“Στρατηγικός Επενδυτής” της Eldorado o Άδωνις #skouries


Δώρο αξίας περίπου ενός (1) δισεκατ. ευρώ πρόσφερε σε πολυτελές πακέτο στην Eldorado Gold o Υπουργός Ανάπτυξης της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Άδωνις Γεωργιάδης, με τη συνέντευξη του στο TV OPEN/ 11.09.2019 (στο 11.34 του βίντεο):

“Συνιστά καραμπινάτη απιστία σε βάρος του Δημοσίου η άρνηση έγκρισης των 3 αδειών της Eldorado που εκκρεμούσαν στις Σκουριές από τους πρώην υπουργούς Σταθάκη και Σκουρλέτη. Το ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία. Αν η εταιρεία προσφύγει στα δικαστήρια και ζητήσει αποζημίωση για τα 3  χρόνια καθυστέρησης  και κερδίσει κάποια εκατομμύρια ευρώ, το ποσό αυτό θα το πληρώσουν ο Σταθάκης και ο Σκουρλέτης από την τσέπη τους; Για πολιτικούς λόγους αποφάσισαν εις γνώση τους να βλάψουν τον έλληνα φορολογούμενο. Αυτό είναι καραμπινάτη απιστία.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελληνικός Χρυσός με εξώδικη επιστολή της προς το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε 750 εκατομμύρια ευρώ για ζημίες που υπέστη και διαφυγόντα κέρδη λόγω των καθυστερήσεων στην αδειοδότηση του μεταλλείου Σκουριών και επιπλέον 680.000 ευρώ για κάθε μέρα που δεν δίνονται οι αιτούμενες άδειες.

Ο κ. Γεωργιάδης βέβαια, μετά από δυόμιση μήνες στο Υπουργείο, γνωρίζει ήδη ότι δεν ήταν αυτές οι άδειες ρουτίνας που “καθυστερούσαν” το έργο των Σκουριών και ότι και μετά την έκδοσή τους αυτό δεν πρόκειται να ξαναξεκινήσει αν δεν επιλυθούν τα άλλα, σοβαρότερα προβλήματα της Ελληνικός Χρυσός. Γνωρίζει ότι το έργο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω μιας άλλης άδειας που δεν δόθηκε και δεν μπορεί ούτε σήμερα να δοθεί και για την οποία το Δημόσιο θα δικαιωθεί τελικά από το Συμβούλιο Επικρατείας – την άδεια για το εργοστάσιο μεταλλουργίας. Η μη έκδοση των αδειών ρουτίνας ήταν βάσιμη, άσχετα αν ο κ. Σταθάκης δεν μπήκε στο κόπο να την αιτιολογήσει. Το Δημόσιο έχει δίκιο στη διαμάχη του με την Eldorado αλλά αυτό ο κ. Γεωργιάδης, “για πολιτικούς λόγους” κατά τη δική του έκφραση, το αποκρύπτει από τα τηλεοπτικά κανάλια και τον Ελληνικό λαό.

Όμως οι δημόσιες δηλώσεις ενός Υπουργού της κυβέρνησης για ένα τέτοιο θέμα, πέρα από τη διαμόρφωση της “εσωτερικής” κοινής γνώμης, έχουν διεθνή αντίκτυπο και ευρύτερες επιπτώσεις. Με αυτή του τη δήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης ομολογεί επίσημα, ως Κυβέρνηση, ότι το εξώδικο της εταιρείας είναι βάσιμο, τεκμηριωμένο πλήρως και διοικητικά επικυρωμένο από το ΣτΕ. Και ότι “όταν” η Εταιρεία απαιτήσει δικαστικά το ποσό, χωρίς αμφιβολία θα κερδίσει και το Δημόσιο θα πρέπει αναντίρρητα να το πληρώσει! Για πολιτικούς ή μάλλον μικροπολιτικούς – λόγους, ο κ. Γεωργιάδης έδεσε το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες με μια υποτιθέμενη “βεβαιωμένη” οφειλή προς την Eldorado.

Για την πολιτική του σχετικά με την Ελληνικός Χρυσός έχουμε και εμείς ασκήσει έντονη κριτική στον κ. Σταθάκη (διαβάστε: Τα αναμενόμενα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλης πολιτικής Σταθάκη σχετικά με τις Σκουριές). Ο πρώην Υπουργός Σταθάκης διέπραξε μια “καραμπινάτη ανοησία” μη εκδίδοντας τις τρεις ασήμαντες άδειες για τις Σκουριές – που και να τις είχε εκδώσει δεν θα είχε αλλάξει τίποτα απολύτως. Όμως ο νυν Υπουργός Γεωργιάδης διέπραξε ένα έγκλημα κατά του Δημοσίου. Και το λογαριασμό δεν θα τον πληρώσει ούτε ο κ.Σταθάκης, ούτε ο κ.Γεωργιάδης. Θα τον πληρώσουμε εμείς, όπως όλους τους λογαριασμούς των Κυβερνήσεων που εκλέγουμε.

Όπως είχαμε προβλέψει, ο CEO της Eldorado Τζορτζ Μπερνς ανακοίνωσε ότι η εταιρεία αναζητά “Στρατηγικό Επενδυτή” για να διαθέσει το ποσό των 680 εκατομ. δολ. που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η επένδυση στις Σκουριές. Αλλά έτσι όπως τα κατάφεραν ο κ. Μπερνς και ο προκάτοχός του δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βρεθεί άλλη εταιρεία να βάλει 680 εκατομ. δολάρια. Αν το σχέδιο ναυαγήσει ή αν η Eldorado δεν πάρει αυτά που θέλει κατά τη διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης, θα στραφεί ξανά κατά του Δημοσίου με αίτημα αποζημίωσης για τα όσα δήθεν υπέστη. Με τις δηλώσεις του λοιπόν, ο Άδωνις κατονόμασε τον τελικό Στρατηγικό Επενδυτή: αν δεν βρεθεί άλλο κορόιδο, η  Εldorado θα τα πάρει δικαστικά από το Ελληνικό Δημόσιο που της το παρέδωσε δεμένο χειροπόδαρα ο Υπουργός Αναπτυξης.

Το “καραμπινάτο” έγκλημα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου του προπέτη υπουργού Αδώνιδος έχει συντελεσθεί. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε η κυβέρνηση φτιάξει μια νέα σύμβαση κατά παραγγελία της Eldorado είτε αντισταθεί και κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις, το απολύτως βέβαιο είναι ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον,θα πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες το επίτιμο του “εγκλήματος του Αδώνιδος”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.