Αίτηση Πτώχευσης Κατέθεσε η TVX HELLAS


Καταληψη του μεταλλειου απο εργαζομενους

Απεργία πείνας έχουν ξεκινήσει περίπου 100 μεταλλωρύχοι μέσα στις υπόγειες στοές του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, στη Στρατονίκη Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της TVX HELLAS να κυρήξει πτώχευση. Η ελληνική θυγατρική της TVX GOLD, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Καναδική KINROSS GOLD CORPORATION, κατέθεσε χθες, 4 Ιουνίου, αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε μερικές εβδομάδες.

Η απόφαση της KINROSS να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους γνωρίζουν την ιστορία των μεταλλείων και της TVX στη Χαλκιδική. Το 2001, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας ακύρωσε το σχέδιο της ΤVX να αναπτύξει το πλούσιο μεταλλείο χρυσού της Ολυμπιάδας, δικαιώνοντας τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Δεύτερο ισχυρό πλήγμα για την εταιρεία ήρθε περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν το τελευταίο εν λειτουργία μεταλλείο της – το μεταλλείο μολύβδου, αργύρου και ψευδαργύρου των Μαύρων Πετρών – κρίθηκε παράνομο από το Συμβούλιο Επικρατείας διότι είχε επεκταθεί χωρίς νόμιμη άδεια κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης, προκαλώντας καθιζήσεις και σημαντικές ζημιές σε σπίτια.

Η πρώτη κίνηση της KINROSS μόλις έγινε ιδιοκτήτρια των μεταλλείων, τον Ιανουάριο του 2003 ήταν να αναστείλει τη λειτουργία τους, επικαλούμενη λόγους «ανωτέρας βίας». Η αναστολή εργασιών έγινε μετά από ευθεία εντολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Τόλη Παπαγεωργίου, ιδρυτή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και κατοίκου της περιοχής, «η επίκληση λόγων ανωτέρας βίας σημαίνει ότι η εταιρεία προτίθεται να ζητήσει αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο επειδή δεν κατάφερε να αναπτύξει τα χρυσωρυχεία», πράγμα για το οποίο το Δημόσιο είχε δεσμευτεί ρητά, όταν κύρωσε με νόμο τη Σύμβαση Πώλησης των μεταλλείων.

Υπό την απειλή των αγωγών αποζημιώσεως και την πίεση των 500 εργαζομένων στα μεταλλεία, η κυβέρνηση σε λιγότερο από ένα μήνα εξέδωσε νέα άδεια για τις Μαύρες Πέτρες, «και αυτή αμφίβολης νομιμότητας», σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα της Στρατονίκης. Ωστόσο το μεταλλείο δεν ξανάνοιξε διότι η KINROSS έκανε σαφές ότι δεν επιθυμούσε να επαναλειτουργήσει το μεταλλείο κάτω από το χωριό, σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον και ότι, εφ’όσον δεν της επιτρεπόταν να εκμεταλλευτεί το χρυσό, θα αποχωρούσε.

Επί πέντε μήνες, η Κυβέρνηση αγωνιζόταν να διαμορφώσει ένα «Νέο Επενδυτικό Σχήμα» από ιδιώτες επενδυτές, που θα αναλάμβανε τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, όμως οι προσπάθειες μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν.

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα», λέει ο κ. Παπαγεωργίου. «Ποιά εταιρεία θα τολμήσει να δοκιμάσει να εκμεταλλευτεί το χρυσό, από τη στιγμή που το θέμα έχει ήδη κριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας και η κοινωνική αντίδραση έχει διώξει δύο εταιρείες μέχρι σήμερα? Και αν δεν μπορούν να πάρουν το χρυσό, ποιά ιδιωτική εταιρεία θα θελήσει να λειτουργήσει ένα επικίνδυνο μεταλλείο, κάτω από ένα χωριό, με τη λαϊκή οργή να μαίνεται εναντίον της?»

Αν και η αίτηση πτώχευσης έχει ήδη κατατεθεί, η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «έχει διαμορφωθεί» και θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες το νέο εταιρικό σχήμα, βασικός μέτοχος του οποίου λέγεται ότι θα είναι η ημικρατική εταιρεία ΛΑΡΚΟ. Όμως τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθώς κανείς δεν αναλαμβάνει να πληρώσει τα υπέρογκα χρέη της TVX HELLAS – προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της Στρατονίκης προσέφυγαν ξανά στο Συμβούλιο Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της νέας άδειας που δόθηκε για τη λειτουργία του μεταλλείου κάτω από το χωριό. «Προσφύγαμε στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουμε τα σπίτια μας και το περιβάλλον από τις παράνομες και επικίνδυνες δραστηριότητες της εταιρείας», είπε η Στέλλα Τομέ, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Στρατονίκης. «Είναι λυπηρό που πεντακόσιοι συντοπίτες μας μένουν άνεργοι αλλά δεν ήταν δυνατόν να ανεχθούμε τα φουρνέλα κάτω από το χωριό μας». Η Στρατονίκη ζει με το φόβο των καθιζήσεων. Ηδη τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί εφτά καθιζήσεις μέσα στο χωριό – η τελευταία από τις οποίες μόλις χθες. «Αν δε γίνει σωστό κλείσιμο των στοών, το χωριό θα συνεχίσει να κινδυνεύει», συνεχίζει η κ. Τομέ.

Για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, η πτώχευση σημαίνει ότι πιθανότατα θα χάσουν όχι μόνο τη δουλειά τους, αλλά και τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Όμως είναι κι άλλες «οικονομικές υποχρεώσεις» που κανείς δε θέλει να αναλάβει. Οι βαρύτατες επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής από την πολύχρονη μεταλλευτική εκμετάλλευση, τα βουνά από απόβλητα, οι τρύπες κάτω από τη Στρατονίκη, τα όξινα νερά του μεταλλείου. Η TVX ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας των όξινων νερών για μια δεκαετία μετά το πέρας της εκμετάλλευσης. Τώρα, κανείς δεν ξέρει τι θα πράξει η KINROSS.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται», κλείνει ο κ. Παπαγεωργίου. «Η μεταλλευτική εταιρεία κηρύσσει πτώχευση και φεύγει, όπως είχε κάνει και η προκάτοχός της, και μένουμε εμείς οι κάτοικοι της περιοχής να μετράμε τις πληγές μας. Η Κυβέρνηση είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση και πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, να φροντίσει για την αποκατάσταση αυτής της περιοχής και να την αφήσει να αναπτυχθεί χωρίς τη σκλαβιά των μεταλλείων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.