Αρχική Ενημέρωση “Επιχειρηματικές ευκαιρίες”, πετρέλαιο και μέταλλα βλέπουν οι ΗΠΑ πίσω από το λιώσιμο...

“Επιχειρηματικές ευκαιρίες”, πετρέλαιο και μέταλλα βλέπουν οι ΗΠΑ πίσω από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής #skouries

1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού μπορεί τελικά να είναι κάτι καλό γιατί θα ανοίξει νέους δρόμους και θα δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες είπε ο Μάικ Πομπέο, υπουργός εσωτερικών του Τραμπ. Η σύνοδος των Αρκτικών χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία) στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας στην οποία συμμετείχε είχε στόχο να διαμορφώσει διετές πρόγραμμα, το οποίο θα εξισορροπούσε την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ο Μάικ Πομπέο εμπόδισε την κατάληξη σε κοινό κείμενο γιατί δεν ήθελε με κανένα τρόπο να περιληφθεί ο όρος «κλιματική αλλαγή» – έννοια, την οποία απορρίπτει πεισματικά ο πρόεδρος Τραμπ. Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη – σχεδόν 13% ανά δεκαετία – προκαλώντας άνοδο της στάθμης των θαλασσών και απειλώντας με εξαφάνιση σειρά ειδών.

Αντίθετα, ο Μάικ Πομπέο έκανε σαφές ότι η κυβέρνησή του προσβλέπει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της ευαίσθητης αυτής περιοχής του πλανήτη:

“Η Αρκτική έχει το 13% των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των κοιτασμάτων αερίου, άφθονο ουράνιο, σπάνιες γαίες, χρυσό, διαμάντια και εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ανεκμετάλλευτων αλιευτικών πόρων”, δήλωσε. Αλλά και “η σταθερή συρρίκνωση των παγωμένων θαλασσών ανοίγει νέους δρόμους και εμπορικές ευκαιρίες, διότι θα συντομεύσει τα θαλασσινά ταξίδια από την Ασία στη Δύση, ίσως και μέχρι τρεις εβδομάδες. Η Αρκτική Θάλασσα πρέπει να γίνει το Σουέζ και ο Παναμάς του 21ου αιώνα”, πρόσθεσε.

Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος καλλιεργείται στην Αρκτική. Από το βήμα της Συνόδου ο Πομπέο προειδοποίησε την Κίνα και τη Ρωσία να μην προσπαθήσουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην περιοχή, την ίδια στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία και “χτίζουν” τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε συνθήκες πολικού ψύχους.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.