Ο τα πάντα πληρών και φωτίζων υπερ-επιστήμονας καθηγητής #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.

Εικόνα: Το ρήγμα του Στρατωνίου από τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός. ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα και το μελλοντικό (;) εργοστάσιο μεταλλουργίας ακαριαίας τήξης κάθονται ακριβώς επάνω στο ρήγμα.

Αν τυχόν αναρωτιέστε ποιος είναι ο ασφαλέστερος και ο περισσότερο προστατευμένος από σεισμικό κίνδυνο τόπος στη Χαλκιδική, υπάρχει απάντηση: Μας τον αποκάλυψε (εδώ) ο γνωστός και μη εξαιρετέος (βλέπε και στη συνέχεια) σοφός καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Παυλίδης. Ποιος είναι ο τόπος αυτός; Μα το ίχνος και η πέριξ περιοχή του ρήγματος Στρατωνίου.

“Το ρήγμα της Ιερισσού είναι ένα ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε ότι ήταν ενεργό μέχρι  που έδωσε τον σεισμό του  1932 -6.9 με 7- αλλά στην πραγματικότητα έδωσε σεισμούς 5.8 , 6 και 6.2 στον Σοχό και έτσι εκτονώθηκε. Αυτό το ρήγμα αν και θεωρείται βάσει του ορισμού ενεργό, έχει ελάχιστη έως καθόλου πιθανότητα να ενεργοποιηθεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, μπορούμε να το δείξουμε ότι αυτό το ρήγμα είναι ασφαλές. Ενώ το ρήγμα Μπέλες Κερκίνης είναι πιο επικίνδυνο, γιατί πάρα πολλές χιλιάδες χρόνια έχει να ενεργοποιηθεί και είναι παρόμοιο με αυτό του σεισμού στην Κρέσνα”

Ναι!! Πρόκειται ακριβώς για το ρήγμα που έδωσε το 1932 τον ισχυρότατο σεισμό της Ιερισσού των 7 Ρίχτερ με τα γνωστά εκτεταμένα καταστρεπτικά αποτελέσματα.

“Καταστράφηκαν η Ιερισσός και το Στρατώνι […] Μεγάλες βλάβες έπαθαν τα χωριά Γομάτι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία, Νέα Ρόδα, Στάγειρα, Παλαιοχώρι και Σιδηροπόταμος. Στο Άγιο Όρος μόνο οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου άντεξαν […] Συνολικά καταστράφηκαν 4.106 σπίτια και 3.218 σοβαρά βλάφτηκαν, 161 άτομα σκοτώθηκαν και 669 τραυματίστηκαν. Σ’ ολόκληρη την έκταση των μεταλλοχωρίων και των αμπελοκαλλιεργιών, δηλαδή από το Στρατώνι και προς τα δυτικά και για ένα μήκος 7 χλμ. παρουσιάστηκε μια ανοικτή ρωγμή στο έδαφος με μέσο πλάτος 2 m και ένα βάθος 10 m. Αυτή η ρωγμή ακολουθούσε τους πρόποδες της βουνοκορφής Στρατώνι – Μαντέμ Λάκκος μέχρι τη Στρατονίκη με διεύθυνση Ανατολής-∆ύσης. Παράλληλα και κάθετα προς την κύρια ρωγμή δημιουργήθηκαν και άλλες μικρότερες. Στο Μαντέμ Λάκκος, η κύρια ρωγμή πέρασε μέσα από το κτίριο της φόρτωσης των βαγονιών της εναέριας μεταφοράς. Το κτίριο, παρ’ ότι ήταν κατασκευασμένο από σίδηρο, κόπηκε στα δύο […]”. (Παπαζάχος & Παπαζάχου, 2002)

Κατά τον σοφό καθηγητή λοιπόν, εκεί ακριβώς, σε αυτήν την περιοχή όπου ο Εγκέλαδος είναι κατά τον ίδιο persona non grata, αποκλείεται να γίνει μεγάλος σεισμός στον αιώνα τον άπαντα (οπωσδήποτε όχι πάντως στις επόμενες μερικές χιλιετίες). Το πού στηρίζει αυτήν του τη βεβαιότητα ο σοφός καθηγητής δεν έκρινε σκόπιμο βέβαια να εξηγήσει και υποστηρίξει με τρόπο κατανοητό και από εμάς τους κατώτερης από τη δική του επιστημοσύνης. Είπε απλά πως το’ χει κατά νου να το κάνει στο μέλλον. Το ίδιο εξάλλου κάνουν όλοι οι προφήτες όταν εκφέρουν τους βαρύγδουπους χρησμούς τους. Είπε μόνο πως κάτι σεισμοί λέει στην Αρναία έχουν εκτονώσει σεισμικά την περιοχή για τις επόμενες χιλιετίες.

Με βάση το παραπάνω αξίωμα του σοφού καθηγητή η Ελληνικός Χρυσός, εκεί ακριβώς και όχι οπουδήποτε αλλού, ακριβώς πάνω στην ασφαλή αγκάλη του ρήγματος Στρατωνίου αποφάσισε να χωροθετήσει: α) τον μεγάλο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που θα φιλοξενήσει (άρχισε ήδη να φιλοξενεί) 20 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων, β) την παραμυθητική της μονάδα μεταλλουργίας flash smelting, γ) το εξίσου παραμυθητικό εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέος και δ) τις παραμυθητικές επίσης νέες λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου. Για να είναι όλα αυτά ακλόνητα και απόλυτα ασφαλή εις τους αιώνες των αιώνων.

Μην σας περάσει λοιπόν από το νου πως δήθεν η εκεί χωροθέτηση όλων αυτών των μεγάλων κατασκευών υπαγορεύτηκε από την άμεση εγγύτητά τους στα λειτουργούντα ορυχεία (και την εκεί έξοδο ενός άλλου παραμυθητικού εφευρήματος: της υπόγειας συνδετήριας στοάς Ολυμπιάδας – Στρατωνίου των 8,5 χιλιομέτρων). Ούτε βέβαια από το γεγονός ότι εκεί ήδη υπήρχαν τα τέλματα από τις παρελθούσες μεταλλευτικές δραστηριότητες που θα ενσωματωθούν στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα. Ούτε από το γεγονός ότι εξ αυτής ακριβώς της άμεσης γειτνίασης όλων θα υπήρχε σημαντική μείωση του καθημερινού και συνεχούς κόστους μεταφορών για την εταιρεία. Όχι! Προς Θεού! Καθόλου για κάτι από αυτά. Ήταν αποκλειστικά και μόνο γιατί ο σοφός καθηγητής-συνεργάτης που από την εταιρεία κλήθηκε (επιλέχτηκε/επιδίωξε) έδωσε στην εταιρεία τα επιστημονικά του φώτα και απεφάνθη πως ο τόπος αυτός (ιππαστί του ρήγματος Στρατωνίου) μπορεί να τις φιλοξενήσει όλες με πλήρη και εξασφαλισμένη ασφάλεια μέχρι της συντέλειας του κόσμου.

Βέβαια σε σχέση με τα παραπάνω παραμένει ένα ερώτημα: Αν, λέμε αν, και με πιθανότητα έστω ένα στο εκατομμύριο, ο σοφός καθηγητής Παυλίδης τυχαίνει να μην μοιράζεται το αλάθητο με τον Πάπα και εάν ο διάβολος Εγκέλαδος σπάσει το ποδάρι του και θυμωμένος ταρακουνήσει βάναυσα το ρήγμα Στρατωνίου, ας πούμε σε πενήντα χρόνια, τότε που ούτε Ελληνικός Χρυσός θα υπάρχει, ούτε ίσως ο κ. Παυλίδης (που να έχει χρόνια ο άνθρωπος αλλά θα είναι τότε ένας ανεύθυνος υπερ-αιωνόβιος) θα είναι όμως στη θέση του ο ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα τίγκα στα τοξικά απόβλητα, τότε τι γίνεται; Γιατί τότε ο κ. Παυλίδης στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι ένας ανεύθυνος πια υπερ- αιωνόβιος, έστω και διατελέσας κάποτε σοφός. Και βέβαια θα είναι τότε ανάλγητο να επιρρίψει κανείς ευθύνες σε έναν τέτοιο σεβάσμιο άνθρωπο.

Όμως και για αυτήν την περίπτωση μας λέει ο κ. Παυλίδης ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Και έχουν λέει σχεδιάσει έτσι όλα τα έργα τα εδραιωμένα πάνω στο ρήγμα Στρατωνίου, ώστε να είναι ασφαλή ακόμα και αν γίνει αύριο εκεί ένας σεισμός 7 Ρίχτερ. Επί αυτής του της βεβαιότητας ο πρώτος που αντέδρασε όταν ο κ. Παυλίδης την εκστόμισε δημοσίως πριν μερικές μέρες, ήταν ό ίδιος ο προεδρεύων της σχετικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. Αλλά αυτή η βεβαιότητα του κ. Παυλίδη έχει έντονα και πολλές φορές αμφισβητηθεί και από άλλους έγκυρους επιστήμονες που την άποψή τους την έχουν επαρκώς τεκμηριώσει και που δεν υποκινούνται βέβαια από αντιεπενδυτική μανία, ούτε κινδυνολογούν άνευ αιτίας, ούτε επικαλούνται αντιεπιστημονικά επιχειρήματα.

http://www.matrix24.gr/2016/01/k-papazachos-chtizete-fragma-pano-se-epikindino-sismiko-rigma-stis-skouries/

https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/154885_papazahos-htizoyn-fragma-se-epikindyno-seismiko-rigma-sti-halkidiki

Βίντεο από εκδήλωση στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης 25/04/2018, με θέμα “Φράγματα απόθεσης τελμάτων στο μεταλλείο Σκουριών – Σεισμική επάρκεια και αστοχία έναντι σεισμού”. Η αναφορά στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα ξεκινά από το 13:55.

Και να προσθέσουμε και κάτι άλλο, όχι άμεσα σχετικό με τη σεισμικότητα στην περιοχή, σχετικό όμως με την έκθεση σε σοβαρότατο περιβαλλοντικό κίνδυνο που συνεπάγεται η εγκατάσταση καθαυτή του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα με τις τεχνικές προδιαγραφές που κατασκευάστηκε, τόσο κοντά δε σε κατοικημένη περιοχή: Τι θα γίνει σε μια περίπτωση που η ανατολική Χαλκιδική πληγεί από μια καταιγίδα παρόμοιας σφοδρότητας με αυτές που καθημερινά βλέπουμε στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να προκαλούν ασύλληπτης έκτασης και έντασης πλημμυρικά φαινόμενα; Με σπίτια και αυτοκίνητα να πλέουν σαν βάρκες σε «αστικά» ορμητικά ποτάμια; Τι θα γίνει με την εκφόρτιση του περιεχομένου του, τον διασκορπισμό και την κατάκλυση όλης της κατάντη του ΧΥΤΕΑ περιοχής και του Στρυμωνικού κόλπου με τα εκατομμύρια τόνους των τοξικών του αποβλήτων; Και ας μην ισχυριστεί βέβαια ο κ. Παυλίδης (που δεν φανταζόμαστε να ισχυριστεί, αλλά κανένας δεν ξέρει) πως το κατάντι φράγμα του Κοκκινόλακκα, όπως κατασκευάστηκε, είναι ικανό να αντέξει ένα παρόμοιο ακραίο καιρικό συμβάν. Τέτοια συμβάντα δεν είναι άγνωστα στην περιοχή: στις 8/10/2000 στη Μ. Παναγία, σε απόσταση 12 km από το ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα, έπεσαν 118 mm βροχής σε διάστημα μιας ώρας, ενώ στις 10/2/2010 στο Στρατώνι καταγράφηκε το 30-40% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέσα σε μία μέρα. Αλλά τότε δεν υπήρχε ακόμα ΧΥΤΕΑ και φράγμα.

Ο κ. Σπύρος Παυλίδης βέβαια δεν έχει ασχοληθεί μόνο με τα σεισμικά φαινόμενα. Έχει και άλλες επιστημονικές ανησυχίες και απασχολήσεις. Είναι για παράδειγμα, άλλοτε προσεκτικός και άλλοτε μαχητικός, πάντα όμως γλαφυρός αμφισβητίας της κυρίως ανθρωπογενούς αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και έχει επ’ αυτού τοποθετηθεί αρκετές φορές δημοσίως με επιχειρήματα που αγνοούν όμως τους ραγδαίους ρυθμούς της αλλαγής αυτής όπως τη βιώνουμε σήμερα, όπως και το γεγονός πως και οι παρελθούσες «παρόμοιες» αλλαγές που επικαλείται επέφεραν σημαντικότατες γεωμορφολογικές και βιολογικές/εξελικτικές αλλαγές, οι οποίες εκτός των άλλων κατέληξαν και σε μαζικές εξαφανίσεις μορφών ζωής (ζωικών και φυτικών ειδών). Οι οποίες εξαφανίσεις ασφαλώς και δεν ήταν επωφελείς για τα είδη που εξαφανίστηκαν, κάτι που μελλοντικά δεν αποκλείεται να συμβεί και στο δικό μας είδος. Πράγμα που θα ανέτρεπε το περίεργο επιχείρημα του καθηγητή Παυλίδη ότι η κλιματικές αλλαγές ωφέλησαν (και θα ωφελήσει ίσως και η ήδη συμβαίνουσα) την ανθρωπότητα:

https://anemosnaftilos.wordpress.com/page/507/

Και βέβαια τι να πει κανείς για την θέση του κ. Παυλίδη πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια αμερικανική συνωμοσία για την προώθηση εναλλακτικών (ως προς το πετρέλαιο) ενεργειακών πηγών. Όταν ξέρουμε ποια είναι η μητρόπολη των πετρελαιάδων και των εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τελικά όμως ο κ. Παυλίδης κατόρθωσε να περάσει τις αμφισβητήσεις του ως προς την κυρίως ανθρωπογενή αιτία της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε και σε δύο σημαντικότατες σημερινές προσωπικότητες: τον Τράμπ και τον Μπολσονάρου. Ίσως γιατί είναι και αυτοί πρόεδροι όπως και ο ίδιος, συνάδελφοί του δηλαδή και νυν ομοϊδεάτες. Λίγο το ‘χετε.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.