ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 12ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
Θέματα:
- Η χρήση στείρων υλικών του μεταλλείου ως αδρανή υλικά για οδοποιϊα και έτοιμο σκυρόδεμα
- Συζήτηση πρότασης του ΙΤΣΑΚ και του ΙΓΜΕ για τη μελέτη του δομημένου περιβάλλοντος του Δ.Δ. Στρατονίκης (σχετικό κείμενο).
Για το θέμα (1):
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από ενός και πλέον έτους, μέσω ενός υπεργολάβου (κ. Τζουρτζούμη), διαθέτει ως αδρανή υλικά τα προϊόντα θραύσης μεταλλευτικών στείρων της περιοχής του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες στη Στρατονίκη. Τα στείρα αυτά έχουν αποτεθεί στο χώρο του φράγματος αποβλήτων “Καρακόλι” από την ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., υπεργολάβο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Τα υλικά αυτά διατίθενται στη Νομαρχία Χαλκιδικής για έργα οδοποιϊας (3Α), σε εταιρείες παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος και σε μάντρες οικοδομικών υλικών, στη μισή τιμή από την τιμή που πουλούν τα λατομεία αδρανών.
Στη 2η Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙΤΗΡΩ (Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας) αναφέρεται σχετικά:
“Εκτός από τα στείρα που φιλοξενούνται στο χώρο απόθεσης του Καρακολίου, αρκετά μεταλλοφόρα μπάζα προγενέστερων εξορυκτικών δραστηριοτήτων εντοπίζονται ανεξέλεγκτα στοκαρισμένα και εκτεθειμένα, αποτελώντας και αυτά με τη σειρά τους εν δυνάμει ρυπογόνες εστίες. Οι σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σιδήρου, αρσενικού, μολύβδου, ψευδαργύρου, καδμίου, θείου και θειϊκών και οι καθοδικές τάσεις στις τιμές του pH συνιστούν ένα δυναμικό μεταλλικό φορτίο που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει αδρανή στείρα υλικά“.
Η λειτουργία λατομείου επιτρέπεται μόνο σε χωροθετημένη Λατομική Περιοχή, μετά από έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την οικεία Νομαρχία και την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από την οικεία Περιφέρεια. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ βέβαια ούτε διαθέτει, ούτε μπορεί να εκδόσει άδεια λατομείου στο φράγμα αποβλήτων “Καρακόλι”.
Εν όψει των ανωτέρω, το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι: δεν θα επιτρέψει την με οποιονδήποτε τρόπο χρήση στην περιοχή του Δήμου του υλικού από τη θραύση των στείρων στην εγκατάσταση Καρακολίου, μέχρις ότου προσκομισθούν οι αδειοδοτήσεις που προβλέπονται από το Νόμο και αποδειχθεί με τον απαιτούμενο αριθμό αναλύσεων η χημική ουδετερότητα των στείρων.
Για το θέμα (2):
Επίσης ομόφωνη ήταν η απόφαση και για το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου έκρινε ότι για την ασφάλεια του παρόντος και του μέλλοντος της Στρατονίκης και των κατοίκων της, οι μελέτες που προτείνονται από το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ με τη συμμετοχή του Α.Π.Θ και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης αποτελούν εγγύηση. Προτείνει να ενημερωθούν σχετικά οι κάτοικοι της Στρατονίκης και να συζητηθεί λεπτομερειακά το θέμα με το ΙΤΣΑΚ και το ΙΓΜΕ. Η τελική απόφαση θα ληθεί μόνο μετά την αποδοχή με υπεύθυνες δηλώσεις από το σύνολο των κατοίκων της Στρατονίκης , της έρευνας στα σπίτια και τους δρόμους του οικισμού. To κρίσιμο ερώτημα για τους κατοίκους είναι αν η έρευνα θα γίνει ενώ θα συνεχίζεται η εξόρυξη με εκρηκτικά κάτω από τον οικισμό.
Η δαπάνη των περίπου 1.200.000 ευρώ που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατόν να καταβληθεί από το Δήμο, γι’αυτό θα ζητηθεί η καταβολή της από τα συναρμόδια για την έγκριση της εξόρυξης Υπουργεία.