Βανδαλισμοί και Τρομοκρατία από Εργαζόμενους της TVX!


Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2001, ένας εξαγριωμένος όχλος από περίπου 150 εργάτες των μεταλλείων Στρατωνίου της TVX έσπασε τις πόρτες του Δημαρχείου της Ιερισσού και εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Σταγείρων-Ακάνθου.

Kραυγάζοντας “σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα” και “σήμερα θα πεθάνεις” επετέθηκαν στον Τόλη Παπαγεωργίου, τον ηγέτη της κίνησης κατά των μεταλλείων στη Χαλκιδική που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο κ.Παπαγεωργίου ξυλοκοπήθηκε βάναυσα και σώθηκε μόνο χάρη στην επέμβαση αστυνομικών και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που επίσης χτυπήθηκαν. Οι άνδρες της Αστυνομίας που κατέφθασαν στάθηκε αδύνατο να επιβάλλουν τάξη και δέχθηκαν και αυτοί επίθεση από το πλήθος.

Ο Δήμαρχος, Ο Αντιδήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου κρατήθηκαν όμηροι μέσα στο κτίριο επί 7 ώρες. “Πετούσαν πάνω μας μπουκάλια, σταχτοδοχεία, αυγά και γιαούρτια”, λέει ο Νίκος Μήτσιου, Δημοτικός Σύμβούλος και Πρόεδρος της Kοινότητας Ολυμπιάδας επί 16 χρόνια. Ο κ.Μήτσιου, από τους βασικούς στόχους των μεταλλωρύχων λόγω του πολύχρονου αγώνα του κατά της μεταλλουργίας χρυσού στην Ολυμπιάδα, είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν έπεσε πάνω του η μια από τις πόρτες που κατέρρευσε υπό την πίεση του όχλου. Ο όχλος, με αρχηγούς του προέδρους των σωματείων των εργαζομένων στην TVX τους έβριζε, τους απειλούσε και απαιτούσε να αποσυρθούν όλες οι μηνύσεις που έχει υποβάλλει ο Δήμος για τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας και να μην υποβληθούν νέες για τα επεισόδια εκείνης της μέρας. Τρία διευθυντικά στελέχη της TVX παρακολουθούσαν με ικανοποίηση τη σκηνή. Όταν αποχώρησε το πλήθος, το κτίριο του Δημαρχείου παρουσίαζε εικόνα καταστροφής.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2001 η TVX, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας, ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει οριστικά τα μεταλλεία αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου του Στρατωνίου και να απολύσει τους περίπου 500 εργαζόμενους. “Ανωτέρα Βία” στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει απλά ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να πάρει άδεια λειτουργίας για μια εξόφθαλμα παράνομη δραστηριότητα. Εδώ και περίπου δύο χρόνια, χωρίς καμμία απολύτως άδεια, η TVX εξορύσσει μετάλλευμα από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, ακριβώς κάτω από το χωριό της Στρατονίκης, αφαιρώντας όλο το υπέδαφος του οικισμού. Οι κάτοικοι του χωριού καθώς και το Δημοτικό και το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις κατά αυτής της δραστηριότητας που θέτει σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες. Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια του χωριού, σε αυτή την εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, εμφανίζουν ρωγμές αλλά η εταιρεία θρασύτατα δηλώνει ότι “το άμεσο μέλλον της βρίσκεται κάτω από τη Στρατονίκη” (John Reisbeck, Διευθύνων Σύμβουλος της TVX, 5/12/2001). Το Σεπτέμβριο του 2001, η TVX ζήτησε επίσημη άδεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης για να λειτουργήσει κάτω από τα σπίτια του οικισμού αλλά δεν την πήρε ποτέ. Αντί για άδεια, ένα μήνα μετά, η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος διέταξε την άμεση αναστολή των εργασιών κάτω από τον οικισμό.

Η απόφαση της εταιρείας να κλείσει το μεταλλείο και να απολύσει 500 ανθρώπους, δύο εβδομάδες πριν απο τα Χριστούγεννα, ήταν ένας έμμεσος εκβιασμός προς την Kυβέρνηση να επιτρέψει μια δραστηριότητα που δεν θα μπορούσε ποτέ να αδειοδοτηθεί ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Η Kυβέρνηση υπέκυψε αμέσως στον εκβιασμό της TVX, αλλά και στις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα. Στις 13 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, η TVX, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και τα σωματεία των μεταλλωρύχων, αποφασίστηκε να δοθεί άμεσα στην εταιρεία άδεια να συνεχίσει τη δραστηριότητά της κάτω από τη Στρατονίκη. Η TVX με ευχαρίστηση ανακοίνωσε “τη θετική υποστήριξη της Ελληνικής Kυβέρνησης” (Sean Harvey, Πρόεδρος της TVX, 14/12/2001). Kανένας εκπρόσωπος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου ή της Kοινότητας της Στρατονίκης δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με την επίδοση από τον Υφυπουργό στην TVX επιταγής ύψους 829 εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει ένα μόνο μέρος του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου που αποτελεί η “επένδυση” της TVX στη Χαλκιδική. 100 από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο. Μόνο για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων η εταιρεία έχει λάβει, από το 1995 μέχρι σήμερα, περίπου 5 δις δραχμές, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Άλλα 2 δις, που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις για την απόλυση 200 εργατών έχουν κατατεθεί υπέρ της TVX, ήδη από το 1995. Το σύνολο των Μεταλλείων Kασσάνδρας στοίχισε στην εταιρεία 11 δις, τα οποία αποπληρώθηκαν μόλις το 2000.

Kαθώς οι εργασίες στο μεταλλείο ξανάρχισαν, η κατάσταση στην περιοχή εντείνεται μέρα με τη μέρα. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο το χωριό τους και ήδη ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.  Τα σωματεία των μεταλλωρύχων από την άλλη, μια μέρα πριν από τα επεισόδια στο Δημαρχείο, επέδωσαν  στο Δήμαρχο τελεσίγραφο με το οποίο απειλούσαν να αφήσουν τα όξινα και φορτωμένα με βαρέα μέταλλα νερά των μεταλλείων να πέσουν στη θάλασσα, αν δεν ξανάνοιγε το μεταλλείο μέχρι την επόμενη Δευτέρα. Όπως είπαν θα άφηναν “να κοκκινίσει ο κόλπος της Ιερισσού”, μια εικόνα γνωστή στους κατοίκους της περιοχής από το παρελθόν που τα μεταλλευτικά απόβλητα ρίχνονταν απευθείας στη θάλασσα. Σημειώνεται ότι η TVX έχει από τη σύμβαση την υποχρέωση της διαχείρισης των αποβλήτων της για μια δεκαετία μετά την παύση των δραστηριοτήτων στα μεταλλεία.

Οι εργαζόμενοι που απειλούνται με ανεργία πιστεύουν ότι για το κλείσιμο του μεταλλείου δεν ευθύνονται οι παρανομίες της TVX, αλλά οι “οικολόγοι” και η Δημοτική Αρχή που θέλησε να γίνει σεβαστη η νομιμότητα. Η TVX υποκινεί αυτή αντιπαράθεση ελπίζοντας να μπορέσει να συνεχίσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Τα προβλήματα όμως δεν πρόκειται να εξαφανιστούν και θα τα ξαναβρούν μπροστά τους αργότερα “, λέει ο κ. Παπαγεωργίου. Η σιωπηλή παρουσία των στελεχών της εταιρείας κατά τη διάρκεια των βανδαλισμών στο Δημαρχείο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

“Υπάρχουν λύσεις για την απασχόληση των εργαζομένων της TVX αλλά η Kυβέρνηση και η εταιρεία τις αποκρύπτουν από τον κόσμο”, συνεχίζει. “Ήδη οι 100 από αυτούς πληρώνονται από το Δημόσιο και άλλοι 200 θα αποζημιωθούν από το Δημόσιο. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν κάλλιστα να απασχοληθούν σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ώστε να φτιάξουμε την περιοχή μας αντί να την καταστρέφουμε”. Kαι ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Kαραντώνας, πρώην υπάλληλος της εταιρείας, συμπληρώνει: Οι διοικήσεις των σωματείων έχουν σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Έπρεπε από καιρό να έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους εργαζομένους για τις εξελίξεις. Αντί για αυτό πρωτοστατούν σε βίαια επεισόδια και σε απόπειρα φόνου και έχουν μετά την απαίτηση να τους δοθεί ασυλία”.


Μία απάντηση στο “Βανδαλισμοί και Τρομοκρατία από Εργαζόμενους της TVX!”

  1. Αυτο που εχω μονο να πω ειναι οτι αυτο που γινεται,συμφωνα με το αρθρο,το θεωρω εγκλημα.Εγκλημα κατα της φυσης και κατα της ελληνικης κοινωνιας.Σάυτο συντελουμε ολοι μας.Η εταιρια,η κυβερνηση,οι εργαζομενοι εμεις οι απλοι πολιτες που δεν ενδιαφερομαστε…οπως δε ενδιαφερομαστε και για τιποτε αλλωστε,εκτος απο αυτα που μας αφορουν αμεσα..εκει πια ειμαστε ετοιμοι για επανασταση.ΝΤΡΟΠΗ σε ολους μας..ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.