Πολίτες Ολυμπιάδας για τη νέα σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός: Ολυμπιάδα, η μεγάλη χαμένη και φυσικά η μεγάλη εξαπατημένη #skouries


Φωτογραφία: η λίμνη τελμάτων της Ολυμπιάδας. Στο βάθος το εργοστάσιο εμπλουτισμού (Ιανουάριος 2020)

Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Νέας Σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός με το Ελληνικό Δημόσιο, επιβεβαιώθηκαν πλέον και επισήμως αυτά τα οποία υποστηρίζαμε εμείς οι Απλοί Πολίτες της Ολυμπιάδας ήδη από το 2016, ότι δηλαδή στο Υποέργο Ολυμπιάδας, η εταιρία σχεδιάζει εντελώς διαφορετικά πράγματα από τις Συμβατικές της υποχρεώσεις της, και κυρίως δεν εφαρμόζει βασικότατους και θεσμοθετημένους όρους. Και μάλιστα όρους τόσο σημαντικούς, που ήταν και η κύρια αιτία αρχικά το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας να παραπλανηθεί πως για την Ολυμπιάδα τα πράγματα θα είναι πολύ καλά, αφού ουσιαστικά η Αρχική Σύμβαση μέσω της ΚΥΑ 201745/2011 περιλάμβανε:

  • Οριστικό κλείσιμο του Εργοστασίου Εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας με χρονικό ορίζοντα μόνο 6 χρόνων από την έναρξη της επαναλειτουργίας του. (σελ.20, όρος δ2.64)
  • Πλήρεις και ολοκληρωμένες οριστικές αποκαταστάσεις όλων των παλιών επιφανειακών επιβαρυμένων χώρων (επαναφορά στην προτέρα κατάσταση), με κυριότερη όλων της Λίμνης Τελμάτων και την απόδοσή της στην τοπική κοινωνία (όροι δ2.62, δ2.87, δ2.92, δ3.12)
  • Οδικές μεταφορές όλων των παραγόμενων συμπυκνωμάτων και των αποβλήτων, προς το Λιμάνι του Στρατωνίου και τον Μαντέμ Λάκο και, μετά τον 6ο χρόνο λειτουργίας του έργου, μάλιστα να γίνονται υπογείως μέσω της νέας συνδετήριας Στοάς. (όρος δ2.40)
  • Πρόληψη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου των Αρχαίων Σταγείρων. σελ.26, όρος δ2.24)

Όλοι οι παραπάνω βασικοί όροι της ΚΥΑ (και φυσικά πλήθος άλλων) όχι μόνο δεν τηρήθηκαν ποτέ αλλά επιπλέον με την νέα Σύμβαση εξαφανίζονται αφού:

  • Καταργείται το Ενιαίο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο και επομένως καταργείται και το οριστικό κλείσιμο του Εργοστασίου Εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας.
  • Καταργείται η Νέα συνδετήρια Στοά και άρα και οι υπόγειες μεταφορές των υλικών.
  • Καταργείται η προστασία των Αρχαίων Σταγείρων αφού έχουμε συγκέντρωση και κατακόρυφη αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας γύρω από την Ολυμπιάδα.
  • Η οριστική Περιβαλλοντική Αποκατάσταση της Λίμνης Τελμάτων και των άλλων επιφανειακών χώρων και η απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία μεταφέρεται στο μελλοντικό ….ποτέ!!!

Τα πραγματικά σχέδια όμως της Εταιρίας ήταν για εμάς ξεκάθαρα από την αρχή!!!

Ήδη από τις 11/6/2015 ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της ELDORADO, ο Paul Wright, δήλωνε στην επίσημη ενημέρωση των μετόχων στο Vancouver του Καναδά πως «η σταδιακή ανάπτυξη της Ολυμπιάδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ενεργητικού της Εταιρίας και πως η ευκαιρία να αυξηθεί η παραγωγή πέραν του δεδηλωμένου με ελάχιστη επένδυση θα πρέπει να επιλεγεί στο μέλλον»

Η πολυδιαφημιζόμενη λοιπόν αποκατάσταση στην Ολυμπιάδα ήταν ο Δούρειος Ίππος για την παραπλάνηση και τον εφησυχασμό της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνέπειες να είναι τραγικές για την Ολυμπιάδα, αφού και επίσημα με την σφραγίδα του Ελληνικού Κράτους, έχουμε τρομακτικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική Σύμβαση.

Συνέπειες που υποβαθμίζουν πλήρως την περιοχή μας, την Γενέτειρα του Αριστοτέλη.

Όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι :

Μέχρι να εκδοθεί η Αναθεωρημένη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της Νέας Σύμβασης, εξακολουθεί να είναι σε ΙΣΧΥ η υπάρχουσα ΚΥΑ 201745/2011, και επομένως η Εταιρία είναι υπόλογη για την μέχρι σήμερα αθέτηση πλήθους βασικών συμβατικών υποχρεώσεών της, και άρα οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και οι Τοπικοί και Δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να απολογηθούν και να εξηγήσουν γιατί δεν κάνανε όσα είχαν νομική και ηθική υποχρέωση να κάνουν, μπροστά σε αυτήν την μεγάλη σχεδιαζόμενη εξ αρχής ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Οι μάσκες πλέον έπεσαν!!!

Εμείς γνωρίζαμε εξ αρχής τα πραγματικά πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από τις μάσκες.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να τα δούνε ΟΛΟΙ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ


Μία απάντηση στο “Πολίτες Ολυμπιάδας για τη νέα σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός: Ολυμπιάδα, η μεγάλη χαμένη και φυσικά η μεγάλη εξαπατημένη #skouries”

  1. ” ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ”,ποιόν μανδύαν περιβάλλεσθε και εκφράζεστε διασύροντας το όνομα του χωριού; Αν αναλαμβάνετε την ευθύνη των λόγων σας ,κατεβάστε πρώτα εσείς τις μάσκες και κοιτάξτε την τοπική κοινωνία κατάματα.
    Κατ΄αρχάς,μην χαρακτηρίζετε την Ολυμπιάδα χαμένη και εξαπατημένη.Αυτό δεν την τιμά.Οι απλοί Ολυμπιαδιώτες δεν αγνοούν και δεν εξαπατώνται.Απλά εθελοτυφλούν.Και εθελοτυφλούν γιατί δεν βρέθηκε κάποιο φωτεινό πνεύμα να τους κατευθύνει με γνώμονα την εντιμότητα και την ηθική σε δρόμους προόδου.Κι αν βρέθηκε ,μισαλλοδοξίες και μικροσυμφέροντα μεθοδικά το εκτόπισαν.
    Κατά δεύτερον, στο ίδιο κείμενο φάσκετε και αντιφάσκετε.Από τη μια δηλώνετε εξαπατημένοι κι από την άλλη υπογραμμίζετε:” τα πραγματικά σχέδια όμως της εταιρείας,ήταν για εμάς ξεκάθαρα από την αρχή !!” Κι αν υποθέσουμε ότι δεν ξέρατε,υπάρχει ένα κίνημα ενάντιο στην εξόρυξη χρυσού,που έγραψε ιστορία,που έκανε το πρόβλημα γνωστό παγκοσμίως.
    Και έρχεστε τώρα εσείς που δεν γνωρίζατε και εξαπατηθήκατε να μας δείξετε ότι είστε οι σωτήρες του τόπου.Αν νοιαζόσασταν για τον τόπο,θα διαχειριζόσασταν το θέμα ”Ανάπτυξη & Πρόοδος” διαφορετικά.Αυτόν τον τόπο που γέννησε τον Μεγάλο Φιλόσοφο Αριστοτέλη.
    Ο Αριστοτέλης πρέπει να είναι καθοδηγητής μας και όχι να αποτελεί αντικείμενο για διαφήμιση και κατανάλωση. Οι αρχές και οι αξίες που αναλύονται στα έργα του, να διέπουν τη συμπεριφορά μας,τις σκέψεις μας ,τις αποφάσεις μας.Το όνομα του, κατ΄απίστευτο τρόπο,εμπεριέχει τη Φιλοσοφία του. ΑΡΙΣΤΟΣ ( αγαθότατος ) & ΤΕΛΟΣ ( σκοπός ).Συμπερασματικά ,υπάρχει ένα τελεολογικό κριτήριο ,ακόμα και στο όνομα του Αριστοτέλη !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.