Άλλος ένας νεκρός, o δεύτερος μέσα σε ένα μήνα, από έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ


Από http://www.tvxs.gr/v18982.

Έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 25χρονος εργαζόμενος. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα μήνα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. H Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας συνέλαβε 7 στελέχη της ΛΑΡΚΟ, ενώ σφραγίστηκαν και 5 ηλεκτροκάμινοι του εργοστασίου.

Ένας 25χρονος εργαζόμενος από το Νέο Κόκκινο είναι νεκρός και τέσσερις συνάδελφοί του τραυματίες, οι δύο εκ των οποίων έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα από το ατύχημα που σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στη ΛΑΡΚΟ.

Ομάδα εργαζομένων πήγε στο καζάνι no5 για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να το αδειάσουν. Πριν καν αρχίσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, το καζάνι τρύπησε και η πυρακτωμένη λάβα έπεσε πάνω στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στο συγκεκριμένο καζάνι είχε διαπιστωθεί βλάβη εδώ και μια εβδομάδα αλλά το μετάλλευμα παρέμεινε μέσα στο καζάνι, όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες.

Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με ειδικό αφρό, ενώ εργαζόμενοι προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι στις 2 Αυγούστου είχε σημειωθεί κι άλλο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της Λάρκο.

H Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας προχώρησε στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδας, ταξίαρχο Δημ. Πατίτσα, οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης, κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Λάρυμνας. Παράλληλα, ξεκίνησε η διαδικασία σχηματισμού δικογραφίας σε βάρος τους.

Το υπουργείο Ανάπτυξης διέταξε τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη του για το τραγικό συμβάν.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείο τονίζεται ότι έχει δοθεί εντολή προσωρινής σφράγισης των πέντε ηλεκτροκαμίνων στο εργοστάσιο της Λάριμνας, ώστε να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. «Βούληση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να γίνει οριζόντιος και κάθετος έλεγχος σε κάθε επίπεδο για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθούν όπου χρειάζεται ευθύνες», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, εμπειρογνώμονες της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μεταβαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, ώστε να διενεργήσουν αυτοψία, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία ενώ ήδη έχει συσταθεί η προβλεπόμενη Επιτροπή Διερεύνησης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για τη διερεύνηση του προηγούμενου δυστυχήματος στις 2 Αυγούστου 2009, υποστηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Την οργή και την αγανάκτησή της για τα νέα τραγικά, θανατηφόρα, εργατικά δυστυχήματα εκφράζει και η ΓΣΕΕ. «Η έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων επιθεώρησης και ασφάλειας των μεταλλείων, η εγκατάλειψη του ελέγχου και της συντήρησης (η συγκεκριμένη μονάδα καμινίου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα της τελευταίες μέρες) έχουν ως αποτέλεσμα το νέο τραγικό περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην ίδια εταιρεία (το προηγούμενο ήταν στις 2/8/09). Τα συνεχόμενα αυτά εγκληματικά περιστατικά στη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες των υψηλότατα αμειβόμενων κομματικών στελεχών της Διοίκησης της εταιρείας, τα οποία αφού κατάφεραν να την υπερχρεώσουν και να την απαξιώσουν ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα πετύχουν το ξεπούλημα της στους ιδιώτες και όχι με τα προβλήματα των εργαζόμενων και της εταιρείας.

Για τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης και των υπουργείων Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Οικονομίας που εποπτεύουν και ελέγχουν την εταιρεία κάνει λόγο η ΓΣΕΕ. «Το πριν 25 μέρες θανατηφόρο δυστύχημα δεν τους ευαισθητοποίησε καθόλου. Η ζωή των εργαζομένων με την ανοχή και την ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στη λογική της “ρώσικης ρουλέτας” των καθημερινών τραγικών περιστατικών. Έλεος πια!», καταλήγει.

Σχετικά με το προ μηνός θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ δείτε:

http://www.tvxs.gr/v17455 και http://www.tvxs.gr/v17532


6 απαντήσεις στο “Άλλος ένας νεκρός, o δεύτερος μέσα σε ένα μήνα, από έκρηξη σε καμίνι της ΛΑΡΚΟ”

 1. Και εδώ το πόρισμα …είναι προδιαγεγραμμένο και ως συνήθως ….θα λέει « τυχαίο αλλά μοιραίο» ….Κρίμα ο συνάνθρωπος μας .

  • Μοιραίο ναι, αλλά “τυχαίο” σίγουρα όχι!!!
   Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο καμίνι είχε επισημανθεί εδώ και μια εβδομάδα, όμως η (υπό κρατικό έλεγχο ακόμα…) εταιρεία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την ασφάλεια των εργαζομένων της.
   Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένο.

 2. Η απαξιώση που παρατηρείται τα τελευταια χρόνια στην βιομηχανία γενικώς και η υπερεκμετάλλευση της εργασίας που συνοδεύει αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα την αυξήση των ατυχημάτων σε χώρους εργασίας .Τα αδύναμα συνδικάτα που αντί να προστατευσουν τα μέλη τους και την αξία της εργασίας …διαπλέκονται!!!! με την.. διοίκηση τα βλέπουμε σε όλους τους χώρους εργασίας .Θλιβερά φαινόμενα αλλά υπαρκτά του καιρού και του τόπου (να μη σας θυμίσω την τραμπουκική !!!! παρέμβαση κατά την προσέλευση στην Λαϊκή Συνέλευση Μ. Παναγίας) . Επισημαίνω ότι το ατύχημα πραγματοποιήθηκε την μέρα που άνοιγαν οι προσφορές ξεπουλήματος- εκποίησης της ΛΑΡΚΟ (κρατική γαρ) με 9 μνηστήρες (αυτό δεν σημαίνει ύπαρξη υπερκερδών!!!!!!! )

 3. Οι ενδιαφερόμενοι είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι εξής:
  1. AKTOR S.A. (Ελλάδα)
  2. CUNICO RESΟURCES N. V. (Ολλανδία)
  3. FEVAMONITICO SARL (Λουξεμβούργο)
  4. HELLENIC HALYVOURGIA S.A. (Ελλάδα)
  5. MYTILINEOS HOLDINGS S.A. (Ελλάδα)
  6. PANEGEAN Ltd (Κύπρος – Κοινοπραξία μεταξύ GLENCORE INTERNATIONAL A.G. & SWISSMARINE INC.)
  7. SOLWAY INDUSTRIES LTD (Ρωσία)
  8. Διεθνής επενδυτική τράπεζα (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής της στη φάση αυτή)
  9. Διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου (Δεν επιθυμεί δημοσιοποίηση της συμμετοχής του στη φάση αυτή)

  τους συμμετέχοντες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε και επισήμως χθες το υπουργείο Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

 4. Μείωση του χρόνου εργασίας στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του λιγνίτη…!!!!

  Συνάντηση αντιπροσωπείας της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γ.Γ του Υπουργείου απασχόλησης για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος όπου έγινε δεκτή εκτός των άλλων και η απαίτηση του συνδικάτου: Η ρύθμιση να αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση.
  Σε δικαίωση των αγώνων του συνδικάτου μας και όλων όσων στήριξαν την υπόθεση της μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις ανθυγιεινές συνθήκες, εξόρυξης και επεξεργασίας λιγνίτη, οδηγεί η συμφωνία της «Εργατικής Αλληλεγγύης» με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Κοντό.
  Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 12/8/09 στο Υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα μετά από αίτημα της Εργατικής Αλληλεγγύης για να ζητηθεί η νομοθετική κατοχύρωση της μείωσης της χρόνου εργασίας, σε αντίθεση με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ όπως αρχικά πρότεινε το ΥΠ.ΑΠ. Η Πρόταση του Συνδικάτου μας ήταν εξ αρχής η νομοθετική ρύθμιση πρώτα και όχι η υπογραφή ΣΣΕ, για να συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση (μόνιμοι, έκτακτοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε ιδιωτικά ορυχεία κλπ). Ο κ. Κοντός αποδέχτηκε τα επιχειρήματα του Συνδικάτου μας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση. Το ίδιο είχε υποσχεθεί και η κυρία Πετραλιά πριν ένα μήνα σε συνάντηση της με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ
  Πρέπει να τονίσουμε ότι το συνδικάτο μας ανέδειξε αυτό το ζήτημα και παλεύει τα τελευταία χρόνια για να γίνει αποδεκτό από την πολιτεία και τη ΔΕΗ. Το αίτημα βασιζόταν εκτός των άλλων, κυρίως στην απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου καταδίκασε τη χώρα μας για μη λήψη μέτρων για την υγεία των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας και Μεγαλόπολης καθώς και για τη μη πρόβλεψη μείωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στο Λιγνίτη. Αυτή η πολύ σημαντική για την περιοχή μας και τους εργαζόμενους απόφαση πάρθηκε μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ) και το Συνδικάτο μας συνεργάστηκε μαζί του από το αρχικό ακόμα στάδιο προετοιμασίας της προσφυγής.
  Σημαντική ήταν και η συμβολή των στελεχών του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αίτημα της «Εργατικής Αλληλεγγύης» αφού υποστήριξαν και «έδεσαν» νομικά τα επιχειρήματα του συνδικάτου μας και πίεσαν περεταίρω την πολιτική ηγεσία.
  Το θέμα πλέον βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μένει ο καθορισμός του αριθμού των ωρών η των ημερών της μείωσης και να προωθηθεί για νομοθετική ρύθμιση στη βουλή!
  Το συνδικάτο μας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης και παρεμβαίνει σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς για σύντομη και δίκαια λύση.
  Καλούμε τους εργαζόμενους να πλαισιώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» γιατί λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με «εντολές ανωτέρων», γιατί έβαλε ψηλά τον πήχη των εργατικών δικαιωμάτων αλλά κυρίως γιατί παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για:
  · ΔΕΗ δημόσια 100% κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.
  · Ενιαίες και ισότιμες εργασιακές σχέσεις γι όλους τους εργαζόμενους.
  · Προσλήψεις τακτικού προσωπικού με σταθερές και ολοκληρωμένες εργασιακές σχέσεις.
  · Κατάργηση του δουλεμπορίου και των εργολάβων στην ενέργεια.

 5. Λαμπρό παράδειγμα ταξικής δράσης και παρέμβασης στα εργατικά προβλήματα που πρέπει να βρει μιμητές και σε άλλους εργασιακούς χώρους με παρόμοιο αποτέλεσμα ευχόμαστε και στους κατοίκους Χαλκιδικής και εργαζόμενους στο «Ελληνικό Χρυσό»
  http://pontokomicom.blogspot.com/2009/08/blog-post_18.html
  http://pontokomicom.blogspot.com/2009/08/5.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.