Επιστολή-καταγγελία κατοίκων Στρατονίκης και Σταγείρων κατά της Ελληνικός Χρυσός #skouries


Η τραγική πραγματικότητα των “μεταλλευτικών” χωριών Σταγείρων και Στρατονίκης του Δήμου Αριστοτέλη αποτυπώνεται σε καταγγελτική επιστολή που απέστειλε στην Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, το “Κίνημα Ανέργων Σταγείρων-Στρατονίκης”. Στην επιστολή περιγράφεται ένας τόπος ρημαγμένος που καθημερινά βουλιάζει, χωρίς, όπως αναφέρεται, “κάποιος να μπορεί με επιστημονική ακρίβεια να εντοπίσει τους λόγους, πόσο μάλλον να αποκλείσει την πιθανότητα ευθύνης της εταιρείας”. Χωριά που δεν επιλέγονται ως τόπος διαμονής από κανέναν που δεν είναι υποχρεωμένος να μείνει εκεί.

Η Ελληνικός Χρυσός καταγγέλεται για αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, φωτογραφικές προσλήψεις με στημένες επιτροπές που υπηρετούν σκοπιμότητες και μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη ΜΠΕ.  “Δεν σας εμπιστευόμαστε πλέον” και “προχωρήστε στην απαραίτητη εξυγίανση” καταλήγει η επιστολή, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες σε καποια τοπικά ιστολόγια της Χαλκιδικής αλλά όχι βέβαια στα φιλικά προς την εταιρεία. Καθόλου περίεργο.

Όσο παράξενο και αν φαίνεται την επιστολή αυτή δεν την γράψαμε εμείς ή άλλος αντίθετος στην εξόρυξη και στην εταιρεία. Το “Κίνημα Ανέργων Σταγείρων-Στρατονίκης” αποτελείται από μόνιμους κατοίκους των δύο χωριών και έκανε δημόσια την εμφάνισή του με μια προκήρυξη στις αρχές Οκτωβρίου. Διαβάστε:

Αυτά που όλοι όσοι ζούμε στην περιοχή γνωρίζουμε καλά, τα αναγνωρίζουν και τα γράφουν πλέον και οι ίδιοι οι κάτοικοι Στρατονίκης και Σταγείρων. Για πολλά χρόνια η εταιρεία είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη σιωπή των κατοίκων και των οικογενειών τους που είχαν ή προσδοκούσαν δουλειά. Τώρα πια εμμέσως πλήν σαφώς, η Ελληνικός Χρυσός καταδεικνύεται ως υπεύθυνη για τις ζημιές στα σπίτια και για τη γενικότερη υποβάθμιση του τόπου. Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν τον ένοχο:

“Βιώνουμε εδώ και χρόνια την πλήρη εγκατάλειψη και καταστροφή των δύο χωριών μας. Την ίδια ώρα που τα φουρνέλα ηχούν και ταράζουν τα σπίτια μας, οι άνεργοι στα δυο χωριά μας αυξάνονται, ενώ η χιλιοειπωμένη ανάπτυξη δε μας έχει καν αγγίξει. Τα χωριά μας έχουν επιβαρυνθεί και συνεχίζουν να επιβαρύνονται πιο πολύ από το καθένα”.

Αλλά ακόμα περισσότερο και από την περιγραφή της κατάστασης, είναι το αίτημα που διατυπώνεται από το “Κίνημα Ανέργων” που αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την τραγικότητα αυτών των χωριών. Ζητούν κατά προτεραιότητα προσλήψεις των κατοίκων των δύο χωριών από την εταιρεία ως αντιστάθμισμα για τις ζημίες τις οποίες υφίστανται από την εξόρυξη. Μάλιστα πραγματοποίησαν και πορεία προς τα γραφεία της Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι με αυτό το αίτημα.

Τα πανώ της διαμαρτυρίας έχουν έκτοτε αναρτηθεί μέσα στο χωριό. «Το χωριό μας βουλιάζει. Υπάρχει Δήμαρχος;». Το σύνθημα του νεκροταφείου που έγινε πανώ. “Κατεστραμμένοι και άνεργοι. Έως πότε;;;”. Η καταστροφή θεωρείται δεδομένη και το ζητούμενο είναι η εργασία.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στη Στρατονίκη όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών έχουν επικίνδυνα ρωγματωθεί. Τα φαινόμενα των καθιζήσεων και των ρωγματώσεων έχουν επεκταθεί ακόμα και σε γειτονιές που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν εμφάνιζαν ανάλογες ζημίες. Γίνεται λόγος ακόμα και για κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές. Πολλοί κάτοικοι της Στρατονίκης δουλεύουν στην εξόρυξη και όλοι ξέρουν τι συμβαίνει. Τη στιγμή που η εταιρεία ζητάει από το ΥΠΕΝ επέκταση της εκμετάλλευσης κάτω από τη Στρατονίκη, για πρώτη φορά μετά το 2003, όλο και περισσότεροι κάτοικοι μιλούν ανοιχτά για τις επιπτώσεις της εξόρυξης στο χωριό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.