Η Eldorado Gold, ο “μεγάλος επενδυτής” που δεν έχει πληρώσει ΠΟΤΕ φόρο εισοδήματος…


Φαρσοκομωδία έχει καταντήσει το θέμα αυτό …

somo_posterH αποκάλυψη ότι η Εldorado Gold, ο “μεγάλος επενδυτής” και καταστροφέας της Χαλκιδικής, αποφεύγει να πληρώνει φόρους στο κράτος μέσα από ένα δίκτυο θυγατρικών εταιρειών σε Ολλανδία και Μπαρμπάντος, ακούστηκε επιτέλους και μέσα στη Βουλή και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη. Η σχετική έκθεση της Ολλανδικής SOMO παρουσιάστηκε στις 1 Απριλίου από το The Press Project, το  Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” και το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων” (αφίσα), με τη συμμετοχή μιας σημαντικής προσωπικότητας, της Εύας Ζολί.

Την ίδια ώρα, η Eldorado προσπαθεί με δημιουργική λογιστική και μπόλικη φαντασία να πείσει ότι όλοι κάνουν λάθος και ότι πληρώνει φόρους… Σύμφωνα με την πρόσφατη (12.6.2015) ανακοίνωση της Eldorado Gold για το έργο της Ολυμπιάδας (με την οποία θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά στο άμεσο μέλλον γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον):

“Η Eldorado έχει πληρώσει πάνω από 60 εκατ. δολάρια σε φόρους μισθοδοσίας (payroll taxes) από το 2012″

“Φόροι μισθοδοσίας” δεν είναι φόροι που έχει πληρώσει η ίδια η εταιρεία, είναι φόροι που έχουν πληρώσει οι υπάλληλοι της εταιρείας! Η διαφορά είναι προφανώς τεράστια. Φυσικά στα σχετικά άρθρα στο capital.gr και στα ιστολόγια της εταιρείας, η κρίσιμη αυτή λέξη “μισθοδοσία” (payroll) …χάθηκε στη μετάφραση. Αλλά μακριά από εμάς η υποψία ότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι στο payroll της εταιρείας…

Το σίγουρο είναι ότι κατά την τελευταία τριετία η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε φόρο εισοδήματος, μια και οι ισολογισμοί της για τις χρήσεις 2012, 2013 και 2014 εμφανίζουν ζημίες, 13 εκατ. ευρώ, 17 εκατ. ευρώ και 31 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η εταιρεία εξήγαγε 44.181 ουγγιές (1.374 κιλά) χρυσού από την Ολυμπιάδα, που δεν φορολογήθηκαν στην Ελλάδα γιατί τα χρυσοφόρα συμπυκνώματα εξάγονται στην Κίνα σαν φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή θειϊκού οξέος, χωρίς να δηλώνονται ο χρυσός και ο άργυρος που περιέχουν.

Επίσης μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη (royalties), αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το ύψος των τελών που θα επιβάλλονται στο εξής ετησίως στα ιδιωτικά μεταλλεία εκδόθηκε μόλις τον Ιούλιο 2014.

Ας πάμε και σε λίγο παλαιότερες δηλώσεις. Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” στις 5.4.2015, ο CEO της Eldorado κ. Paul Wright μας είχε πει ότι:

“πληρώνουμε φόρους –ΦΠΑ και άλλους– που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια”.

Για να αναφέρεται σαν πρώτος φόρος ο ΦΠΑ, μάλλον δεν πληρώνουν κανέναν άλλον… Επίσης, στις 30.10.2014, οι τρεις Ελληνικές θυγατρικές της Eldorado (Ελληνικός Χρυσός, Χρυσωρυχεία Θράκης, Μεταλλευτική Θράκης) σε κοινή τους ανακοίνωση είχαν αναφέρει:

«Έχουμε, εμείς και οι εργαζόμενοί μας, καταβάλει περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές».

Η ανακοίνωση έγινε την παραμονή της παρουσίασης των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της SOMO στη Θεσσαλονίκη και οι τρεις θυγατρικές είχαν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις αποκαλύψεις.

capture1428064076

Άρα λοιπόν, το ποσό που υποτίθεται ότι “έχει πληρώσει” η εταιρεία στο κράτος αφορά:

  1. Φόρους που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας
  2. Ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων
  3. ΦΠΑ
  4. Με δεδομένο ότι η εταιρεία συμπεριλαμβάνει στο εργατικό της δυναμικό και τους απασχολούμενους από εργολάβους που δουλεύουν στα έργα, θεωρείται βέβαιο ότι στο ποσό έχουν προσμετρηθεί και οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους εργολάβους!

Κανείς δε γνωρίζει τι άλλο έχει μπει μέσα σε αυτά τα «60 εκατομμύρια» για να γίνει πιο εντυπωσιακό το νούμερο. Σύζυγοι  και τέκνα των εργαζομένων μήπως; Είμαστε σοβαροί; Πρόκειται σίγουρα για έναν ιδιαίτερα “δημιουργικό” τρόπο υπολογισμού της φορολογικής συνεισφοράς μιας εταιρείας στα κρατικά ταμεία που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει και τις άλλες πολυεθνικές που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της φοροαποφυγής.

Το τελευταίο απόσπασμα αφιερώνεται στις κυρίες Εύα Ζολί και Ζωή Κωνσταντοπούλου που αναφέρθηκαν στην Eldorado Gold ενώπιον της “Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος”. Ο CEO της Eldorado, Paul Wright, ουδόλως αρνείται ότι η εταιρεία του φοροαποφεύγει και μάλιστα φαίνεται να καμαρώνει γι’αυτό:

«Οσον αφορά τον φορολογικό μας σχεδιασμό και τη χρήση ολλανδικών εταιρειών, κάνουμε ό,τι κάνουν οι περισσότερες πολυεθνικές επιχειρήσεις και είναι απολύτως νόμιμο. Προσπαθούμε, όπως κάθε επιχείρηση και κάθε φυσικό πρόσωπο, να ελαχιστοποιήσουμε με νόμιμα μέσα τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε. Το 2017, όταν -εκτός απροόπτου- καταγράψει για πρώτη φορά κέρδη η «Ελληνικός Χρυσός», θα φανούν τα οφέλη που θα δρέψει από την ολλανδική φορολογική τεχνογνωσία».

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο έναν σε βάθος έλεγχο των οικονομικών της Ελληνικός Χρυσός από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Όμως αυτή η εταιρεία που ανερυθρίαστα παραδέχεται ότι μας κλέβει θεωρείται μια πολύ καλή εταιρεία… Πρόσφατα δε τιμήθηκε με έπαινο (bronze award) από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, για τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοιράζει στους συλλόγους της περιοχής. Η αξιολόγηση έγινε “στη βάση ενός ερωτηματολογίου”, δηλαδή στη βάση των στοιχείων που παρείχε η ίδια η εταιρεία. Η οποία βέβαια δεν έδωσε στο Ινστιτούτο την έκθεση της SOMO, ούτε τις εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ούτε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της από τη σύμβαση… “Ξέχασε” να αναφέρει τις πρακτικές επιθετικής φοροαποφυγής, “παρέλειψε” την απάτη με τη μεταλλουργία, θεώρησε “λεπτομέρειες” τις αποκαλύψεις των αρμόδιων Επιθεωρητών για τις σοβαρές παραβιάσεις των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων…

Συγχαίρουμε το Ινστιτούτο για την επιλογή του και ευχόμαστε και εις ανώτερα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.