Η φοροαποφυγή της Eldorado Gold στην “Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος” (βίντεο)


Στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά φοροαποφεύγουν μέσω Λουξεμβούργου και Ολλανδίας, μεταξύ των οποίων και η Εldorado Gold, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους η Ευρωβουλευτής της Γαλλίας, Eva Joly. Δείτε το σχετικό απόσπασμα (το πλήρες βίντεο εδώ):

Υπενθυμίζουμε ότι η κα Joly, που είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής ΤΑΧΕ του Ευρωκοινοβουλίου για τα tax rulings, έχει ειδική γνώση των τακτικών φοροαποφυγής της συγκεκριμένης Καναδικής πολυεθνικής, διότι συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης της έρευνας της SOMO για την Eldorado Gold που διοργάνωσαν στις 1 Απριλίου στην Αθήνα το The Press Project μαζί με το Ινστιτούτο “Νίκος Πουλαντζάς” και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (το βίντεο της εκδήλωσης εδώ). Και τότε η κα Joly είχε κάνει δριμεία επίθεση στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τα άλλα μέλη του Eurogroup που ζητούν από την Ελλάδα αιματηρά μέτρα, αλλά βοηθούν τις πολυεθνικές να φοροαποφεύγουν…

Διαβάστε και το χθεσινό άρθρο του Left.gr που περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της ομιλίας της κας Joly, όχι όμως και το σχετικό με την Eldorado Gold:

Eva Joly (ευρωβουλευτής Γαλλικού Κόμματος Πρασίνων): Το ελληνικό κράτος στερείται δισεκατομμυρίων από φόρους εταιριών

eva

Εταιρείες που ευνοούνται από ευμενείς φορολογικούς όρους κατονόμασε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου η πρώην δικαστής-ανακρίτρια της Γαλλίας και νυν Ευρωβουλευτής του Γαλλικού Κόμματος των Πρασίνων, Eva Joly. Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και στον Επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι την ώρα που ζητούν περισσότερες θυσίες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, οι χώρες τους αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Η Eva Joly υποστήριξε ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα είναι να πληρώσουν οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα και αποτελούν αντικείμενο του σκανδάλου Lux Leaks,

Η σχέση του Lux Leaks με την Ελλάδα

Την ευρωβουλευτή υποδέχθηκε χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου και μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Η Eva Joly ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας  και για τα προκαταρτικά συμπεράσματα που θα τεθούν στη δημοσιότητα το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2015.

Η Eva Joly έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σκάνδαλο Lux Leaks και στις 330 πολυεθνικές επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από ευμενείς φορολογικούς όρους, καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους. Αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων στους οποίους οφείλεται, μεταξύ άλλων, η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως οι φορολογικοί διακανονισμοί που επέφεραν τα οικονομικά μέτρα τα οποία επωμίσθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς στέρησαν από το ελληνικό Κράτος δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

«Πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καταβάλλουν 0,01% σε φόρους. Πρόκειται δηλαδή για δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπεξαιρούνται, θα λέγαμε, στη χώρα όπου η εταιρεία αυτή διεξάγει τις δραστηριότητές της», είπε η κ. Joly, προσθέτοντας ότι:  «οι επιχειρήσεις αυτές, που συχνά έχουν ως συμβούλους τους, τους τέσσερις μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης, ισχυρίζονται ότι όλοι αυτοί οι διακανονισμοί είναι νόμιμοι και ότι απλώς επωφελούνται από τις διαφορές που υφίστανται στα διάφορα φορολογικά καθεστώτα».

«Διατείνομαι μαζί με άλλους ότι αυτό δεν είναι αληθές. Ορισμένοι από αυτούς τους διακανονισμούς είναι παράνομοι και ορισμένες χώρες έχουν διατάξεις, οι οποίες αναφέρουν ότι απαγορεύονται τέτοιες φορολογικές ρυθμίσεις με μοναδικό στόχο να μην καταβληθούν φόροι. Στην περίπτωση του Lux Leaks βλέπουμε ότι τα μεγαλύτερα κέρδη ενός Ομίλου πραγματοποιούνται σε μία μικρή εταιρεία που του ανήκει. Στον πρώτο όροφο μιας εταιρείας όπου απασχολείται ένας μόνο άνθρωπος και τα κέρδη είναι περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτού του είδους οι διακανονισμοί θα πρέπει να παραπέμπονται στο δικαστήριο», υπογράμμισε η Eva Joly.

Κατονόμασε εταιρίες

Παρέθεσε επίσης, σειρά Ελληνικών εταιρειών που επωφελήθηκαν. «Θα σας αναφέρω τον κατάλογο των ελληνικών εταιρειών που είχαν εκπτώσεις στους φόρους και ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι νόμιμα. Εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι πρέπει να εξεταστεί αυτό. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με αυτά τα μέτρα το ελληνικό κράτος στερήθηκε δισεκατομμύρια έσοδα σε φόρους. Χρειάζεται, ωστόσο, μία μελέτη για να μάθουμε τις ακριβείς απώλειες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η VIM POWER PARTS, VENUS, MARK ARTHOUR GLEN, COCA-COLA HELLENIC BOTTLING, EUROBANK, ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ MALL, VARNISH INVESTMENTS και WIND HELLAS, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική σε Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ

Δριμεία κριτική άσκησε τόσο στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στον Επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι την ώρα που ζητούν περισσότερες θυσίες από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό, οι χώρες τους αποτελούν φορολογικούς παραδείσους για τις πολυεθνικές εταιρείες.

«Πρόκειται, λοιπόν, για εταιρείες που έχουν συνάψει αυτή τη συμφωνία με το Λουξεμβούργο και όπως γνωρίζετε μεταξύ αυτών που ζητούν από τον κ. Τσίπρα θυσίες με επίμονο τρόπο είναι ο Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, ο άνθρωπος που φρόντισε στην ίδια του τη χώρα να θεσπιστούν αυτοί οι μηχανισμοί και αυτές οι δομές. Υπάρχουν και πολλές άλλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται εδώ και που έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία. Εκεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος ζητά επίσης καθημερινά θυσίες από τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι θα πρέπει να μεταφερθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και ότι η σύνταξη πρέπει να γίνει 250 ευρώ», επεσήμανε.

«Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος εταιρειών. Θα τις αναφέρω σύντομα. Είναι γερμανικές εταιρείες, όπως η BAYER, η BMW και η ROBERT BOSCH. Είναι γερμανικές εταιρείες, οι οποίες καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσοστό των οφειλόμενων φόρων στην Ελλάδα προς όφελος της Ολλανδίας», κατέληξε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής.


Μία απάντηση στο “Η φοροαποφυγή της Eldorado Gold στην “Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος” (βίντεο)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.