Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη 19-2-2020, θέμα: “Ρωγματώσεις στη Στρατονίκη” (video) #stratoniki #skouries


Το τελευταίο από τα βίντεο της ζωντανής μετάδοσης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίο είναι αυτό που αφορά το ζήτημα των ρωγματώσεων σπιτιών, δημόσιων κτιρίων και υποδομών στη Στρατονίκη. Λόγω της μεγάλης διάρκειας της συνεδρίασης, το θέμα αυτό έφτασε να συζητηθεί μεταξύ 11:00-01:00 τη νύχτα. Την αρχική εισήγηση έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου ενώ παρενέβησαν και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης για να εκθέσουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οικισμός. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Τοπικού κ. Αντωνίου: “Δεν μπορώ να βγω στο δρόμο, αμέσως με πιάνουν και με ρωτάνε τι θα γίνει με τα σπίτια μας”.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν η δήλωση τοπικού συμβούλου: “Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Είναι κοινή συνείδηση όλου του κόσμου ότι σε ό,τι αφορά θέματα ρωγματώσεων, καθιζήσεων κλπ οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη μεταλλευτική εκμετάλλευση”.

Τι νέο προέκυψε από τη συζήτηση:

  • Υπήρξαν πέντε περιπτώσεις Στρατονικιωτών που ζήτησαν από την Ελληνικός Χρυσός να αποζημιωθούν για τις ζημίες στα σπίτια τους. Η εταιρεία διαβίβασε το αίτημα στην ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει τον οικισμό και η απάντηση ήταν ότι εφ’οσον δεν έχει αποδειχθεί ότι η εταιρεία δεν τηρεί τους όρους της μελέτης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποζημίωσης.
  • Η Πολεοδομία του Δήμου έστειλε ειδοποίηση σε κατοίκους της Στρατονίκης που ζουν σε σπίτια “επικινδύνως ετοιμόρροπα” πώς πρέπει να τα εγκαταλείψουν.
  • Στη συνέχεια η Τριμελής Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτισμάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαφώνησε με την Πολεοδομία και έκρινε, “οριστικά και τελεσίδικα” (!) κατά τον Δήμαρχο, ότι τελικά τα σπίτια δεν είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και ότι οι κάτοικοι μπορούν να συνεχίσουν να μένουν μέσα σ’αυτά! Η Πολεοδομία του Δήμου πλέον πρέπει να υποδείξει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών τι να κάνουν προκειμένου να “αρθεί ο κίνδυνος”.
  • Ο Δήμαρχος ζήτησε από την εταιρεία και η εταιρεία συμφώνησε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο (fund) ενίσχυσης των κατοίκων της Στρατονίκης που θα χρειαστεί να προβούν σε ενίσχυση των σπιτιών τους, ” με τη συμφωνία βέβαια πως η συμμετοχή της εταιρείας σε αυτό πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και δε συνιστά ομολογία υπευθυνότητας για το αίτιο του φαινομένου. Για τη συγκρότηση του ταμείου υπάρχουν πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, αρχικά σε ρόλο αθώας περιστεράς, δήλωσε ότι “ειλικρινά περιμένει να δει τα αποτελέσματα”, ότι “πιέζει για την ολοκλήρωση των ερευνών” που πραγματοποιούνται από καθηγητές του ΑΠΘ και του ΕΜΠ και ότι περιμένει τα πρώτα αποτελέσματα τον Απρίλιο. Δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία του έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 600.000 για τη διερεύνηση των αιτίων των ρωγματώσεων (που πιθανότατα η ίδια προκαλεί). Και μετά ήρθε ο εκβιασμός (στο 1:47 του βίντεο): “Θέλετε να κλείσει η Μαύρη Πέτρα; Να κλείσει σήμερα! Θέλετε;”.

Οι εκπρόσωποι της Στρατονίκης μουρμούρισαν, δυσανασχέτησαν, αλλά τελικά δέχθηκαν να περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών, “αφού θα είναι σε μόνο δυο μήνες“. Γιατί “πρώτα η δουλειά”. Βεβαίως από τις συσκέψεις των αρμόδιων φορέων το περασμένο καλοκαίρι – παρουσία του Δημάρχου – είχε εκτιμηθεί ότι η ολοκλήρωση των ερευνών  θα πάρει περίπου δύο χρόνια.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης (του Τόλη Παπαγεωργίου και της παράταξης Τσακνή) να διατυπωθεί από το Δήμο άμεσο αίτημα αναστολής εργασιών κάτω από τη Στρατονίκη, θέση που τεκμηριώνεται απόλυτα νομικά από το άρθρο 86 του ΚΜΛΕ δεν έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν υποστηρίχθηκε ούτε από τους παρόντες εκπροσώπους της Στρατονίκης. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε τελικά, μόνο από την παραταξη της πλειοψηφίας, ήταν “να επανεξετάστει το ενδεχόμενο αιτήματος προληπτικής αναστολής των εργασιών εξόρυξης κάτω από τον οικισμό,όταν θα υπάρχουν ενδεχομένως επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξουν κα να καταστήσουν βάσιμο το αίτημα μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων των πανεπιστημιακών μετρήσεων τον Απρίλιο”. Δηλαδή ακριβώς αυτό που ήθελε η εταιρεία. Με την απόφασή του – και με τη συναίνεση του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης – το Δημοτικό Συμβούλιο πέταξε (ξανά) τη μπάλα στην κερκίδα και η πορεία του ιστορικού οικισμού προς την καταστροφή συνεχίζεται.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.