Μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του μεταλλείου στο Krumovgrad
Ισχυρή ήταν η Ελληνική παρουσία στις δύο δημόσιες συζητήσεις για το έργο του χρυσωρυχείου στο Krumovgrad της νότιας Βουλγαρίας στις 17 και 18 Αυγούστου, που κατέληξαν στην καθολική απόρριψή του από τους πολίτες και το Δήμο της πόλης.
Η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού» και το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» έχουν αναπτύξει στενή σχέση με την τοπική οργάνωση «Ζωή για το Krumovgrad» και τις οικολογικές οργανώσεις της Βουλγαρίας που αγωνίζονται να σταματήσουν το έργο και είναι ήδη η τέταρτη επίσκεψή τους στην περιοχή από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τo Krumovgrad είναι μια μικρή πόλη στη Βουλγαρική Ροδόπη που απέχει 35 χλμ. από την Κομοτηνή – όταν λειτουργήσει ο συνοριακός σταθμός στο Makaza Pass, η διαδρομή Κομοτηνή-Κrumovgrad θα είναι μόλις μισή ώρα. Το ποτάμι Κρουμοβίτσα που διασχίζει την πόλη χύνεται στον Άρδα, ο Άρδας ενώνεται με τον Έβρο και τελικά τα νερά του Κρουμοβίτσα καταλήγουν στη θάλασσα έξω από την Αλεξανδρούπολη.
Η Καναδική εταιρεία DUNDEE PRECIOUS METALS σχεδιάζει τη λειτουργία χρυσωρυχείου με επιφανειακή εξόρυξη ακριβώς πάνω στις όχθες του Κρουμοβίτσα και βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κατά τη συνήθη πρακτική, το έργο στη μελέτη παρουσιάζεται μικρό κι αθώο. Ένα ανοιχτό πηγάδι (open-pit), έκτασης 200 στρεμμάτων που θα λειτουργήσει για 6-10 χρόνια, πάνω στο λόφο Ada Tepe, μόλις 2 χλμ από την πόλη του Krumovgrad. Το φράγμα τελμάτων θα δημιουργηθεί σε ένα παραπόταμο του Κρουμοβίτσα ενώ μικρά χωριά στην περιοχή θα πρέπει να εκκενωθούν για να εγκατασταθούν το μεταλλείο και η λίμνη τελμάτων.
Σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων, ο Έβρος δέχεται τεράστιες ποσότητες νερού από τον Άρδα, μέσω του φράγματος του Ivailovgrad. Τρεις φορές, μόνο μέσα στο 2005, η στάθμη των νερών του Έβρου ανέβηκε τόσο που οι αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία αναγκάστηκαν να προβούν σε ελεγχόμενες κατακλύσεις μεγάλων εκτάσεων. Μια διαρροή μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κρουμοβίτσα θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τον Άρδα και τον Έβρο, για το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου και για το Αιγαίο. Το έργο το έχει ξαναδεί η Ευρώπη με την τοξική διαρροή από το εργοστάσιο χρυσού της Baia Mare στη Ρουμανία το Φεβρουάριο του 2000, που μέσω των ποταμών Szamos, Tisza και Δούναβη έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές του αιώνα που πέρασε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση (Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context, 1994) η Ελλάδα – όπως και η Τουρκία – είναι “επηρρεαζόμενο μέλος” (“affected party”) από το έργο του χρυσωρυχείου στο Krumovgrad και, ως εκ τούτου έχει βαρύνουσα άποψη στη διαδικασία έγκρισης του έργου. H Συνθήκη oρίζει ότι για έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις επηρρεαζόμενες χώρες.
Το Ada Tepe όμως είναι μόνο η πρώτη φάση ενός πολύ μεγαλύτερου έργου. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση άλλων τεσσάρων χρυσοφόρων περιοχών στα νότια του Ada Tepe, δηλαδή ακόμα πιο κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, επίσης μέσα στη λεκάνη απορροής του Άρδα. Για αυτή τη 2η φάση του έργου η εταιρεία δίνει πάντα ασαφή στοιxεία και αριθμούς που συνέχεια αλλάζουν. Τα ερευνητικά δεδομένα μιλούν για ένα μεταλλείο πέντε φορές μεγαλύτερο από το Ada Tepe, οι σωρευτικές επιπτώσεις του οποίου είναι άγνωστες.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μεταλλευτικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής, καθώς η ίδια μεταλλοφόρος ζώνη της Ροδόπης φιλοξενεί, στην Ελληνική πλευρά, τα κοιτάσματα των Σαπών, του Περάματος, της Κίρκης κ.λ.π. Πηγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας μιλούν εδώ και χρόνια για μια “μεγάλη ενιαία μεταλλευτική περιοχή νότιας Βουλγαρίας – βόρειας Ελλάδας”. Oι φόβοι μας δείχνουν να επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2005, η DUNDEE εξαγόρασε ποσοστό 20% της FRONTIER PACIFIC, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του χρυσωρυχείου του Περάματος. Ο Πρόεδρος της DUNDEE, Jonathan Goodman, είναι πλέον μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της FRONTIER PACIFIC.
Tις Ελληνικές θέσεις στη δημόσια συζήτηση στο Krumovgrad παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Κομοτηνής, γεωλόγος Βασίλης Κυπριανίδης, και τα μέλη του “Παρατηρητηρίου” Τόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εταιρείας να παρεμποδιστεί η ενημέρωση και η έκφραση της άποψης των πολιτών (οι ακατανόητες για τον κόσμο εισηγήσεις των τεχνικών κρατούσαν ώρες ενώ… δεν υπήρχε μετάφραση στα Τουρκικά για ένα κοινό κατά βάση τουρκικό!), οι δύο συνεδριάσεις κατέληξαν σε μεγάλη ήττα για την εταιρεία. Πολίτες, Δημοτικό Συμβούλιο και ο τοπικός Βουλευτής δήλωσαν την αντίθεσή τους στο έργο, ενώ για πρώτη φορά υπήρξε επίσημη θέση από το Εθνικό (Τουρκικό) Κόμμα – που ελέγχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη νέα Κυβέρνηση – ότι δεν θα δοθεί άδεια στην εταιρεία. Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Κομοτηνής, που εξέφρασε την απόλυτα αρνητική θέση των Ελλήνων Θρακιωτών για το έργο και την αλληλεγγύη τους με τους κατοίκους του Krumovgrad, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Οι επίσημες παρεμβάσεις στη διαδικασία από το Δήμαρχο Κομοτηνής, το Νομάρχη Ροδόπης και το “Παρατηρητήριο” κατατέθηκαν και γραπτώς για τα πρακτικά.
Σε εφαρμογή της Συνθήκης, οι Νομάρχες Έβρου και Ροδόπης θα ξεκινήσουν σύντομα μια σειρά ενημερωτικών συζητήσεων ώστε οι πολίτες των δύο Νομών να λάβουν γνώση του έργου και των πιθανών επιπτώσεών του. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη:
«To Krumovgrad είναι στη γειτονιά μας και η λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού εκεί απειλεί να ακυρώσει όλον τον αγώνα που κάναμε εδώ στη Θράκη για να αποτρέψουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος από τέτοια έργα. Θα αγωνιστούμε μαζι με τους γείτονές μας για να κρατήσουμε τον κοινό μας τόπο απαλλαγμένο από την κατάρα της μεταλλουργίας χρυσού και ανοιχτό σε ήπιες αναπτυξιακές δραστηριότητες».