Περί της φημολογούμενης ανάμειξης του “Παρατηρητηρίου” στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου


Η ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ, Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο άνθρωπος που είναι η φωνή της εταιρείας στη συζήτηση που γίνεται σε αυτό το ιστολόγιο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα συλλογικά αντανακλαστικά των Ελλήνων στο άκουσμα της λέξης «Βατοπαίδι» για να μας δυσφημίσει, εμπλέκοντας μας στο περιώνυμο σκάνδαλο. Ο προφανής του στόχος είναι να αποσπάσει την προσοχή των αναγνωστών από τα θέματα της εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων που συζητάμε εδώ και να καλύψει την έλλειψη επιχειρημάτων πίσω από ένα θολό προπέτασμα λάσπης.

Επειδή αυτή η βρωμιά εναντίον μας κυκλοφορεί και αναπαράγεται εδώ και πολύ καιρό στο διαδίκτυο, θεωρούμε ότι είναι καιρός να γίνει γνωστή επιτέλους η αλήθεια και να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε.

Είναι αλήθεια ότι ο ιδρυτής του «Παρατηρητηρίου» και Δημοτικός Σύμβουλος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Τόλης Παπαγεωργίου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Μονής Βατοπαιδίου στις 11/12/2008 στο Δικαστήριο της Ξάνθης, όπου εκδικάσθηκε η αγωγή κατοίκων της Ουρανούπολης για την ακύρωση της μεταβίβασης έκτασης του Δήμου στη Μονή. Για όσους δεν έχουν ειδική γνώση για το θέμα της Ουρανούπολης, αυτό συνιστά απόδειξη χρηματισμού και αυτή είναι η συκοφαντική λάσπη που δεχόμαστε εδώ και τόσον καιρό.

Όλοι όσοι επιθυμούν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουρανούπολη, ας διαβάσουν με προσοχή το παρακάτω κείμενο. Ας ξεχάσουν για λίγο όλα τα τρομερά που έχουν ακούσει τον τελευταίο χρόνο για το μεγάλο «σκάνδαλο Βατοπαιδίου»: την εμπλοκή πολιτικών, τα Ολυμπιακά ακίνητα, το real estate και ακόμα το γενικότερο ζήτημα της μοναστηριακής περιουσίας, τις διεκδικήσεις άλλων Ιερών Μονών κ.λ.π. Ας αφήσουν για λίγο στην άκρη τις απόψεις τους για τις Μονές και για την Εκκλησία και τον δικαιολογημένο θυμό τους για τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Όλα αυτά είναι σημαντικά ζητήματα για γενικότερο προβληματισμό, όμως δεν θα τα συζητήσουμε εδώ. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα και αποκλειστικά για την Ουρανούπολη και το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον κρίσεις και σχόλια, ειδικά από τον Πρόεδρο και τους Τοπικούς Συμβούλους της Ουρανούπολης!

Η Μονή Βατοπαιδίου, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου είναι ο μόνος που συνορεύει με το Άγιον Όρος. Η περιοχή κατοικούνταν από τους αυτόχθονες Ιερισσιώτες/Ακάνθιους αιώνες πριν από την ίδρυση της πρώτης Μονής από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, δημιουργήθηκαν στην περιοχή η Ουρανούπολη στο Μετόχι ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΝ της Μονής Βατοπαιδίου και τα Νέα Ρόδα στην περιοχή της Διώρυγας Ξέρξη και στον παλιό οικισμό Πρόβλακας (προ του αύλακος- διώρυγας), επίσης σε Αγιορείτικο μετόχι.

Σήμερα η Ουρανούπολη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός που «εκμεταλλεύεται» τουριστικά τη γειτνίαση με το Άγιο Όρος. Η Ουρανούπολη ζει από το Άγιο Όρος και με το Άγιο Όρος. Από την Ουρανούπολη γίνεται το μεγαλύτερο μέρος της θαλάσσιας συγκοινωνίας με τις Μονές και οι δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές/επισκέπτες (150.000 άτομα ετησίως και πολλοί άλλοι που κάνουν κρουαζιέρες περίπλου του Αγίου Όρους) δίνουν ζωή και εισόδημα στους κατοίκους του χωριού, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της απασχόλησης και του εισοδήματος του νότιου τμήματος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου εξασφαλίζεται από το Άγιο Όρος.

Η συνολικη έκταση μεταξύ διώρυγας Ξέρξη και συνόρων Αγίου Όρους είναι 32.500 στρέμματα. Από αυτά, η περιοχή που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος, έκτασης 13.500 στρεμμάτων και μέσου πλάτους 2.500 μ., έχει κηρυχθεί «Ζώνη Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος» (ΖΠΦΠ). Στη ΖΠΦΠ απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση ή άλλη δραστηριότητα, εκτός της καλλιέργειας, ωστόσο στα κληροτεμάχια/ιδιοκτησίες που περιλαμβάνει, έχουν αρχίσει να «δομούνται» βαγόνια, τροχόσπιτα και τροχοβίλες.

Από τα υπόλοιπα 19.000 στρέμματα, 9.500 στρέμματα είναι κληροτεμάχια/ιδιοκτησίες στα οποία μέχρι να αναδειχθεί από τα ΜΜΕ το «Σκάνδαλο Βατοπαιδίου», επιτρεπόταν η «εκτός σχεδίου δόμηση», με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επιτρέπεται σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα. Το αρμόδιο Δασαρχείο Αρναίας και η Αρχαιολογική Υπηρεσία χορηγούσαν πράξεις χαρακτηρισμού κι εκδιδόταν οι Οικοδομικές Άδειες. Το κομμάτι της παραλιακής ζώνης μεταξύ διώρυγας Ξέρξη και Ουρανούπολης, μήκους 6 χλμ. είναι το πλέον τουριστικό του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, με πλήθος παραθεριστικών κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων, μεγάλων και μικρών.

Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται πλήρως στον τουρισμό και, σύμφωνα με τα στοιχεία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις αυτές συντηρούν οικονομικά πάνω από 1500 οικογένειες.

Β. Η ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ

Το 2006, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου προχώρησε με χρηματοδότηση της Ε.Ε. στη σύνταξη Μελέτης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ),στο οποίο χωροθετήθηκαν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες που ο Δήμος επιθυμεί να αποτελέσουν τη βάση για την για την ανάπτυξη του κατά τις επόμενες δεκαετίες. Το ΓΠΣ περιλάμβανε και την μεταξύ Διώρυγας Ξέρξη- συνόρων Αγίου Όρους έκταση των 32.500 στρεμμάτων.

Η ΟΜΟΦΩΝΗ αποφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αυτήν την περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου Ουρανούπολης, ήταν:

«Τουρισμός σε όλο το μήκος της ακτής και σε βάθος 300 μ., υποδομές στήριξης προσκυνηματικού τουρισμού, κοινωφελή έργα και έργα ανάπτυξης της πολιτιστικής παράδοσης και της αγιορείτικης κληρονομιάς της περιοχής μας, παράλληλα με τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά του γυναικείου πληθυσμού».

Αυτά ακριβώς είπε μεταξύ πολλών άλλων σε πολυσέλιδη συνέντευξη του στην εφημερίδα ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ της Χαλκιδικής της 4ης Οκτωβρίου 2008 ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου, πολιτικός μηχανικός κ. Βλαχόπουλος:

«Προκειμένου να αναδείξουμε την Αγιορείτικη κληρονομιά και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής που συνδέεται με το Άγιον Όρος, σχεδιάσαμε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τις ανάλογες υποδομές για δραστηριότητες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός του Αγίου Όρους, όπου το «άβατον» αποκλείει τη συμμετοχή των γυναικών.
Για να εξασφαλισθεί η προοπτική και η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του ΓΠΣ δεν αρκούν τα σχέδια και οι κατασκευές. Πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό με το απαιτούμενο επιστημονικό κύρος. Αυτό το προσωπικό με το ζητούμενο κύρος μπορεί να βρεθεί μόνο με συνεργασία με τους Αγιορείτες μοναχούς. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να ζήσει καμία τέτοια δραστηριότητα».

Γ. Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η “ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ”

Εγκρίθηκε επίσης από το Δ.Σ. η χωροθέτηση στο ΓΠΣ αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή Ξηροποτάμι, βόρεια της Διώρυγας Ξέρξη. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ένα αποξηραμένο από το 1930 έλος, έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων και τον προσφυγικό οικισμό Ξηροποτάμι. Το 1932, ο μεγάλος σεισμος της Ιερισσού γκρέμισε όλα τα σπίτια και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, πριν οι κάτοικοι του προλάβουν να πάρουν πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας για τα οικόπεδα και τα σπίτια .

Την εκκρεμότητα αυτή αποκαθιστούσε η “Τροπολογία Γεροντόπουλου” για την οποία αδίκως κατηγορήθηκε ο Βουλευτής Έβρου. Δεν επρόκειτο για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων, αλλά για την επίλυση του δίκαιου αιτήματος κατοίκων της περιοχής να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους των ιδιοκτησιών που κατέχουν από το 1927 και τους δόθηκαν απο την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων.

Το αποξηραμένο έλος στο, σε συνδυασμό με το φυσικό λιμάνι που υπάρχει στην περιοχή Ξηροποτάμου, δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις για μαρίνα τουριστικών σκαφών, η οποία προβλέφθηκε στο ΓΠΣ, μαζί με τουριστική ζώνη και αεροδιάδρομο ελαφρών σκαφών. Το ΓΠΣ πρόβλεπε επίσης αναβίωση του παλιού οικισμού, με επέκτασή του και στο τμήμα του αποξηραμένου πριν από 80 χρόνια έλους που δόθηκε στη συμπληρωματική διανομή του 1965.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προωθήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (ΔΙΠΕΧΩ) και το ΓΠΣ του Δήμου ήταν εν αναμονή της οριστικής του θεσμοθέτησης και δημοσίευσης ως Προεδρικό Διάταγμα σε ΦΕΚ.

Έτσι ήταν τα πράγματα για το Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, το ΓΠΣ του Δήμου και την ΔΙΠΕΧΩ μέχρι τον Ιούλιο 2007.

Δ. ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

Τον Ιούλιο 2007 ήρθε στο φως από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η μεταβίβαση στην Μονή Βατοπαιδίου δημόσιας έκτασης 8.608 στρεμμάτων στην περιοχή Ουρανούπολης, 120 στρεμμάτων στην περιοχή Αμμουλιανής και 220 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροποτάμου.

Από τη μελέτη του επισυναπτόμενου στη σύμβαση μεταβίβασης διαγράμματος, διαπιστώθηκε ότι στα μεταβιβασθέντα στη Μονή περιλαμβάνονταν και μερικές ιδιοκτησίες κατοίκων και του Δήμου. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. έγινε ανάλυση του προβλήματος από τον Δήμαρχο και τον Δημοτικό Σύμβουλο Τόλη Παπαγεωργίου και αποφασίσθηκε ομόφωνα η ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο για την προστασία των ιδιοκτησιών του Δήμου και των δημοτών. Μετά την άμεση εξάλειψη όλων αυτών των ιδιοκτησιών από τη μεταβίβαση και τη σχετική καταχώρηση διορθωτικής πράξης στο οικείο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού, το θέμα είχε λήξει και έτσι με νέα απόφαση του Δ.Σ δεν έγινε καμία ανάθεση σε δικηγόρο.

Ε. ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ Ι.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ

Στις 24 Νοεμβρίου 2007, η Ι.Μ. Βατοπαιδίου έστειλε στο Δήμο την 643/24.11.2007 επιστολή με θέμα «Αξιοποίησις εκτάσεως της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου» στην οποία γνωστοποιούσε ότι:

«Η αξιοποίηση αφορά:

  • Ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού λίαν υψηλού επιπέδου
  • Ανάπτυξη υποδομών εξυπηρετήσεως θρησκευτικού τουρισμού, όπως ομοιώματος Χερσονήσου Αγίου Όρους, συνεδριακού κέντρου εικονικής ξεναγήσεως πολιτισμού Αγίου Όρους και λοιπών συναφών υποδομών θρησκευτικής και πολιτιστικής διαστάσεως προσέλκυσης τουριστών.
  • Ίδρυσις και λειτουργία κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών θεολογίας και φιλοσοφίας και εν ευθέτω χρόνο μετατροπής του Κέντρου εις Πανεπιστημιακήν Σχολήν, όταν το θεσμικόν πλαίσιον επιτρέψει τούτο.
  • Ανάδειξις του ευρυτέρου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Έχομεν εντιμότατε κ. Δήμαρχε, κοινόν όραμα δια την αξιοποίησιν της περιοχής, η οποία δια να αποκτήσει διεθνώς αναγνωρίσιμον αναπτυξιακήν ταυτότητα χρήζει παρεμβάσεως μεγάλης κλίμακος μετά κατευθύνσεως προς τον θρησκευτικόν τουρισμόν, αξιοποιουμένης της γειτνιάσεως αυτής μετά της Κιβωτού της Ορθοδοξίας, ήτοι του Αγίου Όρους…».

Τόσον ο Δήμαρχος, όσο και η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, έκριναν ότι αφού οι προθέσεις της Μονής για την έκταση αυτή συνέπιπταν με όσα προέβλεπε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου, ήταν προς το συμφέρον του Δήμου να συζητήσει με τη Μονή για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας. Η ανάπτυξη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων υψηλού επιπέδου δίπλα στην Ουρανούπολη, μόνο θετική προβολή θα μπορούσε να προσφέρει στο χωριό το οποίο, έτσι κι αλλιώς, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του στους επισκέπτες-προσκυνητές. Ο Δήμος προέβλεπε μεν τέτοιες εγκαταστάσεις στο ΓΠΣ, όμως δεν είχε ούτε την οικονομική δυνατότητα ούτε την ιδιόκτητη έκταση για να τα πραγματοποιήσει. Το ΓΠΣ απευθυνόταν για την πραγματοποίησή του σε ιδιώτες επενδυτές και κατοίκους του Δήμου.

Πρέπει να τονιστεί ότι την εποχή εκείνη, το Φεβρουάριο-Μάρτιο 2008, δεν ήταν γνωστές οι παραχωρήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα στη Μονή, οι οποίες άλλωστε δεν αφορούσαν καθόλου το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου.

Σε συνέχεια της επιστολής της Μονής Βατοπαιδίου και μετά από σειρά συναντήσεων του Δήμου με τη Μονή, συμφωνήθηκε:

  1. Συνιδιοκτησία της έκτασης στην Ουρανούπολη: Η Μονή θα μεταβιβάσει στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου το 50% εξ αδιαιρέτου της έκτασης των 8.608 στρεμμάτων, χωρις καμία δαπάνη του Δήμου. 
  2. Ξηροποτάμι: Συμμετοχή του Δήμου κατά 5% στην ιδιοκτησία και διαχείριση των 220 στρεμμάτων στο Ξηροποτάμι και πραγματοποίηση από τη Μονή Βατοπαιδίου όλων όσων προβλέπονται στο ΓΠΣ για την περιοχή αυτή, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. 

Από τα 8.608 στρέμματα που μεταβιβάσθηκαν στη Μονή, μόνο τα 3.000 είναι εκτός της ΖΠΦΠ στην οποία απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα. Και τελικά, σύμφωνα με την ανωτέρω συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες της Μονής θα αναπτύσσονταν στο 50% αυτής της έκτασης, δηλαδή σε 1.500 στρέμματα. Καμία δραστηριότητα δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί από τη Μονή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, αφού θα έπρεπε υποχρεωτικά να έχει χωροθετηθεί στο ΓΠΣ και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στα υπόλοιπα 1.500 στρέμματα, όπως συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει πρότυπο οικισμό για αποκατάσταση με ανταλλαγή των ιδιοκτητών των 3.000 στρεμμάτων των οποίων οι ιδιοκτησίες αχρηστεύθηκαν από τη ΖΠΦΠ. Έτσι θα απαλλάσσονταν η ΖΠΦΠ από τα βαγόνια, τις παράγκες και την παράνομη δόμηση και θα αναδεικνύονταν σε ζώνη πραγματικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ούτε ένα (1) στρέμμα της συνολικής έκτασης των 8.608 στρεμμάτων δεν έχει δυνατότητα να κατατμηθεί από το όλο γήπεδο και να πουληθεί σε τρίτους. Ούτε από τη Μονή ούτε από το Δήμο. Όσα ειπώθηκαν περί real estate, για αυτήν την συγκεκριμένη έκταση, είναι πέρα για πέρα ανυπόστατα.

Στο στάδιο αυτό των συζητήσεων Δήμου-Μονής, άρχισε να αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου», με τις μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μονή. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Δ.Δ. Ουρανούπολης έπεισε τους Τοπικούς Συμβούλους και πολλούς συγχωριανούς του, ότι «οι καλόγεροι πήραν τον τόπο μας και θέλουν να πάρουν και όλη την τουριστική μας κίνηση».

Στις 4 Απριλίου 2008 είχε οριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση των προτάσεων της Μονής στο Δήμο. Πριν από τη συζήτηση ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η Μονή, λόγω των αντιδράσεων που είχαν εκδηλωθεί στην Ουρανούπολη, θεωρούσε ότι δεν ήταν δυνατή η αρμονική συνεργασία με το Δήμο και την τοπική κοινωνία, κατά συνέπεια δεν είχε νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση. Η Μονή δήλωσε ότι θα κατέθετε δήλωση ακύρωσης της μεταβίβασης των 8.608 στρεμμάτων. Η δήλωση αυτή κατατέθηκε στη ΔΟΥ Αμαρουσίου στις 16.4.2008 και στις 13.5.2008 διαβιβάσθηκε στη ΔΟΥ Αρναίας.

Στις 3 Μαϊου 2008, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο και εν γνώσει όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, μια ομάδα έξι Δημοτικών Συμβούλων επισκέφθηκε τη Μονή για να βρουν κοινή θέση στην επαναφορά της πρότασης συνεργασίας για την πραγματοποίηση όσων προβλέπει το ΓΠΣ. Οι εκπρόσωποι της Μονής επιβεβαίωσαν ότι η πρόταση συνιδιοκτησίας της έκτασης με το Δήμο ήταν ανοιχτή και θα πραγματοποιούνταν εφόσον υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόλαβε να ξανασυνεδριάσει με αυτό το θέμα, διότι τις επόμενες μέρες ξέσπασε στα τηλεοπτικά κανάλια το γνωστό «σκάνδαλο Βατοπαιδίου» και κάθε συζήτηση με τη Μονή σταμάτησε.

Ζ. Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

Στις 23.5.2008 συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει αίτημα κατοίκων της Ουρανούπολης που, με την καθοδήγηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου της, είχαν καταθέσει αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης για την ακύρωση της μεταβίβασης του δημοσίου κτήματος των 8.608 στρεμμάτων στη Μονή Βατοπαιδίου. Με την αίτησή τους ζητούσαν πρόσθετη παρέμβαση του Δήμου στην αγωγή τους.

Η αγωγή αυτή περιέχει δυο σκέλη. Στο πρώτο υποστηρίζει ότι ολόκληρη η περιοχή των 32.500 στρεμμάτων μεταξύ διώρυγας και συνόρων, στην οποία περιλαμβάνεται και η έκταση των 8.608 στρεμμάτων, είναι δάσος και αρχαιολογική περιοχή και ως εκ τούτου ούτε η μεταβίβασή της ούτε η με οποιονδήποτε τρόπο αξιοποίησή της είναι νόμιμη. Στο δεύτερο σκέλος της υποστηρίζει ότι, για διάφορους λόγους που αναφέρονται στην αγωγή, η λίμνη Βιστωνίδα δεν ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου και επομένως είναι άκυρη η ανταλλαγή μέρους της λίμνης με το κτήμα των 8.608 στρεμμάτων.

Το Δ.Σ. απέρριψε το αίτημα των κατοίκων της Ουρανούπολης επειδή:

  1. Η Μονή και το Δημόσιο κινούσαν ήδη τη διαδικασία ακύρωσης της ανταλλαγής των 8.608 στρεμμάτων και
  2.  Ο Δήμος δεν μπορεί να συμφωνήσει με το πρώτο σκέλος της αγωγής, επειδή έτσι θα αποδεχόταν τον χαρακτηρισμό ολόκληρης της μεταξύ διώρυγας Ξέρξη – συνόρων Αγίου Όρους έκτασης των 32.500 στρ. ως «δάσος και αρχαιολογική περιοχή». 

Με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής επεσήμαναν αφενός τους κινδύνους που ήδη προαναφέρθηκαν και αφετέρου την μεγάλη ζημία της περιοχής και του τουρισμού της από τον διασυρμό του Αγίου Όρους και των Μονών. Στην επιστολή αυτή, χαρακτηρίζεται η αγωγή των κατοίκων της Ουρανούπολης ως «εκδήλωση αυτοκαταστροφικών τάσεων των κατοίκων της διπλανής πόρτας του Αγίου Όρους».

Στην εισήγησή του προς το Δ.Σ. και σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Χαλκιδικής ο Δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου αναφέρει τα εξής:

«Δεν επιλέγουμε τη δικαστική οδό έστω και επικουρικά επειδή οι λόγοι ακυρότητας που προβάλλονται είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής, σύμφωνα με το ΠΔ 5980 του 1965 ως αρχαιολογικός και ως δασικός, σύμφωνα με το Δασαρχείο.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί όμως δεν αφορούν μόνο την συγκεκριμένη έκταση αλλά την ευρύτερη περιοχή. Δεδομένου ότι οι ίδιοι Νόμοι και ΠΔ ισχύουν για όλους και για όλη την περιοχή, πρέπει να λάβουμε υπ’όψη ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν δυο χωριά, έγιναν επεκτάσεις σχεδίων πόλεως στα Ν. Ρόδα και στην Ουρανούπολη, μια νέα επέκταση στην Ουρανούπολη είναι σε φάση ολοκλήρωσης, κτίσθηκαν και λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, υπάρχουν πολλές κατοικίες. Ήδη έχουμε σχετική υπόθεση σε δικαστική εξέλιξη, για ακύρωση αδείας λειτουργίας τουριστικής μονάδας.
Αν η υπόθεση αυτή τελεσιδικήσει σύμφωνα με το διάταγμα του ’65, τότε θα έχουμε δραματικές εξελίξεις στην περιοχή με μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις.
Προφανώς οι κάτοικοι που κατέθεσαν και υπέγραψαν την αγωγή με αυτά τα επιχειρήματα ή είχαν άγνοια ή διακατέχονται από υπερβολικό αλτρουισμό.
Είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια και ούτε να θέσει για λόγους σκοπιμότητας και προβολής ιδεολογημάτων σε κίνδυνο τις περιουσίες και τις δουλειές των κατοίκων».

Τους επόμενους μήνες, με το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου» σε πλήρη εξέλιξη στις οθόνες των Ελλήνων, η Ουρανούπολη έγινε κέντρο διαμαρτυρίας όλων όσων είχαν προβλήματα με τις Μονές του Αγίου Όρους και με την Εκκλησία γενικότερα. Χωρίς να ληφθούν καθόλου υπ’οψιν οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, η υπόθεση του δημόσιου κτήματος της Ουρανούπολης μπήκε «στο ίδιο τσουβάλι» με διάφορες άλλες υποθέσεις διεκδικήσεων, από άλλες Μονές σε άλλους τόπους. Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου έγινε πολιτική/κομματική συγκέντρωση στην πλατεία της Ουρανούπολης στις 5 Οκτωβρίου 2008 όπου όλοι οι ομιλητές διαγκωνίζονταν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τις Μονές ειδικά για τη Μονή Βατοπαιδίου:

«Μαφία που η θέση της είναι στον Κορυδαλλό», «μεσιτικά γραφεία ξεπουλήματος των λιμνών, δασών, παρκών κατασκηνώσεων, σχολείων, χωραφιών αγροτών, υγροβιοτόπων, αρχαιολογικών χώρων, κτιρίων, Ολυμπιακών ακινήτων…» και άλλα πολλά.

Την περίοδο εκείνη, καμία φωνή και καμία άποψη που δεν συνέβαλε στην ένταση του κλίματος σκανδαλολογίας και διαφθοράς δεν μπορούσε να ακουστεί. Πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί πήραν συνέντευξεις από το Δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου όμως, με εξαίρεση τα τοπικά μέσα της Χαλκιδικής, καμία δεν προβλήθηκε. Γιατί ο Δήμαρχος προσπαθούσε να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που είχε δημιουργήσει στο Δήμο η απερίσκεπτη προσφυγή των κατοίκων της Ουρανούπολης και αυτά που έλεγε δεν βοηθούσαν τα νούμερα της τηλεθέασης.

Η. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου είναι ο ιδρυτής του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», σωματείου με μέλη από τη Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο και σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων από τις αρνητικές συνέπειες της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης. Σχετικά με τη δράση του «Παρατηρητηρίου» υπάρχει πολύ πληροφοριακό υλικό στο website www.antigold.gr και στο ιστολόγιο http://antigoldgreece.wordpress.com.

Eίναι επίσης Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου που αφ’ενός έχει την «τύχη» να φιλοξενεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας και από την άλλη είναι ο μοναδικός Δήμος της Χαλκιδικής που συνορεύει άμεσα με το Άγιο Όρος και πρέπει να ζήσει με αυτό. Ως πολιτικός μηχανικός συνεργάστηκε στενά με τον επίσης πολιτικό μηχανικό Δήμαρχο και με τη ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, για την ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την τελική του προώθηση για θεσμοθέτηση ως ΠΔ.

Ήταν ο ένας από τους έξι Δημοτικούς Συμβούλους που επισκέφθηκαν τη Μονή Βατοπαιδίου στις 3/5/2008 για να συζητήσουν την πρόταση συνεργασίας με συνιδιοκτησία της μεταβιβασθείσας έκτασης των 8.608 στρεμμάτων.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2008 κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της Μονής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, όπου εκδικάσθηκε η αγωγή των κατοίκων της Ουρανούπολης. Ο σκοπός του δεν ήταν η υπεράσπιση των συμφερόντων της Μονής, αλλά η υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και της ίδιας της Ουρανούπολης.

Αντίθετα με τα όσα ακούγονται, ο κ. Παπαγεωργίου δεν υποστήριξε ότι πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της η προσφυγή των κατοίκων, αλλά μόνο το πρώτο σκέλος της. Κατέθεσε όλο το ιστορικό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των συζητήσεων με τη Μονή. Κατέθεσε επίσης τους λόγους για τους οποίους η αποδοχή από το Δικαστήριο του πρώτου σκέλους της αγωγής, η αποδοχή δηλαδή ότι η περιοχή μεταξύ διώρυγας Ξέρξη- συνόρων Αγίου Όρους είναι δάσος και αρχαιολογική περιοχή, θα είναι η ταφόπλακα ολόκληρου του νότιου τμήματος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Δεν είπε τίποτα για το σκέλος της αγωγής που αφορά την ιδιοκτησία της λίμνης Βιστωνίδας, που είναι ένα θέμα που ούτε γνωρίζουν ούτε μπορούν να κρίνουν ο Δήμος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Για την τόλμη του να καταθέσει αλήθειες σε μια δίκη όπου το γενικό αίσθημα και η παραπληροφορημένη για τη συγκεκριμένη υπόθεση κοινή γνώμη ήταν στο πλευρό «αγωνιζόμενων κατοίκων της Ουρανούπολης», ο Τόλης Παπαγεωργίου εισέπραξε ύβρεις και συκοφαντίες. Κατά την προσέλευσή του στο Δικαστήριο τον υποδέχθηκαν οι καθοδηγούμενοι από τον Πρόεδρο του χωριού και πρώτο ενάγοντα, με τις κραυγές «προδότη», «κλέφτη», «τα άρπαξες από το Βατοπαίδι»!!!

Στα 12 χρόνια που αγωνίζεται κατά των μεταλλείων που καταστρέφουν τον τόπο του, ο Τόλης Παπαγεωργίου έχει δεχθεί αμέτρητες φορές λάσπη και προσωπικές επιθέσεις.
Με ύβρεις τον υποδέχονταν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων στις 124 δίκες όπου οδηγήθηκε για τον αγώνα του και στα οποία καταδικάστηκε σε πεντέμιση χρόνια φυλακής.
Αλαλάζοντας έσπασαν τις πόρτες του Δημαρχείου Ιερισσού και του επιτέθηκαν οι εγκάθετοι της TVX το Δεκέμβριο του 2001.
Κραύγαζαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της TVX όταν ο Τόλης Παπαγεωργίου εισερχόταν στο κτίριο του Συμβουλίου Επικρατείας στην Αθήνα για την εκδίκαση των προσφυγών κατά της εταιρείας που εκείνος στήριξε. Και οι οποίες έγιναν δεκτές όλες από τους Ανώτατους Δικαστές.
Όρμησαν εναντίον του οι άνθρωποι της νέας εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ μέσα στο Δημαρχείο της Μεγάλης Παναγίας τον Ιούνιο του 2007, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην επιτρέψει να γίνει το μεταλλείο των Σκουριών.

Κάποιοι λένε ότι “τα αρπάξαμε”. Εμείς λέμε ότι η συνέπεια στη στάση ζωής που επιλέξαμε και τηρούμε επί 12 ολόκληρα χρόνια  “πληρώνεται” με θυσία της προσωπικής  ζωής και περιουσίας στον πόλεμο με τις εταιρείες και τους κρατικούς μηχανισμούς. 

Θ. ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

Μια καλοπροαίρετη προσφυγή μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και οι συνέπειες για το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου από την προσφυγή των κατοίκων της Ουρανούπολης είναι ήδη οδυνηρές.

Τέσσερις μέρες μετά τη δίκη της Ξάνθης, στις 15/12/2008, συνεδρίασε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ το Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος είπε:

«Ο Προϊστάμενος της ΔΙΠΕΧΩ μου ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατή η θεσμοθέτηση του ΓΠΣ του Δήμου που ήδη βρίσκεται στην τελική του φάση, επειδή προβλέπει τουρισμό και άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή μεταξύ διώρυγας και Ουρανούπολης, ενώ πρόκειται για δάσος και αρχαιολογική περιοχή όπως βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Όπως αναλύθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση, αυτό για το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου σημαίνει τα εξής:

  1. Ακυρώνεται συνολικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
  2. Αχρηστεύονται οι ιδιοκτησίες/κληροτεμάχια εμβαδού 9.000 στρεμμάτων, με τεράστια οικονομική ζημία για τους κατοίκους Ουρανούπολης και Νέων Ρόδων.
  3. Καθίστανται παράνομα όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και όλα τα κτίσματα μέσα σε αυτήν την έκταση και ακυρώνεται η παράκτια τουριστική ζώνη.
  4. Ακυρώνεται οριστικά η επέκταση τριπλασιασμού του υπάρχοντος οικισμού Ουρανούπολης, η οποία περιλαμβάνεται στο σύνολό της μέσα στην περιοχή που χαρακτηρίζεται στην αγωγή ως δάσος και αρχαιολογική περιοχή.
  5. Παγώνουν οι επεκτάσεις των Δ.Δ. Αμμουλιανής, Στρατονίκης, Σταγείρων και Στρατωνίου, που επίσης βρίσκονται στο τελικό στάδιο όμως δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν υπάρχει εγκεκριμένο ΓΠΣ. Για τις μελέτες αυτές έχουν ήδη πληρωθεί από το Δήμο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 
  6. Ματαιώνονται των επεκτάσεων Ιερισσού και Ολυμπιάδας που προβλέπονται από το ΓΠΣ. 
  7. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να επιστρέψει στην Ε.Ε. το ποσό των 200.000 ευρώ που του είχε δοθεί ως επιχορήγηση για να πληρωθεί η μελέτη του ΓΠΣ. 

Με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του το Δ.Σ.:

«…Εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι η Δημόσια Διοίκηση αναγκάζεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς μιας παράξενης και ιδιότυπης εξάρτησης από την πρόσφατη επικαιρότητα και τα ΜΜΕ».

Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.


27 απαντήσεις στο “Περί της φημολογούμενης ανάμειξης του “Παρατηρητηρίου” στο σκάνδαλο Βατοπαιδίου”

  1. Ούτε που ακούστηκαν αυτά τα πράγματα στα κανάλια. Όχι ότι πίστευε κανείς ότι αυτά που βλέπαμε εκείνες τις μέρες ήταν υποδειγματική ειδησεογραφία!

    Ο κόσμος που δεν ξέρει λεπτομέρειες, και πώς να ξέρει αφού δεν του τις είπαν, ταυτίζεται συναισθηματικά με τους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια σε συμφέροντα. Ειδικά όταν τα συμφέρονται είναι η Μονή Βατοπεδίου για την οποία μας πιπιλίζουν το μυαλό εδώ και κάνα χρόνο! Δεν το έψαξαν περισσότερο και πολύ λογικά θεωρησαν ότι “τα παίρνετε”! Όσο κι αν η προσωπική σας ιστορία λέει το αντίθετο.

    Φοβάμαι ότι ο κόσμος είναι ακόμα βαθιά πορωμένος με την ιστορία του Βατοπεδίου και πολύ δύσκολα θα ακούσουν αυτά που λέτε. Μπορεί να έχετε όλο το δίκιο του κόσμου αλλά κανείς δεν μπορεί ακόμα να τη δει αυτη την υπόθεση με ψυχραιμία. Κουράγιο!

  2. Επειδή ο αυτόκλητος σωτήρας του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου -και όχι μόνον- ερίτιμος κος Τόλης, έχει πάρει εργολαβία -από που άραγε;- να σώσει τον Δήμο, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας και ..της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου, ας απαντήσει ξεκάθαρα, σταράτα και αντρίκεια στο εξής ερώτημα: Ποιοι άλλοι εκτός από αυτόν και την «γραμματέα» συμβία του, είναι στο κατ’ ευφημισμόν λεγόμενο «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» για το οποίο λέγει παραπάνω πως είναι σωματείο; Αν κοτάει, ας δημοσιεύσει το καταστατικό, τα ιδρυτικά μέλη και τα υπόλοιπα μέλη που ισχυρίζεται πως είναι απ’ τη Χαλκιδική ..μέχρι τον Έβρο. Αν υπάρχουν! Γιατί μάλλον -ή σίγουρα- μόνο οι ιστοσελίδες με τα γραφόμενά του, είναι το «Παρατηρητήριο». Και ο κος Τόλης με τις πολυσύνθετες διαπλοκές του:
    Που μπορεί να είναι «εναντίον» των μεταλλείων και ταυτόχρονα να κάνει ιστιοπλοΐα μαζί με τον Δήμαρχο που είναι υπέρ αυτών! Παράλληλα να συμμαχούν για το Βατοπέδι και να διαμοιράζουν τα «ιμάτια» της Ουρανούπολης ..για το καλό της. Ταυτοχρόνως, κάνει μπίζνες με άλλες Μονές (βλέπε Εμμαούς), ε, τι να κάνει έχει και δουλειές! Παλαιότερα, να πηγαίνει να συναντά και να συνδιαλέγεται με τον επιθεωρητή Ευρώπης της παλαιάς εταιρείας των μεταλλείων, της TVX για το καλό του αγώνα φυσικά. Για το καλό του αγώνα υποδαύλιζε επίσης και τους κατοίκους της Στρατονίκης να συγκρουσθούν με τα ΜΑΤ για να χρισθεί μπαρουτοκαπνισμένος. Και στη Στρατονίκη σήμερα να μην κουνιέται πλέον, ούτε φύλλο, ενώ τα φουρνέλα ..βαράν το χαβά τους κάτω από τα σπίτια! Φυσικά, όλα αυτά μέσα στα πλαίσια των πολυποίκιλων αγωνιστικών του υποχρεώσεων…

  3. “Όσο κι αν η προσωπική σας ιστορία λέει το αντίθετο”
    Νομίζω, κυρία μου, ότι γνωρίζεται μόνο την “ιστορία” που αφορά την εταιρία. Γιατί η υπόλοιπη, πάει πολύ παλιά και δεν είναι και τόσο καθαρή ούτε “λέει το αντίθετο”.

  4. Θα μας επιτρέψετε αρχικά να παρακάμψουμε τη λάσπη που ρίχνετε στην εισαγωγή σας, αν μη τί άλλο γιατί καταντά μονότονη.
    Επειδή δεν δώσατε στον κόσμο ΟΛΑ τα στοιχεία, θα τα συμπληρώσουμε εμείς γιά να ολοκληρωθεί καλύτερα το παζλ:

    1. Το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο της Ουρανούπολης ξεκίνησε αρχικά το 1934 σαν 12.600 στρέμματα. Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 1971 ήταν 10.800 στρέμματα και κατέληξε κατά την “ανταλλαγή” να είναι 8.600 στρέμματα.
    2. Στα μεσοδιαστήματα έγιναν πλήθος καταπατήσεις και παράνομες παραχωρήσεις, κατά μείζονα λόγο από “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ” “επιχειρήσεις” της περιοχής. Τα…τροχόσπιτα που αναφέρετε είναι παρονυχίδα μπροστά στο τσιμέντο και τις κατασκευές των παράνομων “ξενοδοχείων” και λοιπών “επιχειρήσεων”.
    3. Η έκταση των 220 στρεμμάτων στο Ξηροποτάμι που συμπεριλαμβάνονταν στη “συναλλαγή” με το Βατοπέδι, δεν είναι βέβαια “αποξηραμμένο έλος”(!), αλλά ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ.
    4. Η τροπολογία που κατατέθηκε από το βουλευτή Εβρου Γεροντόπουλο σε νομοσχέδιο γιά…την κτηνοτροφία, εμπεριείχε εκτάσεις τριών νομών (Έβρου, Κιλκίς, Χαλκιδικής) για διευθέτηση εποικιστικών εκτάσεων μέσω του νόμου 3147/2003 που αποκαθιστά αγροτικές και κτηνοτροφικές περιοχές. Η τροπολογία όμως δεν οριοθετούσε επακριβώς τις περιοχές προς διευθέτηση και περιελάμβανε και τον ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ στο Ξηροποτάμι. Δέχθηκε βομβαρδισμό κριτικής και βέβαια δεν πέρασε.
    5. Η έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη είναι ΔΑΣΟΣ, σύμφωνα με τον κτηματολογικό πίνακα του 1971 και επιπλέον περιλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο. Η ευφυής ομολογουμένως σύλληψη των απατεώνων, είναι διπλή: Δεν είναι μόνο η ανταλλαγή με μαιμού-ιδιόκτητες εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και ο ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του δάσους της Ουρανούπολης, που δόθηκε προς «αγροτική εκμετάλλευση»(!) με το ευτελές τίμημα των 1.100.000 ευρώ, στη Μονή Βατοπεδίου, υπαγόμενο πλέον “…στην αγροτική και όχι στη δασική νομοθεσία ! Ετοιμο δηλαδή προς οικοπεδοποίηση…Αν αυτό δεν είναι Μέγα Σκάνδαλο, τότε τί είναι;

    Να πάρουμε τώρα ένα-ένα το τί μας λέτε:

    1. ΓΠΣ Σταγείρων -Ακάνθου:
    “Τουρισμός σε όλο το μήκος της ακτής και σε βάθος 300 μ, υποδομές στήριξης κλπ κλπ…”. Είναι προφανές το όραμα γιά τις επόμενες δεκαετίες: Τουρισμός και τσιμέντο, τσιμέντο και τσιμέντο.

    2. Περιοχή Ξηροποτάμι και τροπολογία Γεροντόπουλου: Ο υπάρχων υδροβιότοπος και το φυσικό λιμάνι προφανώς ΟΥΔΟΛΩΣ “…δημιουργεί ιδανικές προϋποθέσεις για μαρίνα τουριστικών σκαφών, η οποία προβλέφθηκε στο ΓΠΣ, μαζί με τουριστική ζώνη και αεροδιάδρομο ελαφρών σκαφών”. Αντιθέτως οι κατασκευές αυτές και η “αξιοποίηση” θα τον καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν τη σημαντική χλωρίδα και πανίδα του.

    3. Συζητήσεις Βατοπεδίου με Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου:
    Λέτε ότι “…την εποχή εκείνη, δεν ήταν γνωστές οι παραχωρήσεις εκτάσεων ανά την Ελλάδα στη Μονή, οι οποίες άλλωστε δεν αφορούσαν καθόλου το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου.” Ομως αυτές ήταν ήδη γνωστές μέσω της Ελευθεροτυπίας από τον Ιούλιο του 2007 όπως μας πληροφορείτε. Η μεταβίβαση περιελάμβανε και ιδοκτησίες δημοτών και δήμου, γιαυτό και έγινε και έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, όπως επίσης μας πληροφορείτε. Πώς είναι επομένως δυνατόν να δηλώνεται άγνοια το…2008; Επιπλέον οι κάτοικοι της Ουρανούπολης είχαν ήδη ξεσηκωθεί κατά της συναλλαγής με τη Μονή. Δεν αφορά αυτό καθόλου το Δήμο όπως λέτε;

    4. Αγωγή των κατοίκων της Ουρανούπολης:
    Ο στόχος της αγωγής ήταν να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι εκτάσεις που χάθηκαν ταχυδακτυλουργικά και να προστατευθεί η περιοχή από το αίσχος της οικοπεδοποίησης και της τσιμεντοποίησης, με πρόσχημα την “τουριστική αξιοποίηση”. Το αν όλη η περιοχή είναι δάσος, αυτό ή είναι προσδιορισμένο εξαρχής ή αν δεν είναι, θα γίνει εκ των υστέρων χαρακτηρισμός. Γιατί ζορίζονται κάποιοι;
    Σε κάθε περίπτωση η έκταση των 8.600 στρεμμάτων είναι ΔΑΣΙΚΗ. Πώς δικαιολογείται ένας Δήμος να καταφέρεται εναντίον των ίδιων των δημοτών του; Γιατί δημοτικός σύμβουλος με περγαμηνές “οικολόγου” καταθέτει σαν μάρτυρας εναντίον των δημοτών που ζητούν η περιοχή να παραμείνει δάσος; Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζει ¨οικολόγος” ότι δάσος και αρχαιολογική περιοχή αποτελούν “ταφόπλακα” γιά μιά περιοχή;

    5. Συνέπειες της προσφυγής των κατοίκων Ουρανούπολης:
    Συγγνώμη, αλλά αδυνατούμε να κατονοήσουμε γιατί είναι καταστροφικές. Μήπως επειδή, “…όλες οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής επεσήμαναν αφενός τους κινδύνους που ήδη προαναφέρθηκαν και αφετέρου την μεγάλη ζημία της περιοχής και του τουρισμού της…” και χαρακτηρίζουν την αγωγή ως «…εκδήλωση αυτοκαταστροφικών τάσεων των κατοίκων της διπλανής πόρτας του Αγίου Όρους»;
    Γιατί τόση ευαισθησία στο τί λένε οι μεγαλοξενοδόχοι και γιατί τέτοια λυσσαλέα αντίδραση στο τί ζητά η τοπική κοινωνία που απλώς διεκδικεί το δίκιο της και έχει άποψη;

    Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι από τη στιγμή που η έκταση της Ουρανούπολης προέκυψε από παράνομη συναλλαγή, οποιαδήποτε συνεργασία-συναλλαγή με τη Μονή σημαίνει κάτι σαν αποδοχή κλοπιμαίων. Αυτό βέβαια είχε νόημα γιά τη Μονή, αφού έτσι θα “ξέπλενε” το προιόν αυτής της βρωμερής συναλλαγής, αξιοποιώντας το με τον καλύτερο τρόπο.

    Ασχετα με το τί λέμε εμείς, είναι προφανές από τα δικά σας λεγόμενα, ότι όχι απλώς “φημολογείται” ότι το Παρατηρητήριο έχει ανάμιξη στο μέγα σκάνδαλο Βατοπεδίου, όπως λέτε στον τίτλο, αλλά είχε ΕΝΕΡΓΟ ρόλο. Εχει γίνει επίσης πλέον ξεκάθαρο ότι μεροληπτείτε σαφώς υπέρ των τουριστικοειδών επενδύσεων και των επενδύσεων σε ακίνητα, που τις προβάλετε σαν το μέλλον της Χαλκιδικής.
    Από εκεί και πέρα οι αναγνώστες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους

    Υ.Γ. Προς πληροφόρησή σας , η φωτιά από το σκουπιδότοπο της Ιερισσού συνεχίζεται. Αυτό συνδυάζεται πολύ ωραία με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί πρώτης τάξης διαφήμιση, προστατεύει τα δάση από πυρκαιές και κάνει καλό την υγεία των κατοίκων.
    Ας πάρουμε βαθιές ανάσες διοξίνης και η ζωή συνεχίζεται…

    • Θεωρείτε ότι σας συκοφαντούμε επειδή λέμε ότι είστε “η φωνή της εταιρείας”, κ. Stinger; Αποδείξτε ότι δεν είστε.

      Όταν κάποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται, το λογικό είναι να παρουσιάσει στοιχεία που θα βγάλουν από πάνω του αυτή τη λάσπη. Εμείς θεωρήσαμε ότι μας συκοφαντούν τα όσα διαδίδετε για εμάς και γράψαμε δέκα σελίδες κείμενο σε απάντηση.

      Εσείς είστε τυχερός, γιατί στη δική σας περίπτωση είναι εξαιρετικά εύκολο να ξεσκεπάσετε τους άθλιους συκοφάντες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποκαλύψετε την πραγματική σας ταυτότητα! Ούτε επιχειρήματα χρειάζονται ούτε τίποτα. Μόνο το όνομά σας!

      Αν δεν το κάνετε αυτό, όπως αποφεύγετε να το κάνετε εδώ και τόσους μήνες, δεν μπορείτε να μας διαψεύσετε και δεν μπορείτε να μιλάτε για λάσπη. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να επιβεβαιώνετε αυτό που λέμε: ότι δεν είστε παρά ένας υπάλληλος της εταιρείας!

  5. antigoldinus -Έχεις τίποτα ποιο προωθημένο και έξυπνο να μας αναφέρεις . Έλεος ποια σε τούτων τον καταραμένο τόπο ..

  6. Κυρ Τόλη μας,
    Είναι αλήθεια ότι έφαγες λεφτά και από τον πρόεδρο της Ουρανούπολης για οικοδομική άδεια;

  7. Εγώ παρατηρώ ένα πράγμα:

    Ότι κανένα από τα “μεγάλα”, τα γνωστά μπλογκ, δεν δημοσίευσε το κείμενό σας. Για να μην μιλήσουμε βέβαια για άλλα μέσα… Αν αυτό δεν είναι ελεγχόμενη πληροφόρηση, δηλαδή προπαγάνδα, τότε τι είναι;
    Φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να γίνουν γνωστά αυτά που λέτε!
    Ξέρετε και τί άλλο είναι ενδιαφέρον σ’αυτή την υπόθεση;
    Αν η προσφυγή των κατοίκων της Ουρανούπολης απορριφθεί, όλοι θα βγουν να ωρύονται στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι είναι πολιτική παρέμβαση στη δικαιοσύνη, ότι δόθηκαν “εντολές άνωθεν” και διάφορα άλλα.
    Κανείς μα κανείς δεν θα σκεφτεί ότι πιθανόν να υπήρχαν σοβαροί λόγοι που απορρίφθηκε η προσφυγή!
    Τελικά η δική σας αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ γνωστή!

  8. Τότε, καθώς αυτό το όρνεο από έβενο
    άρχιζε να διασκεδάζει με την τόσο
    σοβαρή και αυστηρή του στάση,
    “Αν κι άτριχο, σπανό είναι το κεφάλι σου
    -είπα-σίγουρα δεν είσαι άνανδρο,
    φασματικό, βλοσυρό και αρχαίο κοράκι
    που στης νύχτας την όχθη πλανιέσαι,
    πες μου, ΠΟΙΟ είναι το αρχοντικό σου ΟΝΟΜΑ
    πέρα εκεί στην πλουτώνεια όχθη της νύχτας;”
    “ΠΟΤΕ ΠΙΑ” το κοράκι μου αποκρίθηκε.

    Edgar Allan Poe
    “Το κοράκι”

  9. Koita PAPAGEORGIOU KAI KADOGLOU…. Oti kapoios kserei tosa polla pragmata gia ola ta 8emata tis perioxis den simainei oti einai apo tin etairia.
    To na pei kapoios to onoma tou se ena blog nomizw oti einai anoito apo tin stigmi pou to blog sou dinei auti tin eleutheria grafis…. Tora ama 8eleis esi to onoma tou kai ta ipoloipa gia na kaneis miniseis i na ksereis poios grafei tote esi den diateireis blog alla 8eleis profanos na ksereis poios ta grafei giati auta pou grafei dn s aresoun…….

    Tote otan grafete eseis os antigold greece na ggrafete poios to grafei KADOGLOU h PAPAGEORGIOU….

    PROFANOS DEN EIXATE STA SXEDIA SAS oti 8a iparxei kapoios pou 8a kserei parapanw pragmata apo esas gia auto sas exei piasei tetoia sinxish….. YPARXOUN POLLOI POU KSEROUN PARAPANW APO ESAS KAI 8A SAS KANOUN NA KLEISETE TO legomeno “SOMATEIO” sas AN KAI SE AUTO DEN APANTHSATE GIA TO POS EXETE SOMATEIO SE MIA EROTISI ENOS POST PARAPANW…. KAI SE ALLA POLLA DEN EXETE APANTHSEI……

    SXETIKA ME THN DHMOSIEUSH AUTON TON ARTHRON…. ENA EXW NA PW….

    PANTA MA PANTA…. SE OLES TIS EKDHLWSEIS…. LEME TORA… POU KANOUN AUTOI OI ANTIGOLDADES… PROBALOUN MONO THN DIKH TOUS PLEURA…. POU PANTA EINAI MAURH…..

    MERIKA APO TA ALLA BLOG THS XALKIDIKHS H ALLA DIAFORA POU BLEPETE DHMOSIEUSEIS… TOU ANTIGOLD TA STELNOUN OI IDIOI ME E-MAIL STA BLOG POU TOUS SIMFEREI…. GIATI STA BLOG POU DEN TOUS SIMFEREI KAI PROBALOUN KAI THN ALLH KALH PLEURA THS PERIOXHS DEN TOUS SIMFAIREI…..

    GEIA S TOLH!!!

  10. Υπόμνηση προς τον κ. «αυτόκλητο προστάτη του περιβάλλοντος» επειδή ξεχνάει να τα γράψει (ε, μεγάλωσε κι όλας πια):
    Η έκταση των 220 στρεμμάτων στο Ξηροποτάμι Ιερισσού που παραχωρήθηκε στους Βατοπεδινούς και που ο κος Τόλης παρέα με το φιλαράκι του τον Δήμαρχο προσπάθησαν να τη μοιράσουν, αποδεχόμενοι έτσι τον χαρακτηρισμό «άρτιο και οικοδομήσιμο» και ότι αυτό συνεπάγεται, είναι χαρακτηρισμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώς «ΕΛΟΣ ΜΟΝΙΜΟΝ». Και ως γνωστόν κ. «αυτόκλητε προστάτη του περιβάλλοντος» τη έλη δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, να εκχωρηθούν, πόσο μάλλον να γίνουν οικόπεδα και μεζονέττες!

  11. Απάντηση δεν λάβαμε για την οικοδομική άδεια του Μίτιτζη.
    Μήπως μπορείς τουλάχιστοον να δημοσιεύσεις το nonpaper που έγραψες στο Βατοπαίδι;

  12. Η φωτιά στο σκουπιδότοπο της Ιερισσού συνεχίζεται. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. Η εξασφάλιση ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ συνθηκών υγιεινής είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και ευθύνη κάθε διοικητικού φορέα και πρωτίστως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αλήθεια, έχετε αναλάβει κάποια δράση για αυτό το ΑΙΣΧΟΣ, είτε σαν antigoldgreece είτε σαν δημοτικός σύμβουλος; Αλλά βέβαια ξεχάσαμε, εσείς ασχολείσθε με άλλα, πιο σημαντικά: Π.χ. με τη…”συνεργασία” με τη Μονή Βατοπεδίου, για τουριστική “αξιοποίηση” λαθραίων ακινήτων. Με το ΚΠΣ Σταγείρων-Ακάνθου που θα λύσει όλα τα προβλήματα διά μαγείας. Ή με τη μεταλλεία, που είναι η αιτία όλων των περιβαλλοντικών δεινών.

    Όταν βέβαια λέγαμε σε παλαιότερα μηνύματα ότι άλλα είναι τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της Β. Χαλκιδικής, απαριθμώντας τα, το μόνο που ξέρατε να κάνετε είναι να μας ρίχνετε λάσπη. Και φτάσαμε εδώ, με τον κίνδυνο επιδημιών και τη μπόχα και τις διοξίνες από το σκουπιδαριό του ΧΑΔΑ.

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΙΟΥ, 11 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ.
    Θα πάτε κι εσείς κ. Παπαγεωργίου;

    • Ενδιαφέρον… Ο κ. Stinger παραιτήθηκε της προσπάθειας να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία, όπως μας έλεγε τόσο καιρό. Την υπεράσπιση της ανωνυμίας του φαίνεται ότι έχει αναλάβει τώρα ο κ. Μάρκος!

      Εμείς για κανέναν άλλον δεν έχουμε πει ότι είναι άνθρωπος της εταιρείας παρά μόνο για τον κ.Stinger. Στην πραγματικότητα δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να γνωρίζουμε το πραγματικό του όνομα. Αν όμως εκείνος θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι αυτό που λέμε και που ήταν πασιφανές από την αρχή, είναι YΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Είναι τόσο απλό και τόσο αυτονόητο! Η σιωπή του απλά μας επιβεβαιώνει.

      Ο ίδιος δεν το αντιλαμβάνεται, όμως ο κ. Stinger κάνει καλό σε αυτό το blog και στον αγώνα μας γενικότερα. Ο κ. Stinger μας δίνει υλικό για συζήτηση, προσπαθεί να υποστηρίξει παράλογα πράγματα, πέφτει σε αντιφάσεις, οδηγείται σε αδιέξοδα.

      Συνεχίστε να μας γράφετε κ.Stinger!

  13. Βρήκα μια πολύ ωραία ανάλυση για τον κο Τολη σε σχέση με το Βατοπέδι και την παραθέτω εδώ. Μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει και στην πηγή, στο blog: http://ierissos.blogspot.com/2009/05/blog-post_18.html

    ΑΒΙΑΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ….
    ΔΕΥΤΈΡΑ, 18 ΜΆΪΟΣ 2009
    Αλήθειες και ψέματα
    Την αλήθεια την “φτιάχνει” κανείς ακριβώς όπως και το ψέμα.
    Οδυσσέας Ελύτης, από την “Μαρία Νεφέλη”

    Εισαγωγή
    Η συνταγή του κ. Τόλη Παπαγεωργίου είναι η γνωστή συνταγή του απύθμενου θράσους που λέει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό προσπαθεί να κάνει με την πολυσέλιδη ανάλυση που παρουσίασε.
    Σημειωτέον ότι, σε όλο το κείμενό του, την λέξη σκάνδαλο την βάζει σε εισαγωγικά, γιατί προφανώς πιστεύει ότι δεν πρόκειται για σκάνδαλο αλλά περί αγαθοεργίας.

    Λίγη ιστορία
    Αρχίζει το πόνημά του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της περιοχής μας που «κατοικούνταν από τους αυτόχθονες Ιερισσιώτες/Ακάνθιους, αιώνες πριν από την ίδρυση της πρώτης Μονής από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη». Τι νόμιζε, ο κ. Παπαγεωργίου, ότι αυτός πρωτοκατοίκησε στην περιοχή και βρήκε τους ιθαγενείς για να τους κάνει υποχείριά του;

    Το κοινό όραμα
    Για πολλά μιλάει και αναλαμβάνει και την υπεράσπιση του Δημάρχου, αφού, όπως φαίνεται, μαζί συζητούσαν τα «οράματά» τους και μαζί «ονειρεύονταν» το μέλλον της περιοχής, που δυστυχώς, εμείς οι υπόλοιποι ιθαγενείς χωρικοί, δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε και δεν καθόμασταν να μας «αναπτύξουν». Δεν τους έκατσε όμως η ιστορία γιατί, παρ’ ότι φαινόταν τελειωμένη, έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και ο τόπος μας στερήθηκε τα κοινά οράματα του Εφραίμ, του Τόλη και του Δημάρχου μας για «πανεπιστήμια» και «συνεδριακά» κέντρα.
    «Έχομεν εντιμότατε κ. Δήμαρχε, κοινόν όραμα δια την αξιοποίησιν της περιοχής»
    Εφραίμ

    Οι στεναχώριες
    Στεναχωριέται, ο κ. Τόλης, και για το τουριστικό εισόδημα της Ουρανούπολης, και για το τι θα απογίνει ο τόπος χωρίς την ανοικοδόμηση που «ναυάγησε» μετά το σκάνδαλο.
    Ο ίδιος άνθρωπος –μαζί με τα υποχείριά του, που τώρα τον βρίζουν κι αυτά- σκύλιαζαν για να μην γίνει ο αγωγός που θα πήγαινε νερό στην Ουρανούπολη, στα ξενοδοχεία και στην Αμμουλιανή.
    Στεναχωριέται επίσης για την επέκταση της Ουρανούπολης που «ακυρώθηκε» γιατί η αρχαιολογία και το Δασαρχείο φοβήθηκαν και δεν βάζουν πια τις υπογραφές τους. Και να κλάμα για τις περιουσίες που απαξιώνονται και να για τις οικοδομικές άδειες που δεν θα βγουν και να για τις αντιπαροχές που δεν θα προκύψουν.
    Ο ίδιος άνθρωπος απειλούσε πως αν δικαιωθεί η αγωγή της Ουρανούπολης θα προσφύγει για να μην προχωρήσει η επέκταση.
    Ακόμα και οι τίτλοι κυριότητας στο Ξηροποτάμι μπήκαν στο οπλοστάσιο για να φανούν οι αγαθές τους προθέσεις και ο αλτρουισμός του Γεροντόπουλου. Κι αφού θα έπερναν οι ταλαίπωροι οι Ξεροποταμινοί τους τίτλους τους, έ, ας έκανε παρεμπιπτόντως και το Βατοπέδι μια μαρίνα.

    Οι «προτάσεις» των καλογήρων και το 50%-50%
    Τον Ιούνιο του 2007, ο Δήμαρχος κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του και τους είπε ότι οι καλόγεροι ενδιαφέρονται να πάρουν μερικά στρέμματα (καμιά 300) στην περιοχή της Ουρανούπολης και ζητάνε την συναίνεση και την συνεργασία μας. Πολλοί σύμβουλοι εξέφρασαν σκεπτικισμό. Λίγες βδομάδες μετά έγινε γνωστό από τις εφημερίδες, ότι οι καλόγεροι είχαν ήδη πάρει τα 8.600 στρέμματα και είχαν κάνει τα συμβόλαια στις 22-5-07. Άρα έλεγαν ψέματα στον Δήμαρχο, ότι τάχα ενδιαφέρονται, ενώ η μεταβίβαση είχε γίνει.
    Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ακόμα και οι πιο καλόπιστοι στον Δήμο, θα έπρεπε να προβληματισθούν για τις προθέσεις και για την αξιοπιστία των καλογήρων. Πως μπορούσε ο Δήμαρχος και οι συν αυτώ να συνδιαλέγονται με αναξιόπιστους –εν γνώσει της αναξιοπιστίας και του ψέματος; Εκτός κι αν…… δεν του έλεγαν ψέματα αλλά όλα ήταν θέμα χειρισμών.
    Ακολούθησαν «προτάσεις», η μία μετά την άλλη, ανάλογα με το κλίμα. Όλες ήταν εκ του πονηρού και παρελκυστικές, για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος και πάρει έκταση το θέμα. Κοινό τους χαρακτηριστικό η προχειρότητα. Χωρίς καμία νύξη για το ποια έκταση θα δώσουν στον Δήμο και ποια θα κρατήσουν αυτοί, ούτε λόγος βέβαια για τοπογραφικό. Το ψέμα πάνω στο ψέμα.
    Σε μία απ’ αυτές –επειδή άρχισαν κάποιοι και αντιδρούσαν- ήρθε και το 50%-50% εξ’ αδιαιρέτου. Ο κάθε λογικός άνθρωπος –και ειδικότερα εμείς που ξέρουμε τους καλογήρους- θα σκεφτόταν το εξής: Ποιος θα είχε στην κατοχή του μία έκταση και θα δεχόταν να δωρίσει την μισή σε κάποιον άλλο; Δεν στέκει σε καμιά λογική. Σε ανάλογη ερώτηση που έγινε στον Δήμαρχο (καλοκαίρι 2007), απάντησε ότι «υπάρχει συμφωνία με τον Υπουργό Γεωργίας όταν τον επισκέφτηκαν (παρόντος του Νομάρχη και άλλων), ότι θα προχωρήσουν οι αποχαρακτηρισμοί της έκτασης, μόνον εάν συναινέσει ο Δήμος, εξ’ ου και το 50-50%».
    Εδώ μπήκαν στο παιχνίδι και οι ξενοδόχοι που περίμεναν –πώς και πώς- τον αποχαρακτηρισμό για να κάνουν επεκτάσεις.

    Ο Μεσίτης
    Στην συνάντηση που οργάνωσε με περισσή ζέση ο κ. Τόλης (των Δημοτικών Συμβούλων με την διοίκηση του Βατοπεδίου), ο ίδιος ο Αρσένιος είπε ότι ένα κομμάτι θα πουληθεί για να βρεθούν τα λεφτά για την αξιοποίηση των υπολοίπων. Άρα όλα αυτά που αναφέρει ο κ. Τόλης στην ανάλυσή του, περί έργων και ποσοστών και συνιδιοκτησιών και μη κατάτμησης των τεμαχίων, είναι ψέματα. Εάν τους καθόταν η ιστορία, και real estate θα βλέπαμε και κατατμήσεις θα βλέπαμε και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα βλέπαμε.
    Λέει κι άλλα ψέματα όμως ο κ. Τόλης:
    Λέει ότι δεν συνεδρίασε το Δ.Σ μετά την συνάντηση των 6 Δημοτικών Συμβούλων -3 Μαΐου 2008- με την διοίκηση του Βατοπεδίου γιατί στις επόμενες μέρες ξέσπασε το «γνωστό σκάνδαλο Βατοπεδίου» (πάλι τα εισαγωγικά), ενώ το σκάνδαλο ξέσπασε τέλος Αυγούστου, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά.
    Δεν λέει επίσης ότι στην συνάντηση των 6 Δ.Σ με τους Βατοπεδινούς έγραφε σε non paper αυτά που του υπαγόρευε κάποιος κ. Κρεμύδας, δικηγόρος της Μονής, ούτε λέει πως, ενώ μετά την συνάντηση οι 5 Δ.Σ έφυγαν για την Ιερισσό, ο ίδιος έμεινε το βράδυ στο Βατοπέδι και γύρισε την άλλη μέρα.
    Κι άλλο ψέμα: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε». Αφού είναι έτσι γιατί ψήφισε να μην γίνει συζήτηση στο Δ.Σ το φθινόπωρο του 2008;
    Η τύχη της πρότασης για το 50%-50%; Την ημέρα που ήταν να συζητηθεί στο Δ.Σ, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την πήραν πίσω οι καλόγεροι, για να αποκαλυφθεί αργότερα ότι την απόσυρση την έκανε ο ίδιος και όχι οι καλόγεροι.

    Η γνωστή κινδυνολογία
    Κλείνοντας την πολυσέλιδη ανάλυσή του καταφεύγει πάλι στην προσφιλή κινδυνολογία και την τρομοκράτηση για να «δικαιολογήσει» την στάση του. Μιλάει για ακυρώσεις επεκτάσεων στα χωριά του Δήμου, για παράνομα ξενοδοχεία, για 200.000 Ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει ο Δήμος για την μελέτη του ΓΠΣ, καλώντας τέλος τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

    Ένα ανέκδοτο
    Θα αναρωτιέστε βέβαια, πως γίνεται ένας έξυπνος –κατά γενική ομολογία- άνθρωπος, να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο αυτουπονόμευσης και αυτοακύρωσης; Ούτε εμείς μπορέσαμε να το απαντήσουμε με όρους κοινής λογικής. Μάλλον άλλες επιστήμες έχουν τον λόγο. Ίσως όμως το παρακάτω ανέκδοτο σας δώσει κάποια απάντηση.
    Μια φορά, καθόταν στην άκρη στο ποτάμι ένας βάτραχος και λιάζονταν. Πάει ένας σκορπιός και του λέει:
    Σκορπιός: Ρε σύ, θέλω να περάσω απέναντι αλλά δεν ξέρω μπάνιο. Μπορείς να με βάλεις στην πλάτη σου και να με πας απέναντι; Πόσο θέλεις για τον κόπο σου, θα σε πληρώσω.
    Βάτραχος: Τι λες ρε; Για μαλάκα με πέρασες; Να με τσιμπήσεις και να ψοφήσω βουλιάζοντας;
    Σκορπιός: Γιατί ρε να σε τσιμπήσω; Αφού άμα βουλιάξεις εσύ, θα πνιγώ κι εγώ που θα είμαι στην πλάτη σου;
    Βάτραχος: Μμμμμμ…. σα να έχεις δίκιο. Γιατί να με τσιμπήσεις αφού θα πνιγείς κι εσύ;
    Οι φόβοι του βάτραχου εκάμφθησαν και, αφού συμφώνησαν το αγόι, ο σκορπιός ανέβηκε πάνω στον βάτραχο για να τον περάσει απέναντι. Εκεί κατά την μέση του ποταμού, ο σκορπιός τραβάει μια γερή δαγκωματιά στον βάτραχο, ο οποίος λίγο πριν βουλιάξει λέει στον σκορπιό:
    Βάτραχος: Καλά ρε τι έκανες τώρα; Μαζί με μένα θα πνιγείς κι εσύ;
    Σκορπιός: Δεν το ήθελα ρε γαμώτο, αλλά η πουτάνα η φύση μου μ’ έσπρωξε.
    Αυτή είναι εν συντομία και διδακτικά η περίπτωση Τόλη Παπαγεωργίου.

    Δύο άσχετα ερωτήματα προς απάντηση
    1) Στην περίπτωση του Σουπερμάρκετ Μασούτης, στην Ιερισσό, πριν μερικά χρόνια, πήρε χρήματα από τους επαγγελματίες της Ιερισσού για τις υπηρεσίες του ή το έκανε για το γενικό καλό και για τον αγώνα;
    2) Το έτος 2004 κατέθεσε στον Δήμο πλήθος καταγγελιών και φωτογραφιών για τις παρανομίες που γίνονταν στον «οικισμό» των Μηχανικών στα Γαβριάδια. Τι παράνομες ιδιοκτησίες, τι χλωρίδα και τι πανίδα που χάνονται, τι λίμνη που αποξηραίνεται, τι μπαζώματα και δρόμοι από μεταλλεύματα, η συντέλεια του κόσμου. Όλα αυτά, κι άλλα πολλά, κατήγγειλε στο τότε Δημοτικό Συμβούλιο. Λίγους μήνες μετά, όταν ήρθε στο Δ.Σ. το θέμα της διευθέτησης του ρέματος του οικισμού και περιμέναμε ότι με τέτοιες καταγγελίες θα γινόταν πόλεμος, ο κ. Τόλης, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όλα κύλησαν μέλι, γάλα. Ούτε πουλιά, ούτε μπαζώματα, ούτε στείρα μεταλλευμάτων. Όλα χάθηκαν ως δια μαγείας. Τι έγινε άραγε και σιώπησε αυτός ο οικολόγος και ο λαλίστατος;

    Τα συμπεράσματα
    Ευτυχώς εδώ και πολύν καιρό οι δημότες του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και για τις «οικολογικές ευαισθησίες» του κ. Τόλη και για τους «αγώνες» του και για την «επαγγελματική» του δραστηριότητα. Η κοινωνία μας είναι μικρή, έρχονται όλα στο φως και «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται». Είναι αλήθεια ότι αυτός «χάρηκε» για έτη πολλά, μέχρι να τον πάρουν χαμπάρι, γιατί και στο ψέμα είναι μαέστρος, και οι καλόπιστοι και οι αφελείς και οι ανόητοι ήταν και είναι πάντα σε αφθονία, από καταβολής κόσμου, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Δεν μπορεί πλέον να παραμυθιάσει κανέναν. Και οι τελευταίοι αφελείς τον εγκατέλειψαν.

  14. ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΛΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΣΥΜΠΛΕΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ…ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ..
    ΕΧΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΜΑ…

    • Εάν είχαμε οτιδήποτε να κρύψουμε σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, δεν θα μιλούσαμε καθόλου και θα περιμέναμε να ξεχαστεί το θέμα. Εμείς όχι μόνο μιλήσαμε, αλλά γράψαμε ολόκληρο φιρμάνι. Και θα ξαναγράψουμε για να απαντήσουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν. Όλα όσα λέμε για την Ουρανούπολη και το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Και όλα υπάρχουν σε DVD.

      Εάν είχαμε οτιδήποτε να κρύψουμε, το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν να απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα υποβολής σχολίων, για να μην ακουστούν αυτά που δεν θα θέλαμε να ακουστούν. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε και γι’αυτό δεν έχουμε διαγράψει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο.

      Το ιστολόγιο είναι ένας χώρος διαλόγου και ελεύθερης έκφρασης απόψεων. Πολλοί όμως το έχουν παρεξηγήσει αυτό και θεωρούν ότι με το κάλυμμα της ανωνυμίας μπορούν ελευθερα να βρίζουν, να συκοφαντούν, να γράφουν ότι κακοήθεια τους κατέβει στο κεφάλι.

      Δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με το ασυνάρτητο υβρεολόγιο του κ. Τσιριγώτη. Ενεργέ πολίτη: Αν θέλει ας μας το πει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ουρανούπολης ότι «του φάγαμε λεφτά»!!!!! Μεγάλο Κακούδι: Δίνεις μια εντελώς νέα διάσταση στη λάσπη! Μια γενική συκοφαντική θολούρα χωρίς ούτε μια συγκεκριμένη κατηγορία!

      Σήμερα λοιπόν δημοσίευσα και την τελευταία φουρνιά συκοφαντικών σχολίων, χωρίς να αποκλείσω κανένα. Έτσι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ «ΚΟΒΟΥΜΕ» ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ. Από τώρα και στο εξής, σχόλια σαν τα ανωτέρω που είναι μόνο προσωπικές επιθέσεις εναντίον μας ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεχόμαστε αυτή τη μπόχα.

      Θα συνεχίσω να δημοσιεύω οτιδήποτε περιέχει στοιχεία, απόψεις ή ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν.

  15. streiger- ego protino na empleksume stin periohi ton Sinigoro tou Politi gia to periballon .Les na min endiaferthi .Ehi kani aksiologi ergasia me oles tis periohes tis elados . Ise na kanoume apo kinou tin epistoli .

  16. Ο παππούς μου έλεγε ότι το δέντρο που έχει καρπούς πετροβολούν.
    Θα πρέπει να τους έχουνε πονέσει πολύ αυτά που γράφετε για να αντιδρούνε έτσι!!

  17. Αντε βρε stinger και στο WWF. Τίποτα δεν σε σταματά εσένα και την ΕΤΑΙΡΕΙΑ( πιο δυνατά τα ζήτω) . Χορηγός και στους Οικολόγους-Πράσινους. Ίσως και στον Βεργή!! . ΜΜΜΜ!!! .
    Και έλεγα γιατι έχουμε πρόβλημα στα δάση εδω στην Ελλάδα!!!. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ Ο STINGER ΚΥΡΙΟΙ!!!!.
    Τώρα όμως και κατ εντολή της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (δεν ακουω ζήτω!! γιατί?) οι καταστροφείς του φυσικου περιβάλλοντος θα παν στο πύρ το εξώτερον. Μέχρι και αυτοανατίναξη θα κάνουν για να σωθεί το περιβάλλον. Τόση οικολογική συνείδηση πρωτη φορά στην Ελλάδα.
    Αν συνεχίσεις με τέτοιο ζήλο, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ( αντε δεν ακουω ζητω) θα σου δώσει για εκμετάλευση μιά λίμνη που έχει φτιάξει ανάμεσα Στρατώνι-Στρατονίκη. Ε ρε κάτι βουτιές που θα ρίχνεις μάγκα μου.
    Για αυτό ρίχτα του του antigold. Εσύ και μόνο εσύ θα έχεις το προνόμιο να πέφτεις στην λίμνη και όταν βγαίνεις να νομίζεις οτι η μυρωδιά που έρχεται ηταν γιατί ακόμα και όταν μιλάς ,,,,πέρδεσαι.

  18. Νομίζω έχουμε κάνει σαφές ότι στο εξής δεν θα δημοσιεύουμε πλέον σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά, αλλά μόνο σχόλια με επιχειρήματα, στοιχεία και απόψεις.
    Το “εσείς τα παίρνετε” και το “εσείς αποχαρακτηρίζετε δάση” δεν είναι ΑΠΟΨΗ κύριε Stinger, είναι καθαρή συκοφαντική δυσφήμιση για την οποία, αν ήμασταν δικομανείς, θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να τρέχουμε στα δικαστήρια. Όμως εσείς είστε ανώνυμος κι εμείς έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε.
    Οι απόψεις σας είναι ευπρόσδεκτες (και το γνωρίζετε καλά ότι ΠΑΝΤΑ απαντάμε, έστω και με καθυστέρηση), αν όμως είναι διανθισμένες με “απόψεις” σαν τις ανωτέρω δεν θα δημοσιεύονται. Αυτοί είναι οι κανόνες αυτού του blog.

  19. Ενδιαφέρουσα άποψη περί του ρόλου ενός blogg.

    Καταλαβαίνουμε ότι ΗΔΗ ΔΙΑΓΡΑΨΑΤΕ μέχρι στιγμής ένα μήνυμά μας. Η εισαγωγή λογοκρισίας με πρόσχημα δήθεν συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σαν άποψη. Ποιός είναι ο λογοκριτής που θα τα κρίνει και με ποιά κριτήρια; Δηλαδή εσείς (αλλά και “άλλοι” στο blogg) που μας λέτε διαρκώς ότι “τα παίρνουμε” από την εταιρεία, δεν μας υβρίζετε και μας συκοφαντείτε; Θα αυτολογοκριθείτε μήπως;

    To διαδίκτυο είναι χώρος ανοικτής έκφρασης ιδεών και έτσι πρέπει να παραμείνει. Αλλίμονο αν εισάγουμε λογοκρισία από μόνοι μας ! Αδιανόητο. Το να μην επιθυμείτε σχόλια εναντίον σας είναι κατανοητό. Μην φτιάχνετε blogg όμως.

    • Πώς σας συκοφαντούμε δηλαδή; Δεν μπορείς να συκοφαντήσεις έναν άγνωστο!

      Η ύβρις και η συκοφαντία έχουν νόημα μόνον όταν απευθύνονται σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Ένας άγνωστος με ψευδώνυμο δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, γι’αυτό και έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να διαδίδει ψεύδη χωρίς να δέχεται καμία νομική συνέπεια. Αφού όμως επέλεξε να είναι απρόσωπος, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι συκοφαντείται! Δεν μπορείς να συκοφαντήσεις μια σκιά!

      Αν θεωρείτε ότι σας συκοφαντούμε, μπορείτε να μας μυνήσετε. Όμως ούτε αυτό γίνεται, γιατί πάλι θα πρέπει να αποκαλύψετε το όνομά σας…

  20. Stringer- καλά σε λίγο θα σε κατατάξω αγαπητέ στους τελευταίους μοχικανους της βασίλισσας Φρειδερίκης και Παύλου και θα αποδειχτεί ότι είμαστε μακρινά εξαδέλφια

  21. Τα bloggs υπάρχουν γιά αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων, ΟΧΙ ΑΤΟΜΩΝ. Ετσι γίνεται ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφορίας στο διαδίκτυο. Που βέβαια δεν συνάδει με τη λογοκρισία !

    Δεν σας μήνυσαν τόσοι άλλοι που τους συκοφαντείτε σωρηδόν, αν και είναι επώνυμοι, εμείς θα το κάνουμε γιά να γίνετε ήρωες;

    Να θυμίσουμε ότι είναι Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ που διαγράφετε μήνυμά μας (η πρώτη έγινε παλιότερα, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας τότε κατά λάθος).

    Επί της ουσίας βέβαια, δεν απαντήσατε τίποτε σε όσα έχουν έρθει στη συζήτηση εδώ γιά το Βατοπέδι, τόσο από εμάς, όσο και από άλλους αναγνώστες. Οποιος τα διαβάσει όλα βγάζει άνετα συμπέρασμα και αυτό είναι που μετράει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.