Μεταλλεία Χαλκιδικής: κινητοποιήσεις εργαζομένων και απολύσεις, στη σκιά της νέας σύμβασης #skouries


Με απολύσεις εργαζομένων που συμμετείχαν στην απεργία και τη στάση εργασίας των προηγούμενων ημερών απαντά η εταιρεία-εργολάβος της υπόγειας εξόρυξης στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός. Δριμεία ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας για τη συμπεριφορά των δύο εταιρειών, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο μεταλλείο αλλά και τη νέα σύμβαση που καταγγέλεται ως “αποικιοκρατική”.

Την Τετάρτη 18-3-2021, την ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η νέα σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Εldorado Gold, στο μεταλλείο Ολυμπιάδας οι εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας EDILMAC πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας. Βασικά αιτήματα ήταν η ανανέωση της σύμβασης συναδέλφου τους, μέτρα ασφαλείας, μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις. Όπως κατήγγειλαν, η εταιρεία – εργολάβος της εξόρυξης «δεν σέβεται τους κανόνες ασφαλείας, εκθέτοντάς μας σε μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά μας. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, με ελάχιστο αερισμό». Κατήγγειλαν επίσης ότι  ότι μόλις πριν από πέντε μέρες έπεσε μεγάλο κομμάτι από την οροφή της στοάς, και από τύχη γλίτωσε ο εργαζόμενος που δούλευε στο σημείο μέχρι 10 λεπτά πριν.

Τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν (εδώ το έγγραφο με τις απαντήσεις της EDILMAC) και την Τρίτη, 23-3-2021, τα 3 σωματεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας καθώς και το Σωματείο Γεωτρυπανιστών «Άγιος Γεώργιος», πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία:

Αυτή τη φορά όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα, αλλά η EDILMAC προχώρησε στην κοινοποίηση απολύσεων σε εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Τις απολύσεις και την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζόμενων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας:

“Το ΔΣ της ΟΜΕ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του, καταγγέλλει απερίφραστα την προσπάθεια της εταιρείας “Edilmac”, που με τις πλάτες της Ελληνικός Χρυσός, επιχειρεί να χτυπήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας για τη δράση του στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, επιχειρώντας να απολύσει τον Πρόεδρο του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ που είναι και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καθώς και του Γραμματέα με γελοίες προφάσεις, για δήθεν «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Η κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας ενάντια στο Συνδικάτο , έρχεται ως συνέχεια των απειλών σε εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους σε δράσεις του Συνδικάτου, με την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζόμενων ότι θα συμμετείχαν σε Απεργία με δήθεν «παράνομα» αιτήματα και με τις τρομοκρατικές απολύσεις που έγιναν με τη μη ανανέωση συμβάσεων 2 εργαζομένων που απλά συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Συνδικάτου τους.

Η ΟΜΕ ΘΕΩΡΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ όλες αυτές τις ενέργειες της εταιρείας EDILMAC και την καλεί έστω την ύστατη στιγμή να μη προχωρήσει στις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις και παράλληλα να καθίσει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΣΩΜΑΤΕΙΟ και την ΟΜΕ προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στα σοβαρά προβλήματα που θέτει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ.

Η Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός με την εργολαβική “Edilmac” που χάρις στην αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ απόκτησαν νέα προνόμια για τα υπερκέρδη τους, να ξέρουν ότι δεν μπορούν να τρομοκρατούν και να εκμεταλλεύονται τους μεταλλωρύχους και να ξεγελούν τις τοπικές κοινωνίες ατιμώρητα.

Αν συνεχίσει η Εταιρεία να τρομοκρατεί τους μεταλλωρύχους και να ασυδοτεί, τεράστιες θα είναι και οι ευθύνες της Κυβέρνησης, αφού αφενός δεν αφήνει τα επίσημα όργανα της πολιτείας να κάνουν τη ελέγχους τους και αφετέρου με το ξεπούλημα του Ορυκτού Πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους ενθαρρύνει, να χειρίζονται τους εργαζομένους κατά το δοκούν, λες και είναι αναλώσιμα προϊόντα.

Μπορεί βέβαια η ΝΔ, από την στιγμή που πήρε την διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούλη του 2019, να ψήφισε τροπολογίες και νόμους δίνοντας προκλητικά προνόμια στους εργοδότες για να κάνουν ότι γουστάρουν με την ανοχή και αιγίδα του Υπ. Εργασίας, μπορεί να απέτρεψε ουσιαστικά τον ΟΜΕΔ από την προώθηση Κλαδικής ΣΣΕ προκειμένου να μην έχει κανένας εργαζόμενος του κλάδου εργασιακά δικαιώματα και κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για να διευκολύνει τον ΣΜΕ, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο αφού οι μεταλλωρύχοι ραγιάδες δεν θα γίνουν! Ένα είναι σίγουρο ότι φιέστες για την «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Του 1821» δεν θα αποτρέψουν τον αγώνα μας ενάντια στην «σύγχρονη» πολιτική της που θεωρεί τους μεταλλωρύχους νέους δούλους.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι:

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΊΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Γιατί μια τέτοια τακτική της Εταιρείας θα αποτελεί επίθεση απέναντι σε όλα τα σωματεία και την εργατική τάξη, θα είναι επίθεση στην πάλη των εργατών για το δίκιο τους και θα απαντηθεί ανάλογα.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ελλάδας, τους μεταλλωρύχους και τους φορείς της περιοχής να δείξουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας , καθώς και τα κόμματα να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο προκειμένου να σεβαστεί η Εταιρεία τους θεσμούς και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η ΟΜΕ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ, ήταν και είναι στο πλευρό του από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους και θα είναι μέχρι την ΝΙΚΗ τους.

Τέλος ζητάμε από τα ΜΜΕ να προβάλουν τον Αγώνα μας που είναι Αγώνας όλων μας ενάντια στην τρομοκρατία και την αυθαιρεσία της Πολυεθνικής Ελληνικός Χρυσός και του εργολάβου της Edilmac!

Εργάτες Ενωμένοι, Ποτέ νικημένοι!
Το Δ.Σ.”

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Τζανετής, είχε μιλήσει πριν από λίγες μέρες στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη (Αlterthess), περιγράφοντας τις ζοφερές συνθήκες εργασίες στο μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός. Μήπως εντάσσεται και αυτή η συνέντευξη στην “απαράδεκτη συμπεριφορά” που του καταλογίζει η εταιρεία;

Ο Νίκος Τζανετής ανέφερε πως στην Eldimac εργάζονται εδώ και 4-5 χρόνια εκατό περίπου εργαζόμενοι. Τα τελευταία χρόνια η εργολαβική εταιρεία ξεκίνησε να προσλαμβάνει εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις και όχι με αορίστου χρόνου, όπως ήταν οι προηγούμενοι. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβικές εταιρείες υπογείτες μεταλλωρύχοι, εκτός από χαμηλόμισθοι, έχουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα και παροχές από τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, οι οποίοι βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, καθώς η εταιρεία συνεργάζεται για όλες σχεδόν τις εργασίες με νέες εργολαβικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις υπόγειες στοές δεν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας, υγιεινής αλλά και αερισμού όπως προβλέπεται από το νόμο,  εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Δεν τηρούνται καν οι κανόνες υποστήριξης και τα γεωτεχνικά μοντέλα της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα). Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι επισφαλείς αυτές συνθήκες να μην οδήγησαν σε δυστυχήματα, αλλά στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλά εργατικά ατυχήματα για τα οποία τα σωματεία της Ελληνικός Χρυσός τήρησαν σιγήν ιχθύος.

Μηχανήματα και οχήματα λειτουργούν ασυντήρητα με βλάβες και σε αυτά εισέρχονται περισσότερα από τον επιτρεπόμενο αριθμό άτομα. Παροχές βασικές για εργαζόμενους σε υπόγεια μεταλλεία, όπως το γάλα, δεν δίνονται, ούτε οι εργαζόμενοι τις παίρνουν αναδρομικά έστω σε χρήματα. Ενώ οι συμβάσεις όριζαν πενθήμερη εργασία, οι τροποποιήσεις που έχουν γίνει προβλέπουν «σύστημα συνεχούς πυράς», δηλαδή 24ώρες την ημέρα, 7 μέρες την βδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που να δουλεύουν 7 μέρες συνεχόμενες χωρίς να πληρώνονται την προσαύξηση του Σαββάτου. Και ενώ ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση των συνθηκών ασφαλείας αφορούν την κύρια εταιρεία που έχει την ευθύνη του μεταλλείου, δηλαδή την Ελληνικός Χρυσός, η τελευταία σφυρίζει αδιάφορα.

Στην ανακοίνωση για τη νέα 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα Τρίτη το σωματείο για όλες τις βάρδιες με συγκέντρωση έξω από το εργοτάξιο, αναφέρεται ακόμη μεταξύ άλλων ότι:

«Στόχος μας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας από την πολυεθνική εταιρεία EDILMAC. Σε έγγραφη απάντησή της μετά την προηγούμενη στάση εργασίας μας στις 18/03/2021, η εταιρεία EDILMAC δηλώνει αμετανόητη, καθώς χαρακτήρισε την στάση «παράνομη και καταχρηστική», τα αιτήματά μας αβάσιμα και παράνομα, μετατοπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις την ευθύνη στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Εκτός αυτού, ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην επαναπρόσληψη του άδικα απολυμένου συναδέλφου μας. Η ενέργειά τους αυτή είναι αιτία πολέμου για εμάς, διότι «πετάνε στο δρόμο» έναν συνάδελφό μας αφήνοντάς τον από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς εισόδημα αυτόν και την οικογένειά του».

«Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός «νίπτει τας χείρας της» για όλη αυτή την κατάσταση, πετώντας τη μπάλα πίσω στην EDILMAC. Οι δύο εταιρείες φαίνεται ότι έχουν στήσει ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών και οι μόνοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Γι’ αυτό και πρέπει να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας, να υπερασπιστούμε τόσο τον συνάδελφό μας όσο και το δικαίωμα στην εργασία όλων μας».

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν, διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να μπαίνουν και να βγαίνουν ζωντανοί και υγιείς από την στοά. «Κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες μας είναι παράνομες. Έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε σταγόνα υπομονής. Συνεχίζουμε κλιμακώνοντας τον αγώνα μας. Ικανοποιήστε τώρα τα αιτήματά μας, σε αντίθετη περίπτωση συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά από την επόμενη κιόλας. Δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν να παίζουν τα παιχνίδια τους στις πλάτες μας».

Εκτός από τη στήριξη που δίνουν στους συναδέλφους τους σε άλλα σωματεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως στο Σωματείο Γεωτρυπανιστών «Άγιος Γεώργιος», στηρίζουν και τα αιτήματα των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός, από τους οποίους δυστυχώς δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ούτε για τα αιτήματά τους ούτε για την υποστήριξη των συναδέλφων τους στην εργολαβική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός και ενώ αλλάζουν οι συνθήκες εργασίας τους προς το δυσμενέστερο, ίσως σκεφτούν ότι εκτός από υγεία δεν θα έχουν τώρα και δουλειά…

Ακολουθούν τα αιτήματα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος:

ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου μας.

  1. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  2. Τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο.
  3. Τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων για την υποστήριξη της στοάς (Ξεσκάρωμα, Γκανάιτ, Αγκύρια, RRS, Πλέγμα).
  4. Καμία απρεπή συμπεριφορά/απειλή προς εργαζόμενο.
  5. Διαλλείματα- Χώροι ανάπαυσης (Υπόγειο και Επιφάνεια).
  6. Έλεγχος καυσαερίων μηχανημάτων.
  7. Air Condition σε όλα τα μηχανήματα/οχήματα.
  8. Προχώρηση του δικτύου επικοινωνίας μπροστά στα μέτωπα. Ασύρματοι σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων. Εγκατάσταση τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα μέτωπα εργασίας.
  9. Τακτική συντήρηση/επισκευή των μηχανημάτων και οχημάτων σύμφωνα με την ασφαλή λειτουργία τους.
  10. Ανά πάτωμα εργασίας να λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα την ίδια στιγμή.
  11. Επαρκή οχήματα για την μεταφορά των εργαζόμενων από/πρός το υπόγειο.
  12. Αύξηση μισθού σε όλους τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
  13. Μηνιαίες αποδοχές όλων των εργαζόμενων με όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις (Σάββατα) και παροχές (ημέρες άδειας). Καταβολή των αναδρομικών αυτών.
  14. Πληρωμή ενοικίου κατοικίας για τους εργαζόμενους που διαμένουν εκτός της έδρας τους λόγω εργασίας.
  15. Τήρηση των ωραρίων εργασίας και πληρωμή των υπερωριών με επιπλέον προσαύξηση.
  16. Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του COVID-19 χωρίς καμία αρνητική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.
  17. Προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού.
  18. Καμία απόλυση εργαζόμενου.

Αντί άλλου σχολίου, μια παλαιότερη φωτογραφία: Απρίλιος 2015, διαδήλωση των μεταλλωρύχων της Ελληνικός Χρυσός στην Αθήνα, υπέρ της εργοδότριας εταιρείας.

Ως κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού τονίζαμε πάντα ότι αγωνιζόμαστε ΚΑΙ για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, γιατί τις συνέπειες από την ασυδοσία και την απληστία της Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold θα τις υποστούν πρώτα εκείνοι. Δεν μας άκουσαν. Δυστυχώς είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που, χτυπώντας τα κράνη τους στην άσφαλτο και στρεφόμενοι ενάντια στην κοινωνία που διεκδικούσε καθαρό περιβάλλον και υγεία, επέτρεψαν στην εταιρεία να τους μεταχειρίζεται ως “αναλώσιμους” και έστρωσαν το δρόμο για την αποικιοκρατική σύμβαση που σήμερα καταγγέλλουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.