#skouries: Ξεκινάνε γεωτρήσεις στην Τσικάρα!


2Upside

Εδώ και λίγες μέρες στη θέση “Τσαλίχ” της Τσικάρας έχει αποδασωθεί έκταση και έχει ανασκαφεί ο λάκκος υδατοδεξαμενής για την εγκατάσταση γεωτρυπάνου το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα τοποθετηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες. Το γεωτρύπανο θα εκτελέσει το “επιθετικό πρόγραμμα μεταλλευτικής έρευνας” που η εταιρεία έχει σχεδιάσει ήδη από το 2009, αλλά δεν αποκάλυπτε “λόγω της ευαισθησίας του θέματος” (δείτε παρακάτω). Όπως, τουλάχιστον εμείς, λέμε σταθερά από τότε,  ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι η μετατροπή της Β. Χαλκιδικής σε απέραντο μεταλλευτικό πεδίο (εδώ).

Η Τσικάρα βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Κακκάβου, περίπου 3 χλμ από τις Σκουριές κι άλλα τόσα από τη Μ.Παναγία (δείτε το χάρτη της εταιρείας επάνω). Μαζί με τη Φισώκα και την Πιάβιτσα είναι τα τρία ΕΠΟΜΕΝΑ μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός, μετά από τα αδειοδότημένα Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες. Για την περιοχή της Τσικάρας έχουν εκδοθεί τίτλοι Οριστικών Παραχωρήσεων Μεταλλείων ήδη από το 1962. Μεταλλοφορία πορφυρικού τύπου (σαν τις Σκουριές) εντοπίστηκε από εναέρια γεωφυσική έρευνα – από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τα κεφάλια μας πριν από κάποια χρόνια.

Η Τσικάρα παρουσιάζεται από την εταιρεία στους μετόχους σαν μια τεράστια μεταλλοφόρος περιοχή, μπροστά στην οποία οι Σκουριές μοιάζουν μικροσκοπικές. Μιλάμε λοιπόν για άλλο ένα επιφανειακό μεταλλείο, πιθανότατα μεγαλύτερο από τις Σκουριές και ακόμα πιο κοντά στη Μ. Παναγία. Χώρος για τα απόβλητα των νέων μεταλλείων ΔΕΝ υπάρχει, γιατί τα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο δεν μπορούν (ΑΝ μπορούν) να δεχθούν ούτε ένα τόνο παραπάνω από τα απόβλητα των Σκουριών. Άρα θα πρέπει κι άλλα ρέματα να μετατραπούν σε χώρους απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού.

fisoka-tsikara
Γεωτρήσεις αδειοδοτημένες από το 2010!

Η αίτηση από την εταιρεία για ερευνητικές γεωτρήσεις σε Τσικάρα, Φισώκα  και Πιάβιτσα κατατέθηκε το 2009 (δείτε εδώ) και η ΜΠΕ για 98 ερευνητικές γεωτρήσεις είχε έρθει για γνωμοδότηση στα Δημοτικά Συμβούλια των πρώην Δήμων Μ.Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Αρναίας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο 2009. Ο Δήμος Παναγίας γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά (εδώ), ο Δήμος Αρναίας θετικά, ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου δεν γνωμοδότησε καθόλου, ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής απέφυγε να γνωμοδοτήσει με το πρόσχημα ότι είναι «αναρμόδιο» (εδώ).

Η μη γνωμοδότηση ισοδυναμεί με θετική γνωμοδότηση και προφανώς το γνώριζαν καλά αυτοί που δεν γνωμοδότησαν και ειδικά ο δικηγόρος πρώην Νομάρχης και νυν Δήμαρχος Πολυγύρου. Έτσι οι γεωτρήσεις έλαβαν Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αρ. πρωτ. 4767/26.5.2010) και στη συνέχεια Έγκριση Τεχνικής Μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ (Δ8-Α/Φ7.49.13/16164/3058/21.9.2010). Το Νοέμβριο του 2011 έλαβαν και την έγκριση επέμβασης για “περιχαράκωση και έρευνα χαλκούχων-χρυσοφόρων, μαγγανιούχων και μικτών θειούχων κοιτασμάτων” σε δημόσια δασική έκταση, με το αιτιολογικό ότι αυτή είναι ιδιαιτέρως συμφέρουσα για την εθνική οικονομία.

Όμως η εγγύτητα της Τσικάρας στη Μ.Παναγία ήταν πάντα πρόβλημα για την εταιρεία. Έτσι ενώ στην Πιάβιτσα και την Φισώκα έχουν ήδη εκτελεστεί εκτεταμένα γεωτρητικά προγράμματα, τα αποτελέσματα των οποίων η εταιρεία περιχαρής ανακοινώνει στους μετόχους της (εδώ) αλλά όχι στην τοπική κοινωνία που αντιδρά, στην Τσικάρα ουδέποτε έχει μπει γεωτρύπανο.

«Aδειοδοτήσαμε το δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της παραχώρησης»!

Η εταιρεία είχε έτοιμα τα σχέδιά της για την εκμετάλλευση της περιοχής πολύ πριν πάρει την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της “επένδυσης” αλλά τα έκρυβε για να μην φουντώσουν οι ήδη μεγάλες αντιδράσεις. Διαβάστε τι είχε δηλώσει το ανώτερο στέλεχος της EUROPEAN GOLDFIELDS (μητρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ τότε με 95%) Steve Sharpe σε οικονομικό φόρουμ στη Ζυρίχη τον Απρίλιο 2011, τρεις μήνες πριν την υπογραφή της ΑΕΠΟ από τον Παπακωνσταντίνου (το βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο εδώ):

Μόλις πάρουμε τις άδειες θα μπορούμε πραγματικά να ξεκλειδώσουμε την αξία που υπάρχει μέσα στην έκταση της παραχωρησής μας. Έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ επιθετικό γεωτρητικό πρόγραμμα. Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν σώφρον να ξεκινήσουμε πριν πάρουμε τις άδειες, λόγω της ευαισθησίας του θέματος…

Δεν αδειοδοτούμε απλώς ένα έργο εδώ… Αδειοδοτούμε την επεξεργασία των τελμάτων, την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, την κατασκευή μιας υπόγειας στοάς 8 χλμ μέχρι το Στρατώνι, την αναβάθμιση του μεταλλείου της Στρατονίκης, την ανάπτυξη των Σκουριών και την επέκταση του λιμένα του Στρατωνίου. Δυο νέα εργοστάσια χρυσού, δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας και, ακόμα πιο σημαντικό, αδειοδοτούμε το δικαίωμά μας να εξορύξουμε και να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της μεταλλευτικής μας ιδιοκτησίας….

Περιμένουμε να δούμε τι θα πράξουν ΑΜΕΣΑ ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο που δηλώνουν “αντίθετοι στην επέκταση της παραδοσιακής υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας”…


2 απαντήσεις στο “#skouries: Ξεκινάνε γεωτρήσεις στην Τσικάρα!”

  1. “Πολύ επιθετικό γεωτρητικό πρόγραμμα”. Τι ωραία έκφραση! Τακτική νίκης! Απέναντι στα πολυάριθμα αμυνόμενα εχθρικά κοιτάσματα υποθέτω. Που δεν υποκύπτουν με ήπιες τακτικές.
    Πάντως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την εταιρεία οτι δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στις προθέσεις της. Και αυτά που τάχα έκρυψε τα έκρυψε με διαφανές πέπλο. Ήταν ορατά λοιπόν σε όσους είχαν μάτια να δουν και αυτιά να ακούσουν.
    Και είμαστε μόνο στην αρχή εφαρμογής των επιθετικών τακτικών.
    Τρέμετε κοιτάσματα, δεν θα γλυτώσει κανένα σας.

  2. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας είναι η μετατροπή της Β. Χαλκιδικής σε απέραντο μεταλλευτικό πεδίο…με κάθε κόστος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.