της Ustun Reinart, Μάιος 2008
To χρυσωρυχείο Kisladag της εταιρείας ELDORADO, στον κόλπο του Αδραμυττίου
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι άνοδος της τιμής του χρυσού έχουν οδηγήσει σε ένα ανελέητο κυνήγι του χρυσού στην Ανατολία.
ΟΡΟΣ ΙΔΗ (MOUNT IDA)
Στην περιοχή του όρους Ιδη, στον κόλπο του Αδραμυττίου, 11 διαφορετικές εταιρείες κάνουν γεωτρήσεις για χρυσό σε 37 σημεία (μεταξύ τους η Eldorado Gold/Tuprag που ελέγχει 25 άδειες και η Frontier Development Group/ Tech Cominco, που ελέγχει αρκετές. Πάνω από 110 αιτήσεις για έρευνες εκκρεμούν ακόμα.
Η αντίσταση συνεχίζεται. 34 Δήμοι, ακαδημαϊκοί, επαγγελματικές ενώσεις, δικηγορικοί σύλλογοι και 300 μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν σχηματίσει μια συμμαχία κατά των χρυσωρυχείων. Επειδή η εξορυξη χρυσού απειλεί επίσης τα νερά του Ελληνικού νησιού της Μυτιλήνης, αντιπρόσωποι από τη Μυτιλήνη ήταν παρόντας στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο για το περιβάλλον που έγινε ποτέ στην Τουρκία, στις 5 Απριλίου 2008, στην πόλη Τσανάκαλε στα Δαρδανέλλια.
Στις αρχές Απριλίου, μια δικαστική απόφαση σχετικά με μια ερευνητική άδεια ικανοποίησε τη συμμαχία των περιβαλλοντιστών: Το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε μια άδεια που είχε δοθεί για ερευνητικές γεωτρήσεις στο Κιουτσουκντερέ, στην επαρχία του Μπαλίκεσιρ, με το αιτιολογικό ότι παραβιαζόταν ένας νόμος που προστατεύει τους ελαιώνες. Τώρα όμως η Κυβέρνηση σχεδιάζει να τροποποιήσει αυτόν τον νόμο.
Στις 7 Μαϊου 2008, η συμμαχία των περιβαλλοντιστών παρουσίασε στον Κυβερνήτη του Μπαλίκεσιρ μια δήλωση κατά των χρυσωρυχείων υπογεγραμμένη από 100.000 ανθρώπους.
ΚISLADAG
Το μεταλλείο Kisladag της Eldorado/Tuprag που είχε κλείσει στις 20 Αυγούστου με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ξανάνοιξε στις 6 Μαρτίου 2008.
Στο τέλος Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση η οποία έλεγε ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι που παρουσίασε η εταιρεία ήταν ακατάλληλοι. Η εταιρεία θεώρησε ότι αυτή η απόφαση ακύρωνε την προηγούμενη και με τη στήριξη της Κυβέρνησης, το μεταλλείο ξανάρχισε να λειτουργεί.
Το μεταλλείο Kisladag χρησιμοποιεί την πρωτόγονη και επικίνδυνη μέθοδο της εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς. Το καλοκαίρι του 2006, 1400 κάτοικοι των χωριών γύρω από το Εσμέ, υπέστησαν δηλητηρίαση από κυάνιο.
Φέτος οι κάτοικοι ανέφεραν 400 περιπτώσεις από αρνάκια που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2008, θανατώθηκαν κοτόπουλα με τέσσερα πόδια.
Το 2007 ήταν μια άνυδρη χρονιά για την Τουρκία. Οι μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη υπέφεραν από λειψυδρία. Στο Kisladag, το επίπεδο του υπόγειου υδροφορέα έπεσε σημαντικά.
EFEMCUKURU
Το χρυσωρυχείο Efemcukuru της Eldorado/Tupragείναι ένα χωριό πάνω σε έναν λόφο 700 μέτρων, περιτριγυρισμένο από πευκοδάση και αμπέλια. Είναι κοντά στο φράγμα Tahtali που παρέχει πόσιμο νερό στην πόλη της Σμύρνης. Λόγω των ανησυχιών για λειψυδρία, η Κρατική Υπηρεσία Υδραυλικών Έργων έχει σχεδιάσει ένα νέο φράγμα για το έτος 2010, το Camli, για να εξασφαλίστει η παροχή νερού στη Σμύρνη.
Η Eldorado/Tuprag πέτυχε να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε για ένα χρυσωρυχείο έκτασης 30 τετραγ. Χιλιομέτρων στο Efemcukuru. Όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν να πουλήσουν τη γη τους στην εταιρεία, τον Ιανουάριο 2008 η Τουρκική Κυβέρνηση εθνικοποίησε 35 κομμάτια γης, στηριζόμενη σε ένα νόμο που επιτρέπει την εθνικοποίηση γης για λόγους εθνικής άμυνας.
Στις αρχές του 2008, η Αγκυρα απέρριψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φράγμα Camli, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο φράγμα.
Οι περιβαλλοντιστές της Συμμαχίας του Αιγαίου κατέθεσαν νέα αγωγή κατά της Tuprag και της Τουρκικής Κυβέρνησης. Η υπόθεση θα συζητηθεί στο 6ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρακολουθήστε ένα βίντεο από τη μεγάλη διαδήλωση στο Τσανάκαλε:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=r26AyZmTbfE]
Μία απάντηση στο “Ενημέρωση Σχετικά με τα Χρυσωρυχεία στην Τουρκία”
[…] Η αντίδραση είναι μεγάλη. Χωρικοί, αγρότες, περιβαλλοντολόγοι, ορειβάτες, επιστήμονες, ξενοδόχοι – σχεδόν όλοι βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη χερσόνησο Biga, με 20.000 διαδηλωτές το 2008 στο Τσανάκαλε, μεταξύ των οποίων και αντιπρόσωποι από τη Λέσβο (έχουμε γράψει γι’αυτή τη διαδήλωση εδώ). […]