχανικών και μεταλλικών ορυκτών για να χτιστούν. Τα κοσμήματα που φοράμε απαιτούν εξόρυξη χιλιάδων τόννων μεταλλεύματος. Αρα:
  1. Ή κυκλοφορούμε γυμνοί (άντε να φοράμε και μία προβιά) και να μένουμε σε σπηλιές, οπότε ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ να φωνάζουμε ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ
  2. Ή είμαστε στυγνοί αποικιοκράτες και φασιστόμουτρα που ενώ δε θέλουμε μεταλλεία στη χώρα μας ανεχόμαστε και πληρώνουμε την εξόρυξη όσων μετάλλων καταναλώνουμε στις χζώρες του Τρίτου Κόσμου. Αποικιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.
  part3.Η εκμετάλλευση μεταλλείων στη χώρα μας είναι απλά μοίρασμα της κοινωνικής ευθύνης που έχουμε για τα όσα καταναλώνουμε.
  Το ότι αρνείστε ότι αυτός ο διαξιφισμός έλαβε χώρα, ότι φάγατε κράξιμο και ότι την κοπανήσατε σαν δαρμένα σκυλιά επιβεβαιώνει τον ρόλο σας. Αποικιοκράτες προοδευτουριά.
  einai arga,tha ta poume kai gia auto,alla kai gia to allo sou post, MOUFA ALITHIA (dysthxws exoume logokrisia gia na sto elega opws prepei)

 7. Antigold, αυτός που σου γράφει και βρωμίζει τη λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ο ίδιος ένας “αποικιοκράτης του κερατά” και απορώ γιατί δεν του το αντιγύρισες!

  Η δουλειά του – η δουλειά που κάνουν οι εταιρείες σαν τη δική του – είναι αυτό που κάνανε πάντα οι αποικιοκράτες. Κλέβουν τις πηγές πλούτου από τις φτωχές αποικίες και τις οδηγούν στις αγορές της “μαμάς-πατρίδας”, δηλαδή στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Το κεφάλαιο βέβαια και τα απρόσωπα ανθρωποειδή που το διαχειρίζονται δεν έχει ούτε “μαμά” ούτε “πατρίδα”.

  Θα έλεγα να μην μπείτε καν στη διαδικασία να συζητήσετε με τα ανθρωποειδή για το πώς θα ήταν αν κάθε χώρα στηριζόταν στους δικούς της ορυκτούς πόρους. Δεν έχει νόημα. Νομίζετε ότι δίνουν αυτοί δεκάρα για τους καημένους τους “αράπηδες και τους κιτρινιάρηδες”; Όλο το “επιχείρημα” του ανθρωποειδούς που σας γράφει είναι διαστρεβλωμένο και σερβιρισμένο έτσι ώστε να χτυπάει στο συναίσθημα και στις ενοχές μας. Θέλει να μας κάνει να νομίσουμε ότι θα ελαφρύνουμε το βάρος του Τρίτου Κόσμου αν δεχθούμε να γίνουν αυτά τα πράγματα κι εδώ. Πιστεύει όμως κανείς ότι θα αφήσουν ήσυχη την Αφρική αν καταφέρουν να πάρουν και τη Χαλκιδική; Όχι βέβαια! Απλά τα θέλουν όλα. Απλά θέλουν κι άλλες αποικίες.

  Βαστάτε για να μην γίνουμε αποικία τους! Να ξέρετε ότι είμαστε πολλοί που σας παρακολουθούμε, έστω κι αν βαριόμαστε να γράψουμε δυο αράδες.

  Υ.Γ. Βλέπω ένα μπουρδούκλωμα στο ΠΑΣΟΚ… οι τοπικοί της Χαλκιδικής βγάζουν ανακοίνωση υπερ των μεταλλείων, όμως λένε άλλα στη Μεγάλη Παναγία γιατί δεν τους σηκώνει το κλίμα. Ο ευρωβουλευτής κάνει ερώτηση κατά του μεταλλείου. Η καινούρια υπουργός έχει λέει περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό!

 8. Κύριε “Αλήθεια”, που δεν είσαι ικανός ούτε ένα ψευδώνυμο να βγάλεις που να σε εκφράζει (βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει για το ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό) σε λίγο θα μας πεις ότι κουβαλήθηκαν οι χρυσοθήρες λεηλάτες στον τόπο μας από καθαρή φιλανθρωπία! ΄Ελεος! Πραγματικά οι χώρες του τρίτου, τέταρτου και του πάτου κόσμου… έχουν καταστραφεί από την υπερεκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου από κάποιους που δεν διστάζουν πουθενά. ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΒΡΟΜΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ! Αυτός που θέλει να ντυθεί, να φάει, να έχει ένα σπίτι, να ζει με αξιοπρέπεια δεν είναι ούτε φασίστας ούτε αποικιοκράτης . Αλήθεια…εσύ τι είσαι που υποστηρίζεις την καταστροφή της Χαλκιδικής; Πώς να σε ονομάσουμε εσένα; Ένα γελοίο υποκείμενο είσαι που ενώ κοντόφθαλμα εποφθαλμιάς την καταστροφή του τόπου σου κόπτεσαι για τα καημένα τα αφρικανάκια που δεν έχουν νερό και τον στοιχειώδη εμβολιασμό. Οι βαριές θεωρίες από ανθρώπους σαν και του λόγου είναι οι αναθυμιάσεις από αυτά που έχεις μέσα στο κεφάλι σου….
  Αδερφια μου, συναγωνιστές, φρικιά μου…. είμαι πολύ περήφανη για σας… Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την χαρά να νιώθω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται, σηκώνουν πλακάτ και αγάπανε με ….αποδείξεις τον τόπο τους! Θέλω να ξέρετε ότι είμαι μαζί σας όπως και πολύς κόσμος. Έιμαστε η δύναμη, έχουμε τη φύση με το μέρος μας!

 9. Από την κ. Γαζέα στέλεχος Ελληνικός Χρυσός ζήτησα ΓΡΑΠΤΗ άποψη (εδώ και 3 μήνες) για το περιοδικό ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ μέχρι σήμερα δεν έλαβα ΤΙΠΟΤΑ.

 10. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ?

  Αγαπητοί αντιπαλοι,
  Παρακολουθησα τις τελευταιες ημερες την αντιπαραθεση μεταξυ stinger, antigoldgreece, midas και Αληθειας για το τι εγινε και το τι δεν εγινε στο τοσο φιλοξενο ξενοδοχειο της κατά τις φημες «ερωτικης Θεσσαλονίκης». Σκεφτηκα να παρεμβω στην αρχη γιατι ειμαι ακριβως αυτος που ειπα ότι «ειμαι αριστερος» και αντιθετος σε ορισμενες φασιστικες «οικολογικες πρακτικες». Διστασα γιατι κατά τον κατά τον antigoldgreece αυτό θα «αποδείκνυε οτι ειμαι μη σοβαρος επιστημονας». Τελος παντων, εστω και μη σοβαρος σκεφτηκα να συμβαλλω στον διαλογο –που φυσικα δεν είναι διαλογος αλλα καθαρο βρισίδι από την πλευρα των φερόντων την ιδιαζουσα πολιτική ιδιότητα του «κατοίκου». Ένα βρισίδι συμφωνο με τις καλυτερες επαναστατικες ελληνικες παραδοσεις. Για να βοηθησω καποιους να βεβαιωθουν ότι ήμουν παρων στον τζερτζελέ θα θυμησω ότι ειμαι αυτος που αμφισβητησε ως «υποκριτικη την αποψη που πιστευει σε μια ισορροπη αναπτυξη μεταλλευτικής βιομηχανιας, τουρισμου και άλλων δραστηριοτητων». Για να βοηθησω ακομη περισσοτερο θα ξεκαθαρισω ότι ειμαι αυτος που ειπε –παρουσια μιας κυριας στελεχους του ΙΓΜΕ, αγαπητε antigoldgreece- ότι οι δηθες οικολογικες αποψεις περι ηπιων μορφων αναπτυξης εχουν οδηγησει πανω από τους μισους Ελληνες στο να απασχολουνται στον «τουρισμο», δηλαδη στην καρα-κίτς δομηση της ελληνικης γης, στα μπαρ με μπομπες μεθανόλης, στα αθλια δωματια που συνυπαρχουν με υπερπολυτελείς ξενοδοχειακες εγκαταστασεις και τελος στα περιφημα ξενυχταδικα που απλωνονται σε ολη την ελληνικη ακτογραμμη. Εστω ενας από τους τοσο ξεχασιαρηδες ακτιβιστες θα θυμαται –δεν μπορει!- την αποψη μου, κατά την συζητηση, ότι ο εξοβελισμος της βιομηχανικης δραστηριότητας από την ομορφη Χαλκιδικη, τις ομορφες Κυκλαδες, τα ομορφα Επτανησα και παει λεγοντας- εφερε στα μερη αυτά ένα πληθος πλυντηριων μαυρου χρηματος και διακινησης πολλων αλλων ουσιων «προστιθεμενης αξιας».
  Τελος παντων –συνεχίζω τωρα εκτος συζητησης- φαίνεται ότι η καθαρση από την βρωμικη μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια μετετρεψε τους περηφανους Ελληνες (Μακεδόνες, Αρβανίτες και Χαμουτζήδες) σε μπαρμεν, πορτιερηδες και ρεντρουμαδες. Είναι –και αυτό- μια ακομη επιτυχια των οικολογικων κινηματων και της περηφανης Ελληνικης μετα-ζαχαριαδικης Αριστερας.

  Θα ρωτησει κανεις: τι δουλεια εχει η Αριστερα και την μπλεκεις? Εδώ μιλαμε για κινηματα πολιτων, για το οικολογικο κινημα, για αυτόνομες συσπειρωσεις πολιτων, κ.λπ. Όμως αυτος ο «αφελης» που θα το ρωτησει αυτό μαλλον περναει τους ερωτωμενους για αφελεις. Θα ηθελα –εάν δεν γινομαι βαρετος και ενοχλητικος- να σας πω μια ιστορια. Όμως πριν από αυτην σταχυολογω μερικα απ’οσα γραφτηκαν στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τις προηγουμενες ημερες –το κανω σαν εισαγωγη στην ιστορια μου:

  1. ….βέβαια δεν αρμόζει σε σοβαρούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το “αριστερός”, “δεξιός”….!
  2. Δεν ειμαι Οικολόγος, ειμαι Κατοικος το καταλαβαινεις?
  3. Δεν μιλάμε βέβαια για καθόλου μεταλλεία… μιλάμε όμως για έναν τομέα πολύ μικρότερου μεγέθους παγκοσμίως….
  4. Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ!
  5. … να μην μπείτε καν στη διαδικασία να συζητήσετε με τα ανθρωποειδή για το πώς θα ήταν αν κάθε χώρα στηριζόταν στους δικούς της ορυκτούς πόρους.

  Εάν τα παραπανω φανταζουν σε φιλους και μη, ακτιβιστες και μη, κατω των 30 ετων ευφυεις εναλλακτικες προσεγγισεις της σημερινης πραγματικοτητας θα ηθελα να σημειωσω ότι είναι κάκιστα επαναδιατυπωμενες αποψεις ψευτο-αριστερων διανοούμενων των δεκαετιων ’60-’70. Οι πιο δευτεροκλασατοι από αυτους εχουν εντελως ξεχαστει ενώ οι επιφανεστεροι εκλεισαν τον κυκλο της «εναλλακτικης προσεγγισης» των κοινωνικων κινημάτων είτε σε ψυχιατρεια (εχοντας π.χ. πνιξει την γυναικα τους) είτε εχοντας μετατραπει σε οργανικους διανοούμενους της …. Ακροδεξιας.

  Και τωρα η μικρη ιστορια που υποσχεθηκα: στα μεσα της δεκαετιας του ’80 η ελληνικη εξωκοινοβουλευτικη αριστερα περασε οριστικα στην ιστορια αφηνοντας μερικα απολιθωματα πισω της -όπως αυτά που ανακαλυπτουν και οι παλαιοντολόγοι. Περιπου την ιδια εποχη ένα μερος του ΠΑΣΟΚ καταλαβε ότι οι αναφορες του ’70 στον Τσε Γκεβαρα και στα (κρυπτοφασισιτικα) κινηματα του Τριτου κοσμου ήταν απλωςμια πλακα που τους εκανε ο Αντρεας Παπανδρεου. Τα 2 αυτά ρευματα πολιτικων ορφανων συναντηθηκαν με ένα άλλο, διαφορετικού τύπου και ηθικης, ρευμα που γενιοταν εκεινη την εποχη: τις μεγαλες μασελες (κατι σαν τον παλιο Pac-man) που κατ’ευφημισμον ονομαστηκαν «Τοπικη Αυτοδιοικηση». Η συναντηση των καταθλιπτικων τεως αγωνιστών με τους «αγωνιστες της περιφερειας» είναι η μητερα αυτου που σημερα, με τροπο προσβλητικο, ονομαζουμε κοινωνικα κινηματα (προσβλητικο για τα κοινωνικα κινηματα όπως τα εζησαν και τα περιεγραψαν ιστορικες μορφες της Αριστερας και της Αυτονομιας). Με αλλα λογια, η αναγκη καποιων να «υπαρξουν» (πολιτικα) και η αναγκη καποιων αλλων να «τ’αρπαξουν» (κανονικα) εχουν οδηγησει στο να εχει μετατραπει σημερα το οικολογικο κινημα στη Ελλαδα σε ένα απεραντο ντιβάνι ψυχαναλυτη (για τους μεν) και σε μια προσοδοφορα ενασχοληση για τους δε.

  Τι μενει σαν συμπερασμα απ’όλα αυτά? Νομιζω ότι ότι δεν ειμαστε δυο ομαδες ανθρωπων που εχουμε διαφορετικη προσεγγιση στα καιρια ζητηματα της αναπτυξης και της περιβαλλοντικης προστασιας. Ειμαστε, αντίθετα, δυο «στρατοί» που πολεμαμε, ο καθενας με την δικη του ηθικη και τους δικους του στόχους. Περιπτωση συμβιβασμου δεν υπαρχει. Η συννενοηση είναι –δυστυχως για την ελληνικη πολιτικη κουλτούρα- αγνωστη λεξη.

  Τελειωνω με μια δευτερη αναφορα στην φραση: “Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ!” Πιστευω –όπως φανταζομαι και ο antigoldgreece- ότι η φραση αυτή συμπυκνωνει ολη την αγεφυρωτη αντιθεσή μας. Επειδη και αυτος την εχει δανειστει, δανειζομαι και εγω τα λογια του R.Wolin: “… η σαγηνη που ασκησε ο φασισμος στον μεταμοντερνισμο δεν αποτελει συγκυριακο φαινόμενο αλλά εχει, αντιθέτως, ευρειες διαστασεις και παρελθον. ….(υπαρχει) προιστορια της σχεσης της μεταμοντερνας σκεψης με την ακρα Δεξια. Η κοινη αντιπαθεια που ετρεφαν οι μεταμοντερνοι και οι υπερασπιστες του αντι-Διαφωτισμου για τον ορθο λογο και την σημερινη δημοκρατια προδιδει μια σημαινουσα στρατηγικη σημασια –ολοι αυτοί συνοικουν στο εκρηκτικο εκεινο πεδιο οπου η Αριστερα (της καταθλιψης, λεω εγω) συνανταται με την Δεξια (του παρασιτισμου και της μασας, ξαναλεω εγω)”.

 11. Μα ακριβώς γ αυτό ,επειδή δημοσιεύσαμε τις απόψεις σας και επώνυμα ,ζήτησα να δημοσιεύσουμε την αντίθετη άποψη, αλλα δυστυχώς …

 12. Αχ, “υπανάπτικτη” Χαλκιδική που “δεν αγαπάς την ανάπτυξη…”!
  Πόσους ανθρώπους θα θρηνήσεις ακόμη; Μακρύς ο καταλογος! Από παιδάκι ακούω για χαλικώσεις, δηλητηριάσεις σε μολυσμένες στοές, σπασμένα πλευρά, πλακωμένους ανθρώπους…
  Γιατί κάτοικε της Χαλκιδικής επαναστατείς;Γιατί δεν θέλεις την “πρόοδο” …αφού σου δίνουμε τα λεφτά για να αγοράσεις το φέρετρό σου!
  Πόσο πουλημένο τομάρι, πόσο συνένοχος είσαι ΕΣΥ λάτρη της “ανάπτυξης”, που συκοφαντείς και περιφρονείς την απαίτηση μιας όλοκληρης κοινωνίας ανθρώπων που δεν ανέχεται να παραδοθεί βορά στους χρυσοθήρες; Τι θα πεις στην οικογένεια, στο φίλο, στο γείτονά του; Θα του πεις ότι τον βλέπεις σαν αναλώσιμο υλικό; Τι θα πεις σε εμένα που ο πατέρας μου είναι ανάπηρος 25 χρόνια και άνεργος και δυστυχισμένος από το κωλομεταλλεία σας;
  ΤΕΛΟΣ λοιπόν!!! Άρχισε ο πόλεμος! Έιμαστε εδώ,θα μας βρίσκεται μπροστά σας πάντα… εμάς τους “ψευτοοικολόγους, τα φρικιά, του οικολογούντες” για σας. Εμείς πάντως είμαστε απλώς κάτοικοι ενός υπέροχου τόπου, ενός τόπου που δεν θα τον αφήσουμε να πεθάνει!
  Δεν θα ανεχτούμε άλλες συμφορές από τα μεταλλεία.

 13. Ρε παιδιά απ το ψευδώνυμο Μίδας να καταλάβεις πόσο αυτός ο άνθρωπος είναι εντελώς μαλάκας. Το γεγονός πως σημειολογικά ταυτίζει τον ευατό του μετ ο Μίδα δείχνει και πόσο ανασφαλής ειναι. Κοίτα φιλε μην έχεις στο τέλος και τν κατάληξη του Μίδα. θυμάσαι τι έπαθε.
  Οσο για το δαχτυλίδι παιδιά όντως ένας μαλάκας του οποίου το όνομα αγνοούμε , που ήταν απ αυτούς τους νεογιάπηδες ξυρισμένος και κουρεμένος ώς νεοναζί, μας ρωτουσε για τα δαχτυλίδια μας. καμία από μας δε φορούσε όχι χρυσάφι αλλά ούτε καν μπακιράκι της πλάκας. Ο τύπος ήταν απ αυτούς που τους τρέχουν οι εταιρείες με μια τσάντα στο χέρι. Ηταν απ αυτούς που οι εταιρείες του βάφτισαν “μάνατζερ” ή μια τέτοια μπούρδα, κι αυτοί νόμιζαν πως απέκτησαν αξία. Είναι καημένα παιδακια που αν και ξέρουν πολύ καλά τι κακό κάνουν είναι τόσο στερημένοι που ξεπουλούν και την ίδια τους τη μάνα για να μπορούν να γίνονται τα αγαπημένα παιδάκια κάποιου πλούσιου.. Αν μείνουν γυμνοί ειναι τόσο αποκρουστικοί όσο το χρώμα του δέρματος που φοράνε. Εκρού σαν του νεκρού. αυτοί οι άνθρωποι ειναι νεκρές φύσεις. αυτοι οι άνθρωποι φοβούνται αν τους κάνεις ένα….ουστ!!!Γλύφτες. Μη δίνετε σημασία. ο αγώνας περιέχει και τέτοια στοιχεία. περιέχει και ψέμματα και όλα τα επικύνδυνα παιχνίδια. Μια αφιέρωση στο Stiger .”Απ τα κόκκαλα βγαλμενη των ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρεωμένη χαίρε ω χαίρε λευτεριά”. Μολών Λαβέ.

 14. ΡΕ φίλε Μιραμπίλι δοκτωρα επικοινωνείς με τον εγκεφάλο σου μ αυτά που λές? Τι γλώσσα είναι αυτή που χρησιμοποιείς? Καταλαβαίνεις τουλάχιστον εσύ για ποιό πράγμα μιλάς? δεν έχω καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής γιατί μάλλον ο ποιητής δεν έχει ούτε αυτός καταλάβει τι θέλει να πει. Τέλος πάντων για τον εαυτό σου μιλάς? δεν πας καλύτερα να τα πεις όλα αυτά σε έναν ψυχίατρο? θα σε βοηθήσει να τα βρεις με τον εαυτό σου.Ασε την ενασχόληση με τα μεταλλεία κατά μέρος. έχεις άλλες σκοτούρες τώρα να κοιτάξεις. τον εαυτό σου. δεν πας καλά.

 15. «Φίλοι» και φίλοι καλησπέρα. Να’μαι πάλι, δυστυχώς για μερικούς από εσάς.
  Δε μπόρεσα να βρω το χρόνο να απαντήσω στα φιλικά και εποικοδομητικά σας μηνύματα, αλλά με ενδιαφέρον τα διάβασα με προσοχή σήμερα. Ελπίζω να μη σας κουράσω με το μακροσκελές κείμενο αλλά απαντάω ένας σε πολλούς.
  Και στις δύο αναρτήσεις, τόσο στα, διαβόητα πια, επεισόδια του Grand Hotel στη Θεσ/νίκη, όσο και στο τραγικό δυστύχημα (είναι ΛΑΘΟΣ η λέξη ατύχημα για αυτά τα συμβάντα στα μεταλλεία) στις Μαύρες Πέτρες, υπήρξαν μερικά, πιο λίγα από όσο ήλπιζα, σχόλια στις δικές μου τοποθετήσεις από συγκεκριμένους φαινοτύπους μελών του γκρουπούσκουλου.
  Είχα απαντήσεις του στυλ «Και που’ σαι; Καλύτερα να αλλάξεις blog γιατί εμείς εδώ είμαστε όλοι επικίνδυνοι» ή «bre ante kai g…. palioma….siga mhn asxolithw me sas tous m…» κ.λ.π. Αναμενόμενοι τύποι (και τύπισσες) του στυλ «Μπόχουμ δέρνουμε?» Δεν αξίζει να ασχοληθώ μαζί τους. Δε βγάζει πουθενά. Ετερόφωτα πλάσματα, απελπισμένα πολλές φορές, ακολουθούν τα Αφεντικά χωρίς να σκέπτονται και πολύ. Θα τους λέμε από εδώ και μπρος ΜΔΤ (Μπόχουμ Δέρνουμε; Τύποι). Κάθε καρυδιάς καρύδι σε αυτόν τον τύπο: Φρικιά που θέλουν να ξεδώσουν και να εκφράσουν τις πράσινες αγωνίες τους, πληρωμένοι τραμπούκοι, τύπισσες που ψάχνουν να βρουν χαρά στα μπούτια τους (είδα κανα δυό τέτοιες…), αθώοι πιτσιρικάδες, ότι φανταστεί κανείς.
  Έτσι μερικοί από αυτούς, όπως η Αρχιμίδα, πιθανώς λόγω μειωμένης αντίληψης, φαίνεται ότι ενεπλάκησαν στο επεισόδιο του ξενοδοχείου, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά (δηλαδή να δείρουν τον «αντίπαλο» ή έστω να τον κατατροπώσουν με επιχειρήματα) και, το χειρότερο, ΧΩΡΙΣ να ενημερώσουν αναλυτικά τα Αφεντικά, με αποτέλεσμα τα αφεντικά να γίνουν ρόμπες ξεκούμπωτες όταν με κάθε έμφαση αποκαλούσαν ψεύτες όσους έλεγαν τι έγινε στο ξενοδοχείο. Έτσι από την πλήρη άρνηση των γεγονότων: «Πότε συνέβη αλήθεια το περίφημο περιστατικό; Ήμουνα στο Grand Hotel από τις 2 μέχρι τις 5 περίπου και δεν είδα τίποτα τέτοιο. Δεν συνέβη πριν την έναρξη των εργασιών, δεν συνέβη όταν ήμασταν μέσα, δεν μπορεί να συνέβη ούτε στο διάλειμμα, γιατί η μεγάλη ομάδα από την Παναγία είχε φύγει πολύ πιο πριν», φτάσαμε στην αναγνώριση: «Όσο για το δαχτυλίδι παιδιά όντως ένας μαλάκας του οποίου το όνομα αγνοούμε…». Και ενώ η Αρχιμίδα παραδεχόταν το γεγονός , ταυτόχρονα τα Αφεντικά σε άλλα blogs το διέψευδαν. Και ήταν τόση η σύγχυση, που η Αρχιμίδα έβρισε τον Μίδα («Ρε παιδιά απ το ψευδώνυμο Μίδας να καταλάβεις πόσο αυτός ο άνθρωπος είναι εντελώς μαλάκας») που ήταν στην ίδια παράταξη με αυτή. Μύλος. Μπορεί να έφαγε χοντρό κράξιμο η Αρχιμίδα η κακομοίρα…
  Οι ΜΔΤ είναι μεν πιστά σκυλιά και αποτελούν το κύριο μέρος του γκρουπούσκουλου, αλλά να τι δημιουργούνε. Ας τους αφήσουμε λοιπόν στην ησυχία τους.
  Άλλες όμως απαντήσεις όμως έχουν πραγματική αξία και άποψη. Π.χ. «Δεν είμαστε γενικά κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Είμαστε κατά συγκεκριμένων μορφών εκμετάλλευσης που καταστρέφουν τη φύση και τις ζωές μας.» Αυτό έχει πραγματική αξία και χρήζει συζήτησης. Είναι άνθρωποι που πραγματικά αγωνιούν για το πανέμορφο τοπίο της Χαλκιδικής, είναι άνθρωποι που έπαθαν ή φοβούνται ζημιά από την αγυρτεία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων στις δεκαετίες του 50 και 60 και 70 και 80 και 90 (θα τα πούμε και γι’αυτούς μη στεναχωριέστε), είναι άνθρωποι που πιθανώς έχασαν δικούς τους. Είναι γενικότερα άνθρωποι που έχουν λόγο αντίδρασης, σκέπτονται και συμπεριφέρονται. Αυτούς θα τους λέμε ΣΑΠ (Σκεπτόμενοι Ανήσυχοι Πολίτες).Θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ περισσότερο με τους ΣΑΠ από όσο με τους ΜΔΤ.
  Από εκεί που δεν πήρα απάντηση ΚΑΜΜΙΑ είναι από τα αφεντικά. Και αυτό ΔΕΝ με εξέπληξε. Αν και υποσχέθηκαν ειδική ανάρτηση που θα απαντά στην ουσία της επιχειρηματολογίας μου δεν είδα τίποτα. Με ΑΥΤΟΥΣ θα ασχοληθώ κυρίως. Με τύπους που ποσώς νοιάζονται για τη Χαλκιδική. Με τύπους που έχουν κάνει επάγγελμα το κυνήγι της εκμετάλλευσης μεταλλείων. ΟΠΟΥ και να βρίσκεται. Με τύπους που το ένα απόγευμα βρίσκονται στις Μαύρες Πέτρες, την άλλη μέρα με (δικές τους άραγε;) Mercentes πάνε στην Φωκίδα, την επόμενη (αερομεταφερόμενοι με ποιανού τα έξοδα άραγε;) βρίσκονται στο Όβατσικ της Περγάμου στην Τουρκία και καταλήγουν σε Ασιατικά συνέδρια… Με τύπους που κουβαλάνε τους κακομοίρηδες τους ΜΔΤ για να προπηλακίζουν όσους (με ευκολία) συντρίβουν τα επιχειρηματάκια τους . Με τύπους που εκμεταλλεύονται τους ΣΑΠ και τους χρησιμοποιούν ενώ αυτοί κονομάνε ΑΠΕΙΡΑ λεφτά. Με τύπους που συνδέονται με μεγαλογιατρούς, με οικοπεδοφάγους, με «ξενοδόχους». Με τύπους που πιστεύουν «Κάτω οι Μαύρες Πέτρες, πάνω το Μαύρο Χρήμα. Δεν τους ξέρω ποιοι είναι αλλά θα φανούν από την αντίδρασή τους (ή τη μη αντίδραση) εδώ μέσα.
  Για να συνοψίσω: Συμπάθεια στους ΜΔΤ, πραγματική και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων με τους ΣΑΠ και ξύλο ατελείωτο ( όχι ξύλο των ΜΔΤ, ξύλο με επιχειρήματα έτσι;) στα Αφεντικά.
  Δε μπορώ να γράφω κάθε μέρα, αλλά θα προσπαθήσω να γράφω κάθε βδομάδα.
  Σας φιλώ όλους,
  Η (σκληρή) Αλήθεια.

 16. Φανταστείτε ότι αυτός εδώ προσπαθούσε πριν από κάτι μέρες να μας πείσει ότι δουλεύει σε γαλαρία!!!!!!!!!!!!
  Άκου τύπε (δεν μπορώ να σε πω “φίλο”, δεν είσαι ούτε “αλήθεια”) εσύ μπορεί να έχεις μάθει να χωρίζεις τους ανθρώπους σε αφεντικά και υποτακτικούς, όμως άδικα ψάχνεις.
  Εδώ δεν υπάρχουν αφεντικά, δεν υπάρχουν υπηκοοι, είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι που συναντηθήκαμε στον ίδιο σκοπό. Να σώσουμε τον τόπο μας από τους ληστές σαν και του λόγου σου.
  Και είμαστε αλληλέγγυοι με τους φίλους από τη Γκιώνα κι απ τη Θράκη που έχουν το ίδιο πρόβλημα με μας και παλεύουν με άλλους ληστές. Και μάθε ότι κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους ήρθαν και μας επισκέφτηκαν στις Σκουριές για να μας δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Και θα τρέξουμε κι εμείς όποτε μας χρειαστούνε.
  Εσείς έχετε τα εκατομμύρια, τις “εταιρείες συμβούλων” και τους πληρωμένους δημοσιοσχετίστες, εμείς έχουμε ένα και μόνο όπλο, την αλληλεγγύη! Αλλά που να καταλάβει απ αυτά κάποιος που πληρώνεται για να μας δυσφημεί!!!

 17. Το παραλήρημά σου δεν έχει όρια! Μας έπεισες ότι εκτός από γελοίος είσαι και αδίστακτος! Δεν τον έκλαψες και πολύ τελικα τον καημένο ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΑΣ το Τάκη.Ύστερα από τις βαρύγδουπες αηδίες “είναι ο δικός μας συνάδερφος, τρεφόμαστε με την πικρίλα του θανάτου” και άλλες μπαρούφες, γύρισες πάλι στην καθημερινή σου ασχολία. Κατινιά και χυδαιότητα…και άντε πάλι για το πλατινένιο δαχτυλιδι… και τα αφεντικά μας και τα γρουπούσκουλα μας….Μάλλον πρέπει να ζήτησεις άυξηση από την εταιρεία σου (γιατί μόνο αυτή είναι δικιά σου) μήπως και σου κατέβει καμιά καινούρια ιδέα, καμιά καινούρια βρισιά για να γράψεις. Με μερικά ευρουλάκια παραπάνω όλο και καμιά ιδέα θα κατεβάσεις!
  Εμείς όμως δεν έχουμε αφεντικά. Είμαστε όλοι συναγωνιστές σε ένα κοινό αγώνα. Και οι διαδικασίες με τις οποίες συναποφασίζουμε μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από κάτι σκουλήκια σαν και του λόγου σου. Την επομένη φορά, λοιπόν, που θα ξαναβγείς από την τρύπα σου να βάλεις καλά μέσα στο βόθρο που αποκαλείς μυαλό και τούτο: όλοι είχαμε κάποιον δικό μας στα μεταλλεία, όλοι ζήσανε τον πόνο της απώλειας από αυτά, όλοι πονάμε για τον τόπο μας, όλοι είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι, ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ! Από την Γκιώνα, την Θράκη, την Κρήτη…τη Χαλκιδική έως τον Καναδά, το Περού, το Νεπάλ…. Τα έβαλες με ανθρώπους γελοίε ενώ είσαι σκουλήκι!!!

  • Nα του απαντήσεις δεν αξίζει… δεν αξίζει καν να το διαγράψεις ως σκουπίδι.
   Φίλε Μαύρε, καλά λες ότι δεν του αξίζει το όνομα που διάλεξε: “ΑΛΗΘΕΙΑ”! Θα βρούμε κάπως αλλιώς να τον λέμε.

 18. Προς Arximidas, 17/10: Το να μην μπορουμε να συννενοηθουμε δεν είναι δα και τοσο κακο. Μπορει πράγματι να μην τα λεω καλά, μπορει να μην εχω καταλαβει τι λεω –μπορει όμως και εσυ να μην καταλαβες τι λεω. Παρ’όλα αυτά πιστευω ότι καταλαβες πολύ καλα σε ποια πρόσωπα και καταστασεις αναφερομαι. Εξ άλλου αυτος για τον οποιο μίλησα και ο οποιος θα μπορουσε να απαντησει δεν το εκανε και αυτό είναι μια αποδειξη ότι αυτος τουλάχιστον καταλαβε πολύ καλα τι εννοούσα.
  Τελος παντων επικοινωνω μαζι σου για έναν άλλο λογο: παρατηρω ότι τελευταία εχουν αυξηθει οι προτροπες από οσους διακατεχονται από οικολογικο οιστρο προς οσους διαφωνουν μαζι τους να επισκεφθουν τον ψυχίατρο. Εσυ μου λες να παω στον ψυχίατρο ενώ προσφατα και η «perlomin-w» (15-16/10) προετρεψε τον «Αληθεια»να κανει το ιδιο (δεν ξερω εάν εννοειτε και τον ιδιο ψυχίατρο). Μαλιστα η «perlomin-w» διαβεβαιωνει ότι ένα περασμα του «ψυχακια Αληθεια» από τον ψυχίατρο θα κανει και όλους σας να «περνατε καλα». Δεν θελω να ειμαι υπερβολικος αλλα θα σας θυμισω ότι σχετικα προσφατα στην ευρωπαϊκή ιστορια εγινε προσπαθεια οι πολιτικες και ιδεολογικες διαφορες να λυθουν με την βοηθεια των ψυχιατρων και -σε μαζικη κλιμακα- μεσω των «ψυχιατρείων». Η «προτροπη» αυτή εχει συγκεκριμενο -και στιγματισμενο- ιδεολογικο προσημο. Δεν είναι προς τιμην όποιου διαφωνει πολιτικα και ιδεολογικα με καποιον αλλον να τον καλει «να παει σε ψυχίατρο» –εστω και υπο τυπον πλακας(?). Δηλαδη, εάν ειχε και καποια εξουσια επανω του θα τον εστελνε εκει ακόμη με λιγο «ζορι»?
  Τωρα ισως Arximida καταλαβες τι εννοω στο προηγούμενο κείμενό μου για «εκεινο το πεδιο οπου η Αριστερα συνανταται με την Δεξια ”.

  ΥΓ. Μου προτείνεις να παρατήσω την ενασχόλησή μου με τα μεταλλεια. Εχεις κατι καλο να μου προτείνεις? Π.χ. Ένα μπαρ με ποτα-μπομπες σε καποια παραλια της Χαλκιδικης? Το νοίκιασμα αθλιων δωματιων σε ελληνες και ξενους τουρίστες? Μια «Παραδοσιακη» ταβερνα με μεζέδες σε τουριστικη περιοχή? Ή απλως επαγγελματίας αγωνιστής-ακτιβιστής?

  • Δεν απάντησα στο προηγούμενο σχόλιο του “Δόκτωρα” γιατί δεν βρίσκω ότι αυτό το ασυνάρτητο ανακάτωμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας αφορά και ότι έχει κάποια σχέση με αυτά που συζητάμε εδώ.
   Από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στον Ανδρέα Παπανδρέου κι από κει στην άκρα Δεξιά μέσω … μεταμοντερνισμού και αντι-Διαφωτισμού…;;; Έλεος γιατρέ! Εγώ τουλάχιστον αδυνατώ να παρακολουθήσω αυτό το παραλήρημα και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. (Θα είχα βέβαια την περιέργεια να ακούσω τον, κατά τον Δόκτωρα, ορισμό του “μεταμοντερνισμού” – μια λέξη εντελώς κενή περιεχομένου η οποία είναι πολύ της μόδας στους κύκλους των θεωρητικολογούντων και χρησιμοποιείται κατά κόρον …για την οποία όμως δεν υπάρχει ούτε ένας ορισμός που να βγάζει έστω κάποιο στοιχειώδες νόημα).
   Όλα αυτά ακούγονται σαν τα απωθημένα ενός (προδομένου) αριστερού και θα του πρότεινα να πάει να τα πει …κάπου αλλού. Και πριν σπεύσει να μας (ξανα)κατηγορήσει για “φασίζουσα” νοοτροπία ας θυμηθεί ότι εκείνος ήταν που είπε ότι “το οικολογικο κινημα στη Ελλαδα έχει μετατραπεί σε ένα απεραντο ντιβάνι ψυχαναλυτή”.
   Σεβαστή η άποψή του, όμως ειλικρινά, η πολιτική ανάλυση της οικολογίας δεν μας ενδιαφέρει καθόλου εδώ. Δεν έχει σχέση με τη Χαλκιδική, δεν έχει σχέση με τη Γκιώνα, δεν έχει σχέση με το τι θέλουμε για τη ζωή μας και τον τόπο μας. Και αν θέλει ας μας πει αν είναι ή δεν είναι “φασίζουσα” (“φασιστική” μήπως;) η δια της βίας (δηλαδή με ειδικούς νόμους) επιβολή της μεταλλείας ως ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας.
   Αν θέλει να συζητήσουμε επί της ουσίας, να συζητήσουμε. Αν θέλει να αναπτύσσει πολιτικοφιλοσοφικές θεωρίες, ας αναζητήσει τα αντίστοιχα φόρουμ που σίγουρα υπάρχουν στο διαδίκτυο.

 19. Πως τέλος πάντων όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον τόπο μας είμαστε όλοι αγράμματοι και αλητόβιοι και μας άγουν και μας φέρουν οι επιτήδειοι?Πως τέλος πάντων η σκέψη έγινε προνόμιο μόνο όσων θέλουν μεταλλεία και “ανάπτυξη”πάνω στα βουνά μας?Η Γκιώνα ματώνει καθημερινά και μαζί της αισθάνομαι να αιμορραγεί η πατρίδα!!!Εχει τέλος άραγε αυτή η ανοησία?Θα καταλάβετε ποτέ πως χρυσάφι είναι αυτό που βλέπετε και απολύτως χρειάζεστε σαν ανθρωποι?Η μήπως δεν είστε άνθρωποι?Αφήστε λοιπόν το δικαίωμα σε μας να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και μην μας θεωρείτε εντελώς αφελείς και ανόητους. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι μας γίνεται και καταλαβαίνουμε επίσης πως απο το στρίμωγμα που έχετε το μόνο που κάνετε είναι να μας βρίζετε χυδαία.Ανταποδίδουμε.

 20. «Δεν ημουν εκει ….Χτυπουσε τον αερα …Τον συγχωρω» (Δ.Σαββόπουλος).

  Αγαπητε αντιπαλε antigoldgreece, απαντω σημειο προς σημειο (σε “εισαγωγικα” τα δικα σου λογια) σε οσα εγραψες:

  «δεν βρίσκω ότι αυτό το αυτό το ασυνάρτητο ανακάτωμα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας μας αφορά και ότι έχει κάποια σχέση με αυτά που συζητάμε εδώ …. Παραληρημα…»

  Δεν νομιζω ότι παραληρουσα. Απλως εδινα την –κατά την γνωμη μου- προελευση και ταυτοτητα των περισσοτερων τασεων του ελληνικου οικολογικου κινηματος. Συμφωνεις -δεν συμφωνεις, η ποιοτητα του οικολογικου κινηματος στην Ελλαδα είναι πολύ χαμηλη –σε σχεση με τα αντιστοιχα ευρωπαϊκά κινηματα- ακριβως γιατι προερχεται από τα «ορφανα του αριστερισμού» της περιοδου 1980-1990 και τις μεγαλες μασελες της τοπικης αυτοδιοικησης του 1990-2000. Μια ματια στον λογο που αρθρωνεται(?) σε ετουτο το blog το αποδεικνυει.

  «…ειλικρινά, η πολιτική ανάλυση της οικολογίας δεν μας ενδιαφέρει καθόλου εδώ. Δεν έχει σχέση με τη Χαλκιδική, δεν έχει σχέση με τη Γκιώνα,…»

  Δεν σας ενδιαφερει καθολου ή δεν σε ενδιαφερει? Εισαι σιγουρος ότι ολοι οσοι συμφωνουν κατά τα αλλα μαζι σου συμφωνουν και σε αυτό? Δηλαδη λες ότι η υπερασπιση ενός τροπου κοινωνικης αναπτυξης εναντια σε έναν αλλον τρόπο ανάπτυξης δεν είναι καθαρα πολιτικη σταση και δραση? Δηλαδη εσυ π.χ. τι εισαι ακριβως? Ενας λατρης των πρασινων λιβαδιων, των γαργαρων νερων και του απεραντου γαλαζιου της θαλασσας? Ειστε τελικα οικολογοι- ακτιβιστές –ενεργοι πολίτες ή απλως κηρυττετε τον Ζ.Ζ.Ρουσσω και θελετε να «ξαναγυρισετε» την φυση?
  Η αποψη ότι η υπερασπιση του περιβαλλοντος είναι μια μη-πολιτικη ή εστω υπερ-πολιτικη δραση που υπερβαινει τους κλασσικους πολιτικους διαχωρισμούς είναι συνηθως επιχειρημα είτε των κρυφοδεξιών πονηρουληδων είτε των μουλωχτων εξ επαγγελματος αριστερων.
  Υποψιαζομαι ότι η αποσταση που παιρνεις απο τα «πολιτικά» δεν ειναι τοσο αθωα απο … πολιτικη αποψη. Εσυ π.χ. εγραψες ότι «δεν αρμόζει σε σοβαρούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το “αριστερός”, “δεξιός». Ο Αντρε Γκορζ, μορφή της οικολογίας, ειχε φθασει, αντίθετα, στο ακραιο σημειο να θεωρει οτι κάθε μορφη επιστημης εχει ιδεολογικο χρωμα. Ειμαι σιγουρος επισης ότι ξερεις ότι οι πιο σοβαροι εκπροσωποι της πολιτικης οικολογιας όπως ο Ιβαν Ιλιτς και ο Αντρε Γκορζ ειχαν καταξευτελισει την αποψη ότι η οικολογια είναι ένα κινημα που «ξεπερναει» την πολιτικη και αντιθετα το ειχαν «συνταξει» μαζι με το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα, το δημοκρατικό κίνημα, κ.λπ.

  «είναι “φασίζουσα” (”φασιστική” μήπως;) η δια της βίας (δηλαδή με ειδικούς νόμους) επιβολή της μεταλλείας ως ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ οικονομικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με τη θέληση της τοπικής κοινωνίας»………

  Η αποψη ότι «οι ειδικοι νομοι» είναι «βια» -“φασίζουσα” (”φασιστική” μήπως;) -είναι μια καθαρη και συγκεκριμενη πολιτικη αποψη και όχι απροσδιοριστα οικολογικη. Τι να κανουμε: «με νομους» λειτουργει η κοινοβουλευτικη δημοκρατια και οποιος προσβλεπει σε ένα άλλο πολιτικο συστημα πρεπει να εχει τουλαχιστον το θαρρος να το λεει. Τουλαχιστον αυτό. Αγαπητε, εχεις σαφη πολιτικη και ιδεολογικη θεση –και καλα κανεις βεβαια- αλλα μην μας φωναζεις κιόλας καταμουτρα για την «πολιτικη αναλυση της οικολογιας».
  Επι πλεον εγω καταλαβαινω ότι η αποψη που υφερπει στο blog –και όχι μονον σε αυτό το blog- είναι ότι η μεταλλεία και γενικα η βαρια βιομηχανία ειναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ οικονομική δραστηριότητα που ΔΕΝ (πρεπει να) επτρεπεται. Κανω λαθος?

  «Και πριν σπεύσει να μας (ξανα)κατηγορήσει για “φασίζουσα” νοοτροπία ας θυμηθεί ότι εκείνος ήταν που είπε ότι “το οικολογικο κινημα στη Ελλαδα έχει μετατραπεί σε ένα απεραντο ντιβάνι ψυχαναλυτή”…».

  Μιλησα συγκεκριμενα για φασιστικες «οικολογικες πρακτικες» στην πρωτη μου παρεμβαση –αναφερομενος στα γεγονοτα στο Grand Hotel. Στην δευτερη παρεμβαση μου, όταν εγραψα για «τα ψυχιατρεια» ειχα υπόψη μου χωρες και καθεστωτα που βρισκόντουσαν πιο ανατολικα από την ναζιστικη Γερμανια και την φασιστικη Ιταλια –στις οποιες ισως υπεθεσες ότι αναφερομουν και γι’αυτό χρησιμοποιησες την μετοχη «φασιζουσα». Μαλιστα νομιζω οτι τα καθεστωτα αυτά πολλοι στον χωρο των οικολογων παλιοτερα τα ειχαν σε μεγαλη ιδεολογικη εκτιμηση. Μερικοι μαλιστα τα τιμησαν και με την παρουσια τους.

  «Θα είχα βέβαια την περιέργεια να ακούσω τον, κατά τον Δόκτωρα, ορισμό του “μεταμοντερνισμού” – μια λέξη εντελώς κενή περιεχομένου»

  Ευχαρίστως να ικανοποιησω αυτην την περιεργεια. Εν αρχη ην ο μοντερνισμος, δηλ. ο πνευματικος χαρακτηρας της νεοτερης εποχης από τον 17ο εως τον 20ο αιωνα και ειδικοτερα η ραγδαια αναπτυξη της επιστημης και η συλληψη της εννοιας της προοδου (μεσω της επιστημης και της φιλοσοφιας) όπως την περιεγραψε ο Διαφωτισμος και ορισε η Γαλλικη επανασταση. Ο μεταμοντερνισμος είναι εκεινο το κινημα που αντιμαχεται την ιδεα της συνεχούς προοδου και κηρυσσει την μη συμμορφωση του ανθρωπου σε καθολικα συστηματα αληθειας και αξιων, καλώντας τον να αμφισβητησει την εννοια της αντικειμενικης αληθειας και της ιστορικης προοδου (το πιανουμε το υπονοούμενο σιγα-σιγα….). Στην ουσια ο μεταμορντενισμος αντιμαχεται την κληρονομια της Γαλλικης επαναστασης και των τεκνων της (μαρξισμος, αναρχισμος, κ.λπ) και κηρυσσει το ανορθολογισμο (τυχαιο παραδειγμα: μειωση της Παραγωγης –μειωση της Καταναλωσης). Το γεγονος οτι σε εμβληματικες μορφες του μεταμοντερνισμου (Νιτσε) και σε φασιστες διανοουμενους (Χαιντεγκερ) ακουμπησε ο ναζισμος καθως και ο νεοφασισμος των τελευταιων δεκαετιων πρεπει να το θεωρησουμε μια ….. συμπτωση της Ιστοριας. Το γεγονος οτι οι πομφολυγες του Φουκω επανεμφανιζονται απο ακτιβιστες σαν ….νεες ιδεες, ακομα και στο οικολογικο κινημα, πρεπει επισης να θεωρηθει …. συμπτωση.
  Ειναι λοπον ο «μεταμοντερνισμος μια λεξη εντελως κενή περιεχομένου»? –Ισως, μονον που σερνει μαζι της εκατομμυρια νεκρους, φασιστικα και νεοφασιστικα κινηματα και παω απ’ολα Ακτιβιστες του Υπερ-εγω (βλ. τις αποψεις: «την θεληση της τοπικης κοινωνιας την εκφραζουμε εμεις οι ενεργοί πολίτες, οι αγωνιστες, οι μπαρουτοκαπνισμενοι στην δραση, το ταδε κινημα, οι ετσι και οι αλλοιως….», «οι δημοκρατικες διαδικασιες αντιπροσωπευσης στρεβλωνουν την θεληση της κοινοτητας», κ.λπ.

  «Αν θέλει να συζητήσουμε επί της ουσίας, να συζητήσουμε…»

  Μα επι της ουσιας μιλησα από την αρχη: υποστηριξα ότι οι ψευδο-ηπιες μορφες αναπτυξης εχουν οδηγησει πανω από τους μισους Ελληνες στο να απασχολουνται στον «τουρισμο», δηλαδη στην καρα-κίτς οικοδομηση, στα μπαρ με μπομπες μεθανόλης, στα αθλια δωματια που συνυπαρχουν με υπερπολυτελείς ξενοδοχειακες εγκαταστασεις και, τελος, στα περιφημα ξενυχταδικα που απλωνονται σε ολη την ελληνικη ακτογραμμη. Εγραψα ότι ο εξοβελισμος της βιομηχανικης δραστηριότητας από την Χαλκιδικη εφερε στα μερη αυτά (και σε ολη την Ελλαδα) ένα πληθος πλυντηριων μαυρου χρηματος και διακινησης πολλων αλλων ουσιων «προστιθεμενης αξιας». Τελος, ημουν, νομιζω, εντελως «επι της ουσιας» όταν εγραψα ότι «η καθαρση από την βρωμικη μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια» μετετρεψε τους περηφανους Ελληνες (Μακεδόνες, Αρβανίτες και Χαμουτζήδες) σε μπαρμεν, πορτιερηδες και ρεντρουμαδες». Δηλαδη ποσο άλλο να μπω στην ουσια? Απαντηση όμως σε αυτά δεν πηρα –ισως την περιλαβεις στην «κανονικη αναρτηση» που υποσχεθηκες προ ημερων στον Αληθεια αλλα μαλλον χαθηκε στον δρομο.
  Όμως ας μπω με την ευκαιρια της προσκλησης σου ακομα περισσοτερο στην ουσια. Εγραψες: «Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ!». Απαντησα ότι αυτη μια ξαναμασημενη και εγκαταλελειμμένη ιδεα της δεκαετιας του ’60 και ότι αυτοι που την διατυπωσαν εχουν πλεον ξεχαστει ή εκαναν μια κωλοτούμπα και εγιναν ακροδεξιοι και αντισημίτες. Επι αυτης της «ουσιας» παλι δεν ειδα κανενα σχολιο.
  Γι’αυτό επανερχομαι -πιστευω επι της «ουσίας»- με μερικες ερωτησεις σε ζητηματα, που εχουν μεν απαντηθει στην πραξη, αλλα οι διακινητες μυθων αρεσκονται να επαναλαμβανουν:
  1. Ο στοχος σας φαινεται να είναι λιγοτερα αυτοκινητα αλλα είναι και λιγοτεροι αξονικοι τομογραφοι, συσκευες υπερήχων, κ.λπ. που όμως χρειαζονται τοννους μεταλλων και μαλιστα σε πολύ καθαροτερη μορφη?
  2. Ο στοχος σας φαινεται να είναι λιγοτερος λιγνίτης και πετρελαιο για ενεργεια αλλα είναι και ελαττωση της εξορυξης μεταλλευματων που απαιτούνται για την κατασκευη φωτοβολταικων και ανεμογεννητριων?
  3. Ο στοχος σας φαινεται να είναι λιγοτερο τσιμεντο αλλα είναι και λιγοτερα εναλλακτικα δομικα υλικα (π.χ. μονωτικα) που χρειαζονται μεγαλύτερη ποσοτητα εξορυσσομενων α’ υλων?
  4. Ο στοχος σας είναι λιγοτερα φαρμακα για καρκινο, καρδιοπαθειες, Αλτζχαϊμερ και επιστροφη στην εποχή της φυματίωσης και του προσδοκιμου ζωης στα 50? Αρα είναι και στοχος σας τα λιγοτερα εργοστασια φαρμάκων από τσιμεντο και ατσαλι για παραγωγη φαρμακων? (και μην μου μιλησει κανεις για εναλλακτικες θεραπειες γιατι θα ευχηθω ειλικρινα σε ολους στο blog να μην βρεθουν αντιμετωπες/οι με σοβαρη ασθενεια και προσπαθησουν να θεραπευθουν με μαντζούνια)
  5. Ο στοχος σας φαινεται να είναι λιγοτερες τηλεορασεις και γκλαμουράτες κινηματογραφικες αιθουσες αλλα είναι και λιγοτεροι ηλεκτρονικοι υπολογιστες και οπτικές ινες? (τρεχα γυρευε για το πυριτιο και τα άλλα χρειαζουμενα)
  6. Η κάθε μορφης επικοινωνια των νησιων (π.χ. των ελληνικων) με την ενδοχωρα προτείνετε να γινεται με βαρκες και όχι με πλοια από τοννους σιδερο?
  7. Η μεταφορα των ασθενων από τα νησια (π.χ. τα ελληνικά) προτείνετε να γινεται με ψαροκαϊκα και δεν απαιτειτε ολο και περισσοτερα ελικοπτερα του ΕΚΑΒ?

  Εάν μου πεις (που δεν το πιστευω ότι θα μου το πεις γιατι δεν θα σου το επιτρεψει ο οικολογικος διεθνισμος σου) ότι η εξορυξη οσων από τα παραπανω είναι απαραιτητα θα γινει σε εξωτικες περιοχές και με τροπο που το περιβαλλον δεν θα επιβαρυνθει, τοτε θα θεωρησω την συζητηση από μερους σου τουλαχιστον μη σοβαρη. Εάν μου πεις, επιπλεον, ότι για οσα από τα παραπανω Υλικα και Υπηρεσιες είναι απαραιτητα, απαιτειται μικροτερη εξορυξη α’υλων τοτε εγω θα σου πω ένα καλυτερο με τον Τοτό….

  Κλεινω βεβαιωνοντάς σε ότι δεν ειμαι ουτε «προδομενος αριστερος» ουτε βεβαια Κνιτης –εστω και με πολιτικα.

 21. Η κατάσταση του Δόκτωρα είναι πιο σοβαρή απ’ότι νόμιζα… Αντιγράφω ένα απόσπασμα σχετικά με τον “μεταμοντερνισμό” από το “Hiding in the Light” του Dick Hebdige. Αν δεν καταλαβαίνετε τιποτα είναι …επειδή όλα αυτά είναι όντως ακατανόητα! Η ουσία είναι η τελευταία γραμμή:

  “When it becomes possible for a people to describe as ‘postmodern’ the décor of a room, the design of a building, the diegesis of a film, the construction of a record, or a ‘scratch’ video, a television commercial, or an arts documentary, or the ‘intertextual’ relations between them, the layout of a page in a fashion magazine or critical journal, an anti-teleological tendency within epistemology, the attack on the ‘metaphysics of presence’, a general attenuation of feeling, the collective chagrin and morbid projections of a post-War generation of baby boomers confronting disillusioned middle-age, the ‘predicament’ of reflexivity, a group of rhetorical tropes, a proliferation of surfaces, a new phase in commodity fetishism, a fascination for images, codes and styles, a process of cultural, political or existential fragmentation and/or crisis, the ‘de-centring’ of the subject, an ‘incredulity towards metanarratives’, the replacement of unitary power axes by a plurality of power/discourse formations, the ‘implosion of meaning’, the collapse of cultural hierarchies, the dread engendered by the threat of nuclear self-destruction, the decline of the university, the functioning and effects of the new miniaturised technologies, broad societal and economic shifts into a ‘media’, ‘consumer’ or ‘multinational’ phase, a sense (depending on who you read) of ‘placelessness’ or the abandonment of placelessness (‘critical regionalism’) or (even) a generalised substitution of spatial for temporal coordinates – when it becomes possible to describe all these things as ‘postmodern’ (or more simply using a current abbreviation as ‘post’ or ‘very post’) ΤΗΕΝ IT’S CLEAR WE ARE IN THE PRESENCE OF A BUZZWORD”.

  Δηλαδή μια μπούρδα που είναι της μόδας, χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά δεν σημαίνει τίποτα! Μπορείτε να διαβάσετε και ολίγον Dawkins που κανείς, πιστεύω, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι Ορθολογιστής (αν και εδώ τα έχουμε δει όλα…)!
  Το “Postmodernism Disrobed” (Ο Μεταμοντερνισμός Ξεγυμνωμένος) υπάρχει (συντομευμένο) στο http://richarddawkins.net/article,824,Postmodernism-Disrobed,Richard-Dawkins-Nature

  Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει και το αντίστοιχο λήμμα στην Βικιπαίδεια: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82. Καμία σχέση!
  Ο Δόκτωρ μπορεί να πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η γενική μπουρδολογία που λέγεται “μεταμοντερνισμός” μπορεί να οδήγησε στο φασισμό (!), στα εκατομμύρια νεκρούς (!!), ακόμα και στα… σύγχρονα οικολογικά κινήματα (!!!).
  Τι να κάνουμε; Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι οι γάιδαροι πετάνε!

 22. Λοιπόν, κάποιος φίλος στο blog προκάλεσε τους “κυρίους” που μας επισκέπτονται από τα γραφεία της εταιρείας να μας πουν τι τελικά είναι. Αν είναι στελέχη σε εντεταλμένη υπηρεσία ή αν είναι μεταλλωρύχοι. Και συνεχίζω: αν είναι μεγαλοστελέχη- που αυτό είναι και το πιο πιθανό- δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους απαντάμε διότι αυτοί βλέπουν την τσέπη τους- αδίστακτα, πατώντας στην κυριολεξία επί πτωμάτων- ενώ εμείς αγωνιζόμαστε για το αύριο του τόπου μας. Αν είναι μεταλλωρύχοι τότε πραγματικά είναι ΠΡΟΔΟΤΕΣ γιατί δεν μπορεί πάνω από το σώμα του νεκρού συναδέρφου τους να εξυμνούν την εταιρεία! Άρα ούτε και με προδότες έχουμε να πούμε κάτι. Δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος που να μπορεί να αρθρώσει μια αντίθετη από τη δική μας, εμπεριστατωμένη, άποψη.
  Αηδίασα μαζί τους, πιστέψτε με και να’ μαι να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα…Τώρα- έτσι όπως παραληρώντας, γελοιοποιούνται- γελάω πολύ μαζί τους. Είναι για γέλια!
  Δε χρειάζεται να τους απαντάμε, μπορούμε να σπάμε πλάκα μαζί τους . Η ξεφτίλα τους είναι το αντίτιμο για τη θέση που κατέχουν και για όλες τις φραμπαλάδες που τη συνοδεύουν!

 23. ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ

  Πολλοί νομίζουν πως είναι μία λέξη (αλαμπουρνέζικα). Είναι όμως δύο. Όπως το «αλά γαλλικά». Μπουρνέζικα, λοιπόν, είναι η γλώσσα των Μπουρνού, μιάς φυλής του Σουδάν. Κατά την Επανάσταση του 1821, άτομα της φυλής των Μπουρνού αποτελούσαν τμήμα του εκστρατευτικού σώματος του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, που ήρθε για να καταπνίξει την Επανάσταση. Η διάλεκτος των Μπουρνού προφανώς ήταν ακατανόητη στους Ελληνες και όσα άκουγαν τα έλεγαν «αλά μπουρνέζικα», δηλαδή ακατανόητα.

  Αλαμπουρνέζικα είναι και αυτά που μας λέει ο κ. antioglodgreece, αντιγράφοντας (κατά την πάγια προσφιλή του συνήθεια) άρθρα. Για τον…μεταμοντερνισμό αυτή τη φορά. Για αυτά όμως που ερωτάται, δηλ. για την ταμπακιέρα, συνεχίζει να μην απαντά και εσκεμμένα στέλνει τη μπάλα εκτός γηπέδου. Μέχρι στιγμής, για τον ίδιο και για μέρος (όχι όλους-ες) από το πέριξ τσούρμο των “οικολόγων”, έχουν ειπωθεί τα παρακάτω και ΔΕΝ έχω ακούσει αντίλογο από κανένα:

  – Oι περισσότεροι αποτελούν τυπικό παράδειγμα “ακτιβιστών”, προερχόμενων από το αντάμωμα ορφανών εξωκοινοβουλευτικών αριστερών και τέως Πασόκων, με τις μεγάλες μασέλες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον οι πιο παλιοί, σαν τον κ. antigoldgreece. Εκεί δηλ. που η Δεξιά ανταμώνει την Αριστερά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

  – Διέπονται από υφέρπουσα φασίζουσα (θέλετε φασιστική;) σκέψη και πρακτική, προβάλλοντας το Απόλυτο Εγώ τους και την Απόλυτη Αλήθεια των δικών τους θέσεων. Το τι γράφουν και το τι λένε, το κραυγάζει. Μόνον αυτοί ξέρουν, μόνον αυτοί εκφράζουν την τοπική κοινωνία, μόνον αυτοί νοιάζονται για το περιβάλλον και τον πλανήτη, μόνον αυτοί πρέπει ν’ αποφασίζουν κλπ. Οποιος τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη είναι για το ψυχιατρείο, τα “παίρνει” ή είναι προδότης, δεν δικαιούται να ομιλεί, “θα του δείξουμε εμείς”…

  – Δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά αναμασούν ξεπερασμένα ιδεολογήματα του ’60. Βέβαια οι νεότεροι ούτε που τα γνωρίζουν αυτά, αλλά κάποια έμαθαν να τα παπαγαλίζουν από τους παλιότερους. Ουδείς κατανοεί ότι τα περί “μη-ανάπτυξης” (ή τα πρόσφατα που είδαμε περί “από-ανάπτυξης”) ουσιαστικά σημαίνουν ότι πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο αιώνες πίσω. Στοχεύουν και οδηγούν στην εξαφάνιση της βιομηχανίας και της μεταλλείας σαν δραστηριότητες. Απλά πράγματα. Ο,τι απομείνει ας είναι βέβαια μακριά από την αυλή μας, κάπου εκεί πέρα στον Τρίτο Κόσμο.

  – Αποφεύγουν επιμελώς να μας πούν κάτι συγκεκριμένο για βιώσιμο μέλλον, σε τοπικό έστω επίπεδο. Που να εντάσσεται σε κάτι πιο ευρύ, με όραμα. Τι θα γίνει άραγε στη Β. Χαλκιδική, αν φύγουν τα μεταλλεία; Θα κάνουμε κάτι άλλο, είπε κάποιος. Τι είναι αυτό; Θα γίνουμε γκαρσόνια και καμαριέρες; Να το ξέρουμε από τώρα για να προετοιμασθούμε ανάλογα κι εμείς και τα παιδιά μας. Θα γίνει όλη η Β. Χαλκιδική σαν την Ιερισσό; Υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο, είναι ρεαλιστικό, το έχετε προγραμματίσει; Τι έκανε δηλαδή ο κόσμος όταν έκλεισε η TVX;

  – Και το χειρότερο: Η στάση ζωής που έχουν, δεν δείχνει συνέπεια λόγων με έργα. Οποιος θέλει περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών και μετάλλων (και μείωση και της ενέργειας) να ξεκινήσει πρώτος την από-ανάπτυξη και να δώσει το καλό παράδειγμα. Να πηγαίνει με τα πόδια, να μη φορά τίποτε μεταλλικό επάνω του, να μην χρησιμοποιεί τίποτε πλαστικό, να ζεί σε καλύβα ή σπηλιά κι όχι σε σπίτι, να μην έχει ηλεκτρικές συσκευές, να μην έχει κομπιούτερ, να μην μαγειρεύει σε κατσαρόλα και τηγάνι και να μην χρησιμοποιεί μαχαιροπήρουνα κλπ. Κάτι σαν την συμπαθή Ινδιάνα στην έρημο που είχαμε δεί σε παλιότερη ανάρτηση.

  Κάποιοι έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και αποκομίζουν οφέλη από αυτόν τον στείρο ακτιβισμό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟ-ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΥΠΟΥ ANTIGOLD. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ. Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Οσοι έχετε πραγματικά σαν κίνητρο το να πολεμήσετε για κάτι καλύτερο, σκεφτείτε και εξετάστε. Με καθαρό μυαλό. Εστω για μια φορά. Μήπως αυτά τα διαφορετικά που ακούγονται εδώ έχουν τελικά βάση.

  “Οταν παραμερίσεις το αδύνατο, τότε αυτό που μένει, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, είναι η αλήθεια” (Τζωρτζ Ρομέρο, σκηνοθέτης ταινιών τρόμου)

  Σημ. Κύριε Antigoldgreece, δόκτορας δεν σημαίνει μόνο γιατρός.

 24. Αγαπητε αντιπαλε antigoldgreece,
  Επαινω δημοσια την δια μεσου links και internet ευρυμάθειά σου. Αναγνωριζω ταπεινα ότι εισαι βαθυς γνωστης των συγχρονων φιλοσοφικων και πολιτικων ρευματων και κατανοω ότι απλως εχεις επιλεξει το πιο απλοϊκό επιπεδο του οικολογικου ακτιβισμου και του «αγωνα» από δικη σου επιλογή και όχι εξ αναγκης: βλεπεις μακρια και γι’αυτό ασχολεισαι με τις πρακτικες αναγκες της κοινωνιας. Το τελευταιο κειμενο σου αποδεικνυει –όχι σε εμενα αλλα κυριως στους αλλους αναγνωστες-αγωνιστες του blog- ότι εισαι «και του σαλονιου και του λιμανιου». Εισαι ενας πραγματικος ηγετης –πρωτος μεταξυ ισων, βεβαια.

  Όμως με εχεις μπερδεψει! Με παροτρύνεις antigoldgreece στις 20/10: «ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ, ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΦΟΡΟΥΜ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ». Εγω δεχομαι την προκληση-παρότρυνση και σου απαντω στις 21/10 «επι της ουσιας»:
  1. Λεγοντας την αποψή μου οτι η «καθαρση από την βρωμικη μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια» μετετρεψε τους «περηφανους Ελληνες (Μακεδόνες, Αρβανίτες και Χαμουτζήδες) σε μπαρμεν, πορτιερηδες και ρεντρουμαδες»
  2. Βαζοντας 7 ερωτηματα για το εάν η κοινωνια που εσυ οραματιζεσαι θα εξορυσσει λιγοτερα ή περισσοτερα ορυκτα για νοσοκομειακες συσκευες, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννητριες, κτιρια με ελαχιστη ενεργειακη καταναλωση, μεσα μεταφορας, κ.λπ.
  3. Ρωτωντας πως και με ποια κριτηρια θα επιλεγονται τα σημεια του πλανητη στα οποια θα γινεται η οποια εξορυξη (μικρη ή μεγαλη) –δεδομενου ότι τα μεταλλευματα οριζουν την θεση των μεταλλειων, τα οποια δεν είναι μοναδες που μπορουν να εγκατασταθουν σε διαφορα μερη όπως π.χ. οι μοναδες μεταποίησης

  Και ενώ λοιπον ακολουθησα την «υποδειξη σου» να μιλησω επι της ουσιας και να μην … μετατρεψω το blog σε φορουμ φιλοσοφούντων, εσυ κανεις μια … εξαιρετικη κωλοτούμπα και μας κανεις κανονικο μαθημα φιλοσοφιας στα αγγλικα με ….υποδειξεις μαλιστα στους μαθητες να παρουν μελετη και δουλεια για το σπιτι με βιβλιογραφικες αναφορες (παντα μεσω links βεβαια) και μαλιστα στην… “βικιπαιδεια” (ελεος !).

  Εγω όμως επιμενω να ακολουθω τις υποδειξεις σου κατά γραμμα:
  1. Εάν θελεις συζητηση για τον μεταμοντερνισμο υποδειξε μου blog και θα σε ακολουθησω ευχαρίστως και αμεσως –και οσοι ενδιαφερονται φανταζομαι ότι θα ακολουθησουν και αυτοί.
  2. Θα επιμενω σε αυτό που εσυ ορισες σαν «ουσια της συζητησης» και θα αναμενω απαντησεις στα ερωτηματα μου (στα ελληνικα όχι στα αγγλικα giati dyskolevomai).

  Μεχρι να παρω απαντησεις «επι της ουσιας»…..
  Διατελω μετα τιμης.

  ΥΓ-1. «σκουληκι» της 20/10: δεν ξερω εάν αναφερεσαι σε εμενα αλλα προσωπικα δεν χαρακτηρισα κανεναν αλητοβιο και αγραμματο ουτε εβρισα χυδαια. Εάν τωρα εσυ δεν γουσταρεις οποιον εκφραζεται διαφορετικα από εσενα, αυτο είναι προβλημα σου. Εάν παλι θες να παραστησεις τον «κατατρεγμενο Ξανθοπουλο της οικολογιας και της μανας-φυσης» δεν θα σε εμποδίσω φυσικα εγω. Παντως φρασεις όπως «η Γκιωνα ματωνει, …. Η πατριδα αιμορραγει…. Μηπως δεν ειστε ανθρωποι?…» είναι καλες για μελοδραματικη ταινια του ’60 αλλα δεν πανε παραπερα –και ισως και να αδικουν και καποιες αποψεις σου.
  ΥΓ-2. “ernesto” της 21/10: δεν ξερω εάν αναφερεσαι σε εμενα αλλα από πού συμπεραινεις ότι «ειμαι μεγαλοστελεχος εταιρειας» και «παταω επι πτωματων»?. Κρινεις από τις αποψεις μου? Οποιος εχει άλλη αποψη από εσενα ή, γενικα, άλλη από την κυριαρχη αποψη του blog θεωρειται αυτοματως μεγαλοστελεχος εταιρειας και δολοφονος? Τι διανοητικα αλματα είναι αυτά? Άλλες εποχες, παλιοτερες, καποιοι βαφτιζαν καποιους αλλους εγκληματιες μονον και μονον για τις ιδεες τους. Την τακτικη αυτων των πρωτων –που ηταν και ημιεπισημη κρατικη πολιτικη- την ελεγαν ΑΣΦΑΛΙΤΙΚΗ.

 25. Η ΑΛΙΘΙΑ ΡΟΜΕΡΟ ΤΟΥ ΒΛΟΓΚ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΑΛΑΡΙΑ.
  ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΟΙΤΑ ΡΙΞΕ ΚΑΝΑ ΚΙΛΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΦΑΡΔΥΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

 26. ΜΙRABILI ΔΕΝ ΠΑΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΛΙΓΟ ΜΥΑΛΟ.

  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Τηλ. 2310 996778, 997158 fax: 2310 996730,
  e-mail: [email protected], [email protected],
  Κτίριο Διοίκησης ΑΠΘ, 541 24 Θεσσαλονίκη

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 2007

  Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος για τα Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής

  Η εκμετάλλευση χρυσού σε μεταλλοφόρες περιοχές της Ελλάδας (Χαλκιδική, Πέραμα Έβρου, Σάπες Ροδόπης) με μικρή περιεκτικότητα (έως 4g/t) συνδέεται με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.
  Η απόληψη χρυσού από τέτοιες περιοχές γίνεται με εκχύλιση με κυανιούχα διαλύματα. Αυτή η μέθοδος οδηγεί σε εκτεταμένη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού τοπίου, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους ρύπανσης του εδάφους όπως και των υπόγειων υδροφορέων και των επιφανειακών υδάτων, συνδέεται με τεράστιο όγκο τοξικών αποβλήτων και αδρανών υλικών, ενώ οι μέθοδοι αποτοξικοποίησης των κυανυούχων πολφών και ανάπλασης των θέσεων εξόρυξης αδυνατούν να αμβλύνουν επαρκώς το περιβαλλοντικό κόστος.
  Επιπλέον, είναι αδιανόητο να προτείνονται επεμβάσεις με επιπτώσεις τέτοιου βαθμού κοντά σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί προστατευόμενες με βάση την ελληνική νομοθεσία ή τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα.
  Το προτεινόμενο Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.) της Χαλκιδικής, προβλέπει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θειούχων μεταλλευμάτων στις περιοχές Σκουριές και Ολυμπιάδος με ταυτόχρονη απόληψη χρυσού και χαλκού από έκταση 35.000 στρεμμάτων δασικής και άλλης γης. Ωστόσο, στην Ολυμπιάδα, υπάρχει ήδη δείγμα της καταστροφικής για το περιβάλλον εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου από την παλιότερη λειτουργία των μεταλλείων, που τραγικά αποκάλυψαν και οι πρόσφατες πλημμύρες.
  Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. επισημαίνει τους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, τη σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού και πολιτισμικού Τοπίου της Χαλκιδικής, μοναδικό για τη Θεσσαλονίκη, τη Β. Ελλάδα και τους κατοίκους της, και την πρωτοφανή προβλεπόμενη ανάλωση φυσικού κεφαλαίου της χώρας, δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το προσδοκώμενο δημόσιο όφελος, από την υλοποίηση του Ε.Σ.Α.
  Με βάση τα παραπάνω, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. προτείνει α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πρόσφατες αρνητικές αποφάσεις του ΣτΕ για τις περιπτώσεις της μεταλλουργίας χρυσού Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και Σαππών Ροδόπης και β) να δοθεί προτεραιότητα στη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της Χαλκιδικής και στην αποτροπή ενεργειών και επεμβάσεων με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

  Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

 27. • Συγνώμη για το σεντόνι αλλά ΖΉΛΕΨΑ.

  • ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ
  stinger
  Πολλοί νομίζουν πως είναι μία λέξη (αλαμπουρνέζικα). Είναι όμως δύο. Όπως το «αλά γαλλικά». Μπουρνέζικα, λοιπόν, είναι η γλώσσα των Μπουρνού, μιάς φυλής του Σουδάν. Κατά την Επανάσταση του 1821, άτομα της φυλής των Μπουρνού αποτελούσαν τμήμα του εκστρατευτικού σώματος του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, που ήρθε για να καταπνίξει την Επανάσταση. Η διάλεκτος των Μπουρνού προφανώς ήταν ακατανόητη στους Ελληνες και όσα άκουγαν τα έλεγαν «αλά μπουρνέζικα», δηλαδή ακατανόητα.
  PERLOMIN-W.
  άλλοι πάλι νομίζουν πως είναι τρεις λέξεις
  1. αλα (από τον Ζαμπέτα)
  2. μπουρ ( από τον μπαμπούλα)
  3. νεζι (από το νάζι – αρχαιοελληνική ρίζα).
  Δηλ. Μην φοβάστε τον Ζαμπετα κάνει νάζι.
  Αυτό έγινε σε μια επίσκεψη του Τεως στο κέντρο Νεράιδα το 1960. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» της εποχής.
  STINGER.
  Αλαμπουρνέζικα είναι και αυτά που μας λέει ο κ. antioglodgreece, αντιγράφοντας (κατά την πάγια προσφιλή του συνήθεια) άρθρα. Για τον…μεταμοντερνισμό αυτή τη φορά. Για αυτά όμως που ερωτάται, δηλ. για την ταμπακιέρα, συνεχίζει να μην απαντά και εσκεμμένα στέλνει τη μπάλα εκτός γηπέδου. Μέχρι στιγμής, για τον ίδιο και για μέρος (όχι όλους-ες) από το πέριξ τσούρμο των “οικολόγων”, έχουν ειπωθεί τα παρακάτω και ΔΕΝ έχω ακούσει αντίλογο από κανένα:
  PERLOMIN-W.
  TΟ Σωστό εδώ είναι ότι όταν σε ερωτάνε για τις επιπτώσεις της εξόρυξης εσύ να απαντάς για τα λάχανα Βοιωτίας και την γεωθερμία στην Μήλο. Όταν δε σκοτώνεται ένας εργάτης, εσύ να βάζεις ένα υπεύθυνο δημοσιών σχέσεων να το παίζει μεταλλωρύχος. Κατάλαβες anigold. ;έτσι μπράβο.
  STINGER.
  – Oι περισσότεροι αποτελούν τυπικό παράδειγμα “ακτιβιστών”, προερχόμενων από το αντάμωμα ορφανών εξωκοινοβουλευτικών αριστερών και τέως Πασόκων, με τις μεγάλες μασέλες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τουλάχιστον οι πιο παλιοί, σαν τον κ. antigoldgreece. Εκεί δηλ. που η Δεξιά ανταμώνει την Αριστερά. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.
  – Διέπονται από υφέρπουσα φασίζουσα (θέλετε φασιστική;) σκέψη και πρακτική, προβάλλοντας το Απόλυτο Εγώ τους και την Απόλυτη Αλήθεια των δικών τους θέσεων. Το τι γράφουν και το τι λένε, το κραυγάζει. Μόνον αυτοί ξέρουν, μόνον αυτοί εκφράζουν την τοπική κοινωνία, μόνον αυτοί νοιάζονται για το περιβάλλον και τον πλανήτη, μόνον αυτοί πρέπει ν’ αποφασίζουν κλπ. Οποιος τολμήσει να έχει διαφορετική άποψη είναι για το ψυχιατρείο, τα “παίρνει” ή είναι προδότης, δεν δικαιούται να ομιλεί, “θα του δείξουμε εμείς”…
  PERLOMIN-W.
  Άλλος υποσχέθηκε ανθρωπογεωγραφία του χώρου , άλλος τελικά την κάνει. Η αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων , ή τελικά την κάνει ο ίδιος?. ( πάντως αυτό με το Απόλυτο Εγώ – που δεν το βρίσκεις στον stinger- και την Απόλυτη Αλήθεια – που επίιιιισης δεν χαρακτηρίζει τον stinger , είναι αληθεια ότι σε κάποιες σκέψεις με έβαλε.
  STINGER.
  – Δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά αναμασούν ξεπερασμένα ιδεολογήματα του ‘60. Βέβαια οι νεότεροι ούτε που τα γνωρίζουν αυτά, αλλά κάποια έμαθαν να τα παπαγαλίζουν από τους παλιότερους. Ουδείς κατανοεί ότι τα περί “μη-ανάπτυξης” (ή τα πρόσφατα που είδαμε περί “από-ανάπτυξης”) ουσιαστικά σημαίνουν ότι πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο αιώνες πίσω. Στοχεύουν και οδηγούν στην εξαφάνιση της βιομηχανίας και της μεταλλείας σαν δραστηριότητες. Απλά πράγματα. Ο,τι απομείνει ας είναι βέβαια μακριά από την αυλή μας, κάπου εκεί πέρα στον Τρίτο Κόσμο.
  PERLOMIN-W.
  Βασική αρχή της προπαγάνδας , κολλάς τέσσερις ψεύτικες ετικέτες σε αυτούς με τους οποίους δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις δυνατα επιχειρήματα και καθάρισες. Άντε να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Βέβαια η Αλήθεια είναι ότι τώρα που εξαντλήσαμε τον τρίτο κόσμο, πολύ απλά κανουμε ΟΛΟ τον πλανήτη τρίτο κόσμο και κθαρίσαμε.

  STINGER.
  – Αποφεύγουν επιμελώς να μας πούν κάτι συγκεκριμένο για βιώσιμο μέλλον, σε τοπικό έστω επίπεδο. Που να εντάσσεται σε κάτι πιο ευρύ, με όραμα. Τι θα γίνει άραγε στη Β. Χαλκιδική, αν φύγουν τα μεταλλεία; Θα κάνουμε κάτι άλλο, είπε κάποιος. Τι είναι αυτό; Θα γίνουμε γκαρσόνια και καμαριέρες; Να το ξέρουμε από τώρα για να προετοιμασθούμε ανάλογα κι εμείς και τα παιδιά μας. Θα γίνει όλη η Β. Χαλκιδική σαν την Ιερισσό; Υπάρχει κάτι άλλο καλύτερο, είναι ρεαλιστικό, το έχετε προγραμματίσει; Τι έκανε δηλαδή ο κόσμος όταν έκλεισε η TVX;
  PERLOMIN-W.
  Κάτι για ΓΠΣ που απέρριψε η συμμορία των μπ..α , Σο..α,?. Και βέβαια μην γίνει κανένας γκαρσόνι, ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ. Και αν πέσει καμία στοά θα βάλουμε έναν να το παίζει ψυχάκιας μεταλλωρύχος.. Α! και μη ξεχάσω , ότι και να κάνουν στο μέλλον τα παιδιά στην Χαλκιδική , εσένα δεν σε απασχολεί. α! και αν μπορείτε να μου λύσετε μια απορία . Πώς έχει καταντήσει η Ιερισσός?. Τι εννοεί ο κ. Stinger?.

  STINGER.
  – Και το χειρότερο: Η στάση ζωής που έχουν, δεν δείχνει συνέπεια λόγων με έργα. Όποιος θέλει περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών και μετάλλων (και μείωση και της ενέργειας) να ξεκινήσει πρώτος την από-ανάπτυξη και να δώσει το καλό παράδειγμα. Να πηγαίνει με τα πόδια, να μη φορά τίποτε μεταλλικό επάνω του, να μην χρησιμοποιεί τίποτε πλαστικό, να ζεί σε καλύβα ή σπηλιά κι όχι σε σπίτι, να μην έχει ηλεκτρικές συσκευές, να μην έχει κομπιούτερ, να μην μαγειρεύει σε κατσαρόλα και τηγάνι και να μην χρησιμοποιεί μαχαιροπήρουνα κλπ. Κάτι σαν την συμπαθή Ινδιάνα στην έρημο που είχαμε δεί σε παλιότερη ανάρτηση.

  PERLOMIN-W.
  Όποιος λοιπόν θέλει ισόρροπη ανάπτυξη και πάνω από όλα εφαρμογή των νόμων του ελληνικού κράτους πρέπει να συμπεριφέρεται σαν Νεάτερταλ , αλλιώς είναι υποκριτής. Πόσο υποκρισία (και εδώ τελειώνουν τα αστεία). Ειδικά όταν ξέρεις ότι όλοι αυτοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να προστατέψουν ένα επίπεδο ζωής που δεν τους ανήκει. Χωρίς να έχουν σε καμία εκτίμηση τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται. Ποια στάση ζωής αλήθεια?. Όλοι ξέρουμε πως ζουν , πως εκμεταλλεύονται τους πολιτικούς τους δημοσιογράφους την κάθε εξουσία. Και όμως μπορούν με θράσος να γράφουν τα απίστευτα.

  STINGER.
  Κάποιοι έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και αποκομίζουν οφέλη από αυτόν τον στείρο ακτιβισμό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟ-ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΥΠΟΥ ANTIGOLD. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ. Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Οσοι έχετε πραγματικά σαν κίνητρο το να πολεμήσετε για κάτι καλύτερο, σκεφτείτε και εξετάστε. Με καθαρό μυαλό. Εστω για μια φορά. Μήπως αυτά τα διαφορετικά που ακούγονται εδώ έχουν τελικά βάση.
  “Οταν παραμερίσεις το αδύνατο, τότε αυτό που μένει, όσο κι αν φαίνεται απίθανο, είναι η αλήθεια” (Τζωρτζ Ρομέρο, σκηνοθέτης ταινιών τρόμου)
  PERLOMIN-W.
  Κάποιοι έχουν ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ και αποκομίζουν οφέλη από αυτόν τον στείρο ANTIακτιβισμό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟ-ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥΣ, ΤΥΠΟΥ STINGER. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ. Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Οσοι έχετε πραγματικά σαν κίνητρο το να πολεμήσετε για κάτι καλύτερο, σκεφτείτε και εξετάστε. Με καθαρό μυαλό. Εστω για μια φορά. Μήπως αυτά τα διαφορετικά που ακούγονται εδώ έχουν τελικά βάση.
  “ Kάθε προηγούμενη κυριαρχία ωχριά μπροστά στο σήμερα. Οι διεθνικές φίρμες, η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία και οι μαφίες κουρσεύουν τον πλανήτη, οδηγούμενες αποκλειστικά από την βραχυπρόθεσμη θέα των κερδών τους.»
  Κορνήλιος Καστοριάδης.
  Σημ. Κύριε stinger, δόκτορας δεν σημαίνει πάντα και ηθικός.

 28. Ο δόκτωρ Καλιγκάρι πήγε χαλαρός κι άνετος να το παίξει βαριά φιλοσοφια ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ!

  Ατακτη υποχώρηση! ΤΑΡΑΤΑΡΑΤΑΡΑΤΑΤΑΑΑΑΑΑ!!!

 29. Μια δολοφονία δεν έχει μόνο φονιά αλλά και ηθικούς αυτουργούς. Όλοι αυτοί που παίζουν με το αύριο ενός τόπου,όλοι αυτοί που παίζουν με την αγωνία των ανθρώπων να βρουν μια δουλειά, όλοι αυτοί που δεν σέβονται τους νεκρούς και τραυματίες πολλών γενιών μεταλλωρύχων, με τελευταίο σ’ αυτή τη μαύρη λίστα το φίλο μας …το δικό μας το Σπαρτιάτη …είναι συνένοχοι! Κι αν προσδοκούν κάποιο καλύτερο τίτλο για τον εαυτό τους είναι βαθιά νυχτωμένοι.
  Αν οι δόκτωρες και οι λοιποί παληκαράδες δεν ήταν της εταιρείας και μάλιστα σε μεγάλες θέσεις, δεν θα βρίσκονταν στο grαnd hotel να παριστανουν τα μπουλντόκ της, και το κυριότερο; Θα βρίσκονταν κάπου αλλού:
  Στους άλλους δόκτορες- τους κανονικούς- που σέβονται το βαρύ ρόλο που κατέχουν και προειδοποιούν για την μεγάλη καταστροφή που πάει αυτό το “έργο” να φέρει. Θα ήταν λοιπόν εκεί οι δόκτορες και τότε θα σεβόμασταν εμείς αυτούς και αυτοι τον εαυτό τους!
  Εκτός και αν προτιμούν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του προδότη. Και δεν είναι καθόλου διανοητικά άλματα όλα αυτά …κοινή λογική είναι. Άλλωστε αν αυτοί είναι παχύδερμα και κοιμούνται μια χαρά τη νύχτα θα βάλουμε εμείς μετρητή στην ανθρωπιά τους;

 30. Τελικα μ αρεσουν τα σεντονια . Σε λιγο θα βγαλω και παπλωματα.

  Are mirabili , μορφη ο τυπος στην αντιγραφη.

  ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?
  Αγαπητοί αντιπαλοι,
  Παρακολουθησα τις τελευταιες ημερες την αντιπαραθεση μεταξυ stinger, antigoldgreece, midas και Αληθειας για το τι εγινε και το τι δεν εγινε στο τοσο φιλοξενο ξενοδοχειο της κατά τις φημες «ερωτικης Θεσσαλονίκης». Σκεφτηκα να παρεμβω στην αρχη γιατι ειμαι ακριβως αυτος που ειπα ότι «ειμαι δεξιος» και αντιθετος σε ορισμενες σταλινικές «ρυπαντικές πρακτικες». Διστασα γιατι κατά τον κατά τον αληθο-stinger αυτό θα «αποδείκνυε οτι ειμαι μη σοβαρος επιστημονας». Τελος παντων, εστω και μη σοβαρος σκεφτηκα να συμβαλλω στον διαλογο –που φυσικα δεν είναι διαλογος αλλα καθαρο βρισίδι από την πλευρα των φερόντων την ιδιαζουσα πολιτική ιδιότητα του «επισκέπτη». Ένα βρισίδι συμφωνο με τις καλυτερες επαναστατικες ελληνικες παραδοσεις. Για να βοηθησω καποιους να βεβαιωθουν ότι ήμουν παρων στον τζερτζελέ θα θυμησω ότι ειμαι αυτος που αμφισβητησε ως «υποκριτικη την αποψη που πιστευει σε μια αναπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανιας, ». Για να βοηθησω ακομη περισσοτερο θα ξεκαθαρισω ότι ειμαι αυτος που ειπε –παρουσια μιας κυριας στελεχους του ΙΓΜΕ, αγαπητε αληθοstinger- ότι οι αντιοικολογικές αποψεις περι μεταλλευτικης αναπτυξης εχουν οδηγησει πανω από τους μισους Ελληνες στο να απασχολουνται στο να κοιτάνε και να θαυμάζουν τα λαμόγια σαν εμάς, δηλαδη στην καρα-κίτς υφαρπαγή της ελληνικης γης, με μεθοδεύσεις τυπου σουφλια.. Τα πανεμορφα εργοστασια κατά μηκος της ακτογραμης, οι ελκυστικες καμιναδες με τον καπνο να δινει μια ζεστη εικονα θαλπωρης , τα φουρνελα που κανουν την γη να τρεμει και τον ΑΛΗΘΕΙΑ να αηδονιζεται απλωνονται σε ολη την ελληνικη ακτογραμμη. Εστω ενας από τους τοσο ξεχασιαρηδες αντι-ακτιβιστες θα θυμαται –δεν μπορει!- την αποψη μου, κατά την συζητηση, ότι η εισοδος της μεταλευτικης δραστηριότητας στην ομορφη Χαλκιδικη, τις ομορφες Κυκλαδες, τα ομορφα Επτανησα και παει λεγοντας- εφερε στα μερη αυτά ένα πληθος πλυντηριων μαυρου χρηματος και διακινησης πολλων αλλων ουσιων «προστιθεμενης αξιας». (λεγε με μπομπολα).
  Τελος παντων –συνεχίζω τωρα εκτος συζητησης- φαίνεται ότι η καθαρση από την βρωμικη τουριστικη – αγροτικη – βιομηχανικη δραστηριοτητα μετετρεψε τους περηφανους Ελληνες (Μακεδόνες, Αρβανίτες και Χαμουτζήδες) σε μεταλωρυχους , φουρνελατζηδες , κλπ.. Είναι –και αυτό- μια ακομη επιτυχια των αντι-οικολογικων κινηματων και της περηφανης Ελληνικης μετα-πατακου Δεξιας..
  Θα ρωτησει κανεις: τι δουλεια εχει η Δεξια και την μπλεκεις? Εδώ μιλαμε για κινηματα βιομηχανων, για το αντι-οικολογικο κινημα, για αυτόνομες συσπειρωσεις εργοστασιαρχων, κ.λπ. Όμως αυτος ο «αφελης» που θα το ρωτησει αυτό μαλλον περναει τους ερωτωμενους για αφελεις. Θα ηθελα –εάν δεν γινομαι βαρετος και ενοχλητικος- να σας πω μια ιστορια. Όμως πριν από αυτην σταχυολογω μερικα απ’οσα γραφτηκαν στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ τις προηγουμενες ημερες –το κανω σαν εισαγωγη στην ιστορια μου:
  1. ….βέβαια δεν αρμόζει σε σοβαρούς επιστήμονες να χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα το “αριστερός”, “δεξιός”….!
  2. Δεν ειμαι κατοικος ειμαι οικολογος το καταλαβαινεις?
  3. Δεν μιλάμε βέβαια για παντου μεταλλεία… μιλάμε όμως για έναν τομέα πολύ μεγαλυτερου μεγέθους παγκοσμίως….
  4. Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ!
  5. … να μπείτε στη διαδικασία να συζητήσετε με τα ανθρωποειδή για το πώς θα ήταν αν κάθε χώρα στηριζόταν στους δικούς της ορυκτούς πόρους.
  Εάν τα παραπανω φανταζουν σε φιλους και μη, ακτιβιστες και μη, πανω απο 30 ετων ευφυεις εναλλακτικες προσεγγισεις της σημερινης πραγματικοτητας θα ηθελα να σημειωσω ότι είναι κάκιστα επαναδιατυπωμενες αποψεις ψευτο-δεξιων διανοούμενων των δεκαετιων ’60-’70. Οι πιο δευτεροκλασατοι από αυτους εχουν εντελως ξεχαστει ενώ οι επιφανεστεροι εκλεισαν τον κυκλο της «εναλλακτικης προσεγγισης» των κοινωνικων κινημάτων είτε σε ψυχιατρεια (εχοντας π.χ. πνιξει την τον αντρα τους) είτε εχοντας μετατραπει σε οργανικους διανοούμενους του …..Δωδεκαθεου.
  Και τωρα η μικρη ιστορια που υποσχεθηκα: στα μεσα της δεκαετιας του ’80 η ελληνικη εξωκοινοβουλευτικη ακροδεξια περασε οριστικα στην ιστορια αφηνοντας μερικα απολιθωματα πισω της -όπως αυτά που ανακαλυπτουν και οι παλαιοντολόγοι. Περιπου την ιδια εποχη ένα μερος της Ν.Δ καταλαβε ότι οι αναφορες του ’70 στον Κολοκοτρωνη και στα (κρυπτοκομμουνιστικα) κινηματα του Τριτου κοσμου ήταν απλωςμια πλακα που τους εκανε ο Κωσταντινος Καραμανλης. Τα 2 αυτά ρευματα πολιτικων ορφανων συναντηθηκαν με ένα άλλο, διαφορετικού τύπου και ηθικης, ρευμα που γενιοταν εκεινη την εποχη: τις μεγαλες μασελες (κατι σαν τον παλιο Pac-man) που κατ’ευφημισμον ονομαστηκαν «Τοπικη Αυτοδιοικηση». Η συναντηση των καταθλιπτικων τεως αγωνιστών με τους «αγωνιστες της περιφερειας» είναι η μητερα αυτου που σημερα, με τροπο προσβλητικο, ονομαζουμε αντι-κοινωνικα κινηματα (προσβλητικο για τα κοινωνικα κινηματα όπως τα εζησαν και τα περιεγραψαν ιστορικες μορφες της Δεξιας και της Ακροδεξιας). Με αλλα λογια, η αναγκη καποιων να «υπαρξουν» (πολιτικα) και η αναγκη καποιων αλλων να «τ’αρπαξουν» (κανονικα) εχουν οδηγησει στο να εχει μετατραπει σημερα το αντι-οικολογικο κινημα στη Ελλαδα σε ένα απεραντο ντιβάνι ψυχαναλυτη (για τους μεν) και σε μια προσοδοφορα ενασχοληση για τους δε.
  Τι μενει σαν συμπερασμα απ’όλα αυτά? Νομιζω ότι ότι δεν ειμαστε δυο ομαδες ανθρωπων που εχουμε διαφορετικη προσεγγιση στα καιρια ζητηματα της αναπτυξης και της περιβαλλοντικης προστασιας. Ειμαστε, αντίθετα, δυο «στρατοί» που πολεμαμε, ο καθενας με την δικη του ηθικη και τους δικους του στόχους. Περιπτωση συμβιβασμου δεν υπαρχει. Η συννενοηση είναι –δυστυχως για την ελληνικη πολιτικη κουλτούρα- αγνωστη λεξη.
  Τελειωνω με μια δευτερη αναφορα στην φραση: “Εμείς ακριβώς αυτό λέμε. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ!” Πιστευω –όπως φανταζομαι και ο ΑΛΗΘΟSTINGER- ότι η φραση αυτή συμπυκνωνει ολη την αγεφυρωτη αντιθεσή μας. Επειδη και αυτος την εχει δανειστει, δανειζομαι και εγω τα λογια του R.Wolin: “… η σαγηνη που ασκησε ο φασισμος στον μεταμοντερνισμο δεν αποτελει συγκυριακο φαινόμενο αλλά εχει, αντιθέτως, ευρειες διαστασεις και παρελθον. ….(υπαρχει) προιστορια της σχεσης της μεταμοντερνας σκεψης με την ακρα Δεξια. Η κοινη αντιπαθεια που ετρεφαν οι μεταμοντερνοι και οι υπερασπιστες του αντι-Διαφωτισμου για τον ορθο λογο και την σημερινη δημοκρατια προδιδει μια σημαινουσα στρατηγικη σημασια –ολοι αυτοί συνοικουν στο εκρηκτικο εκεινο πεδιο οπου η Ευγενια(της καταθλιψης, λεω εγω) συνανταται με την Καλομοιρα (του παρασιτισμου και της μασας, ξαναλεω εγω)”.

 31. Προς perlomin-w: Ενδιαφερον το κειμενο σου και γλαφυρο. Ισχύουν όμως όσα γραφεις? Είναι σωστα? Φανταζομαι ότι η πλειονοτητα των συμμετεχοντων στο blog θα διαπιστωσει αμεσως με την διορατικοτητα της ότι όλα οσα γραφεις ισχυουν στο ακεραιο και είναι σωστα –η αποδειξη ειναι οτι τα γραφεις εσυ!

  Σε ο,τι αφορα το κείμενο καθεαυτό εχω μονον δυο παρατηρησεις:
  Καλυτερα να γραφεις για τον εαυτο σου και να μην εχεις κοινο παρα να γραφεις για το κοινο και να μην εχεις εαυτο (Κονολλυ).
  Για να πετύχεις στην ζωη δεν αρκει να εισαι ανοητος. Πρεπει να εχεις και καλους τροπους (Βολταιρος).

 32. Προς apo-stratoni της 22/10: Σχετικα με αυτό ρωτας για το Δελτιο Τυπου του «Συμβουλιου Περιβαλλοντος» του ΑΠΘ, εχω και εγω μια ερωτηση: ο,τι λενε τα πανεπιστημια είναι παντα σωστο ή είναι σωστο αυτό που λενε τα πανεπιστήμια μονον όταν είναι συμφωνο με αυτό που πιστευουμε εμεις? Γιατι εάν αρχισουμε ολοι να κατεβαζουμε σχετικα πορισματα και ακαδημαϊκα κειμενα σε βεβαιωνω ότι θα δουν πολλα τα ματια σου (και όχι μονο σε θεματα περιβαλλοντος).

 33. Προς mirabilis της 23/10: 12.02 (μεσάνυχτα σε βασάνιζαν οι τύψεις?) Σχετικά με αυτό ποτ απαντάς για το Δελτίο Τύπου του «Συμβούλιου Περιβάλλοντος» του ΑΠΘ, έχω και εγώ μια απάντηση ότι λένε τα πανεπιστήμια είναι πάντα σωστό ή είναι σωστό αυτό που λένε τα πανεπιστήμια μόνον όταν είναι σύμφωνο με αυτό που πιστεύετε εσείς?
  Για να γίνει διάλογος παλικάρια , πρέπει να υπάρχει ΛΟΓΙΚΗ.
  Εσείς με σοφιστείες έχετε βγάλει τρελούς “τους πάντες όλους”.
  Θα ακολουθήση post με ανάλυση των μεθόδων αποπροσανατολισμού της ομάδας που εκπροσωπεί τον Μπόμπολα στο site.
  Συνεχίστε
  Θα διασκεδάσουμε “τα μάλλα”.

 34. Μπραβο Mida!! Χωρίς πολλά και με τη βοηθεία της μουσικής είπες αυτά που όλοι εδώ προσπαθούμε τόσο καιρό να πούμε στους ντοκτοράδες και λοιπό σινάφι: Αν τα πάρουμε και πάρουμε φόρα όλοι σας θα πάτε πετώντας στις πατρίδες σας και αλίμονο αν κάποιος είναι Χαλκιδικιώτης! Γιατί και όλα τα πανεπιστήμια να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο εμείς δεν θα αφήσουμε ούτε ένα δεντρο να κοπεί. Και για να σας προλάβω, σας λέω ότι ναι …είμαστε υπανάπτυκτοι, ασήμαντοι και ολίγων τεμπέληδες… μας αρέσει να ανέβουμε στο βουνό, με τη φραπεδιά στο χέρι και να ακούμε τα πουλάκια. Τα πτυχία μας ωχριούν μπροστά στα δικά σας τα κ..χαρτα! Λέμε μάλιστα να τα κάψουμε σε λίγο και αυτά. Όλα μέσα στο μυαλό είναι άλλωστε!
  Μirabilis, πληρώνεσαι καλά βλέπω! Ανάξιος ο μισθός σου!!

 35. Να και οι κύριοι γιατροί
  υπάλληλοι εξαιρετικοί,
  πληρώνονται με το κομμάτι.
  Με τέχνη μπαλώνουνε και δένουν
  και στο γδάρτη ξανά πίσω στέλνουν
  το υλικό που’ ναι σταλμένο από το
  γδάρτη.

  Μπέρτολτ Μπρεχτ

  (αφιερωμένο στο δόκτορα που θα με κατηγορήσει ότι τον απειλώ κιόλας τον
  “καημενούλη”.

 36. Να και οι κύριοι επιστήμονες,
  οι τρομαγμένοι και αιδήμονες,
  με το βλέμμα γεμάτο ταραχή.
  Τη σωστή τη φυσική την αγνοούν.
  Είναι Απόλυτοι αυτοί και προτιμούν
  την επίσημη, την Απόλυτη φυσική.

  Μπέρτολτ Μπρεχτ
  (με μια μικρή διασκευή)

  Και επειδή μας απέδειξαν ότι τους αρέσει πολύ η σημειολογία:
  Απόλυτος: ανεξάρτητη και απροσδιόριστη καθ’ οιονδήποτε τρόπο πραγματικότητα, της οποίας εκφράσεις είναι όλα τα φαινόμενα, που περιγράφουμε βάσει των πληροφοριών τις οποίες μπορούμε να αποκτήσουμε γι’ αυτά μέσω των αισθήσεων.

 37. Α. Προς perlomin-w: η ερωτηση για το εάν «τα πανεπιστημια εχουν παντα δικιο» απευθυνοταν στον apo-stratoni. Αυτος εξαλλου με ρωτησε. Ας δουμε την απαντηση του και μην αναλαμβανεις τον ρολο του ινστρουκτορα.
  Εσυ λες σοφιστειες. Εγω απαντω ξεκαθαρα: ο,τι λενε τα πανεπιστημια ΔΕΝ είναι παντα σωστο –αλλα το κριτηριο ΔΕΝ πρεπει είναι το εάν τα πανεπιστημια λενε αυτό που θελουμε να ακουσουμε. Περιμενω τον apo-stratoni να απαντησει.

  Β. Προς ολους: Eξακολουθω να ρωτω χωρις να παιρνω απαντηση
  1. η «καθαρση από την βρωμικη μεταλλευτικη και μεταλλουργικη βιομηχανια» μετετρεψε τους «περηφανους Ελληνες (Μακεδόνες, Αρβανίτες και Χαμουτζήδες) σε μπαρμεν, πορτιερηδες και ρεντρουμαδες» -ή όχι?
  2. η κοινωνια που εσεις οραματιζεστε θα εξορυσσει λιγοτερα ή περισσοτερα ορυκτα για νοσοκομειακες συσκευες, φωτοβολταϊκα, ανεμογεννητριες, κτιρια με ελαχιστη ενεργειακη καταναλωση, μεσα μεταφορας, κ.λπ. ?
  3. Με ποια κριτηρια θα επιλεγονται τα σημεια του πλανητη στα οποια θα γινεται η οποια εξορυξη (μικρη ή μεγαλη)? –δεδομενου ότι τα μεταλλευματα οριζουν την θεση των μεταλλειων, τα οποια δεν είναι μοναδες που μπορουν να εγκατασταθουν σε διαφορα μερη όπως π.χ. οι μοναδες μεταποίησης

  Γ. Προς perlomin-w: εσυ με λες εκπροσωπο του Μπομπολα, αλλοι με λενε μεγαλοστελεχος της εταιρειας χρυσου, ηθικο αυτουργο ή συνενοχο σε δολοφονία και αλλοι απλως τομαρι, τρελλο, ενώ ο ernesto είναι σιγουρος ότι πληρωνομαι γι’αυτά που γραφω. Η πιθανοτητα να μην ειμαι κατι από αυτά και απλως να τα πιστευω δεν υφισταται για κανεναν. Προτεινω λοιπον κατι απλο: Να αποκαλυψουμε, perlomin-w, τις πληρεις ταυτοτητες μας αμοιβαια (τεχνικα είναι ευκολο). Θα πει ο ενας στον/ην άλλο/η ποιος/α είναι, τι δουλεια κανει σημερα και κυριως τι δουλεια εκανε, τι σχεση εχει με τα συμφεροντα πασης φυσεως εταιρειων (όχι κατ’αναγκη μεταλλευτικων), κ.λπ. Εάν ειμαι αυτος που λετε εχεις το ελευθερο να με ξεφωνισεις στο blog. Αλλοιως θα παραδεχθεις δημοσια στο blog ότι λες μα….ες. Φυσικα σε αντιθετη περιπτωση θα σε ξεφωνισω εγω. Συμφωνείς στην διαδικασια?

 38. Προς mirabilis
  Α. Ερωτήσεις κάνουμε εδώ μέσα στην εταιρεία, αλλά απαντάς εσύ. Τι είσαι? Ινστρούχτορας της εταιρείας.. Η απάντηση σου λοιπόν συνιστά την πρώτη σοφιστεία του κειμένου.
  Μια και περιμένεις από όλους στην ερώτηση σου
  1. η απάντηση είναι ΟΧΙ.. Η τουριστική βιομηχανία έχει δώσει πραγματική αύξηση στο κατά κεφαλή εισόδημα απλά και μονό γιατί το κέρδος που καρπώνονται τα μεγάλα συμφέροντα υπολογίζεται σε 28%. Το υπόλοιπο διαχέεται στις ασθενέστερες τάξεις. Η αξιοπρέπεια ενός εργαζόμενου συνυπάρχει όσο αυτός την σέβεται και δεν την πουλάει. Η αναξιοπρέπεια αντίστοιχα υπάρχει ακόμα και σε βουλευτές – υπουργούς – πρωθυπουργούς ( και φυσικά και σε ρεντρουμάδες). Υπάρχουν υπερήφανοι Έλληνες που ασχολούνται με τον τουρισμό στο Β. Εύβοια που δεν ήταν καθόλου υπερήφανοι όταν δούλευαν στα μεταλλευτικά συγκροτήματα της περιοχής. Αντίθετα η μεταλλεία δεν διαχέει στο κοινωνικό σύνολο παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό του κέρδους αφήνοντας τις κοινωνίες να μετρούν ζημίες. (Αλήθεια θα μου απαντήσει ο STINGER πως κατάντησε ο τουρισμός την Ιερισσό?),
  Δεν είναι τρελοί όλοι και αντιδρούν. Εάν η μεταλλεία έδινε πλούτο σε μια περιοχή θα γινόταν διαγωνισμός ποιος θα δώσει την περιοχή του για αυτήν την δραστηριότητα. Αντίθετα όλοι προσπαθούν να πάρουν μερίδιο από την τουριστική βιομηχανία.
  2. Η κοινωνία μπορεί να εξορύξει όσα πραγματικά χρειάζεται ακολουθώντας νόμιμες και ηθικές διαδικασίες χωρίς να στρέφεται κατά της ποιότητας ζωής των κατοίκων και ελέγχοντας τις επιπτώσεις πριν αυτές εμφανιστούν και δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες συνθήκες.
  3. Τα κριτήρια τα καθορίζουν οι τοπικές κοινωνίες? Οι ειδικοί? Οι έχοντες οικονομικό συμφέρον? Το σύνολο αυτών? Με ποια ενημέρωση μπορεί να γίνει αυτό?. Και το κυριότερο αυτήν την στιγμή μήπως τα κριτήρια τα βάζουν ΜΟΝΟ οι εταιρείες?.
  Γ. ΕΓΩ σε λέω εκπρόσωπο του Μπόμπολα. ΕΣΥ απλά το αποδεικνύεις Όσο για τις ταυτότητες μας . Πες στην εταιρεία να σταματήσει να κοιτάει ύποπτα όποιον ακουμπάει πληκτρολόγιο , ΔΕΝ θα με βρουν. Ξέρεις εσύ. Ραντεβού στα τυφλά τα έχω κόψει από καιρό. Το ποιος είναι ο καθένας φαίνεται από την στάση του. Και εσύ είσαι απλά αυτό που δηλώνεις.

 39. Λοιπόν, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Την κουβέντα για το αν είναι οι “επισκέπτες” του blog στελέχοι της εταιρείας την άνοιξαν οι ίδιοι προσπαθώντας να πείσουν ότι είναι μεταλλωρύχοι και ότι “τρυπούν τη Γαία ενώ αυτή από την πρώτη στιγμή θέλει να τους σκοτώσει”…
  Όσο για το αν θέλουμε να αποκαλύψουμε τις ταυτότητες μας ….φυσικά και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ελάτε στο βουνό -θέση Σκουριές -να γνωριστούμε. Επίσης θα μας βρείτε στα δημοτικά συμβούλια και φυσικά μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβουδάκι στο νομαρχιακό συμβούλιο στις 27/10. Να έχουμε και κάποιο διακριτικό, αν θέλετε, για να μη χαθούμε.
  Τώρα, όσο αφορά στις ερωτήσεις τους. Δε διάβασα πουθενά στο blog την άποψη που να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά μεταλλουργεία. Είναι ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα, πολύ δύσκολο και οι μεταλλωρύχοι, που δίνουν το μέγιστο της εργατικής δύναμής τους, αξίζουν πολύ περισσότερες παροχές και μέτρα άσφαλειας από αυτές που τους παρέχουν τα αφεντικά τους. Είναι όμως πολύ υποκριτικό να ισχυρίζονται κάποιοι ότι το μετάλλευμα που εξορίσσεται χρησιμεύει για την κατασκευή φωτοβολταϊκών τη στιγμή που καταστρέφεται ένα ολόκληρο δάσος για να παραχθεί, ή για την κατασκευή ιατρικών μηχανημάτων τη στιγμή που η μόλυνση από τα απόβλητα και τα ραδιενεργά στοιχεία προκαλούν καρκίνους και άλλες παθήσεις. Μπορεί, λοιπόν, να λειτουργεί ένα μεταλλείο, να δουλεύει χωρίς ταυτόχρονα να καταστρέφει; Αν ναι τότε να δουλέψει. Και δεν καταστρέφει όταν σέβεται το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, την ατμόσφαιρα, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του κάθε ανθρώπου. Αυτό για να επιτευχθεί πρέπει να μπει φρένο στα μεγάλα κέρδη των εταιρειών και με πάρα πολύ αυστηρά μέτρα θα πρέπει να ορίζεται η θέση ενός μεταλλείου καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα εργαστεί. Και επειδή πραγματικά το μεταλλείο δεν είναι μεταποιήσιμο υλικό και δεν μπορεί να μετακινηθεί θα πρέπει να μην εξορίσσεται αν προκαλεί και την παραμικρή καταστροφή. Αυτά που δίνει η γη δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για το κοινό καλό και όχι για τις τσέπες καρχαρίων του κέρδους και πολιτικούς, λαμόγια, που συντάσσουν νόμους με τους οποίους ανοίγουν δρόμους ώστε, ενώ ολόκληρες κοινωνίες θα μαραζώνουν, κάποιοι φαταούλες θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
  Όσο για τους ρεντρουμάδες κακής ποιότητας ενοικιαζόμενων δωματίων και μπάρμεν που πουλούν μπόμπες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και σε περιοχές που δεν ήταν ποτέ πριν μεταλλευτικές. Είναι και αυτές δουλειές αξιοσέβαστες, παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες τους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα είτε να ανταμείψουν τις καλές υπηρεσίες, είτε να μην ξαναπατήσουν εκεί που δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Το δίπολο ή μεταλλείο ή κακός τουρισμός είναι εκτός από παρωχημένος και παραπλανητικός. Πραγματικά είναι πολύ πιο υγιές, να μπορεί μια κοινωνία να παρέχει υπηρεσίες στα πλαίσια ενός υγιούς, ελεγχόμενου τουρισμού και να κερδίζει από αυτό, από το να μετράει νεκρούς, τραυματίες και χαλικωμένους από τα μεταλλεία φονιάδες.
  Και τώρα να τους ρωτήσω κι εγώ κάτι τους επιστήμονες και τους ντοκτοράδες μια και τα ξέρουν αυτά τα πράγματα και ο νους τους κατεβάζει:
  1. Θα καταστραφεί ένα μεγάλο κομμάτι του δάσους του Κακκάβου από το μεταλλείο χρυσού στις Σκουριές ; Θα προκληθεί βαριά και μη αναστρέψιμη αλλοίωση της περιοχής που θα επηρεάσει την υγεία των κατοίκών των γύρω χωριών; Θα τους άρεσε κάτω από αυτές τις συνθήκες να ζούσαν π.χ. στη Μεγ. Παναγιά;
  2. Πώς θα τους φαινόταν αν έφτιαχναν ένα σπιτάκι στη Στρατονίκη και ζούσαν ανάμεσα σε ρωγμές, κραδασμούς και «σεισμικές δονήσεις»;

 40. ME KAΛΥΨΕ Ο/Η PERJOMIN-W .
  ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΜΙΡΑΜΠΙΛΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ.
  ΕΣΥ?.
  ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ/ΤΗΝ PERJOMIN-W ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ . ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ.
  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΩΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ, ΑΝ ΘΕΣ ΗΠΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ , ΣΕ ΕΣΕΝΑ , ΟΧΙ ΕΔΩ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ.
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΜΙΡΑΜΠΙΛΙ.
  ΔΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΠΟ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΠΑΙΞΕ JOKER.

 41. Προς perlomin-w:
  Α. Γραφεις «Ερωτήσεις κάνουμε εδώ μέσα στην εταιρεία, αλλά απαντάς εσύ. Τι είσαι? Ινστρούχτορας της εταιρείας». Το blog λεγεται ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ και εχει κατά καιρους ασχοληθει με διαφορες μεταλλευτικες δραστηριοτητες σε ολη την Ελλαδα (βλ. Γκιωνα). Δεν ονομαζεται «blog ερωτησεων στην Ελληνικος Χρυσός» -το κανει και αυτό αλλα δεν είναι μονον αυτό. Μπορεις να βρεις ΕΝΑ σημειο σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ παρεμβαση δικη μου που να μιλαω για το εργοστασιο του χρυσου? Ολες μου οι τοποθετησεις αναφερονται στην μεταλλευτικη και στην μεταλλουργια. Εδώ ας παρεμβει εάν θελει και ο antigoldgreece να πει εάν πιστευει ότι εχω σχεση με την ιστορια του χρυσου. Θα ειχε μεγαλο ενδιαφερον η άποψή του…..

  Β. Για τις Απαντησεις(?) σου στα ερωτηματα μου:
  1. Γραφεις: “Η τουριστική βιομηχανία έχει δώσει πραγματική αύξηση στο κατά κεφαλή εισόδημα απλά και μονο γιατί το κέρδος που καρπώνονται τα μεγάλα συμφέροντα υπολογίζεται σε 28%. Το υπόλοιπο διαχέεται στις ασθενέστερες τάξεις ”. Υποθετω ότι κανεις χοντρη πλακα . Και οι πετρες στην Ελλαδα ξερουν ότι για κάθε 1 ευρω που ΔΗΛΩΝΕΙ η τουριστικη «βιομηχανια» κυκλοφορουν περιπου 6 ευρω ΚΑΤΑΜΑΥΡΑ (ΑΔΗΛΩΤΑ). Και προφανως τα περισσοτερα Αδηλωτα δεν είναι τα πουρμπουαρ που παιρνουν τα γκαρσονια αλλα τα εκατονταδες εκατομμυρια ευρω που εισπραττουν χωρις αποδειξεις οι «επιχειρηματιες» του χωρου: οι ιδιοκτητες μπαρ, εστιατοριων, ξενοδοχειων, ξενυχταδικων, ορθαδικων και άλλων ευαγων ιδρυματων. Ετσι βγαινει αυτό το «ταπεινο 28%» -που στην πραγματικοτητα το εκτιμω πανω από 80%- και γι’αυτό ο τουρισμος τραβαει σαν μαγνητης ολες τις βαλκανικες μαφιες στην Ελλαδα-χωρια τις ντοπιες (να προσθεσουμε και το ξεπλυμα μαυρου χρηματος). Οσο για τους «υπερηφανους Ελληνες», που ασχολουνται με τον τουρισμο, εάν εξαιρεσουμε αυτους που απολαμβανουν τα αγαθα της σχεσης 1 προς 6, θα μεινουν πολύ λιγοι γιατι την πραγματικη δουλεια (άρα και τον πλουτο κατά τα μαρξιστικα) την κανουν οι αλβανοι/ες, γεωργιανοι/ες, ουκρανοί/ες, κ.λπ που δουλευουν για ένα κομματι μαυρο (κυριολεκτικα) ψωμι στην υπηρεσία τους (τσονταρουν δηλαδη στην «υπερηφανεια» των Ελληνων που ζουν από τον τουρισμο).
  Η μεταλλεία όπως λες «δεν διαχεει παρα μονο ένα μικρο ποσοσοστο του κερδους στην κοινωνια» διοτι εάν θυμασαι το καθεστως που ζουμε ονομαζεται καπιταλισμος. Ξερεις δηλαδη αλλους βιομηχανικους τομεις που υπαρχει μεγαλυτερη διαχυση κερδους? Αγνοια είναι αυτό ή κοροϊδία του ποπολου? Εάν εξαιρεσεις ορισμενους τομεις –όπως ο τουρισμος- οι οποιοι με τον μηχανισμο του μαυρου χρηματος «διαχεουν τα κερδη», όχι βεβαια στους πολλους αλλα στους «ξυπνιους» και στα «λαμογια», η διαχυση είναι πανω-κατω η ιδια. Μαλιστα το ποσοστο κερδοφοριας των εταιρειων α’ υλων σε ολο τον κοσμο είναι ένα από τα χαμηλα. Αντιθετα εάν κοιταξεις τομεις που πουλανε αερα κοπανιστο (π.χ. εταιρειες συμβουλων) ή επενδυουν στον τζογο (π.χ. αμοιβαια κεφαλαια και πολλες τραπεζικες δραστηριοτητες) θα δεις ότι τα περιθωρια κερδους είναι στα υψη. Οι μετταλλευτικες εταιρειες την εποχη του παγκοσμιοποιημενου καπιταλισμου του 2010 συμπεριφερονται μεν όπως ολες οι ιδιωτικες εταιρειες αλλα τουλαχιστον το προϊον τους είναι παρον και ορατο σε ολες τις ανθρωπινες δραστηριοτητες και πολλοι ανθρωποι του εχουν προσθεσει αξια στα διαδοχικα παραγωγικα σταδια (από το μεταλλευμα μεχρι τον αξονικο τομογραφο η κοινωνια βαζει αξια –ο βαθμος κοινωνικοποιησης είναι μεγαλος). Αντιθετα θα ξιζε να μας πεις: τι βαθμο κοινωνικοποιησης εχει το «προιον» του μεγαλο- ή μεσαιο- ή μικρο-λαμογιου που νοικιαζει χωρις αποδειξη, που πουλαει χωριατικη με μιση ντοματα –παλι χωρις αποδειξη και σερβιρει μπομπες (και τα περισσοτερα απο αυτά τα εχουν φτιαξει αδηλωτοι εργατες από τα Βαλκανια)?
  2. Δεν μου απαντας: δεν μιλησα για το εάν η μεταλλεία θα γινεται «νομιμα και ηθικα» ή όχι στην κοινωνια που οραματιζεσαι. Η ερωτηση ηταν: η εξορυξη σε αυτην την μελλοντικη κοινωνια θα είναι Μικροτερη ή Μεγαλυτερη? Τοσο απλο.
  3. Δεν μου απαντας: Ακομα και εάν υποθεσουμε ότι σημερα μονον οι κακες εταιρειες βαζουν τα κριτηρια για το που θα στηθουν μεταλλεια εγω σε ρωτησα Ποιοι και Πως θα βαζουν τα «άλλα» κριτηρια –τα καλα και ηθικα- στην κοινωνια που οραματιζεσαι. Δηλαδη εάν π.χ. συμφωνησουμε ότι η μελλοντικη κοινωνια θα χρειαζεται και αυτή αλουμινιο και ταυτοχρονα συμφωνησουμε ότι η Γκιωνα δεν πρεπει να «ματωσει» για να δωσει βωξίτη τοτε «Ποιος» θα ορισει «Που» θα ανοιξει το αντίστοιχο μεταλλειο βωξίτη? Και μην μου πεις ότι στην μελλοντικη κοινωνια τα μεταλλεια δεν θα επιβαρυνουν το περιβαλλον γιατι τοτε θα σου απαντησω ότι τα μεγαλυτερα περιβαλλοντικα εγκληματα εγιναν και γινονται στις χωρες που υποτιθεται ότι οικοδομηθηκαν «λαϊκα καθεστωτα» (ΕΣΣΔ, Ανατ.Μπλοκ, Κουβα, Κινα, κ.λπ, κ.λπ) στα οποια υποτιθεται ότι ο κοινωνικος ελεγχος ηταν μεγαλυτερος απ’ότι στον καπιταλισμο. Εάν παλι μου πεις ότι η κοινωνια που οραματιζεσαι δεν θα μοιαζει καθολου στα καθεστωτα αυτα και θα είναι κατι το πρωτογνωρο, κατι που η ανθρωποτητα δεν το εχει ξαναδει και θα το χτισετε μαζι με τον apo-stratoni και τον Mida τοτε παω πασο.

  Γ. Καταλαβαινω ότι δεν θελεις να πω ποιος ειμαι και εσυ ποια εισαι. Τα αλλα είναι δικαιολογιες.

  Προς ernesto:
  εγω τοποθετουμαι ατομικα και λεω τις αποψεις μου. Δεν ειπα ότι ειμαι μεταλλωρυχος. Ειμαι επισκεπτης του blog γιατι ημουν παρων στο Grand Hotel. Εάν αυτό σημαινει για σενα ότι οποιος ηταν στην αιθουσα είναι αυτοματως και στελεχος του «ελληνικου χρυσου» λυπαμαι αλλα δεν συνεννοουμαστε. Ισως ελθει η στιγμη και η συγκυρια που θα καταλαβεις ότι δεν είναι κακο να εχει το blog επισκεπτες με διαφορετικη αποψη. Κατά τα αλλα παραδεχομαι δημοσια ότι εισαι ο μονος που θετει –εστω και με ωμο και επιθετικο τροπο που δεν βοηθαει σε τιποτα- την πολιτική διασταση του ζητηματος, δηλαδη το ποια είναι και πως δρα η πολιτικη εξουσια απεναντι στην βιομηχανικη παραγωγη. Δεν συμφωνω με τα συμπερασματα σου αλλα εισαι ο μονος που εχει πραγματικα πολιτικη προσεγγιση. Ολοι οι αλλοι εχουν ειτε απολιτικη προσεγγιση, ειτε παριστανουν τους ονειροπολους ειτε απλως συμπεριφερονται εξυπνακιστικα σαν συνδικαλιστες β’ κατηγοριας σε φοιτητικο αμφιθεατρο.

  Προς apo-stratoni:
  Δεν σε καταλαβαινω. Είναι αποδεκτο απο την πλευρα σου ο,τι λενε τα Πανεπιστημια ακομα και εάν λενε πραγματα με τα οποια δεν συμφωνεις? Εάν δηλ. το «Συμβουλιο Περιβαλλοντος» του Αριστοτελειου ή του Μετσοβιου ή του Δημοκριτειου ή δεν ξερω ποιου αλλου πανεπιστημιου βγει και δηλωσει ότι δεν υπαρχει προβλημα με το εργοστασιο χρυσου εσυ θα το δεχθεις «επειδη το ειπε το πανεπιστημιο»? Τωρα για τον “jokeρ” τι να σου πω….. «είναι προτιμοτερο να μεινεις σιωπηλος και να νομιζουν ότι εισαι ανοητος παρα να ανοιξεις το στομα σου και να γκρεμισεις κάθε αμφιβολια» (Α.Λινκολν)

  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Προφανως ειμαι ανεπιθυμητος σαν επισκεπτης του blog. Οι αποψεις μου δεν σας λενε τιποτα. Αφου δεν υπαρχει καν πεδιο συννενοησης φανταζομαι ότι και εσεις όπως και εγω εχετε καλυτερα πραγματα να κανετε από να γραφετε και να ξαναγραφετε σεντονια –που λεει και η perlomin-w. Ισως ξανασυναντηθουμε αλλά όχι στο blog αυτό και όχι για την υποθεση του χρυσου αφου –οσο και εάν δεν το πιστευετε- όχι μονον δεν εχω σχεση με την εταιρεια αλλα δεν δινω και δεκαρα τσακιστη για το εάν γινει η συγκεκριμενη μοναδα ή όχι. Με ενδιαφερει η Ελλαδα να είναι χωρα ΚΑΙ βιομηχανικη που παραγει πραγματικο πλουτο και όχι μια χωρα-πλυντηριο μαυρου χρηματος και παράσιτων που παριστανουν τους επιχειρηματιες του τουρισμου και των υπηρεσιων (π.χ. Κυπρος).
  Υγιαίνετε.

 42. O Mirabilis δεν πρόσεξε κάτι στο προηγούμενο post μου.Δεν μίλησα ούτε σε ένα σημείο στο 2΄ή 3΄ενικό πρόσωπο παρά στο 3΄πληθυντικό για έναν πολύ βασικό λόγο: γιατί δεν απαντώ μόνο σ’ αυτόν. Και αν είναι σωστός θα πρέπει να παραδεχτεί ότι με τον τρόπο τους τα έκαναν θάλασσα οι Αληθειοstingers με το να μιλάνε για το πώς τρυπάνε τη Γαία για “φραπεδόμαγκες”, “τραμπούκους” και “αποικιοκράτες”. Χυδαιότητες βρίσκω, και τίποτα το πολιτικό στα λόγια τους. Πώς τους αντεχει;
  Αν νιώθει θιγμένος ή αν κατάλαβε πως τελικά δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση μας για τα μεταλλεία ( να αλλάξει η δική του; μπα!), να φύγει.
  Να θυμάται όμως ότι εμείς απαντήσαμε- ό καθένας με τον τρόπο του- στις ερωτήσεις του…..ΕΣΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΈΣ ΜΟΥ mirabilis????????

 43. Ντοκτορ δυστηχως βλεπω ενα κολημενο ατομο που του δειχνουν το δασος και βλεπει το δαχτυλο.
  Δεν με νοιαζει απο που εισαι,δεν με νοιαζει που δουλευεις,δεν με νοιαζει ποιος εισαι.
  Αυτο που ξερω ειναι πως εχω να ασχοληθω με την ζωη μου,την δουλεια μου,τους ερωτες μου,τα υπαρξιακα μου,τα ονειρα μου.

  Ποιοι κεραταδες μου στερουνε αυτα και συν αυτων πανε να μου στερησουν τον αερα μου,τον χωρο μου,και το νερο μου,που επι μια 3ετια χασαμε τον υπνο μας και την ζωη μας γιατι καποιοι αποφασισαν για το πια θα ειναι η ζωη μου απο δω και περα?

  Εσυ που κατα τα αλλα κοπτεσε με φιλοσοφομπουρδοκολημενα πραγματα και μονο που λες “όχι μονον δεν εχω σχεση με την εταιρεια αλλα δεν δινω και δεκαρα τσακιστη για το εάν γινει η συγκεκριμενη μοναδα ή όχι”
  τα λεει ολα !!!
  Το αν βριζω η ειμαι επιθετικος ειναι αποροια της αγαναχτησης κατι που εσυ δεν προκειτε να καταλαβεις.
  Εσυ μπορει να διαβασες 5 ντατσουν βιβλια,εγω παλι οχι!
  Και δεν χρειαζεται να εισαι Αινσταιν για να καταλαβεις τι χαβα βαρανε τουτοι εδω!!!
  Οπως επισης μιλαμε για χρυσο με οτι συνεπαγεται αυτο και σε κοινωνικο,περιβαλλοντικο,πολιτικο επιπεδο.
  Λες πως σε ενδιαφερει ”η Ελλαδα να είναι χωρα ΚΑΙ βιομηχανικη που παραγει πραγματικο πλουτο και όχι μια χωρα-πλυντηριο μαυρου χρηματος και παράσιτων που παριστανουν τους επιχειρηματιες του τουρισμου και των υπηρεσιων (π.χ. Κυπρος).”
  Το οτι αγορασαν 317.000 στρεμματα με οτι περιεχουν αυτα δασος,σπιτια ,μηχανηματα,υπεδαφος,εδαφος,ψυχες αντι πινακιου φακης μια αραδα ρε ντοκτορ δεν ειδα να γραφεις!!!
  Ειναι αραγε τελικα τυχαιο του οτι παραβλεπεις ολοκληρα πλυντηρια μαυρου χρηματος και κοπτεσε για το μαυρο χρημα των μαγαζιων?
  Οπως επισης ειμαι σιγουρος πως στα 5 ντατσουν βιβλια προφανως δεν διαβασες η δεν ξεπεσε κανα βιβλιο στα χερια σου για την μαμιμενη Ανακυκλωση!!!

  Καποιοι εδω και πολλα χρονια μας βαλανε το διλλημα ζωης θανατου την μια σαν εργατες στις τρυπες και τωρα ολο το συνολο των κατοικων.

  Εμεις επιλεγουμε ΖΩΗ,ζηταμε τα αυτονοητα τον αερα μας το,νερο μας,την γη των παππουδων μας θα την παραδοσουμε στα παιδια μας οπως μας την δωσανε αυτοι!!!

  Και την ΖΩΗ αυτη θα την διεκδικησουμε με ολα τα μεσα!

  αφιερωσε και 2.30 λεπτα να ακουσεις κατι.
  http://www.youtube.com/watch?v=0bN8GlbpL-k

 44. Δεν θα ξανασχοληθω με τον mirabilis γιατι απλα ενω το παιζει γνωστης , αμολαει απιστευτες κοτσανες. Προς θεου , τα στοιχεια της στατιστικης υπηρεσιας για τον τουρισμο μιλανε καθαρα. ΣΥΝΟΛΟ χρηματψν. Και μαλιστα τον 80% των μαυρων ειναι στους μικρους με τα δωματιακια και τις ταβερνουλες. Τα μεγαλα ξενοδοχεια και τα τουρστικα γραφεια ειναι υποχρεωμενα να τηρουν τα νομιμα. Αυτοι φοροδιαφευγουν και αυτο ειναι ΑΛΛΟ απο αυτο που λεμε.
  Αναμασας ανακριβειες , πραγματα που απλα δεν ισχυουν. Προφανως εισαι doctor χωρις πτυχιο.
  Βαλε μια λογικη συνεχεια στην σκεψη σου και τα ξαναλεμε.
  Κατα τα αλλα , καλα καταλαβες . Δεν εχω καμμια ορεξη να σε γνωρισω απο κοντα.
  Μην εχω και καμια σκηνη ζηλοτυπιας.
  Αν παλι αποφασισες να μην ξαναγραψεις εδω , κριμα , ειχαμε αρχισει να διασκεδαζουμε “τα μαλα”.

 45. Kαι για να κλεινουμε την κουβεντα αφου σε ενδιαφερει για το μαυρο χρημα, εχω καποια ενδιαφεροντα στοιχεια για το μαυρο χρημα και τη συνεισφορα του καθε κλαδου στο θεαρεστο αυτο εργο. Απλα θα προσπαθησω να τα σκαναρω και να στα ριξω. Βλεπεις στα οικονομικα μπαινεις και λιγο στα δικα μου .
  Τελικα το τραγουδι του μηλιωκα ηταν για σενα.
  Ειπαμε “τα μαλα”.

  • Παιδιά να μεταφέρουμε επιτέλους τη συζήτηση λίγο …ψηλότερα, δηλαδή σε κάποιο πιο πρόσφατο κείμενο; Αυτό μπαγιάτεψε πια και είναι κρίμα να μην διαβάζονται τα σχόλια.

 46. “Δεν δινω δεκαρα τσακιστη για το εάν γινει η συγκεκριμενη μοναδα ή όχι”.
  Εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά ! Αυτός δε δίνει δεκάρα ενώ εμείς έχουμε χάσει τον ύπνο μας. Κινδυνεύει το αύριο των παιδιών μας και αυτός έχει όρεξη για πολιτικές αναλύσεις.
  Παρεπιπτόντως, οι ερωτήσεις μου, mirabilis, ξεφεύγουν από τα όρια του ακαδημαϊκού σου ενδιαφέροντος και δεν καταδέχεσαι να τις απαντήσεις;;;

 47. Η λύση είναι πολύ απλή. Αφού δεν θέλετε την επένδυση του χρυσού φτιάξτε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης της συγκεκριμένης περιοχής με όσους δηλώσουν ενυπόγραφα και με ρήτρες ότι θα το ακολουθήσουν και με το οποίο θα αποδεικνύετε μεγαλύτερη οικονομική αξία και όφελος για εκεί από αυτό του χρυσού. Οχι αερολογίες και φαφλατισμούς. Δεσμευμένα νούμερα και τεκηρίωση. Δεν πιστεύω να μην γλυκαθεί κάποιος επενδυτής.
  Η άλλη πλευρά προσπαθεί να σας πείσει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με βάση συγκεκριμένα στοιχεία. Αντιτάξτε της εσείς άλλα καλύτερα.
  Μπορεί η “φρέσκια” μόδα της οικολογίας να έχει τα δίκια της αλλά δεν φτάνει για να μην ερημώσει η επαρχία. Και μην με αρχίσετε πάλι με τα μεγάλα συμφέροντα και κουραφέξαλα. Βρείτε εσείς κάποια άλλα μεγάλα συμφέροντα που θα γούσταραν να βγάλουν και αυτοί και εσείς περισσότερα με ένα πιο environmentaly correct way.
  Αμαν πια με τις θεωρίες. Ξυπνήστε όλοι και δείτε πώς θα αναπτυχθεί καλύτερα οικονομικά (αντε και οικολογικά για να μην σας το χαλάσω) αυτή η ρημάδα περιοχή.
  Η πείνα και η μιζέρια ενός λαού, ενός τόπου, μιας περιχής ξεπερνάει εύκολα τα φοβικά σύνδρομα που του δημιουργούν οι ταγοί του και τότε τα σχέδια όλων ανατρέπονται όχι πάντα προς το καλύτερο.

 48. Καλά, αυτοί βάλθηκαν να μας τρελάνουν!!
  Δηλ. εμείς τώρα πρέπει να παρουσιάσουμε κάποιο αναπτυξιακό, κερδοφόρο πλάνο, μιας καινούριας εταιρείας, με τις ανάλογες απαιτήσεις κερδοφορίας…
  Η Χαλκιδική, όντας σε καθεστώς ομηρίας από τον μεταλλευτικό, έχει αποκλειστεί και παραμεληθεί από όλους. Ούτε δρόμους δεν φτιάχνουν από τη Γαλάτιστα και πέρα! Αφήστε επιτέλους ήσυχη την περιοχή να βρει μόνη της τα αντανακλαστικά που θα της δώσουν το δικαίωμα να ζει αξιοπρεπώς. Δεν είναι ηλίθιοι οι κάτοικοί της! Δεν χρειάζονται νταβατζήδες!
  Εμείς έχουμε οικονομικά και κοινωνικά πλάνα που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον…εσείς δε μας αφήνετε να τα υλοποιήσουμε!

 49. Προς ernesto και mida:
  Απαντω ξανα μονο και μονο επειδη με ρωτησατε «επι προσωπικου». Η φραση «Δεν δινω δεκαρα τσακιστη για το εάν γινει η συγκεκριμενη μοναδα ή όχι» ειχε την εννοια ότι δεν συνδεομαι με την συγκεκριμενη επενδυση επαγγελματικα ή με καποιον αλλον τροπο. Δεν εννοω φυσικα ότι δεν με νοιαζει τι επιπτωσεις περιβαλλοντικες, οικονομικες, κοινωνικες, κ.λπ. εχει. Εχω παψει από χρονια να χωριζω τους ανθρωπους και τα πραγματα σε «καλα και κακα» και να γινομαι χουλιγκαν της μιας ή της αλλης πλευρας.

  ernesto,
  δεν απαντησα στις ερωτησεις σου περι «δασους του Κακαβου» κ.λπ. γιατι απλως δεν ξερω ουτε την τεκμηριωση που κανετε εσεις ουτε αυτή που κανει η εταιρεια. Παρ’ότι με ζαλισατε ότι ειμαι ανθρωπος του Μπομπολα δεν εχω σαφη αποψη γι’αυτό που ρωτας γι’αυτό και δεν απαντησα. Εγω, με αφορμη μερικους μαχαλόμαγκες που ηταν στο Grand Hotel –και όχι ολους όσοι εκαναν παρεμβαση- βρηκα αφορμή και μιλησα εναντια στην ψευτο-οικολογικη αποψη της από-βιομηχανισης και της «λιγοτερης Καταναλωσης –λιγοτερης Παραγωγής». Τιποτε περισσοτερο και τιποτε λιγοτερο. Εγω δεν ειμαι ξερόλας σαν την Ροζα Λουξεμπουργκ του τουρισμου (την perlomin-w), που ανακαλυψε μεσω της στατιστικης υπηρεσίας τον τριτο δρομο προς την καταργηση της εκμεταλλευσης ανθρωπου από ανθρωπο, δηλαδη τον ….Τουρισμό και υπερασπιζεται τους νταβατζηδες της «ελληνικης τουριστικης …..βιομηχανίας». Δεν εχω αποψη για όλα και για ολους/ες.

  Κατι ακομα επι προσωπικου: το μελλον των παιδιων μας κινδυνευει και από τις εταιρειες εκεινες που βιαζουν το περιβαλλον αλλα και από τις δραστηριοτητες εκεινες που βιαζουν –κυριολεκτικά- το σωμα και την ψυχή. Με αλλα λογια οσο οδυνηρο είναι ενας συγγενης σου (παιδι, πατερας, αδελφος) να μενει αναπηρος στο μεταλλειο ή στο ναυπηγειο άλλο τοσο οδυνηρο είναι οι νεοι μιας ολοκληρης περιοχής να πλενουν τα σεντονια συνταξιουχων Γερμανων, οι νεες να «σερβιρουν» μεθυσμενους βορειοευρωπαίους στα μπαρ και ολοι/ες μαζι να είναι πορνες πολυτελειας. Η δυσκολια είναι να βρεις τον δρομο αναμεσα στους πασης φυσεως βιαστες και να χτισεις μια κοινωνια αξιοπρεπειας. Και, μας αρεσει –δεν μας αρεσει οι πιο αξιοπρεπεις κοινωνιες είναι αυτές που στηριζονται στους νομους, στους ελεγκτικους μηχανισμους και στον ορθο λογο, σε τελικη αναλυση. Μας αρεσει –δεν μας αρεσει τα λεγομενα κοινωνικα κινηματα και ο ακτιβισμός δεν μπορουν να «δουν» ολοκληρη την κοινωνια. Γι’αυτο και η κοινωνια αδιαφορει –ή ακομα χειροτερα στρεφεται σε ακροδεξιες λυσεις και τοτε αρχιζουν τα όργανα…. Μας αρεσει –δεν μας αρεσει καλυτερες κοινωνιες από τις σημερινες, δεν στεριωσαν μεχρι σημερα στον πλανήτη. Το να παριστανει ο καθενας μας τον Κατσαντωνη της Οικολογιας χωρις συγκεκριμενη εφαρμόσιμη αντι-προταση είναι το πιο ευκολο αλλα δεν οδηγεί πουθενα.

  Ο antigoldgreece εχει δικιο. Η συζητηση για το συγκεκριμένο θεμα τελειωσε. Και εσεις και εγω σε 10-15 χρονια θα δωσουμε λογο στα παιδια μας –και στην συνείδησή μας. Παντως εγω με πασα ειλικρινεια προτιμω να δω τον γυιό μου εργατη ορυχείου ή στελεχος μεταλλευτικης εταιρειας παρα γκαρσονι ή μεγαλοδιευθυντη ξενοδοχείου. Καθενας με την ιδεολογια του…..

  Τελος.

 50. Κλασική αντίδραση ενός απλού φωνακλά χωρίς πραγματικά σχέδια για το μέλλον.
  Κλασική συμπεριφορά καθοδηγούμενου με εντολή αν δεν μπορεί να απαντήσει απλά να αρνηθεί τα πάντα γενικολογώντας.
  Συμφωνώ με τον ernesto και τα λεγόμενά του λοιπόν.
  Ας αφήσει και αυτός και οι συμπαραμαρτούντες αυτόν “ήσυχη την περιοχή να βρει μόνη της τα αντανακλαστικά που θα της δώσουν το δικαίωμα να ζει αξιοπρεπώς. Δεν είναι ηλίθιοι οι κάτοικοί της! Δεν χρειάζονται νταβατζήδες!”

 51. Ξυπνήστε φραπεδόμαγκες του γρουπούσκουλου! Φοροφυγάδες και φοροκλέπτες. Εντεταλμένοι κυνηγοί της μεταλλείας με τις Mercentes σας και τα ελικόπτερά σας!
  Η (μόνη) Αλήθεια είναι και πάλι εδώ.
  Οφείλω να ομολογήσω πως ούτε εγώ ούτε εσείς περιμένατε να έχει κάποιο θέμα σας τόση επιτυχία: 64 σχόλια και συνεχίζουμε. Μέχρι στιγμής είχατε θέματα με μερικά σχόλια μεταξύ σας, αυτολιβανιζόμενοι, στις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που υποβάλλετε συχνά πυκνά το γκρουπούσκουλο.
  Μου πήρε αρκετή ώρα να διαβάσω πολλά σχόλιά σας που είχαν σχέση με τις αναρτήσεις μου και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα που δε διάβασα. Ακόμα περισσότερα υπάρχουν και σε άλλα blogs αφού, εκτός από το ψέμα, ταξιδεύει και η Αλήθεια…
  Καλά ο antigold (και λέω «ο» αφού αυτός με ενδιαφέρει – αυτός που είναι πίσω από την «η» που για μένα είναι αμελητέα ποσότητα..) δεν παίζεται. Για να πετάξει τη μπάλα στο διάστημα δημιούργησε τον Δόκτωρα Μιραμπίλι και μας φούμωσε σαν τη σουπιά με το μελάνι. Καλή η προσπάθεια φίλε αλλά δε μασάμε τα αλάνια.
  Και μέσα στην αναμπουμπούλα τσιμουδιά για τη ταμπακέρα. Μόκο, τουμπεκί ψιλοκομμένο, μούγκα, ράψιμο.
  Δεν άκουσα τίποτα για τις περιφερόμενες Μercentes που γυρνάνε από μεταλλείο σε μεταλλείο και για το ποιος τις πληρώνει, για τις αερομεταφερόμενες μεραρχίες από Χαλκιδική σε Εύβοια σε Τουρκία και Γκιώνα και πάλι πίσω και ποιος τις πληρώνει, για πανάκριβους δικηγόρους και τα λόμπυ στις Βρυξέλλες και ποιος τα πληρώνει.
  Πως λοιπόν ζούνε τα αφεντικά ρε παιδιά; Πως όποτε γράψω εγώ και ο κάθε ένας απαντάνε αμέσως; Πως είναι ταυτόχρονα σε τόσα μέρη; Δουλειά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης το κυνήγι της μεταλλείας; ΦΥΣΙΚΑ, και πληρώνει καλά αυτή η δουλειά.
  Καλά, τους γνωστούς αγνώστους της Εταιρείας τους πληρώνει ο Μπόμπολας. Εσάς ποιος σας πληρώνει;
  Περιμένω απαντήσεις, όχι παρλαπίπες καλυμμένες από φιλοσοφικά προπετάσματα καπνού. Από πού ήλθατε, τι δουλειά κάνατε πριν αρχίσει το κερδοφόρο παιχνίδι κυνηγιού με τις μεταλλευτικές εταιρείες και, τώρα, ποιος σας ταϊζει. Γιατί αν κερδίζετε το ψωμί σας από μία δουλειά που σας αφήνει τόσο πολύ παραγωγικό χρόνο ελεύθερο, πάρτε με και εμένα ρε παιδιά. Μην είστε μοναχοφάηδες.
  Όσο για τους «Μπόχουμ Δέρνουμε;» τύπους για σκεφτείτε όλα αυτά τα ερωτήματα. Αν μπορείτε να σκεφτείτε γενικότερα.
  Ένα το κρατούμενο. Για πάμε παρακάτω.
  Λέτε ότι νοιάζεστε για το περιβάλλον γενικότερα και όχι μόνο των οικοπέδων σας, εεεε συγγνώμη, της Χαλκιδικής ήθελα να πω. Λέτε ότι νοιάζεστε και για τους αραπάδες και τους κιτρινιάρηδες (σιγά μη σκίσετε τα καλσόν κορίτσια από το πολύ νοιάξιμο). Λέτε επίσης ότι θα δεχόσασταν και ένα λιγότερο καταναλωτικό κόσμο προκειμένου να μειωθεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Μπρρρ! Με έπιασε ρίγος από το άπειρο της υποκρισίας σας.
  Τα τελευταία καλοκαίρια έχετε ξεσκιστεί να βάζετε κλιματιστικά στα παράνομα νοικιαζόμενα δωματιά σας και στα αυθαίρετα εξοχικά σας. ΟΛΟΙ σας! Δεν είδα να νοιάζεστε για τα παιδάκια της Πτολεμαϊδας, της Μεγαλόπολης, της Βεύης. Εκεί που καίγονται εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη για να έχετε εσείς ρεύμα στις καφετέριες και τα μπαρ που περνάτε τη ζωούλα σας, παίρνοντας μάτι καμιά Ρωσίδα. (Α ρε Πούτιν Μεγάλε Ευεργέτη της Χαλκιδικής!). Μούγκα. Ή τώρα που το ανέφερα θα βγείτε πάλι και θα πείτε «Όχι και στην καύση λιγνίτη»; (Και πάλι σιγά το καλσόν). Καλή ιδέα, να σταματήσουμε την εξόρυξη του λιγνίτη και να εγκαταστήσουμε ένα πυρηνικό αντιδραστήρα στην Απολυμένη Πέτρα για να ρίχνουμε και καμιά βουτιά στην πισίνα. Αυτή είναι λύση.
  Αλλά μάλλον δεν θα σας αρέσει. Γιατί η Χαλκιδική είναι Χαλκιδική και η Πτολεμαΐδα Πτολεμαΐδα . Καλό το ηλεκτρικό ρεύμα και απαραίτητο. Χρειάζεται όμως θυσίες. Άλλων.
  Και τα μάρμαρα για τα αυθαίρετά μας και τα παράνομα ενοικιαζόμενα καλά είναι. Από τη Δράμα όμως. Όχι από τη Χαλκιδική.
  Και το μαγγάνιο για τις μπαταρίες των ραδιοφώνων μας (πως θα ακούμε την ΠΑΟΚΑΡΑ την ώρα που χαμουρεύουμε τη γκόμενα στο Καρύδι;) απαραίτητο είναι. Από την Αφρική όμως. Όχι από τη Χαλκιδική.
  Και ο χρυσός για τα κοσμήματα της νύφης (που έχει περιουσία μπας και ξελασπώσει ο αχαϊρευτος κανακάρης) καλός είναι. Από την Αυστραλία όμως. Όχι από τη Χαλκιδική.
  Και ο μόλυβδος για τα βαρίδια στις πετονιές μας (καθόσον διαθέτωμεν και σκάφος βγαλθέν από την φοροκλοπή τριών καλοκαιριών) απαραίτητος είναι. Από το Μέξικο όμως. Όχι από τη Χαλκιδική.
  Δηλαδή πως την έχετε δει ρε φραπεδόμαγκες; Πονηροί; Τρισθεώρατοι; Παντιτάνιοι;
  Οι άλλοι θα τρώνε την πίκρα και εσείς θα πίνετε ευλογημένο στο σώγαμπρο;
  Τα μεταλλεία είναι δραστηριότητα υψηλής όχλησης. Δυστυχώς έτσι είναι. Και έχετε κάθε δικαίωμα να προσπαθήσετε να τα ελέγξετε, να πιέσετε τους «εθνικούς και τοπικούς άρχοντες» (τρομάρα τους) να επιβάλλουν όσο μέτρα είναι απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση της αλλοίωσης του περιβάλλοντος.
  Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να ζείτε σε βάρος άλλων. Πρέπει να συμμετάσχετε. Δυστυχώς για σας, η Χαλκιδική είναι πλούσια σε ορυκτά. Και να ξέρετε ότι η όμορφή φύση της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ορυκτά αυτά (που να σας εξηγώ τώρα…)
  Αν δε γουστάρετε τότε προτείνω Σαχάρα, Σαουδική Αραβία, ή (το πιο χειρότερο για σας) Πελοπόννησο…
  Απαντήστε σε αυτά που έγραψα, μη μου πείτε τις γνωστές σαχλαμάρες σας. Αυτά τα εμπεδώσαμε. Και πού’στε: Μη ξαναφανεί ο antigold/Mirabilis και μου κόψετε το ειρμό!
  Θα θυμώσω και στο επόμενο θα είμαι πραγματικά αγενής.
  Η (ευγενική) Αλήθεια.

  • “Αερομεταφερόμενες μεραρχίες από Χαλκιδική σε Εύβοια σε Τουρκία και Γκιώνα” Πω, πω!!! Έχω να σου πω ότι ξεχασες τον Έβρο, τη Ροδόπη, το Κιλκίς, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

   Περιμένω να ολοκληρώσεις τη μ….α που θέλεις να πεις για να γίνεις τελείως ρεζίλι! Και που ‘σαι, να είσαι “θυμωμένος και άγριος”!!! Ετσι; Μη μας χαλάσεις τη διασκέδαση, μας το υποσχέθηκες!

   Πάντως έχει ένα πλεονέκτημα η θεωρία του “Αρχηγού”. Ακούγεται καλύτερα στους ξένους μετόχους. Γιατί όπως και να το κάνεις, άλλο είναι να πεις “Εκεί στη Χαλκιδική είναι όλοι εναντίον μας και θέλουν να μας διώξουν” κι άλλο να πεις “αυτοί στη Χαλκιδική κατά βάθος (κατά πολύυυυυυυ βάθος!) μας αγαπούν αλλά δεν το ξέρουν”!

   Πρέπει οπωσδήποτε να καθησυχάσουμε τους επενδυτές στον Καναδά και το Λονδίνο που τρέμουν τις εξεγέρσεις εκεί κάτω στην Αποικία. Κάνει κακό στην τιμή της μετοχής μας, κάνει κακό στα κέρδη. Δεν μπορούμε βέβαια να πούμε “έχουμε προβλημά μας με όλη την κοινωνία”! Όχι, όχι… είναι πιο εύκολο να λέμε “έχουμε ένα ψιλοπροβληματάκι με κανα-δυο που είναι τ’αφεντικά και επηρεάζουν όλους τους άλλους”.

   Τι λέει; Θα σε δούμε σήμερα στο Νομαρχιακό για μας τα πεις κι από κοντά;

 52. “Δυστυχώς για σας, η Χαλκιδική είναι πλούσια σε ορυκτά”
  ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΕΜΑΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΔΙΚΙΩΤΕΣ.
  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ. ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΟΣ.
  ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.
  ΡΕ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΟΥ ΑΛΗΤΗ.
  ΑΝΤΕ ΧΑΣΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ.
  ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ΕΞΩ.
  ΚΑΙ MIRABILI EΠΕΙΔΗ ΑΜΟΛΑΣ ΚΑΤΙ ΤΣΙΤΑΤΑ ΘΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΓΩ ΕΝΑ.
  “ΑΜΑ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΜΑ..ΚΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙς ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ”.
  ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΗΤΣΟΣ ΒΛΑΧΟΣ.

 53. Καλά ρε,τρομάρα νασούρθει,(αλήθεια…..).πόσο, μα πόσο μαλάκας είσαι?????Σε ποιούς νομίζεις πως απευθύνεσαι????Στους νεαντερντάλιους άφρονες που θα τους ξεγελάσεις με γυαλιστερά κολλιέ!!!!!!!Η προσπαθείς να πείσεις για μια ακόμη φορά τ”αφεντικό πόσο καλά ξέρεις να΄γλείφεις?Ε λοιπόν εμείς δε χρειάζεται να μπαίνουμε στη μέση ….Κάτσε στην γωνιά σου και γλείψτον …με την ησυχία σου.Σου απαντώ έτσι γιατί μόνο αυτήν την γλώσσα καταλαβαίνεις Και φυσικά δεν ήρθες στο Ν.Σ. να δεις για ποιούς μιλάς …Για ανθρώπους κάθε ηλικίας που το μόνο που τους νοιάζει είναι το καλό του τόπου τους και έχουν κάθε δικαίωμα να εκφραστούν .Και άκου τώρα να δείς ένα πράγμα …Δεν πληρώνονται απο πουθενά !!!!!!Και άκουσον-άκουσον ελέγχονται μόνο από την συνείδησή τους!!!!!!!!!

  • Προς διαστρεβλωμένη “Αληθεια”:
   Το Σαββατοκύριακο θα πάμε στην Εύβοια για τη συνέντευξη τύπου για τα νερά της Μεσσαπίας και για να δούμε από κοντά τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Και για να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί για τα ίδια πράγματα με εμάς και είναι πλέον καλοί φίλοι.
   Δεν περιμένω να καταλάβεις τίποτα από αυτά, απλά σε ενημερώνω για να ξέρεις. Θα σου φέρω αναμνηστικές φωτογραφίες! Bye!!!

 54. Τίποτα! Κανένας! Πουθενά!
  Άκρα του τάφου σιωπή βασιλεύει στο βασίλειο του γκρουπούσκουλου και των αθλίων του.
  Απάντηση καμία! Ούτε ένα αντεπιχείρημα! Εκτός αν εννοούν αντεπιχειρήματα κραυγές του στυλ: «ΡΕ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΟΥ ΑΛΗΤΗ» ή «πόσο, μα πόσο μαλάκας είσαι?»
  Μέχρι εκεί φθάνετε; Το ήξερα ότι οι «Μπόχουμ Δέρνουμε; Τύποι» είναι χαζοί. Αλλά εσείς είστε λοβοτομημένοι!
  Απάντηση καμία. Μόνο χαριτωμενιές του στυλ: «Θα σου φέρω αναμνηστικές φωτογραφίες! Bye!!!»
  Και τα αφεντικά κρύβονται από την Αλήθεια. Και καλά κάνουν. Είναι η αρρώστια και η Αλήθεια είναι η Θεραπεία. Και η αρρώστια φοβάται τη θεραπεία.
  Το σχέδιο είναι φανερό. ΚΟΝΟΜΑ και πάλι ΚΟΝΟΜΑ. Οι Οικοτρομοκράτες (καλά σας τα λέει ο Stinger) περιφέρονται σαν το σμήνος των ακριδών από μεταλλείο σε μεταλλείο. Πάνε και βρίσκουν τις τοπικές κοινωνίες και προσπαθούν να τις ξεσηκώσουν με τα ψέματά τους και τις αλητείες τους. Είναι σαν τους ιούς που προσκολλούνται σε υγιή κύτταρα, διεισδύουν και τα καταστρέφουν από μέσα.
  Με τις αθλιότητές τους και τον ψευδοεπιστημονισμό τους έχουν επιβάλλει τη νέα θρησκεία: Τον Αλαρμισμό. Αν προσπαθήσουμε να κάνουμε απόδοση στα Ελληνικά θα λέγαμε: Κινδυνολαγνεία. Αυτό πρεσβεύετε και ΤΙΠΟΤΕ άλλο.
  Γι’αυτό και δεν απαντάτε για τα παιδάκια της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαϊδας. Χεσμένα τα έχετε. Σας φτύνω και κάνετε ότι βρέχει λέγοντας: Αυτός μπορεί να μας χαλάσει το πάρτι της ΚΟΝΟΜΑΣ. Ας κάνουμε τουμπεκί ψιλοκομμένο και μπόρα είναι θα περάσει.
  Δε θα περάσει όμως γκρουπούσκουλο. Η Αλήθεια θα γίνει ο εφιάλτης σας. Κάθε φορά που δε θα απαντάτε ο υπόλοιπος κόσμος θα καταλαβαίνει το ρόλο σας. Και η Αλήθεια θα γελάει με την καρπαζοεισπρακτική καρτερικότητά σας.
  Ξανά, μπας και αρθρώσει κανένας σας μια λέξη:
  Από πού θα βρείτε τα μέταλλα που χρησιμοποιείτε αχαϊρευτοι; H Mercentes του μικρού Αρχηγού έχει πάνω από ένα τόνο από δαύτα.
  Θέλετε να κλείσουν οι Βωξίτες ή όχι; Αν ναι ,εσείς θα συνεχίσετε να πίνετε τις μπύρες σας σε κουτάκια αλουμινίου έτσι;
  Θέλετε να κλείσει η Λάρκο ή όχι; Αν ναι, εσείς θα συνεχίσετε να μαγειρεύετε (οι μανάδες σας δηλαδή, γιατί αν περιμένουμε να μαγειρέψουν οι ψάχνω-να-βρω-χαρά-στα-μπούτια-μου χαζογκόμενες του γκρουπούσκουλου θα πεθάνουμε της πείνας);
  Αν δε θέλετε να κλείσουν τι προτείνετε; Μάλλον τίποτα. Τζερτζελές να γίνεται να προχωράει η ΚΟΝΟΜΑ.
  Και όπως είπα στο κλείσιμο της προηγούμενης ανάρτησής μου: Θέλω απαντήσεις και όχι στριγκλιές του γουρουνιού πριν το σφάξιμο. Τζερεμέδες. Ε τζερεμέδες!
  Η Θεραπευτική Αλήθεια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.