Ο “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ” ΜΕ ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
“Σε μια δημοκρατία, μια βιομηχανία με καταστροφικές επιπτώσεις και τέτοια αντίσταση εναντίον της, θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο ενός ευρέος δημόσιου διαλόγου”.
Στην Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία είναι αφιερωμένο το τεύχος 55 (χειμώνας 2008) του Καναδικού ανεξάρτητου περιοδικού “The Dominion”. To 57% των μεταλλευτικών εταιρειών του κόσμου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Τορόντο (Toronto Stock Exchange), αντιπροσωπεύοντας πάνω από 9990 έργα παγκοσμίως.
Γιατί μας απασχολεί εμάς η Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία; Καναδική είναι η εταιρεία που προωθεί το γιγαντιαίο για τα Ελληνικά δεδομένα “Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας” στη Χαλκιδική – η EUROPEAN GOLDFIELDS , που διαδέχθηκε την επίσης Καναδική TVX GOLD. Καναδική επίσης είναι η νέα ιδιοκτήτρια του χρυσωρυχείου του Περάματος στη Θράκη, η ELDORADO GOLD που εξαγόρασε την επίσης Καναδική FRONTIER PACIFIC. Κατά συνέπεια, έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στο μητρώο της “εθνικης βιομηχανίας” του Καναδά και τις επιπτώσεις της στον κόσμο.
Κρατικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων εκατομμύριων δολαρίων στις μεταλλευτικές εταιρείες, φορολογικές ελαφρύνσεις, ελαστικοί κανονισμοί στο Χρηματιστήριο και ατιμωρησία για παραβάσεις της νομοθεσίας σε τρίτες χώρες, είναι μερικοί από τους λόγους που κάνουν τον Καναδά μια “μεταλλευτική υπερδύναμη”. H πλειονότητα των μεταλλευτικών εταιρειών κρατούν τα δολάριά τους σε off-shore εταιρείες και εκμεταλλεύονται το νομικό σύστημα του Καναδά που τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά.
Όμως οι συνέπειες της εξορυκτικής βιομηχανίας για τις κοινότητες που βρίσκονται στο δρόμο της είναι συχνά αβάστακτες. Οι Καναδικές μεταλλευτικές εταιρίες έχουν δημιουργήσει ατελείωτες συγκρούσεις, από τη Βρετανική Κολομβία (Καναδάς) μέχρι την Ταϊλάνδη και το Κονγκο. Σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργηθεί δίκτυα κατά των μεταλλείων, από κοινότητες ανθρώπων που συνειδητοποίησαν ότι έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από θηριώδη επιφανειακά μεταλλεία στη γη τους.
Τελικά, μια οικονομία που στηρίζεται στη διαρκή αύξηση της κατανάλωσης υλικών αγαθών – από κουτάκια αλουμινίου μέχρι ψηφιακά δίκτυα – το κάνει σε βάρος της οικολογικής ισορροπίας της γης, του νερού και του αέρα, από τα οποία η ανθρωπότητα εξαρτάται για να επιβιώσει.
Το πολύ καλό αφιέρωμα του “The Dominion” εστιάζει κυρίως στο εσωτερικό του Καναδά και στις αυξανόμενες συγκρούσεις με τα “Πρώτα Έθνη” – τους ιθαγενείς ινδιάνους του Καναδά. Θα σας τα παρουσιάσουμε εν συντομία και μετά έχουμε ακόμα πολλές ιστορίες να σας πούμε για για τις καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες.
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: “Ο άσχημος Καναδός” (the ugly Canadian) ήταν ο τίτλος ενός αρκετά παλιού ρεπορτάζ του καναλιού CBS (1997) που αναφερόταν σε κάποιες από τις πιο γνωστές περιβαλλοντικές καταστροφές που είχε προκαλέσει μέχρι τότε η Καναδική μεταλλευτική βιομηχανία. Omai- Γουιάνα, Ok Tedi- Παπούα Νέα Γουινέα, Marinduque- Φιλιππίνες κ.λ.π. Το ρεπορτάζ δεν υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο, ο τίτλος του όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρύτατα.
2 απαντήσεις στο “Ο “άσχημος Καναδός” – η καναδική μεταλλευτική βιομηχανία και οι επιπτώσεις της στον πλανήτη”
[…] παρατηρητήριον μεταλλευτικῶν δραστηριοτήτων […]
[…] τους πολυεθνικές έχουν ρημάξει τον μισό κόσμο (δείτε εδώ). Oι Γερμανοί που χρειάζονται φτηνά μέταλλα για […]