ΙMG_3218
IMG_3225 IMG_3222
IMG_3231 IMG_3224

Την είδηση για το μεγάλο ρήγμα στη Μαυροπηγή την αναδημοσιεύσαμε από το http://pontokomi.com. Την Δευτέρα 12 Ιουλίου το στέλεχος του «Παρατηρητηρίου» πολιτικός μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου και ο επί 25 χρόνια Μηχανικός-Επιθεωρητής στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ Νίκος Στεφανής, έκαναν αυτοψία στην περιοχή εμφάνισης του ρήγματος, μαζί με κατοίκους του χωριού που πρώτοι το εντόπισαν στα χωράφια τους.

Το ορατό στην επιφάνεια ρήγμα έχει μήκος – όσο ήταν δυνατό να υπολογισθεί οπτικά – περί τα 1.000 μ., πλάτος κατά περιοχές μέχρι 100 εκ. και βάθος μετρήσιμο μέχρι 200 εκ. Συνεχίζεται στο παρακείμενο δάσος όπου ο προσδιορισμός του είναι δυσχερής λόγω της πυκνής φυτοκάλυψης. Είναι σε παράλληλη διάταξη με το μέτωπο εξόρυξης, μήκους 1.500 μ. και ύψους 80 μ., σε απόσταση 800 μ. από αυτό. Το έδαφος έχει κατωφερική προς το μέτωπο εξόρυξης κλίση περίπου 15%.

Είναι χαρακτηριστικό ρήγμα διάτμησης από μετατόπιση (ολίσθηση) μεγάλου εδαφικού όγκου. Διαπιστώθηκαν ρωγμές τριχοειδείς σε πολλά σπίτια της Μαυροπηγής, τα πλησιέστερα προς το μέτωπο εξόρυξης. Μερικές ρωγματώσεις έχουν υπερβεί κατά πολύ τις τριχοειδείς εμφανίσεις.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τμήματα του ρήγματος και τους «μάρτυρες» που τοποθέτησε η ΔΕΗ για την παρακολούθηση του φαινομένου. Η φωτογραφία του ενός μάρτυρα δείχνει τις καθημερινές εγγραφές που αποδεικνύουν την προοδευτική επαύξηση της ρωγμάτωσης. Η ΔΕΗ ακόμα περιμένει τους ειδικούς εδαφοτεχνικούς από την Αθήνα για να αποφανθούν για το φαινόμενο – διότι συμβαίνει και το παράδοξο οι εδαφοτεχνικοί να μην είναι εγκατεστημένοι εκεί όπου γίνεται η εξόρυξη αλλά …στα γραφεία στην Αθήνα! Εν τω μεταξύ βεβαίως δεν παρέλειψε να αποδώσει τη δημιουργία της ρωγμής στις βροχές…

Στην επόμενη φωτογραφία είναι το ορυχείο της Μαυροπηγής:

IMG_3235

Και ένα σχετικό βίντεο από το youtubeq

Οι περιπέτειες του Frank Timis στην Ελληνική Μπανανία
Φράγμα “Πετρένια” Γοματίου: όπου η παράνοια επιδοτείται με 15.000.000 ευρώ