Ομόφωνα αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας για τις γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


“Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας αποφασίζει αρνητικά για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με θέμα “ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ”, γνωστοποιώντας επί πλέον ότι δεν επιθυμεί καμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο Δήμο Παναγίας”. Το Δ.Σ. αποφάσισε επίσης να παραστεί την Τρίτη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να καταθέσει τη θέση του.

newtargetsH MΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αφορά τη διάνοιξη 90 ερευνητικών γεωτρήσεων, βάθους από 400 μέχρι 600 μ., σε περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες που έλαβαν πρόσφατα την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση. Συγκεκριμένα:

  • 46 γεωτρήσεις είναι  στο Δήμο Παναγίας, στην περιοχή που ορίζεται από τον μπλε κύκλο στο κάτω μέρος του χάρτη και χαρακτηρίζεται ως “πορφυρικός στόχος”.
  • 34 γεωτρήσεις είναι στο Δήμο Αρναίας, σε δύο περιοχές: στην Πιάβιτσα (κοντά στο εκκλησάκι του Αη-Θανάση) και επίσης μεταξύ Βαρβάρας και Στανού.
  • 10 γεωτρήσεις είναι στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου στην περιοχή Φισώκας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της έρευνας που θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο πιο εκτεταμένο  γεωτρητικό πρόγραμμα για την περιχαράκωση των κοιτασμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία προέρχονται από έναν χάρτη που περιέχεται στη ΜΠΕ και που φωτοτύπησε ο Δήμαρχος Παναγίας κ. Μητροφάνης. Όμως ούτε ο κ. Μητροφάνης, ούτε κανείς από τους Δημάρχους  Σταγείρων-Ακάνθου και Αρναίας έλαβε τον πλήρη φάκελο της μελέτης. Το μόνο που έλαβαν ήταν ένα τελεσίγραφο: να λάβουν απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες, διαφορετικά η άποψή τους θα θεωρηθεί θετική από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.


4 απαντήσεις στο “Ομόφωνα αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας για τις γεωτρήσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

      • ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
        26/10/2009
        ΕΡΩΤΗΣΗ
        Προς την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
        Θέμα: Ενσωμάτωση της οδηγίας 35/2004 για την περιβαλλοντική ευθύνη
        Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 8 Οκτωβρίου 2009 τη συνέχιση της διαδικασίας παράβασης του κοινοτικού δικαίου εναντίον της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τη μη ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 35/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας». Επισημαίνεται ότι η προθεσμία ενσωμάτωσης έχει εκπνεύσει ήδη από τις 30.04.2007.
        Πρόκειται για τη δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη που αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα (E-0552/08EL, 17.03.2008) στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή «απηύθυνε στην Ελλάδα επίσημη προειδοποίηση, την 1η Ιουνίου 2007, και αιτιολογημένη γνώμη την 1η Φεβρουαρίου 2008». Λόγω μη απάντησης των ελληνικών αρχών, η υπόθεση πλέον εκκρεμεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την υπ’ αριθμ. C-368/08 προσφυγή της Επιτροπής κατά της Ελλάδος.
        Δεδομένου ότι τυχόν καταδίκη της χώρας συνεπάγεται, πλέον της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σημαντικές οικονομικές κυρώσεις, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
        – Προτίθεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης της οδηγίας και την πλήρη νομοθετική εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»;
        – Ποια θα είναι η αρμόδια, κατά το άρθρο 11 της οδηγίας, αρχή για την εφαρμογή των διατάξεών της;
        – Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ενσωμάτωσης της σχετικής οδηγίας 2008/99/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου»;
        Οι ερωτώντες βουλευτές
        Δημήτρης Παπαδημούλης
        Αλέξης Τσίπρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.