Μεταλλευτικά τέλη, δικαιώματα και μισθώματα, φόροι και άλλα παραμύθια στο Δήμο Αριστοτέλη


scrooge-mcduckΣτην “ιστορική” απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη της 17ης Νοεμβρίου 2014 περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος:

“Διακόπτουμε τις οικονομικές συναλλαγές με τη μεταλλευτική εταιρία, με την μορφή δωρεών, σε χρήμα, είδη και έργα, καταργώντας την υπ’ αριθμ. 332/2011 και την υπ’ αριθμ. 145/2013, αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Διεκδικούμε και επιβάλλουμε δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους“.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Νοεμβρίου στην οποία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το έτος 2015, ο κ. Μίχος ήταν πολύ αποκαλυπτικός σχετικά με τους οικονομικούς σχεδιασμούς του. Οι δημότες Αριστοτέλη είδαν ζωντανά στις τηλεοράσεις τους τον κ. Μίχο  να κατακεραυνώνει τον πρώην Δήμαρχο κ. Πάχτα λέγοντας “Εσύ Επαιτούσες χρήματα από την εταιρεία. Εγώ θα τα Απαιτήσω”!

Όπως μαθαίνουμε λοιπόν από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτά που “θα απαιτήσει”, “θα διεκδικήσει” και “θα επιβάλει” ο Δήμος Αριστοτέλη να πληρώνει η εταιρεία είναι μεταλλευτικά δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόροι.

Προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή και στον οικονομολόγο Δήμαρχο να μελετήσουν λίγο καλύτερα τη μεταλλευτική νομοθεσία γιατί αυτά που αναφέρει η απόφαση/ψήφισμά της 20/11/2014 είναι εκτός πραγματικότητας. Κανένα τέτοιο έσοδο δεν δικαιούται ούτε μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος.

  • Οι “φόροι” φυσικά νοούνται μόνο υπέρ του Δημοσίου. Φόροι που να επιβάλλονται από το Δήμο θα ήταν μια πανελλήνια πρωτοτυπία…
  • Τα “μισθώματα” αφορούν τους Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, όμως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας είναι ΙΔΙΩΤΙΚΑ. Και ιδιοκτησιακό στοιχείο του Δήμου Αριστοτέλη η εταιρεία ούτε μισθώνει ούτε καταπατεί. Άρα και τα μισθώματα θα πρέπει να διαγραφούν από πιθανή πηγή εσόδων για το Δήμο.
  • Τα “τέλη” ή “δικαιώματα” (royalties)υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία, όπως είναι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, είναι κάτι νέο στη χώρα μας, γιατί επί 40 ολόκληρα χρόνια αυτά τα μεταλλεία δεν πλήρωναν απολύτως τίποτα. Ήδη στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015 έχει εγγραφεί ως “έσοδο” το ποσό των € 750.000 από μεταλλευτικά τέλη, αναδρομικά για τα έτη 2013 και 2014. Θα εξηγήσουμε όμως γιατί ο Δήμος Αριστοτέλη δεν δικαιούται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από αυτά τα τέλη.

Το άρθρο 63 παρ. 3 του Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ Α” 24) κατήργησε το απαράδεκτο καθεστώς της ατέλειας που απολάμβαναν επί σαράντα χρόνια οι μεταλλειοκτήτες (Μποδοσάκης, Σκαλιστήρης και λοιποί). Το ύψος των τελών που για πρώτη φορά θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο – αναδρομικά από 1/1/2013 – καθορίστηκε δυο χρόνια μετά, με την ΚΥΑ ∆8/∆/Φ1/οικ.10697/2714 (ΦΕΚ 1800Β’/9.7.2014). Σε σχόλιο μας επί αυτής της ΚΥΑ που αναρτήσαμε εδώ, εξήγούμε πώς η ΚΥΑ, με διάφορες πονηρές διατάξεις, εξαιρεί από την πληρωμή τελών στο Δημόσιο το σύνολο σχεδόν του υφιστάμενου κλάδου της μεταλλείας στη χώρα μας (βωξίτη, μαγνησίτη, ΛΑΡΚΟ).

Με το άρθρο 12 του νόμου 4203/2013 (ΦΕΚ 235Α’/1.11.2013) ορίστηκε ότι ποσοστό 20% των τελών που θα αποδίδονται από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία στο Δημόσιο θα πηγαίνει στους Δήμους όπου βρίσκονται οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις και οι οποίοι υφίστανται όλη την επιβάρυνση και υποβάθμιση. Η διάταξη αυτή διαφημίστηκε πολύ και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον ως εργαλείο προπαγάνδας, για να πείσει τους Δήμους να δεχτούν την εκμετάλλευση παρά τις αδιαμφισβήτητες αρνητικές επιπτώσεις.

Και εδώ μπαίνουν τα εισαγωγικά στη φράση “έσοδα του Δήμου”. Το άρθρο 12 του Ν. 4203/2013 ορίζει ότι:

“Η διάθεση του ποσού αυτού θα γίνεται μόνον και αποκλειστικά για την κάλυψη του συνόλου του προϋπολογισμού εγκεκριμένων έργων που προγραμματίζονται από τους εν λόγω Δήμους (εν προκειμένω, τον Δήμο Αριστοτέλη) και χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή την κάλυψη του συνόλου της εθνικής συμμετοχής για αντίστοιχα έργα που συγχρηματοδοτούνται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση”!

Απολύτως απαράδεκτη και ανήθικη αυτή η διάταξη, την οποία έχουμε σχολιάσει  εδώ.

Δηλαδή ο Δήμος Αριστοτέλη “εγγράφει” στον προϋπολογισμό του ως ΕΣΟΔΟ ένα μεγάλο μηδενικό, γιατί αυτά τα χρήματα θα τα έπαιρνε ούτως ή άλλως από το Δημόσιο για έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε! Προς γνώσιν και των άλλων Δήμων της χώρας που τους υποσχέθηκαν έσοδα από τις ιδιωτικές παραχωρήσεις μεταλλείων που βρίσκονται στο έδαφός τους.

Επειδή πάντως είναι η πρώτη φορά που εγγράφεται στον προϋπολογισμό οποιουδήποτε Δήμου “έσοδο” από τα πρωτοεμφανιζόμενα “τέλη των ιδιωτικών μεταλλείων”, αξίζει τον κόπο να υπολογίσουμε με λεπτομέρεια αυτό το ποσό.

Από τους υπολογισμούς με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνει η Eldorado Gold, προκύπτει ως συνολική αξία των μεταλλικών συμπυκνωμάτων που πούλησε η εταιρεία κατά τα έτη 2013 και 2014 το ποσό των € 250.540.000.  Μαγικό το πώς η Ελληνική θυγατρική, Hellas Gold, καταφέρνει στους ισολογισμούς της να παρουσιάζει ζημία… Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ8/1/Φ1/ΟΙΚ 10697/2714/2014, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου υπολογίζονται σε € 3.983.461 και το ποσοστό 20% που (δήθεν) αναλογεί στο Δήμο Αριστοτέλη είναι € 796.000.

Άνθρακες λοιπόν ο θησαυρός που έσπευσε να εγγράψει ως ΕΣΟΔΟ από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες ο  κ. Μίχος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.