Νομική νίκη στη Ρουμανία κατά της Eldorado – σταμάτημα εργασιών στο Certej #skouries


certej-eldorado-forced-to-stop-works-770x355

Eνημέρωση από το Mining Watch Romania

Cluj-Napoca / Ρουμανία, 22 Ιουλίου 2016 – Χθες το Δικαστήριο της Κλουζ-Ναπόκα έκανε δεκτό ένα αίτημα από το δίκτυο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Ρουμανίας και το νομικό του σύμβουλο, το Ανεξάρτητο Κέντρο για την Ανάπτυξη Περιβαλλοντικών Πόρων (ICDER). Και οι δύο ζητούσαν την αναστολή ισχύος της άδειας κατασκευής των εγκαταστάσεων διαχείρισης των φραγμάτων αποβλήτων του μεταλλείου Certej.

Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2015. Ήταν η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της Deva Gold (θυγατρικής της Eldorado Gold) να ξεκινήσει εργασίες στο χώρο του προτεινόμενου μεταλλείου. Το 2014 η Deva Gold έλαβε μια πρώτη οικοδομική άδεια, αλλά προσβλήθηκε νομικά από τη Νομαρχία της Hunedoara και αμετάκλητα ακυρώθηκε στο δικαστήριο.

Η ανάπτυξη του μεταλλείου Certej προτείνεται από την Eldorado Gold, μια χαμηλού κόστους Καναδική εταιρεία χρυσού που σκοπεύει να ανοίξει το πρώτο ανοιχτό μεταλλείο της Ρουμανίας με τη χρήση κυανίου. Η διαχείριση του έργου γίνεται από την Deva Gold SA, μια κοινοπραξία μεταξύ της Eldorado Gold (80%) και της κρατικής Minvest Deva (~ 20%). Το έργο έχει αντιμετωπίσει έντονη αντίθεσή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα δυο φράγματα μεταλλευτικών αποβλήτων, ύψους 169 και 70 μέτρων, είναι ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι θα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από πολλά πυκνοκατοικημένα χωριά, όπως το Hondol, το Bocşa Mică και το Certej.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου είναι άμεσα εκτελεστή και δεν μπορεί να ανασταλεί από μια προσφυγή εναντίον της, μέχρι την τελική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι η οικοδομική άδεια κατασκευής που εκδόθηκε στην Deva Gold για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων, ώστε ν αργότερα να κατασκευαστούν τα φράγματα αποβλήτων έχει χάσει νομική ισχύ της.

“Oι τοπικές αρχές της Ρουμανίας συνεχίζουν να καλύπτουν και να να διαπράττουν παρατυπίες προς όφελος των ξένων επενδυτών αλλά σε βάρος του λαού. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αρχές και να προσβάλλουμε νομικά τις άδειες που θεωρούμε ότι είναι παράνομες”, σχολίασε ο Oana Catalina Poenaru, νομικός σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων της Ρουμανίας.

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Το προτεινόμενο μεταλλείο ανήκει στην Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της Deva Gold και βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της κατασκευής για το χώρο του μεταλλείου. Το αποτύπωμα του έργου καλύπτει 456,2 ha (4.562 στρέμματα), που σήμερα καλύπτονται από δάση, λιβάδια, γεωργικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές. Ένα σημαντικό μέρος του έργου βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 – ROSPA 0132 Metaliferi Mountains (σ.σ. “Μεταλλοφόρα ΄Ορη”). Το μεταλλείο, που έχει μια εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 3 εκατομμυρίων τόνων μεταλλεύματος, απαιτεί την αποψίλωση 1.870 στρεμμάτων για τη χωροθέτηση δυο επιφανειακών μεταλλείων και δύο φραγμάτων αποβλήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Roxana Pencea, Κινητό: 0040-723-024300, [email protected]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.