Επιφανείς Επιστήμονες Αντιτίθενται στην Εξόρυξη Χρυσού


Με αφορμή την εκδίκαση των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο χρυσού της TVX στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου διοργάνωσε συνέντευξη τύπου όπου κατέθεσαν τις επιστημονικές τους απόψεις ο Δρ. Friedhelm Korte, χημικός, ομότιμος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και ο Δρ. Kυριάκος Αρίκας, Υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Ο Δρ.Korte χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη μέθοδο της κυάνωσης για την παραγωγή χρυσού και επεσήμανε ότι ακολουθείται μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες. Πρόσφατα απαγορεύθηκε η χρήση της  στην Τσεχία και στην Τουρκία.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου είναι παράνομη (όπως αναφέρεται ρητώς στη “Διακύρηξη του Βερολίνου”). Ορισμένες, μικρής δυναμικότητας, μεταλλουργίες χρυσού που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυάνωσης λειτουργούν στη Σουηδία, δέχονται όμως πιέσεις να τερματίσουν τη λειτουργία τους. Αν η Ελλάδα δώσει την έγκριση για τη δημιουργία της πρώτης μεγάλης μονάδας αυτού του είδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η απόφαση αυτή θα επιφέρει συγκρούσεις με την υφιστάμενη νομολογία και νομοθεσία της Ε.Ε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.