Eλληνικός Χρυσός, κοινοτοπίες και άβολες αλήθειες #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Είναι δυνατόν υπερπροβάλλοντας στο προσκήνιο μια κοινότυπη αλήθεια να αποκρύψεις τα σε δεύτερο πλάνο πλημμυρίζοντα ψεύδη;

Είναι όντως δυνατό σε αρκετές περιπτώσεις. Αν ειδικότερα επιστρατευθούν με επιτυχία οι μέθοδοι των ταχυδακτυλουργών που συχνά οι επικοινωνιολόγοι ανομολόγητα χρησιμοποιούν. Ενίοτε μάλιστα και καθόλου ανομολόγητα, όπως κάνουν οι … ‘‘ολιστικοί’’ (;!) επικοινωνιολόγοι της V+O Greece, μιας εταιρείας με CEO τους Θωμά Βαρβιτσιώτη, αδελφό του Μιλτιάδη, και τον Γιάννη Ολύμπιο, παλαιότερα συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά.

https://www.mononews.gr/politics/news-politiki-ti-sindei-ton-kiriako-ti-fofi-ke-tin-el-dorado-gold

https://www.documentonews.gr/article/enas-barbitsiwths-xtizei-ton-antimnhmoniako-kyriako

https://antigoldgr.org/blog/2019/10/13/o-anthropos-sto-plevro-tis-eldorado-gold-kai-tou-kyriakou-mitsotaki-skouries/

http://www.marketingweek.gr/default.asp?pid=9&la=1&cID=7&arID=75170

Από τα παραπάνω δημοσιεύματα πληροφορούμαστε αρκετά για το ποιόν, τα έργα και τις ημέρες και για την έκταση των δραστηριοτήτων της V+O Greece. Θα μείνω μόνο και θα σχολιάσω όσα αφορούν την ‘‘ολιστική προσέγγιση’’ που η εταιρεία χρησιμοποίησε κατά την καμπάνια της υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή στο ‘‘εταιρικό της αφήγημα’’ και στον ‘‘συναισθηματικό , συγκινησιακό τόνο’’ που χρησιμοποίησε στη σχετική της καμπάνια. Και, προπαντός, την προσκόλλησή της στην ‘‘αλήθεια’’, όπως ισχυρίζεται. Με δικά της λόγια λοιπόν:

Αντιμετωπίζουμε κάθε project ολιστικά, και όχι μονοσήμαντα.

Στη V+O προσεγγίζουμε ολιστικά, στρατηγικά και μεθοδικά κάθε project που χειριζόμαστε, από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι την υλοποίηση. Η αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική δεν είναι αυτή που απλά εντυπωσιάζει. Είναι αυτή, που συστηματικά και συνολικά ενισχύει το θετικό αποτύπωμα του πελάτη, με ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, μέσα από προγράμματα και δράσεις που λειτουργούν αρμονικά με το εταιρικό αφήγημα, γίνονται κατανοητά και δημιουργούν engagement με τα κοινά-στόχος.

Η αλήθεια είναι η βάση, είναι το κύριο συστατικό της αποτελεσματικής επικοινωνίας. Η αλήθεια είναι το «τί» – δουλειά μας είναι το «πώς». Όταν λες την αλήθεια, πιστεύεις αυτό που λες, είσαι γνήσιος και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Έτσι, υπάρχει μία γνήσια βάση για να δουλευτεί ο τρόπος επικοινωνίας και το μήνυμα να γίνει ορατό, να αποκτήσει εικόνα και συναίσθημα. Και στην περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός» η καμπάνια και το πλάνο επικοινωνίας ανέδειξαν την αλήθεια, την πραγματικότητα που οι περισσότεροι δεν γνώριζαν με έναν τρόπο άμεσο, ελκυστικό και κατανοητό.

επιλέξαμε έναν συναισθηματικό, συγκινησιακό τόνο στην καμπάνια της Ελληνικός Χρυσός, για να προσδώσουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε ένα αντικείμενο έντονα τεχνικό και corporate από τη φύση του. Πρόκειται για επιλογές με νόημα.

Στην καμπάνια της Ελληνικός Χρυσός πάλι, δεν μιλήσαμε θεωρητικά για τη χρησιμότητα των ορυκτών. Τους δώσαμε φωνή. Τα βάλαμε να διηγηθούν την ιστορία τους. Να εξηγήσουν με λόγια απλά τις αμέτρητες χρήσεις τους και το πόσο απαραίτητα είναι στη ζωή μας, γιατί αυτό αναδεικνύει και τη σημασία του μεταλλευτικού κλάδου. Η διαφοροποίηση είναι πάντα ζητούμενο για εμάς, αρκεί να έχει ουσία.

Η ανεκτίμητη προσφορά των ορυκτών στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκεται στο επίκεντρο της καμπάνιας που «δίνει φωνή» στα μέταλλα για να εξιστορήσουν τη δική τους διαδρομή μέσα στο χρόνο. Μέσα από την επικοινωνία, αναδεικνύεται η καταλυτική συμβολή της Ελληνικός Χρυσός στην οικονομία του τόπου και στην ευημερία της κοινωνίας, προσφέροντας καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους. Για τη δημιουργία της καμπάνιας «Ορυκτά. Πρώτη ύλη της ζωής μας», απαντήθηκαν μέσα από έρευνα μια σειρά από προκλήσεις, όπως ο πολυσύνθετος χαρακτήρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η χαμηλή εξοικείωση του κοινού μαζί της κ.α. Η corporate καμπάνια συμπεριέλαβε εικαστική ταυτότητα που εκσυγχρονίζει και εξανθρωπίζει ένα τεχνικό αντικείμενο όπως η μεταλλευτική δραστηριότητα, video που αποδίδει με emotional και εμπνευστικό τόνο τη σημασία των ορυκτών, την ευρύτατη χρήση τους και τη συμβολή τους στον πολιτισμό, καταχωρίσεις που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες χρήσεις και εφαρμογές διαφορετικών μετάλλων, ραδιοφωνικά μηνύματα. Σε δεύτερη φάση, έγινε η εξειδίκευση της έννοιας της πολυτιμότητας των ορυκτών και της σημασίας του μεταλλευτικού κλάδου, εστιάζοντας στην υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Βασικό hub της καμπάνιας αποτέλεσε το αφιερωμένο, με πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο microsite www.tosopolytima.gr , στο οποίο οδηγούσαν τα κοινά όλα τα assets της καμπάνιας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Η V+O Greece κάθε άλλο παρά ολιστικά προσέγγισε το project της υπέρ της Ελληνικός Χρυσός. Το ‘‘εταιρικό της αφήγημα’’ είναι εντελώς μονόπλευρο, με μόνη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εύκολο μεν αλλά επίπλαστο και εντελώς λειψό στην πραγματικότητα …. «engagement» με το …. «κοινό-στόχος» (sic). Με την επιλογή της στρατηγικής του απλού και μόνο εντυπωσιασμού. Γιατί «πρόκειται –όπως μας λέει– για επιλογή με νόημα» (;!). Γιατί επιλέγει «έναν συναισθηματικό, συγκινησιακό τόνο» στην καμπάνια της Ελληνικός Χρυσός ώστε να προβάλλεται αποκλειστικά και μόνο το γνωστό και χιλιοειπωμένο επιχείρημα πως τα μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας (η εξειδίκευση δηλαδή από μέρους της «της πολυτιμότητας των ορυκτών και της σημασίας του μεταλλευτικού κλάδου, με εστίαση στην ‘‘υπεύθυνη’’ μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός»). Επειδή πρόκειται για ένα «αντικείμενο έντονα τεχνικό και corporate από τη φύση του» (;!). Και με βασικό …. «hub» της καμπάνιας της το αφιερωμένο με πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο www.tosopolitima.gr microsite στο οποίο οδηγούνται …«τα κοινά» (sic) από όλα τα assets της καμπάνιας». Όπου με «emotional και εμπνευστικό (sic) τρόπο» ενσωματώνεται και ένα σχετικό συμβολικό video.

Η V+O Greece μόνο την όλη αλήθεια όμως δεν ενσωμάτωσε στην καμπάνια της.

Αν βασιστούμε στο κύριο, και μόνο ουσιαστικά, επιχείρημά της, που το ανήγαγε σε μεγάλη και μόνη αλήθεια, σε ένα αυτόνομο project, οδηγούμαστε αβίαστα στο συμπέρασμα πως όπου γης υπάρχουν κοιτάσματα ορυκτών και μεταλλευμάτων τα οποία δυνητικά μπορεί να έχουν πρακτικές εφαρμογές στην τεχνολογία, η εξόρυξή τους πρέπει να είναι ασυζητητί επιβεβλημένη. Αλλά, αν είναι έτσι, αναρωτιέται κανείς, ποια η ανάγκη της εκπόνησης στρατηγικών μελετών περί της σκοπιμότητας προχώρησης της εξόρυξης σε κάθε τέτοια περίπτωση και ποια παραπέρα η ανάγκη έγκρισης μιας πιο εξειδικευμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία εξετάζεται και η μηδενική λύση, η ανάγκη παραπέρα εκπόνησης ειδικών τεχνικών μελετών για τις υποδομές του κάθε μεταλλείου και όλων των επί μέρους εγκαταστάσεών του, όπως και για κάθε επί μέρους σχεδιαζόμενο εξορυκτικό και μεταλλευτικό βήμα, της απόθεσης και διαχείρισης των αποβλήτων ασφαλώς συμπεριλαμβανόμενων.

Είναι όλα τα παραπάνω για τα οποία δεν γίνεται κανένας λόγος στην καμπάνια της V+O Greece υπέρ της Ελληνικός Χρυσός. Είναι οι αλήθειες για όλα αυτά που λείπει (που αποκρύπτεται) εντελώς από την καμπάνια αυτή.

Θα μπορούσε βέβαια κανείς (και ειδικά η V+O Greece) να ισχυριστεί, βάσιμα φαινομενικά, πως αυτά όλα στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός σχεδιάστηκαν και εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, οπότε καμία ανάγκη υπόμνησής τους. Όμως, και πάλι η πικρή, πικρότατη, αλήθεια για την V+O Greece και την καμπάνια της είναι πως τα σχεδιασθέντα και εγκριθέντα (άσχετα δε από την ορθότητα ή όχι των εγκρίσεων και την επαρκή ή όχι αιτιολόγησή τους, πράγματα για τα οποία εκτενώς έχουμε αναφερθεί τόσο εγώ προσωπικά όσο και το ΠΜΔ στο παρελθόν), σχεδόν στο σύνολό τους λοιπόν τα εγκριθέντα έχουν πολλαπλώς και αγρίως καταστρατηγηθεί από την Ελληνικός Χρυσός κατά την σκοπίμως(;) ατελή προσπάθεια υλοποίησής τους, ενώ αρκετά από αυτά απλά αγνοήθηκαν και ακυρώθηκαν μονομερώς από την εταιρεία κατά προφανή (και προκλητική) παραβίαση βασικών συμβατικών όρων, προδήλως δε για την μεγιστοποίηση των δικών της κερδών και, ως συνέπεια, εις βάρος των όποιων αναμενόμενων ωφελημάτων για το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτή είναι η αλήθεια για την οποία τίποτα δεν αναφέρεται από την V+O Greece και όχι η με ‘‘emotional και εμπνευστικό (sic) τρόπο’’ προβαλλόμενη από αυτήν κοινοτοπία για τη χρησιμότητα των μετάλλων.


Μία απάντηση στο “Eλληνικός Χρυσός, κοινοτοπίες και άβολες αλήθειες #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.