Γαλλία: δηλητηριάστηκαν από αρσενικό 38 παιδιά που ζουν κοντά σε παλιό μεταλλείο χρυσού (βίντεο) #skouries


Τριάντα οκτώ παιδιά στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων και μωρών, που ζουν κοντά σε αυτό που ήταν κάποτε το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού της Ευρώπης, διαγνώστηκαν με δηλητηρίαση από αρσενικό. Το Salsigne ήταν ένα μεταλλείο μικτών θειούχων με υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, σαν την Ολυμπιάδα (χαμηλότερη μάλιστα). Παρά τις προσπάθειες αποκατάστασης από το Γαλλικό κράτος, το δηλητηριώδες αρσενικό έχει ρυπάνει εδάφη και νερά και βρίσκεται ακόμα και στο αίμα των παιδιών. Στη Γαλλία. Στη Χαλκιδική δεν έχει γίνει ποτέ αντίστοιχη έρευνα.

 

Ένας αιώνας εξόρυξης χρυσού “χάρισε” στο Salsigne τον τίτλο του πλέον ρυπασμένου σημείου στη Γαλλία.

Του ERIC CABANIS / AFP.

Τα παιδιά στην κοιλάδα Orbiel εξετάστηκαν επειδή οι οικογένειές τους ανησυχούσαν ότι οι πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου είχαν μεταφέρει αρσενικό και βαρέα μέταλλα από το κοντινό μεταλλείο του Salsigne.

Αφού εξετάστηκαν 103 παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών, το Περιφερειακό Γραφείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι 38 από αυτά βρέθηκαν με συγκεντρώσεις αρσενικού πάνω από τη συγκέντρωση αναφοράς των 10 μικρογραμμαρίων ανά γραμμάριο κρεατίνης στα ούρα. Δέκα από τα παιδιά είχαν συγκεντρώσεις άνω των 15 μικρογραμμαρίων.

Σε δύο μήνες θα γίνουν νέες εξετάσεις για να προσδιοριστεί αν οι συγκεντρώσεις αρσενικού είναι αποτέλεσμα χρόνιας ή οξείας έκθεσης.

Το Salsigne, το οποίο ήταν επίσης το μεγαλύτερο ορυχείο αρσενικού στον κόσμο, λειτούργησε για σχεδόν έναν αιώνα και έκλεισε το 2004. Εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων, που οι τοπικές ΜΚΟ λένε ότι δεν έχουν σφραγιστεί σωστά, βρίσκονται αποθηκευμένα σε κοντινές τοποθεσίες.

Τον Οκτώβριο του 2018, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν η περιοχή χτυπήθηκε από βίαιες πλημμύρες. Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ποταμός Orbiel και οι παραπόταμοι του μετέφεραν και διασκόρπισαν ρύπους από το παλιό μεταλλείο.

Διαβάσετε το εξαιρετικό Salsigne: A Century of Mining, 10,000 Years of Pollution? (Ιανουάριος 2015)

Δείτε το μίνι-ντοκυμαντέρ του France24 για την τοξική κληρονομιά του μεταλλείου Salsigne και τις επιπτώσεις της πλημμύρας του Οκτωβρίου 2018:

Αντιγράφουμε από το site του France24:

Παρά τις προσπάθειες περιορισμού των ζημιών, η ρύπανση από αρσενικό εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σήμερα, δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των αρχών και των κατοίκων που ζουν στην κοιλάδα Orbiel της Γαλλίας. Περίπου 12 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων αρσενικού είναι θαμμένοι κάτω από δύο λόφους όχι μακριά από το χωριό Conques-sur-Orbiel.

Τα τοξικά απόβλητα απλώνονται εύκολα στο έδαφος και κατά μήκος των ποταμών, ένα δηλητήριο για την κοιλάδα του Orbiel. Ο κυβερνητικός οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση του λόφου αποβλήτων Montredon έχει εγκαταστήσει μια αδιάβροχη μεμβράνη για τη συγκράτηση των τοξικών αποβλήτων. Μεταξύ 20 και 30 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί, ποσό που αυξάνεται ραγδαία καθώς πιστεύεται η μεμβράνη διαρρέει.

Στον γειτονικό λόφο του Artus, όπου δεν υπάρχει προστατευτική μεμβράνη, συλλέγεται και επεξεργάζεται το ρυπασμένο νερό. Περίπου το 20% του αρσενικού αφαιρείται, αφήνοντας το 80% ελεύθερο να επιστρέψει στον ποταμό. Σύμφωνα με τις αρχές, η ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε τέσσερις τόνους ετησίως, αλλά οι τοπικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι τουλάχιστον διπλάσιος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.