Καταδίκη 5 μήνες με τριετή αναστολή στον μπαρμπα-Θόδωρο για αντίσταση κατά της αρχής #skouries


Tου Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη / omniatv.

Ένοχος κρίθηκε και στο εφετείο, για το πλημμέλημα της αντίστασης κατά της αρχής ο μπαρμπα-Θόδωρος που είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από διμοιρία ΥΑΤ, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στον Κάκκαβο, στο πλαίσιο της αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια εξόρυξης χαλκού-χρυσού στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής.

Ωστόσο το εφετείο μείωσε την ποινή – από την πρωτόδικη των 12 μηνών – σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τρία χρόνια.

Ακολουθεί η ανταπόκριση από την δικαστική αίθουσα.


Μάρτυρας αστυνομικός των ΥΑΤ: Είχαν κλείσει τον δρόμο οι κάτοικοι. Μια ομάδα μαζί με τον κατηγορούμενο ανέβηκαν σ’ έναν λόφο και προσπάθησαν να επιτεθούν από εκεί. Ανεβήκαμε και καταφέραμε να τον συλλάβουμε. Ο κατηγορούμενος αντιστάθηκε σφοδρά. Προσπάθησε με χέρια και με πόδια να αποφύγει τη σύλληψη. Μετά με τη συνδρομή και άλλων του βάλαμε χειροπέδες.

Υπεράσπιση: Λέτε ότι είχε ακάλυπτο το πρόσωπό του.

Αστυνομικός: Ναι.

Υπεράσπιση: Ξέρετε για ένα περιστατικό ξυλοδαρμού;

Πρ: Από αστυνομικούς;

Υπεράσπιση: Nαι, κατά τη συλληψη

Αστυνομικός: Δε γνωρίζω για περιστατικό ξυλοδαρμού, πρώτη φορά το ακούω.

Υπεράσπιση: Μου κάνει εντύπωση. Ο συνάδελφός σας, κ. Κουκουσούλης, βεβαιώνει ότι «καταφέραμε να τον δεσμεύσουμε κάνοντας χρήση της απολύτως αναγκαίας νόμιμης βίας».

Αστυνομικός: Γίνεται πάντα.

Υπεράσπιση: Ποια η χρήση της βίας δηλαδή;

Αστυνομικός: [περιγράφει λαβές]

Υπεράσπιση: Με χέρια δλδ, όχι με γκλοπ.

Αστυνομικός: Όχι.

Υπεράσπιση: Υπάρχουν οι βεβαιώσεις των γιατρών που λένε άλλα πράγματα. Επειδή είναι δεδομένο ότι εσείς κάνατε τη σύλληψη, αμέσως μετά πού τον πήγατε;

Αστυνομικός: Εγώ συνέχισα να βρίσκομαι εκεί.

Υπεράσπιση: Υπάρχει περίπτωση να τον έδειραν έπειτα;

Αστυνομικός: Αποκλείεται.

Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν αυτά;

Υπεράσπιση: Εμάς αυτή είναι η θέση μας. Μια τελευταία ερώτηση: Λέτε [στην κατάθεσή σας] ότι σας έριξε κάτω, τώρα δεν το είπατε.

Αστυνομικός: Ποτέ η σύλληψη δε γίνεται στα όρθια.

Υπεράσπιση: Μια τελευταία, έχει να κάνει με την αξιοπιστία του μάρτυρα: Λέτε στο πρωτόδικο ότι έπρεπε να πάτε στο 424 για εξετάσεις. Μήπως έχετε προσκομίσει, έστω και τώρα, το χαρτί ότι βρεθήκατε εκεί ;

Αστυνομικός: Το έχω δώσει στην υπηρεσία μου.

Ο μπαρμπα-Θόδωρος μετά τον ξυλοδαρμό που είχε υποστεί κατά τη σύλληψή του

Πρόεδρος: Έχετε κάποιο νέο έγγραφο η υπεράσπιση;

Μάρτυρας υπεράσπισης, Α.Σ.

Πρόεδρος: Πείτε μας για το περιστατικό.

ΑΣ: Έμαθα ότι συλλάβαν τον Θόδωρο. Πήγαμε 2 άτομα στην Ασφάλεια. Δηλώσαμε την ιδιότητά μας, ότι είμαστε μέλη του ΚΚΕ και μας άφησαν να περάσουμε…

Ο πρόεδρος διακόπτει και ζητά από τη μάρτυρα να μιλήσει για την αντίσταση.

ΑΣ: Μου το περιέγραψαν άλλοι. Όταν τα ΜΑΤ έκαναν κίνηση προς του διαδηλωτές, ο Θόδωρος ήταν ο πιο εύκολος στόχος. Τον έβαλε κάτω μια διμοιρία και τον έκανε μαύρο, έναν άνθρωπο τραυματισμένο, με χαλασμένο πόδι.

Υπεράσπιση: Τον βρήκατε στο ΑΤ Πολυγύρου. Είχε φάει ξύλο;

ΑΣ: Τον είδα και κατατρόμαξα. Το μάτι του ήταν γεμάτο αίμα. Η όψη του ήταν ενός ανθρώπου που δεν είχε ανάσα. Άμα δεν ήμασταν εκεί να πάει νοσοκομείο θα πέθαινε μέσα στο ΑΤ.

Υπεράσπιση: Γνωρίζετε χρόνια τον Θόδωρο, πείτε μου για τον άνθρωπο αυτόν.

ΑΣ: Ο Θόδωρος είναι αγωνιστής σε όλη του τη ζωή και οι αγώνες του είναι στοχευμένοι με βάση την ιδεολογία. Δε θα πήγαινε να παίξει ξύλο με τα ΜΑΤ.

Υπεράσπιση: Έχει προκαλέσει τους συγχωριανούς;

ΑΣ: Είναι από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν. Είναι αγωνιστής, παλεύει για τα δίκια του τόπου, τον σέβονται όλοι.

Απολογείται ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Πόσων χρονών είστε;

Θόδωρος: 73.

Πόεδρος: Το πόδι σας τι έχει;

Θόδωρος: Θα πρέπει να ντρέπονται. Δέκα άτομα με βάλανε κάτω. Δύο με κρατούσαν από τα πόδια, δύο από τα χέρια και δύο πηδούσαν πάνω στο κεφάλι μου. Με χτύπησαν με το γκλοπ. Το μάτι μου ακόμη και σήμερα έχει αιμάτωμα.

Πρόεδρος: Πριν αντισταθείτε;

Θόδωρος: Μα δεν αντιστάθηκα, το κεφάλι μου προστάτευα.

Υπεράσπιση: Κάναμε μήνυση, δεν έγινε τίποτα.

Εισαγγελέας: Ο μάρτυρας αστυνομικός δεν είχε λόγο να καταθέσει ψευδώς. Είπε ότι ο Θ. έκανε βίαιες κινήσεις. Δε μας ενδιαφέρει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Μας ενδιαφέρει για το εάν κατά τη σύλληψη, που έγινε καθ’ όλα νόμιμα, ασκήθηκε αντίσταση.

Προτείνω την ενοχή όπως και στο πρωτόδικο.

 

Υπεράσπιση: Εμείς έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ως υπεράσπιση και λέμε ότι η σχετική μήνυση έχει γίνει για να αποπροσανατολίσει τις αρχές από το γεγονός του ξυλοδαρμού. Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι ότι χτύπησαν τον Θόδωρο, και μάλιστα ο μάρτυρας δεν είπε την αλήθεια. Γύρισε και είπε ότι «δεν τον γνωρίζω» ενώ στο πρώτο δικαστήριο ήταν παρών. Τα όρια της νόμιμης βίας είναι συγκεκριμένα. Εδώ με τις περιγραφές αυτές τις αόριστες, μιλάνε για κινήσεις με τα χέρια. Μόνο οι κινήσεις με τα χέρια και τα πόδια δεν συνιστά κάτι τέτοιο. Είναι αόριστα αυτά. Δεν ήρθε ένα χαρτί ότι κάποιος είχε εκδορά ή κάτι. Ερώτημα: εφόσον τελικά οι όποιες κινήσεις έγιναν, έστω, για ποιο λόγο διαπίστωσαν οι γιατροί εκείνες τις μέρες ότι είχε χτύπημα και εκχυμώσεις στο πρόσωπο;

Ο συνήγορος υπεράσπισης του μπαρμπα-Θόδωρου αναφέρει τραύματα όπως είχαν καταγραφεί από γιατρούς.

Υπεράσπιση: Ζητάμε την απαλλαγή του για το λόγο ότι έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το συγκεκριμένο αδίκημα. Πήγε στο νοσοκομείο και την ίδια ώρα γράφονταν οι καταθέσεις.

Απόφαση:

Ένοχος ο κατηγορούμενος.
Ποινή φυλάκισης 5 μήνες, με τριετή αναστολή.


Μία απάντηση στο “Καταδίκη 5 μήνες με τριετή αναστολή στον μπαρμπα-Θόδωρο για αντίσταση κατά της αρχής #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.